Трюфельне масло: застосування в кулінарії. 6 рецептів страв з трюфелевым маслом

Даний трюфельне масло вважається делікатесом. Готується воно на основі їстівних грибів, які мають незвичайний горіховий смак з пікантними нотками. Найчастіше таке унікальне масло входить до складу страв французької кухні.

Трюфельне масло — як виробляється, історія появи

Відразу потрібно зазначити, що трюфелевое масло (або трюфельне) коштує не набагато менше, ніж самі гриби-делікатеси, тому воно не дуже затребуване серед сучасних господинь. Але хоча б зрідка варто балувати себе стравами, приготованим з додаванням такого продукту.

Як вже було зазначено вище, обговорюване масло готується на основі рідкісних дорогих грибів. Найсмачніші і цінні трюфелі ростуть у Північної Італії і Швейцарії. Зустрічаються вони також на півдні Франції.

Проводиться масло на основі рідкісних грибів відразу двома способами:

  • З натуральної сировини. При приготуванні продукту цілі гриби або залишки заливаються будь-яким рослинним маслом. Далі суміш настоюється певний час і ретельно проціджують. Найчастіше, таким чином, проводиться трюфельне оливкова олія. Готовий продукт завжди має дуже високу вартість.
  • Із штучної сировини. Основою продукту стає ароматична складова трюфелів. Це синтетичний компонент. Готове масло виходить менш натуральним і корисним, ніж у першому варіанті. Але при цьому воно має стійким смаком і ароматом, який складно відрізнити від справжніх грибів. Цей спосіб виробництва сьогодні використовується значно частіше, ніж перший. Він дозволяє отримати недорогий продукт.

Вважається, що творцем трюфельного масла був невідомий французький кухар. В його розпорядженні виявилося відразу велику кількість цінних грибів. Щоб довше зберегти делікатес свіжим, професійний кулінар вирішив просто залити його оливковою олією. Через 15 днів в розпорядженні кухаря виявилась дуже ароматна олійна рідина, яку він заради експерименту додав в м’ясний салат. Оригінальний смак готового частування його приємно вразив. З тих пір кулінар став цілеспрямованого виготовляти трюфельне масло і всіляко сприяти його поширенню в кулінарії.

Особливості застосування в кулінарії

Головний варіант як використовувати трюфельне масло – додавати в різні страви замість свіжих грибів або як доповнення до них.

Професійні кулінари відзначають, що такий продукт буде доречний абсолютно в будь-яких несолодких частування.

Дивіться також:  Курка, фарширована млинцями – 6 рецептів

Трюфельне масло використовується дуже економно. Досить додати в блюдо всього пару крапель, щоб проявився оригінальний грибний аромат. Якщо щедро налити масло в суп або салат, можна повністю зіпсувати його смак. Тому потрібно строго слідувати рецептом.

Трюфельне масло смачно додавати у всілякі соуси. Найкраще в заправках для салатів воно поєднується з свіжомеленим чорним перцем і соком лайма/лимона.

Важливо відзначити, що обговорюване масло категорично не підходить для обсмажування продуктів. Такий спосіб повністю позбавить його унікального аромату. Тому продукт потрібно додавати у вже готові страви.

Страви з трюфельним маслом

В сучасних кулінарних книгах вдасться відшукати безліч варіантів страв з трюфелевым маслом. Це і випічка (наприклад, піца), і різноманітні холодні закуски, і навіть супи.

Закуска з червоної риби

Інгредієнти:

  • слабосоленого філе лосося – 200 – 230 г;
  • яйця – 4 шт.;
  • трюфельне масло – 5 мл;
  • зерниста гірчиця – 20 – 30 м;
  • свіжий кріп – ½ пучка;
  • оцет (столовий) – 60 мл;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • У невеликому сотейнику закип’ятити воду. Залити сіль і оцет.
  • Розмішати і ложкою зробити посередині ємності воронку. Дуже обережно вилити в неї (при активному кипінні води) вміст сирого яйця.
  • Варити 2 – 2,5 хвилини. Дістати ложкою. Повторити процедуру з другим яйцем.
  • Філе дуже тонко нарізати. Кріп дрібно порубати без стебел.
  • Змішати гірчицю, зелень, трюфельне масло.
  • Розкласти на тарілці рибу, зверху – розподілити отриманий соус. Присипати сіллю і перцем.

Доповнити частування гарячими яйцями-пашот і відразу подати до столу.

Салат з трюфельним маслом

Інгредієнти:

  • прошутто – 130 г;
  • портобелло (гриби) – 5 шт.;
  • селера з листям (стебла) – 6 шт.;
  • подрібнена петрушка – 40 г;
  • червоний цибуля – половинка;
  • рукола – 1 пучок;
  • лимон – половинка;
  • трюфельне масло – 3 мл;
  • масло оливи і сіль.

Приготування:

  • Прошутто порізати смужками і обсмажити до хрусткого стану.
  • На велике блюдо висипати підготовлену рукколу, попередньо порвавши її руками.
  • Зверху розподілити невеликі шматочки селери, полуколечки цибулі, пластинки грибів і рубану петрушку.
  • Полити закуску підсоленим маслом оливи зі свіжовичавленим соком лимона (процідженим від кісточок).
  • Прикрасити обсмаженими м’ясними шматочками.
Дивіться також:  Пиріг з капустою та грибами – 9 рецептів приготування

Збризнути отриманий салат трюфельним маслом.

Незвичайне перша страва

Інгредієнти:

  • заморожені білі гриби — 350 – 370 г;
  • молоко – 1 повний стакан;
  • білий цибулю – 1 голівка;
  • вершки – ½ ст.;
  • часник – 2 – 3 зубчики;
  • соєвий соус – 10 мл;
  • трюфельне масло – 1 ч. л.;
  • вершкове масло – 20 г;
  • чебрець і сіль – за смаком;
  • подрібнений пармезан – 60 р.

Приготування:

  • Гриби розморозити.
  • На чавунній сковороді розігріти вершкове масло з соєвим соусом. Всипати у суміш дрібно порізану цибулю і часник.
  • Коли ці інгредієнти стануть м’якими, додати гриби.
  • Гасити масу під кришкою 7 – 8 хвилин.
  • Перекласти її в каструлю. Залити вершками і молоком. Готувати 12 – 15 хвилин.
  • Посолити суп і збити його блендером.
  • Додати чебрець. Довести до закипання і відразу зняти з плити.

У вже готове частування влити трюфельне масло. Розлити суп по порціях і доповнити його подрібненим пармезаном.

Різотто з трюфельним маслом

Склад інгредієнтів:

  • Пекоріно (сир) – 100 – 120 г;
  • цибулю-шалот – 1 шт.;
  • масло оливи – 40 мл;
  • рис (Арборіо) – 350 г;
  • біле сухе вино – 80 мл;
  • чебрець – 8 г;
  • вершкове масло – 70 г;
  • трюфельне масло – 10 мл;
  • овочевий бульйон – літр;
  • сіль.

Приготування:

  • Цибуля довільно покришити і зарумянить на олії оливи.
  • Додати до піджарки рис. Готувати разом 5 – 6 хвилин.
  • Влити вино. Дочекатися, поки випарується алкоголь.
  • Залити бульйон. Готувати 20 – 25 хвилин.
  • Після додавання чебрецю залишити масу на плиті ще на 3 – 4 хвилини.
  • Відправити в рис і вершкове, і трюфельною масло. Посолити його.

Останнім всипати подрібнений овечий сир. Все добре перемішати.

Грибний соус до макаронів

Інгредієнти:

  • лісові гриби (капелюшки) – 270 – 300 г;
  • жирні вершки – 1 повний стакан;
  • цибуля – 1 головка;
  • трюфелевое олія – 5 мл;
  • грибний або овочевий бульйон – 1/2 ст.;
  • топлене масло, сіль.

Приготування:

  • Розігріти олію. Обсмажити на ньому шматочки капелюшків лісових грибів до готовності. З сковорідки повинна випаруватися рідина.
  • Залити гриби вершками і бульйоном.
  • Дати масі закипіти і залишити її на повільному вогні до загусання.
  • Злегка остудити соус. Змішати з трюфельним маслом.
Дивіться також:  Капуста тушкована в мультиварці – 6 рецептів

Подавати ароматний соус з довжиною локшиною.

Креветки з білими грибами і трюфельним маслом

Склад інгредієнтів:

  • тигрові креветки – 1 кг;
  • морожені білі гриби – півкіло;
  • біле сухе вино – 1 повний стакан;
  • подрібнений зелений лук – 1 ст. л.;
  • трюфельне масло – ½ ч. л.;
  • цибулю-шалот («малюк») – 4 головки;
  • часник – 3 – 4 зубчики;
  • вершки (середньої жирності) – 2/3 ст.;
  • масло оливи;
  • морська сіль.

Приготування:

  • Білі гриби порізати великими шматочками. Обсмажити на олії оливи. Готувати приблизно 20 – 25 хвилин, часто помішуючи.
  • Цибулю і часник дуже дрібно покришити. Скласти в невеликий сотейник. Полити вином. Посолити і відправити на повільний вогонь. Томити близько 8 – 9 хвилин.
  • Креветки промити холодною водою і повністю почистити.
  • Морепродукти разом з вершками відправити в сотейник. Варити масу 3 – 4 хвилини.
  • Посолити, поперчити. Залишити вміст сотейника на вогні пару хвилин.
  • Змішати з готовими грибами. Додати «грибне» масло.
  • Останнім всипати подрібнені цибульні пір’я.

Подати частування з молодим відварною картоплею. Підійде до нього і рисовий або бобовий гарнір.

Користь і шкода трюфельного масла для організму

Для початку варто поговорити про користь продукту.

Він позитивно впливає на організм людини наступним чином:

  • попереджає розвиток онкозахворювань;
  • уповільнює старіння;
  • покращує стан шкіри і волосся;
  • прискорює процес обміну речовин (що сприятливо позначається на фігурі), підвищує метаболізм;
  • при вживанні під час вагітності попереджує розвиток патологій у дитини (особливо корисно використовувати його в першому триместрі);
  • нормалізує роботу нервової системи, робить сон міцніше і спокійніше.

Якщо олія буде приготовлено з якісної основи, його можна сміливо вживати в їжу навіть в «цікавому положенні». Нашкодити організму продукт може тільки при наявності алергії на трюфелі або при його приготуванні з помилкових грибів. Сьогодні продаж підробок дуже поширена. Особливо часто помилкові трюфелі трапляються в інтернет-магазинах. Їх ні в якому разі не можна вживати їжу в чистому вигляді і використовувати для приготування ароматного масла.