Товстолобик, запечений в духовці – рецепт з фото

Чомусь усі звикли, що приготувати товстолобик – це підсмажити його на сковороді в рослинному маслі. Пропонуємо вам ще декілька дуже оригінальних і ще більше смачних рецептів приготування товстолобика, які назавжди увійдуть у вашу кулінарну книгу.

Як запекти товстолобика в духовці у фользі?

Ви знаєте, як запекти товстолобика в духовці, щоб рибка вийшла дуже ніжною, ароматною і неперевершено смачною? Тут я розкрию основні секрети і підкажу, що зробити, щоб товстолобик, запечений в духовці у фользі став вашим коронною стравою і захоплював усіх гостей. Ви побачите, що рецепт дуже простий. Головну увагу слід приділити підготовці самої рибки, її очищення, а також соусу. Наприклад, в Китаї, де знають толк в приготуванні риби, вважають, що основний смак рибі надає саме соус, тому до його вибору та підготовці підходять дуже відповідально. Я пропоную ароматний сметанний соус з сухими прованськими травами. Він доповнить смак товстолобика, зробить його аромат більш насиченим, а після запікання утворює красиву золотисту скориночку.

 

Час приготування: 50 хвилин
Кількість порцій: 3-4

 

Інгредієнти:

  • Товстолобик – 1 шт. (1,5 кг);
  • Сметана – 120 мл (2-3 ст. ложки з гіркою);
  • Сіль – за смаком;
  • Перець – на кінчику ч. ложки;
  • Коріандр – 0,5 ч. ложки;
  • Прованські трави – 1 ч. ложка;
  • Лимон – 0,5 шт.

Спосіб приготування:

1. Підготувати рибку, очистити її від луски, видалити зябра і всі нутрощі. Якщо всередині виявилася ікра, не викидайте, з ікри вийдуть відмінні оладки, просто подрібніть її в блендері, додавши яйце і пару ложок борошна. Рибку промийте.
2. Для соусу змішати сметану, перець, коріандр і прованські трави. Додати половину солі.
3. Рибку покласти на велике деко (якщо не влазить, то в крайньому разі голову можна видалити, але краще, звичайно, запікати товстолобика з головою), зробити надрізи по боках і вкласти в них часточки лимона. Лимон зробить рибку ще більш м’яким і дуже ароматним.
4. Обмазати товстолобика з усіх боків і всередині підготовленим соусом, посолити. Акуратно загорнути у фольгу, щоб не стерти соус і відправити в духовку на 20 хвилин. Після закінчення цього часу розгорнути фольгу і відправити рибку назад в духовку ще на 15 хвилин.
5. Готову запечену рибку прикрасити зеленню, викласти на відповідну за формою тарілку і подавати до столу з будь-яким гарніром. Особливо добре підійде картопляне пюре з вершковим маслом. Можна також додатково приготувати соус зі сметани зі свіжою зеленню і часником. Вийде відмінне доповнення до рибки.

Дивіться також:  Котлети капустяні – 8 рецептів приготування

Товстолобик, запечена в духовці з овочами

Час приготування: 45 хвилин
Кількість порцій: 4-5

Інгредієнти:

  • Філе товстолобика – 800 г;
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.;
  • Морква – 2 шт.;
  • Сметана – 3 ст. ложки;
  • Лимонний сік – 1 ст. ложка;
  • Приправа для риби – 1 ст. ложка;
  • Лавровий лист – 1 шт.;
  • Сіль.

Спосіб приготування:

1. Рецепт товстолобика, запеченого в духовці, дуже простий, і ще більше спрощує його використання готового філе товстолобика. Вам не потрібно самостійно чистити рибку, вийняти кістки, залишається тільки філе розморозити (якщо воно було заморожено), до речі, розморожувати рибу слід тільки природним шляхом, тобто, в мікрохвильовці це робити ні в якому разі не можна.
2. Філе товстолобика нарізати невеликими шматками, скласти в скляну миску, додати сіль, приправу для риби і лимонний сік, добре перемішати, накрити харчовою плівкою і залишити на 15 хвилин, щоб рибка промаринувалася. Краще поставити її в холодильник.
3. Цибулю нарізати чвертькільцями, моркву натерти на тертці з великими отворами.
4. На дно скляної форми для запікання викласти подрібнені цибулю і моркву.
5. Рибку вийняти з холодильника, кожен шматочок умочити в сметану, викласти на овочеву подушку.
6. Відправити форму в духовку і запікати рибку в розігрітій духовці 30 хвилин. Товстолобик, запечений в духовці, готовий, перекладіть шматочки на красиву тарілку і прикрасьте зеленню і лимоном.