На Русі в кінці трапези було прийнято подавати ласощі, що включають в свій склад мед. Імператриця Єлизавета не любила цей інгредієнт. Придворні кухарі, знали про це, щоб не потрапити в немилість до Її Величності, ніколи не готували ласощі з медовим нектаром. Як-то в палац на службу прийшов новий кухар-кондитер. Йому не повідомили про смакових пристрастях імператриці. Він приготував ніжне сметано-заварне ласощі з медових коржів. Спробувавши, государиня залишилася задоволена. Коли дізналася складу, то здивувалася, що в ньому присутня мед. Молодий кухар був нагороджений, а торт отримав назву «медовик».
Торт медовик — класичний рецепт з заварним кремом на молоці
Цей десерт, придбаний у магазині, часто трапляється з сухими коржами або з вмістом жирного крему. Після вживання ласощі настає розчарування. Тому варто приготувати торт, застосовуючи класичний рецепт медівника, в якому легкий заварний крем ніжно просочує коржі.
Інгредієнти:
Масло вершкове – 90 гр.;
Молоко – 750 гр. для крему;
Яйце – 6 шт.;
Крохмаль – 4 ч. ложки для крему;
Масло вершкове – 430 гр. для крему;
Сода – 3 ч. ложки;
Яйце – 2 шт. для крему;
Борошно – 7 ст. л. для крему.
Горілка – 3 ч. ложки;
Цукор – 185 гр. для крему;
Мед – 6 ч. ложки;
Цукор – 190 гр.;
Борошно – 700 гр.
Приготування:
Тісто необхідно приготувати на водяній бані. Взяти дві ємності. Менша зобов’язана поміщатися у велику і торкатися води, яка кипить.
У малу ємність всипати цукор. Покласти масло. Помістити у велику ємність.
В піалу вбити яйця. Розмішати виделкою.
Зняти невелику каструльку. Залити яйця. Налити мед і горілку. Розмішати.
Помістити назад. Всипати соду.
Перемішувати. Рідина побіліє і більше рази в два.
Перелити в миску.
Просіяти борошно.
Насипати в рідину. Тісто замісити. За структурою воно вийде еластичним. Скачати в кульку.
Розрізати на вісім рівних частин.
Скачати кульки.
Стіл присипати борошном. Куля розкачати в пласт тонкого розміру.
Перемістити на деко. Змащувати не треба.
Помістити в духову шафу.
Запікати чотири хвилини при 180 гр. Виймати слід відразу, як з’явився яскравий відтінок. З дека корж швидко прибрати, інакше він стане сухим і розкришиться.
Повторити цю процедуру з кожним кулею.
Приготування крему:
У жароміцну ємність насипати борошно, цукор і крохмаль. Розмішати. Вбити яйця. Збити.
Помістити на водяну баню. Залити молоко.
Заважаючи довести до загустіння.
Остудити масу. Якщо мало часу, то можна помістити в таз з холодною водою.
Масло покласти в піалу, розігріти в мікрохвильовій печі. Остудити. Температура повинна стати кімнатної.
Коли крем охолов змішати з маслом. Розмішати.
Помістити в миску воду.
Повністю остившім кремом промазати коржики і весь торт.
Обрізати краю, надавши рівну форму.
Змастити кремом.
Обрізки розкришити, можна руками, в ступці або в блендері.
Обсипати всю поверхню десерту.
Щоб торт вийшов ідеальним, необхідно максимально тонко розкачати коржі, а крем навпаки повинен бути дуже густим.
Рецепт приготування зі сметаною
Щоб приготувати випічку багато меду не треба. Але, незважаючи на невеликий склад компонентів, виходять ароматні, смачні коржі з насиченим медовим присмаком.
Інгредієнти:
Масло вершкове – 150 гр.;
Яйця – 2 шт.;
Чорнослив – 110 гр. для крему;
Борошно – 550 гр.;
Цукор-пісок – 225 гр. для крему;
Сода – 1,5 ч. ложки;
Мед – 3 ст. ложки;
Цукор-пісок – 310 гр.;
Сметана – 700 гр. для крему.
Приготування:
Взяти каструлю невеликого розміру. Помістити мед, масло, цукор.
Поставити на водяну баню. Нагріти. Повинен стати однорідний колір. Помістити соду. Хвилину готувати.
Прибрати з плити, вбити яйця і моментально їх збити. Діяти слід швидко, інакше яйця зваряться.
Борошно просіяти. Засипати в рідину. Замісити.
Помістити в холод. Дістати через півгодини.
Скачати ковбаску з тіста. Зробити вісім розрізів. Вийде дев’ять частин, з яких необхідно скачати кулі.
Кожну кульку розкачати. Вийде дуже тонке тісто.
Взяти форму бажаного розміру і вирізати коло потрібного діаметру.
Помістити шар у форму.
Запекти п’ять хвилин в духовій шафі при 180 гр. Дістати з форми відразу!
Повторити вісім разів.
Приготування крему:
Для крему використовувати сметану великий жирності.
Помістити її в миску. Приєднати цукор. Збити, використовуючи міксер.
Чорнослив промити. Нарізати. Помістити в масу.
Промазати всі коржі, укладаючи шарами. Коли торт буде зібраний, залишки крему розподілити по всій його поверхні.
Обрізки подрібнити в крихту. Обсипати торт. Медовик зі сметаною готовий.
З кавово-шоколадним кремом
Якщо хочеться медовик, але набрид звичний крем, то приготуйте ласощі з кремоподібної масою, до складу якої входить кава.
Інгредієнти:
Сода – 2,5 ч. ложки;
Згущене молоко – 450 гр. для крему;
Розчинна кава – 4 ч. ложки для крему;
Масло вершкове – 50 гр.;
Мед – 4 гр.;
Вершки жирні – 750 гр. для крему;
Борошно – 750 гр.;
Масло вершкове для глазурі – 70 гр.;
Гіркий шоколад – 250 гр. для глазурі;
Яйце – 3 шт.;
Цукор – 240 гр.;
Розчинна кава – 6 ч. ложечок;
Вершки жирні – 250 мл для глазурі.
Приготування:
Зробити водяну баню. У ємність невеликого розміру помістити мед, масло, цукор, кава, яйця, соду.
Розрізати тісто так, щоб вийшло дев’ять частин. Скрутити кулі.
Викласти на тарілку. Накрити рушником.
Залишити на півгодини.
Кожну кульку розкачати. Має вийти круг, товщина якого не перевищує три міліметри. Краще підготувати відразу всі коржі, тому що згодом тісто підсихає і стає важко його розкачати.
З розкатаного тіста вирізати коло рівний діаметру форми.
Помістити в духову шафу. Випекти. Коли верх зарум’яниться, відразу дістати і перекласти на тарілку.
Випекти всі частини при температурі 180 гр.
Приготування крему:
Розігріти дві столові ложки вершків. З’єднати з кавою. Розмішати. Кава має повністю розчинитися. Остудити.
Розмішати. Якщо вийшла сухувата маса, то додати ще сметани.
Зібрати торт, промазавши кожен корж кремом. Обрізати краю, надавши бажану форму. Подрібненої обрізанням обсипати десерт.
Готуємо торт в мультиварці
Інгредієнти:
Сметана – 600 мл;
Ванілін;
Мед – 4 ст. ложки;
Розпушувач – 1,5 ч. ложки;
Загущувач для вершків – 10 гр.;
Цукор – 150 гр.;
Яйце – 4 шт.;
Борошно – 300 гр.;
Пудра – 4 ст. ложки.
Приготування:
Щоб коржі вийшли вдалими, використовуйте яйця не з холодильника. Засипати до них цукор. Збити. Маса збільшитися в три рази. За структурою стане пишною і гладкою.
Мед розтопити. Можна використовувати водяну баню, а можна просто на плиті, але він не повинен закипіти. Остудити. Ввести в яєчну масу. Збити.
Всипати розпушувач і борошно.
Виходить тісто, як на оладки. Перелити в чашу від мультиварки, яку заздалегідь змастили маслом.
Включити режим випічка. Готувати 50 хвилин. Щоб тісто не осіло, кришку не відкривати.
Остудити.
Приготування крему:
Сметану охолодити. Помістити в миску.
Додати пудру, загусник, ванілін.
Збити.
Взяти довгий ніж. Бісквіт розрізати так, щоб вийшло три коржа.
Змастити кожну частину. Краї обрізати. Зайве розкришити. Посипати десерт.
Медовик з ванільним заварним кремом
Бездоганний смак при простому приготуванні. З заварним кремом, який має аромат ванілі, медовик виходить ніжний, в міру солодкий.
Інгредієнти:
Ваніль – 1 стручок для крему;
Борошно – 40 гр. для крему;
Борошно – 450 гр.;
Молоко – 400 мл для крему;
Цукор – 250 гр.;
Цукор – 75 гр. для крему;
Масло вершкове – 100 гр.;
Яйце – 3 шт.;
Мед – 4 ч. ложечки;
Жовток – 4 шт. для крему;
Сода – 1 ч. ложка.
Приготування:
Взяти жароміцну ємність. Помістити олію, мед, цукор. Включити конфорку на мінімум. Все має закипіти.
Яйця розмішати.
Змішати з сумішшю.
Всипати борошно. Замісити.
Розрізати на п’ять частин.
Розкачати.
Випекти в духовій шафі при температурі 180 гр.
Приготування крему:
Молоко нагріти. Покласти ваніль. Всипати половину цукру. Закип’ятити.
Цукор і жовтки перемішати.
З молока дістати ваніль. Залити жовтки.
Проварити. Після загустіння прибрати з вогню.
Охолодити. Збити.
Промазати коржі. Зібрати шарами.
Охолодити шість годин.
Як приготувати торт на сковороді?
Такий метод приготування не змінює смак десерту, але прискорює процес приготування.
Інгредієнти:
Сода – 1 ст. ложка;
Мед – 3 ст. ложки;
Вершкове масло – 35 гр.;
Цукор – 320 гр. для крему;
Яйця – 3 шт.;
Сметанний продукт – 750 гр. для крему;
Борошно – 310 гр.;
Лимон для крему;
Цукор – 350 гр.
Приготування:
Розтопити масло.
Розмішати з цукром. Влити мед.
Проварити на водяній бані.
Перемішуючи ввести яйця.
Проварити три хвилини.
Насипати тісто. Коли маса підніметься високо в ємності, відключити.
Всипати борошно. Замісити.
Розрізати, щоб вийшло дев’ять кульок.
Накрити рушником.
Розкачати по черзі.
Сковороду нагріти. Підсмажити кожну частину.
Приготування крему:
Лимон перетерти.
Сметану розмішати з цукром і лимоном.
Промазати кожен шматок.
Рецепт приготування пісного медовика
Ця випічка підійде для тих, хто дотримується пісні дні.
Інгредієнти:
Сіль;
Родзинки – пів склянки;
Розпушувач – 2 ч. ложки;
Горіхи – пів склянки;
Цукор – 15 гр.;
Вода – 250 мл;
Мед – 6 ч. ложок;
Ванілін – 2 ч. ложки;
Соняшникова олія – 125 мл;
Борошно – 300 гр.
Приготування:
Залити окропом ізюм. Витримати вісім хвилин. Просушити.