Торт мурашник — класичний рецепт і 8 варіантів приготування в домашніх умовах

Класичний рецепт торта «Мурашник» з’явився в 1970 р. і зберіг свою популярність у наш час. Десерт готується просто, але виглядає дуже ефектно, тому подається як до сімейного чаювання, так і на святковий стіл.

Класичний рецепт зі згущеним молоком

З приготуванням цієї ласощі впорається навіть початківець кулінар. Важливо враховувати, що торту потрібно кілька годин для просочення, тому робити його потрібно з вечора.

Необхідні компоненти:

  • 400 г вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 150 мл жирного молока;
  • 10 г пекарського розпушувача;
  • 0,5 кг борошна вищого сорту;
  • 360 г вареного згущеного молока.

Порядок дій.

  • Маслу дають підтанути на столі, потім 200 г змішують з яйцями, розтираючи ложкою.
  • Додають молоко, добре перемішують.
  • Просіюють суміш борошна і розпушувача.
  • Замішують тісто. Воно повинно вийти м’яким, податливим.
  • Основу розрізають на 4 частини для зручності, упаковують і поміщають на 20 хвилин в морозильну камеру.
  • Затверділе тісто по частинах грубо подрібнюють на тертці і тонко розкладають по деку з пергаментом.
  • Тісто випікають при 180°С орієнтовно 17 хвилин (до легкої рум’яного кольору).
  • Таким же чином готують інше тісто.
  • Решта 200 г масла збивають міксером до пишноти, потім додають згущене молоко і знову розмішують до однорідної консистенції.
  • Коли тісто охолоне, його сушать на дрібніші шматочки і опускають в крем.
  • З солодкої маси на блюді формують гірку.
  • Готовий «Мурашник» зі згущеним молоком ставлять на ніч на середню полицю холодильника для просочування.

Покроковий варіант радянського часу

Рецепт «Мурашника» радянського часу багатьох поверне в дитинство: саме такий десерт готували наші мами і бабусі.

Список продуктів:

  • 200 г сметани;
  • 400 г вершкового масла;
  • 100 г цукру;
  • 550 г просіяного борошна;
  • по 3 г соди, ванільного цукру і солі;
  • 1 банку згущеного молока;
  • 40 г сухого маку.

Послідовність дій.

  • Половину приготованого масла збивають з цукром, сіллю і сметаною.
  • Засипають борошно і соду.
  • Замішують однорідне тісто, обертають його харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 1 годину.
  • Охолоджену масу прокручують через м’ясорубку. Тісто, що з’являється решітки, періодично відрізають ножем, щоб палички виходили не довше 12 див.
  • Деко застеляють папером і купками укладають на нього прокручене тісто.
  • Заготовки випікають протягом 15-20 хвилин при 190°С.
  • Згущене молоко відварюють протягом 2 годин, постійно відстежуючи рівень води, щоб банку не вибухнула.
  • Теплу згущене молоко збивають із залишками масла і ванільним цукром.
  • Золотисті шматочки тіста покривають кремом і викладають на плоскій тарілці гіркою.
  • Щоб зімітувати справжній мурашник, торт посипають маком.
  • Перед подачею частування витримують у прохолодному місці 6 годин.

«Мурашник» з маргарину

Калорійність торта по цьому рецепту нижче, ніж приготовленого традиційним способом, т. к. у складі відсутні сметана і масло. Мурашник з маргарину виходить в міру солодким, не надто жирним.

Знадобиться:

  • маргарин — 250 г;
  • борошно — 650 г;
  • цукровий пісок — 80 г;
  • варена згущене молоко — 360 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • погашена оцтом сода — 2 р.

Кроки приготування.

  • Розтоплюють Маргарин в мікрохвильовці.
  • Додають цукор і яйця, збивають вінчиком.
  • У загальну масу просівають борошно.
  • Додають гашене соду.
  • Замішують тісто так, щоб воно вийшло щільним, але не занадто крутим (м’якше, ніж пельменний).
  • Тісто кладуть у холодильник, а коли воно затвердіє, подрібнюють у м’ясорубці.
  • Отримані палички викладають на деко з пергаментом в один шар і випікати приблизно 20 хвилин при 180°С.
  • Подрумянившееся тісто розбирають на окремі шматочки.
  • Заготовки змішують із згущеним молоком, укладають на зразок мурашника і забирають в холодильник на пару годин.

Як приготувати десерт з печива

Найсмачніший «Мурашник» виходить з пісочного печива з ароматом топленого молока.

Склад:

  • 60 г густих вершків;
  • 170 г солодко-вершкового масла;
  • 350 г печива;
  • 360 г вареного згущеного молока;
  • 30 г темного шоколаду;
  • 50 р фундука.

Технологія приготування.

  • Печиво подрібнюють в кухонному комбайні на мінімальному режимі, щоб вийшла велика крихта.
  • М’яке масло нарізають і змішують із згущеним молоком.
  • У крем вводять вершки.
  • За допомогою кавомолки стирають горіхи і шоколад. Додають до крихти з печива.
  • Суху масу перемішати з кремом.
  • Готовий склад викладають на пиріжкову тарілку у вигляді мурашника. Зручніше робити це руками, змоченими водою.
  • Перед подачею «Мурашник» з печива повинен постояти в холодному місці не менше 2 годин.

 

Загрузка...

Сметанний торт «Мурашник»

 

 

Торт, і тісто, і крем якого приготовані на сметані, виходить ніжним і дуже смачним.

Потрібно:

  • 100 г масла вершкового;
  • 200 г маргарину для випічки;
  • 600 г среднежирной сметани;
  • 150 г цукру;
  • 0,55 кг борошна;
  • 200 р вареного згущеного молока;
  • 2 р солі;
  • 2 г соди.

Покроковий рецепт.

  • Маргарин розм’якшують в кімнатних умовах, перетирають з борошном і 70 г цукру.
  • Додають 200 г сметани, сіль і соду.
  • Замішують тісто.
  • Охолоджену масу прокручують через м’ясорубку.
  • Заготовки-палички випікають протягом 20 хвилин при 190°С.
  • Збивають міксером залишки цукру, масло, згущене молоко.
  • Додають 400 г сметани, збивають ще хвилину.
  • Після того як тісто охолоне, його ділять не середні частини і перемішати з кремом.
  • На блюді формують солодку гору і прибирають її просочуватися в прохолодне місце на ніч або на 6 годин.

 

Частування без випічки з кукурудзяних паличок

Цей рецепт «Мурашника» виручить, якщо потрібно швидко приготувати частування з простих інгредієнтів.

Знадобиться:

  • 200 г кукурудзяних паличок;
  • 200 г солодко-вершкового масла;
  • 500 р звичайних ірисок.

Етапи готування.

  • Іриски звільняють від обгорток, кладуть у сотейник або невелику каструлю і ставлять на повільний вогонь. Масу постійно помішують.
  • Коли іриски повністю розтопиться, їх забирають з вогню і перемішують з кукурудзяними паличками. Зручніше робити це широкої лопаткою.
  • Трохи остигнула масу потроху беруть руками і укладають на тарілку на манер мурашника.

Порада: щоб частування виглядало ефектніше, можна кожну паличку вмочати в гарячий крем і по черзі класти на блюдо.

З сухофруктами

Незвичайний «Мурашник» з курагою і родзинками — смачний і корисний десерт для сімейного і дружнього чаювання.

Склад:

  • 3 яйця;
  • 160 г цукрового піску;
  • 100 мл молока;
  • 200 г вершкового масла;
  • 4 р погашеної оцтом соди;
  • 350 г борошна;
  • 360 г вареної згущенки;
  • 100 г меду;
  • 150 г кураги;
  • 150 г родзинок.

Хід роботи.

  • Яйця перетирають з цукром.
  • Вливають молоко і 100 г розтопленого масла.
  • Частинами всипають борошно, безперервно перемішуючи.
  • Додають соду, знову добре розмішують.
  • Роблять тісто, формують з нього кілька кульок, пересипають їх борошном і відправляють в морозильник на 1 годину.
  • Підморожене тісто подрібнюють на крупній тертці.
  • Отриману стружку випікають порціями, тонким шаром розкладають на деку, застеленому пекарської папером. Готують при 170°С 7-8 хвилин.
  • Гаряче тісто ламають лопаткою на більш дрібні частини.
  • Решта 100 г масла розтоплюють на водяній бані. Додають згущене молоко і мед і продовжують нагрівати до гарячого стану.
  • Сухофрукти промивають і дрібно нарізають.
  • Подрумянившееся тісто змішують з курагою і родзинками і заливають розсолом кремом.
  • Масу розмішують мокрими руками, потім купкою викладають на тарілку.
  • Готовий десерт наполягають в холодильнику 2 години.

З вареним згущеним молоком і волоськими горіхами

Цей рецепт не передбачає подмораживание тіста, прокрутити його на м’ясорубці і додавання олії в згущене молоко, тому торт готується швидко, і виходить більш корисним.

Список продуктів:

  • 250 г маргарину;
  • 480 г борошна;
  • 250 г густої сметани;
  • 5 г соди;
  • 1 банку вареного згущеного молока;
  • 15 волоських горіхів.

Рецепт покроково.

  • Розтоплюють Маргарин в мікрохвильовці. Вливають його в просіяне борошно. Перетирають ложкою.
  • Додають сметану і соду, розмішують руками до однорідного стану.
  • Горіхи очищають, ядра трохи підсмажують на сухій сковороді, потім товчуть ступкою.
  • З тіста формують невеликі коржі і випікають їх при 180 градусах 15 хвилин з одного боку і 5 хвилин з іншого.
  • Тісто охолоджують, розламують пальцями, додають горіхи і згущене молоко.
  • Солодку масу викладають на блюдо півсферою і оформляють за бажанням.

Рецепт приготування з шоколадом

Це один з найбільш смачних варіантів приготування «Мурашника».

Склад:

  • 0,55 кг просіяного борошна;
  • 180 г маргарину для випічки;
  • 200 г вершкового масла;
  • 200 г сметани;
  • 2 яйця;
  • 1 банку згущеного молока;
  • 60 г чорного шоколаду;
  • 3 г гашеного соди.

Покроковий рецепт.

  • Яйця збивають з цукром, потім вводять сметану і розтоплений маргарин.
  • Поступово засипаючи борошно, замішують тісто.
  • Охолоджену масу подрібнюють на м’ясорубці.
  • Тісто готують в духовці до золотистого відтінку (близько 20 хвилин).
  • Згущене молоко в банку відварюють 1,5 години, охолоджують, з’єднують з м’яким маслом і 30 г розтопленого шоколаду.
  • Печиво дістають з духовки, кришать руками і змішують з кремом.
  • Частування викладають на пиріжкову тарілку акуратною купкою і посипають натертим шоколадом.
  • Перед подачею ласощі тримають в холодильнику 5-6 годин.

Готовий «Мурашник» можна прикрасити, проявивши фантазію. Торт посипають горіховою крихтою, маком, шоколадом, кокосовою стружкою, декорують пісковими грибочками і вафлями.

Загрузка...