Топлене молоко в мультиварці – 6 рецептів приготування

Ні в одній кухні світу не зустрічається топлене молоко. Такий напій п’ють тільки у нас ще з часів Стародавньої Русі, коли готували його в гарячій печі. Сьогодні такі складнощі вже не актуальні і можна зварити топлене молоко в мультиварці. Звичайно, «розумної» помічниці далеко до дров’яної печі, але завдяки їй і сьогодні можна насолодитися домашнім карамельним напоєм.

Користь, шкоду і калорійність молочного продукту

Пряжене молоко – споконвічно російський напій. Напевно, багато хто пам’ятає, як наші бабусі наливали напій у глинные горщики, відправляли їх у піч, а потім діставали ароматне густе топлене молоко з жирною хрусткою скоринкою. На відміну від свіжого молока, томлене довго не скисає, його можна не тільки пити, але і використовувати, як основу для приготування ряжанки, варенца і тіста.

Багато хто не здогадуються, що томлене молоко наділена унікальними властивостями.

У ньому присутні більше сотні поживних речовин.

Незважаючи на те, що процес томління впливає на склад напою, і в ньому знижується вміст деяких вітамінів, дієтологи наполягають на тому, що корисність томленого молока у багато разів вище, ніж у свіжого.

  • Благотворно такий продукт впливає на травний тракт.
  • У ньому менше вітамінів В1 і С, але вміст вітамінів А і D, а також кальцію, заліза і фосфору істотно вище, що робить таку «молочку» надзвичайно актуальною для дитячого організму, діабетиків і жінок, чекаючих дитину.
  • На відміну від свіжого, пряжене молоко легше приймає людський організм, його вживання позитивно позначається на нервовій системі, зорі, серці та судинах.
  • Склянка такого напою може замінити таблетку від мігрені, а також зніме втому.

Незважаючи на всю користь, до такого продукту варто ставитися з обережністю, особливо тим, у кого є алергія на лактозу (коли в організмі недостатньо білка, який розщеплює молочний цукор). Тому перш, ніж давати такий напій дитині, варто проконсультуватися з дитячим лікарем.

У старовину пряжене молоко вважали не просто напоєм, а повноцінною їжею. І їм насправді можна втамувати голод, адже на сто грамів продукту доводиться 68 ккал.