Торт Прага – класичний рецепт в домашніх умовах і 8 варіантів

Смачний, ніжний, ситний, вологий, тане в роті, шоколадний, кремовий – це все можна сказати про десерт під назвою Прага. Класичний рецепт торта ” Прага виник ще в СРСР. Тоді стандартно випікалися коржі з какао, використовувався крем зі згущеного молока і шоколадна помадка. Сьогодні існує безліч варіантів приготування десерту, але він виходить не менш смачним, ніж по ГОСТу.

Торт Прага – трохи історії

Поява цього десерту ніяк не пов’язано зі столицею Чехії. Рецепт придумав російський кондитер, який працював в ресторані «Прага». Володимир Гуральник є автором багатьох популярних тортів, в тому числі, і «Пташиного молока».

Класичний рецепт торта ” Прага по ГОСТу

Спекти торт Прага не складно, якщо дотримуватися технологію і знати секрети приготування:

  • Використовувати тільки якісні інгредієнти. Ні в якому разі не замінювати вершкове масло маргарином і не купувати згущене молоко з рослинними добавками в складі. Від інгредієнтів залежить смак десерту.
  • Білки збивати окремо від жовтків в чистому і сухому посуді.
  • Щоб бісквіт вийшов більш повітряним, в тісто можна додати соду, гашену оцтом, або окріп.
  • Перемішувати тісто потрібно повільно дерев’яною лопаткою в одному напрямку.
  • Бажано після випікання дати охолонути бісквіту протягом 6 – 12 год.
  • Більш шоколадний смак надає крему не какао, а розтоплений шоколад.

Для приготування десерту знадобиться роз’ємна форма діаметром 20 – 21 див.

Класичний рецепт по ГОСТу передбачає використання таких інгредієнтів:

  • 6 яєць (додатково 1 яєчний жовток);
  • 150 г цукру для бісквіта і 100 г цукру для просочення коржів;
  • 35 г какао (частка жирів повинна бути не менш 15%);
  • 1 пачка вершкового масла (додатково 50 г масла для глазурі)
  • 120 г згущеного молока;
  • 110 г борошна;
  • 2 ч. л. ванільного цукру;
  • 50 г абрикосового джему;
  • 20 г води для крему і 100 мл для просочення коржів;
  • плитка шоколаду.

З такої кількості інгредієнтів повинно вийти 3 коржа. Кремом просочуються тільки два, а верхній покривається абрикосовим джемом.

Примітка. Замість абрикосового джему можна використовувати яблучне повидло.

Класичний рецепт по ГОСТу:

  • Розділити білки і жовтки. У чашу з білками всипати половину цукру, збивати до густої білої піни. Аналогічно додати цукор, що залишився у жовтки. Збивати, поки маса не придбає пухкої консистенції. Акуратно змішати білкову та жовткову суміші.
  • Додати просіяне борошно і 25 г какао-порошку, влити 50 г розтопленого вершкового масла. Замісити тісто.
  • Попередньо розігріти духовку до 200 º с, випікати бісквіт 30 хв. Після закінчення процесу залишити коржі на 6 – 12 год.
  • Далі приступити до приготування крему. Розмішати яєчний жовток з водою, додати ванільний цукор і згущене молоко. Масу перемішати і варити на повільному вогні до загусання, постійно помішуючи.
  • Залишився м’яке вершкове масло потрібно збити до густих піків. Продовжуючи збивати, влити охолоджену яєчно-молочну масу і додати 10 г какао.
  • Для просочення потрібно приготувати солодкий сироп. Змішати цукор з водою, довести до кипіння і охолодити.
  • Для шоколадної глазурі необхідно розтопити шоколад з 50 г вершкового масла.
Дивіться також:  Тістечка макарони – 5 рецептів, як приготувати французькі кольорові тістечка macaron в домашніх умовах

Коли всі складові готові, можна переходити до складання торта. Бісквіт розрізати на 3 частини. Верхній корж змастити абрикосовим джемом і покласти в холодильник для загустіння. Зібрати торт з технології: корж, просочення, крем. Зверху десерт полити глазур’ю. Якщо крем залишився, можна зробити написи або візерунки.

Як приготувати десерт в мультиварці?

За основу можна взяти рецепт радянського часу або використовувати інші варіанти приготування. Головне пам’ятати, що чим більше шоколаду, тим смачніше десерт.

Приготування:

  • Замісити тісто, як в рецепті по ГОСТу.
  • Змастити чашу мультиварки вершковим маслом, влити підготовлену основу.
  • Випікати 1 ч. в режимі «Випічка». Після готовності бісквіт відразу не виймати, а дати йому постояти 20 – 30 хв. Через цей час, дістати випічку з чаші. Після охолодження можна приступати до складання торта.

Примітка. Час приготування залежить від потужності мультиварки. Готовність потрібно перевіряти зубочисткою. Якщо бісквіт через 1 ч. не пропікся, збільште час.

Торт Прага від бабусі Емми

По цьому рецепту десерт готується на сметані.

Для випічки коржів знадобиться:

  • 500 мл сметани;
  • 500 г борошна
  • 4 яйця;
  • 400 г цукру;
  • банку згущеного молока;
  • 60 г какао-порошку;
  • 2 ч. л. ванільного цукру.

Для прикраси потрібна плитка чорного шоколаду або рубані горіхи.

Для крему:

  • банку згущеного молока;
  • 300 г м’якого вершкового масла;
  • 4 ст. л. какао;
  • пакет ванільного цукру.

На приготування торта піде до 1,5 ч.

  • Згущене молоко необхідно змішати з какао, додати збиті яйця з цукром, ванільний цукор і сметану. Все ретельно перемішати.
  • Просіяти борошно, додати її в згущене молоко і замісити густе, як на оладки, тісто. Випікати в духовці при 180 º с 35 – 40 хв.
  • Після досягнення готовності бісквіт викласти на стіл для остигання. У цей час приготувати крем. М’яке масло збити міксером, додати какао, ванільний цукор і згущене молоко. Поставити масу в холодильник на 20 хв.
  • Бісквіт розрізати на 3 частини. Кожен корж змастити кремом, а на верхівку нанести товстий шар кремовою начинкою і посипати її тертим шоколадом.
Дивіться також:  Шоколадний фондан – 7 кращих рецептів французького десерту

Десерт поставити на 2 – 3 год. в холодильник.

Варіант приготування на сметані

Торт виходить нічим не гірше, ніж в класичному рецепті.

Примітка. Щоб не зіпсувати десерт, потрібно вибрати кислу сметану жирністю не менше 20%.

  • Для сметанного тесту потрібно збити яйця з 250 г цукру, влити 250 мл сметани, 1/2 банки згущеного молока.
  • Окремо змішати борошно з 2 ч. л. розпушувача і 5 ст. л. какао. Пересипати цю суміш в яєчну. Випікати 30 – 35 хв. Бісквіт на сметані виходить пишним, до 8 см у висоту.
  • Для крему потрібно збити 3 – 5 хв. половину банки згущеного молока з пачкою масла і 3 ст. л. какао.
  • Збирати торт слід після остигання бісквіта. Кожен корж, в тому числі і верхівку, просочити фруктовим або ягідним сиропом.
  • Зверху полити десерт глазур’ю. Для глазурі потрібно розтопити 50 г масла, додати по 50 г сметани і цукру, всипати 4 ст. л. какао.

З абрикосовим джемом

За основу можна взяти класичний рецепт або сметанний бісквіт. Для формування торта знадобиться 200 г абрикосового джему. При складанні десерту кожен корж, включаючи верхівку, потрібно змащувати шоколадним кремом, а потім джемом. Поверх всієї цієї смачної маси готовий торт залишиться полити шоколадною глазур’ю.

З просоченням із згущеного молока

Для Празького торта можна використовувати ягідно-фруктову або коньячну просочення, а також звичайний цукровий сироп.

Молочний смак надає десерту просочення на основі згущеного молока. Її приготувати просто. Необхідно в 250 мл води влити 300 г згущеного молока і проварити складу 1 хв. Щоб збільшити термін зберігання торта, просочення можна додати 2 ст. л. коньяку.

Оригінальний десерт з трьома видами крему

Десерт виходить смачним і ситним, але на приготування піде до 4 ч. часу.

Інгредієнти для бісквіта:

  • 6 яєць;
  • 150 г цукру;
  • 115 г борошна;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 25 г какао;
  • 15 г вершкового масла;
  • пакет ванільного цукру.

Під час приготування бісквіта важливо сухі компоненти (борошно, розпушувач, какао) змішувати окремо, а потім отриману суміш додати в рідку масу.

  • Жовтки перемішати з 75 г цукру, білки збити в густу піну разом з другими 75 г цукру. З’єднати обидві маси. Всипати решту сухі інгредієнти.
  • Перекласти в тісто розтоплене масло. Випікати бісквіт 30 хв. при 180 º с.
  • Для просочення потрібно розчинити 200 г цукру 200 мл рому або коньяку. Кип’ятити складу не менше 20 хв., щоб алкоголь випарувався.
Дивіться також:  Хмиз на сметані – 7 смачних рецептів пишного і м’якого або тонкого і хрусткого хмизу

Приготування кремів:

  • Олійно-яєчний. Збити 20 г м’якого вершкового масла, додати жовток, 150 г цукрової пудри і 15 мл холодного молока.
  • Зі згущеним молоком. Збити 150 г м’якого масла, додати 100 мл згущеного молока і 1/2 ч. л. какао.
  • З вареним згущеним молоком. Збити 150 г м’якого вершкового масла, додати 1 ст. л вареного згущеного молока і 130 г цукрової пудри.

Збивати кожен крем потрібно не менше 3 хв.

При складанні торта кожен корж необхідно змочувати ромової просоченням і наносити крем. Верх і боки десерту слід змастити помадкою. Для її приготування потрібно змішати 150 г какао, 50 г цукру, 30 г вершкового масла і 0,5 мл молока. Варити суміш на водяній бані, поки маса не стане тягучою.

Прага з «шифонової» бісквіта

До складу «шифонової» бісквіта обов’язково входить рослинна олія і розпушувач. Коржі виходять пухкими.

Крем і просочення можна приготувати за класичним рецептом. Бісквіт готується так:

  • Какао змішати з 1 ст. л. кави, додати 140 мл теплої води.
  • Жовтки з 5-ти яєць збити 3 – 5 хв. з 150 г цукру. Додати 100 мл рослинного масла і какао-кавову суміш.
  • З’єднати склянку борошна, 1/3 ч. л. соди і 1,5 ч. л. розпушувача. Всипати отриману суміш в жовткову масу і вимісити тісто.
  • Білки з 5-ти яєць збити з 1/3 ч. л. солі, додати 30 г цукру. Збивати 3 – 5 хв. до стійких піків і ввести отриману масу в тісто.
  • Випікати основу для торта у формі діаметром 20 – 21 см 50 хв.

Перед тим як збирати торт, бісквіту потрібно дати постояти 5 – 6 ч.

З додаванням вишні

За основу приготування бісквіта і крему можна взяти рецепт від бабусі Емми. Також знадобиться 300 г вишень без кісточок.

Готовий бісквіт потрібно розрізати на 3 частини. Кожен корж слід просочувати вишневим сиропом і змащувати кремом. Поверх кремової маси рівномірно викладати вишні. Верхній корж змастити тільки кремом і полити шоколадною глазур’ю. Залишиться тільки прикрасити торт вишнею.

Торт Прага — десерт елітний, але зовсім не складний. При наявності якісних продуктів, така випічка навіть у не надто дослідної господині вийде соковитою і смачною. Обов’язково спробуйте!