ТОП 5 найкращих рецептів з курки

Святкові столи завжди рясніють різноманітними цікавими стравами, і жоден з них не обходиться без курки. Існує маса рецептів приготування її як цілком, так і по частинах. Цікаві та смачні рецепти увійшли в п’ятірку кращих страв з курки!

Наші топ-5 рецептів з курки:

  • Курка в духовці.
  • Рулетики з курки.
  • Філе куряче під шапкою.
  • Трикутники в маринаді.
  • «Кольорова мозаїка».
  •  

    № 1 Курка в духовці

    Час приготування: 120 хв.

    Кількість порцій: 8-10.

    Окрасою і головною стравою свята, звичайно ж, вважається курка, запечена цілком!

    Інгредієнти:

    • Курка(1,5 – 2 кг) – 1 шт.;
    • Майонез або сметана – 3 ст. ложки;
    • Часник – 2-3 зуб.;
    • Сіль, перець, приправи для курки.
    • Зелені і овочі для прикраси.

    Приготування:

  • Курку добре вимити й обсушити паперовим рушником (серветками).
  • Натерти птицю всередині і зовні сіллю, перцем і приправами.
  • Змішати майонез (сметана) з видавленим часником. Трохи соусу залишити, іншим змастити курку (скрізь).
  • Покласти її на змащений маслом деко і додати пару ложок води.
  • Час приготування курки залежить від її ваги.

    Перед тим, як поставити птицю в духовку їй можна зв’язати ніжки, так вона буде виглядати гарніше, але час приготування збільшиться на 10-20 хвилин.

  • Накрити фольгою і поставити в розігріту до 180 – 200о С духовку на годину. Вийняти, зняти фольгу(вона більше не потрібна), обмазати соусом, що залишився, налити ще трохи води і поставити в духовку ще на 30-40 хв.
  • У процесі запікання можна кілька разів полити курку соком з дека, скоринка буде золотистою.
  • Перевіряти готовність, потрібно проколюючи грудку або ніжку – якщо сік, що витікає прозорий або не випливає взагалі, то курка готова. Якщо ж поджарістая скоринка і красива, а курка всередині ще не готова, можна знову прикрити фольгою.
  • Готову курку викласти на блюдо і прикрасити овочами і зеленню, подавати до столу гарячою.
  • Курку можна подавати цілком або розрізаємо на порційні шматочки. Перед розрізанням вона повинна постояти не менше десяти хвилин, щоб залишилася соковитою.

    № 2 Рулетики з грибами

     

    Час приготування: близько 50 хв.

    Дивіться також:  Креветки у вершковому соусі – рецепт з фото

    Кількість порцій: 4

     

    Прекрасна закуска і для свят і для фуршету. Найніжніші рулетики зникнуть зі столу першими!

    Інгредієнти:

    • Філе – 4 шт.;
    • Гриби – 200г.;
    • Твердий сир – 100 р.;
    • Цибуля – 1 шт.;
    • Сметана – 200 г;
    • Часник – 3 зуб.;
    • Вершкове масло для смаження;
    • Зелений кріп – 1 пучок;
    • Сіль, перець, приправи для курки.
    • Зелень для прикраси.

    Приготування:

    • 1. Філе промити і обсушити паперовим рушником (серветками). Розрізати уздовж навпіл, відбити.
    • 2. М’ясо посолити, поперчити і посипати приправами.
    • 3. Гриби дрібно порізати. Цибулю очистити і нарізати кубиками. Гриби і цибулю обсмажити на вершковому маслі, посолити, поперчити.
    • 4. На шматочок філе викласти трохи грибів з цибулею, посипати сиром і скрутити в рулет, заколовши зубочистками. Зробити так з усіма шматочками.
    • 5. Обсмажити на сковороді, перевертаючи, щоб утворилася рум’яна кірочка.
    • 6. Змішати сметану, порубаний кріп і вичавлений на землянку часник.
    • 7. Викласти рулети в каструлю і полити сметанним соусом. Тушкувати на повільному вогні 20 хвилин.
    • 8. Викласти в блюдо і подавати гарячим. За бажанням можна розкласти навколо відварну картоплю і прикрасити зеленню.

     

    Якщо намічається фуршет, потрібно розрізати кожен рулет навпіл, увіткнути шпажку (зубочистку) і викласти до м’яса або сиру.

    Рецепт № 3 Філе куряче під шапкою

     

    Час приготування: 40 хв.

    Кількість порцій: 10-12.

     

    Вишуканий смак соковитого філе не залишить жодного гурмана за столом байдужим до цієї страви.

    Інгредієнти:

    • Філе – 6 шт. або ціла куряча грудка – 3 шт.;
    • Консервовані ананаси – 1 банка;
    • Сир(твердий) – 200 р.;
    • Майонез – 100 р.;
    • Сіль, перець, приправи для курки.
    • Листя салату або зелень для прикраси.

    Приготування:

  • Куряче філе відокремити від кістки і шкірки, промити і обсушити паперовим рушником (серветками). Порізати порційними шматочками, злегка відбити молоточком.
  • М’ясо посолити, поперчити і посипати приправами. Полити соком ананаса і відставити на 10-15 хвилин.
  • Ананаси можна викладати кільцями на кожен порційний шматочок – виглядає гарно, але для гостей, які віддають перевагу їсти без ножа, буде не дуже зручно. Шматочки ананасів в банках великі, їх потрібно розрізати навпіл.

    Дивіться також:  Рецепт солодкої пасти з макаронів з фото
  • Ананаси порізати на невеликі кубики. Сир натерти на середній тертці.
  • Викласти шматочки на змащений маслом деко, промазати майонезом, зверху покласти ананаси.
  • Поставити в розігріту до 180-200о С духовку на 20 хвилин. Вийняти, посипати сиром, намалювати сіточку майонезом і запікати ще хвилин на десять до утворення гарної скоринки.
  • Викласти на листя салату і прикрасити свіжою зеленню.
  • Подавати краще в теплому вигляді. Ніжне і соковите м’ясо оцінять всі!

    Рецепт № 4 Трикутники в маринаді

     

    Час приготування: 30-40 хв.(без урахування часу на маринування)

    Кількість порцій: 8-10.

     

    Простий і доступний рецепт приготування, а блюдо виходить дуже смачним! Мед і соєвий соус чудово доповнюють один одного в маринаді і відкривають новий смак золотистих курячих крилець.

    Інгредієнти:

    • Курячі крильця – 1 кг.;
    • Мед – 2 ст. ложки;
    • Соєвий соус – 4 ст. ложки;
    • Рослинне масло – 2 ст. ложки;
    • Томатна паста (кетчуп) – 1 ст. ложка;
    • Сіль, перець, приправи – за смаком.
    • Зелень для прикраси.

    Приготування:

    1.Для маринаду змішати мед, соєвий соус, томатну пасту і рослинне масло.

    Чим більше крильця пробудуть в маринаді, тим більше просочаться і смачніше будуть.

    2.Крильця промити і обсушити паперовим рушником (серветками). Видаляти найменшу частину крила не потрібно. Залити їх маринадом і поставити в холодильник. Крильця повинні маринуватися не менше години! Можна їх замаринувати на ніч.

    3.Перед запіканням крила згорнути трикутники: маленьку частину крила загорнути за велику, якщо погано тримається натиснути на суглоб, щоб він хруснув, тоді не буде розгортатися.

    4.Форму для запікання (деко) застелити пекарської папером або фольгою, змастити олією, викласти крильця. Залагоджувати крильця на деко потрібно вниз маленькою частиною, щоб при запіканні крильця тримали форму і не розгорнулися.

    5.Розігріти духовку до 200о С і поставити в неї форму з крильцями. Запікати 30 – 40 хвилин.

    6.Викласти на блюдо і прикрасити зеленню.

    Не важливо, гості біля порогу або просто сімейна вечеря – в будь-який день можна порадувати себе такими апетитними і оригінальними крильцями.

    Рецепт № 5 «Кольорова мозаїка»

     

    Дивіться також:  Рецепт медово-соєвого соусу і крилець

    Час приготування: 60 хв

    Кількість порцій: 4.

     

    На святковому столі страва виглядає красиво і цікаво. Незважаючи на всю хлопотность, його повинен спробувати кожен.

    Інгредієнти:

    • Яйце куряче – 1 шт.;
    • Сир (твердий) – 100 р.;
    • Солодкий перець – 1 шт.;
    • Свіжі стегенця – 4 шт.;
    • Часник – 2 зуб.;
    • Майонез – 3 ст. ложки;
    • Сіль, перець.
    • Свіжі овочі та зелень для прикраси.

    Приготування:

  • Змішати майонез з сіллю і перцем. Сир натерти на крупній тертці.
  • Свіжі стегенця вимити й обсушити паперовим рушником (серветками).
  • Дуже важливо, відокремлюючи шкіру від м’яса, не поспішати, адже шкіра повинна залишитися цілою! Якщо взяти свіжі, а не заморожені стегенця, все дуже легко вийде.

  • Зняти шкіру: Акуратно відокремити шкіру від м’якоті знявши «панчохою» до нижнього суглоба; відрізати шкіру разом з суглобом перерубив кістка – вийде мішечок з шкіри (знизу з невеликим шматочком кісточки). Шкіру замаринувати в майонезі і відставити на час приготування начинки.
  • М’ясо зрізати з кістки і порізати на невеликі шматочки, вбити яйце, додати сир, видавити часник, посолити і поперчити. Все ретельно перемішати.
  • Солодкий перець, очищений і порізаний кубиками, рубану зелень змішати з м’ясом. У начинці вони будуть красиво виглядати в розрізаному блюді.
  • Шкіру наповнити начинкою і, надавши їй необхідну форму ніжки, закріпити зубочистками. Фарширувати не дуже щільно, щоб при запіканні шкіра не лопнула.
  • Викласти у форму для запікання змащену маслом. Поставити в розігріту до 180 С духовку на 30 хвилин. Дістати і змастити майонезом, поставити в духовку ще на 15 хв.
  • Готові ніжки викласти на блюдо порційно. Подавати зі свіжими овочами та зеленню (можна з картопляним пюре).
  • В начинку можна додати ложку гірчиці і трохи вершкового масла або дрібно порізаного сала, начинка вийде більш ніжною і соковитою. Гриби теж чудово підходять для додавання в начинку.

    Ще ніжки можна розрізати кільцями на загальне блюдо Нарізаються вони простіше, коли трохи охолоне. У розрізі видно квадратні шматочки курки, нагадують мозаїку. Смачно і в гарячому, і в холодному вигляді.