Тюфтелі в соусі – 15 рецептів приготування в духовці на сковороді і в мультиварці

Соковиті тюфтелі в соусі – популярний рецепт гарячого. Це не тільки дуже смачний варіант обіду, але ще й економний. Такі тюфтельки з різними підливою відмінно поєднуються з безліччю гарнірів.

Тефтелі в томатному соусі в духовці

Склад продуктів:

  • будь-м’ясний фарш – 600 – 650 г;
  • свіжі часникові часточки – 3 – 4 шт.;
  • сік з томатів – ½ л;
  • сухий базилік – 1 щіпка;
  • яйце – 1 шт.;
  • головка цибулі;
  • розмарин – 1 свіжа гілочка;
  • заздалегідь зварений рис – 1 ст.;
  • сіль, перець і подрібнений кріп – за смаком.

Етапи дій:

  • До вибраного м’ясного фаршу додати класичний тандем: сіль, перець, дрібно порізані часник, кріп і цибулю. Все добре перемішати.
  • Додати яйце і остиглий рис. Повторити перемішування.
  • Сформувати невеликі м’ясні напівфабрикати. Укласти їх в промаслений форму зі скла.
  • Готувати в духовці при 200 градусах півгодини.
  • Поки запікаються м’ясні кульки, приготувати заливку. Для цього з’єднати сік з томатів з базиліком. Поперчити, посолити за смаком.
  • Довести масу до кипіння.
  • Залити соусом тефтелі прямо в духовці. Зверху укласти розмариновую гілочку.
  • Покрити тефтелі в томатному соусі в духовці фольгою і готувати ще близько півгодини.

Подати частування з улюбленим гарніром або скибочкою свіжого бородінського хліба.

Зі сметаною підливою на сковороді

Склад продуктів:

  • фарш з м’яса – 550 г;
  • сухарна крихта – 50 г;
  • жирна сметана – 1 повний стакан;
  • часникові часточки по смаку;
  • цибуля – 2 головки;
  • сире яйце;
  • сіль і спеції – за смаковими уподобаннями.

Етапи дій:

  • Зняти з лушпиння цибулі і порубати овоч. Змішати з размятым часником.
  • Додати до фаршу. За бажанням можна повторно пропустити м’ясо з усіма добавками через м’ясорубку.
  • Всипати в масу всі сухі інгредієнти, в тому числі і сухарную крихту.
  • Вбити вміст сирого яйця.
  • Все добре перемішати і скачати з суміші невеликі кульки.
  • Обсмажити їх до рум’яності на будь-якому гарячому жирі.
  • Розчавити ще пару часточок часнику. Змішати зі сметаною. Посолити. Додати ½ ст. води. Довести суміш до кипіння і вилити в сковорідку до обсмажених м’ясних кульками. Смак соусу можна поліпшити різними приправами.
  • Закрити кришку ємності. Готувати маленькі тефтелі в сметанному соусі на сковороді ще трохи більше півгодини.

Подавати з картоплею або макаронними виробами.

Готуємо в мультиварці

До складу входить:

  • фарш з м’яса – півкіло;
  • рис – ½ ст.;
  • цибуля – 1 головка;
  • яйце – 1 шт.;
  • сметана (жирна) – 1/3 ст.;
  • кетчуп – 2 десертні ложки;
  • борошно – 2 десертні ложки;
  • сіль і перець – за смаком.

Етапи дій:

  • Фарш з’єднати з сухою крупою, дуже дрібними шматочками цибулі. Додати сіль, поперчити масу.
  • Влити до м’яса вміст сирого яйця. Все добре перемішати.
  • Зліпити невеликі кульки.
  • З сметани, кетчупу і борошна приготувати однорідний соус. Посолити його. Перемішати віночком, щоб не залишилося навіть самих дрібних борошняних грудочок.
  • Скласти всі заготовки в чашу кухонного помічниці. Залити соусом.

Готувати отримані тефтелі з рисом у програмі «Гасіння» 60 – 70 хвилин.

Тефтелі з рисом в сметано-томатному соусі

До складу входить:

  • фарш з м’яса двох видів – 600 – 650 г;
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • рис – половина склянки;
  • сіль і спеції – за смаком;
  • паста з помідорів – 2 десертні ложки;
  • рослинне масло – 2 десертні ложки;
  • сметана (середньої жирності) – ½ ст.;
  • вода – 1 ст.;
  • борошно – 2 десертні ложки;
  • лаврушка – за бажанням.

Приготування:

  • Зварити крупу до напівготовності. Змішати з м’ясом.
  • Додати дуже дрібно порізану цибулю, сіль і перець.
  • Сформувати м’ясні кульки. Найзручніше ліпити їх мокрими руками.
  • Укласти тюфтельки у форму для запікання.
  • Залити підсоленим соусом з води, сметани, масла, пасти з помідорів, борошна.
  • У форму з соусом і кульками з м’яса покласти лаврушку.
Дивіться також:  Як приготувати люля-кебаб? 5 перевірених рецептів!

Запікати тефтелі в сметанно-томатному соусі в духовці близько години при середній температурі.

Під сирним соусом

До складу входить:

  • фарш з яловичини і курки – 600 – 650 г;
  • плавлений сир – 150 г;
  • вершки (жирні) – 1 повний стакан;
  • цибуля – 1 головка;
  • часник – 3 – 4 зубчики;
  • варений рис – ½ ст.;
  • борошно – 1 десертна ложка;
  • вершковий жир -2 десертні ложки;
  • сіль і куркума – за смаком.

Етапи дій:

  • Фарш з’єднати з дрібними шматочками часнику і цибулі. Додати варену крупу.
  • Посолити. Збити масу ручним блендером. Щоб вона стала однорідною і повітряної.
  • Зліпити кульки. Помістити в каструлю з киплячою підсоленою водою. Варити 10 – 12 хвилин.
  • У сковорідці приготувати соус для тефтелькою. Для цього розтопити вершковий жир. Обсмажити на ньому муку.
  • Влити жирні вершки і всипати куркуму. Суміш посолити.
  • Додати плавлений сир. Помішувати масу, поки останній не розчиниться.
  • Влити в сковорідку трохи бульйону з каструлі з тюфтельками. Викласти в суміш кульки.

Поставити страву в сковороді під кришкою ще 17 – 20 хвилин.

З вершковою підливою

Склад продуктів:

  • будь фарш з м’яса – 600 г;
  • готовий рис – 2/3 ст.;
  • вершки для збивання – 1,5 ст.;
  • твердий/напівтвердий сир – 80 – 100 м;
  • часник – за смаком (свіжий/сухий);
  • крохмаль – 1 мал. ложка;
  • сіль і прованські трави — за смаком.

Етапи дій:

  • Змішати м’ясо з вареним рисом, сіллю, прованськими травками.
  • Зліпити з отриманої маси мініатюрні кульки. Викласти їх у форму для духовки.
  • Окремо змішати вершки з крохмалем і часником. Посолити їх.
  • Сир дрібно потерти. Більшу частину додати вершковий соус.
  • Залити останнім кульки. Прибрати в духовку, розігріту до 200 градусів.
  • Готувати курячі тефтелі в вершковому соусі при таких умовах 40 – 45 хвилин.

Гаряче страву посипати подрібненим сиром і почекати, поки він не розплавиться.

Тюфтелі в соусі, як у дитячому садку

Склад продуктів:

  • фарш із курятини – півкіло;
  • сире яйце – 1 шт.;
  • очищена вода – 1 ст.;
  • сирий рис – ½ ст.;
  • сметана – 1/3 ст.;
  • лаврове листя – 3 листочка;
  • цибуля – 1 головка;
  • паста з томатів – 2 ст. л.;
  • борошно – 1,5 десертні ложки;
  • сіль і ароматні трави – за смаком.

Приготування:

  • Зварити рис до готовності.
  • З’єднати м’ясо з яйцем, крупою, сіллю і ароматними травами.
  • Помістити до фаршу тертий лук і крупу.
  • Зліпити з нього кульки. Кожен обсипати борошном і обсмажити на будь-якому розігрітому жирі до появи легкого апетитного «рум’янцю».
  • Воду (половину) з’єднати з пастою з помідорів. Вилити її на вміст сковорідки. Томити під листом фольги або закритою кришкою 10 – 12 хвилин.
  • У воді, що залишилася сметану розвести з борошном. Збити компоненти віночком, щоб соус вийшов однорідним.
  • Додати сметанную заливку до тефтелі.

Тушкувати страву під кришкою ще близько 20 хвилин.

Для любителів гострих страв

Склад продуктів:

  • фарш зі свинини – 600 – 650 г;
  • білий хліб – 2 скибочки;
  • цибуля – 1 головка;
  • часник – 5 – 6 зубків;
  • апельсин – 1 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • свіжа петрушка і кінза – ½ пучка;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • сіль і аджика (приправа) – за смаком;
  • помідори у власному соку – півкіло;
  • червоний гострий перець – 1 невеликий стручок.

Приготування:

  • Розкришити хліб. Змішати його з фаршем.
  • Додати яйце, дуже дрібно порізану зелень і подрібнений гострий перець без плодоніжки і насіння.
  • Посолити масу, всипати приправу.
  • Додати роздавлений часник і зняту з апельсина цедру і дрібно порізану цибулю.
  • Перемішати всі сполучені інгредієнти. Скачати кульки з отриманої маси. Кожен обсипати борошном, після чого смажити на сковорідці з маслом до рум’яності.
Дивіться також:  Форель в духовці – 10 смачних рецептів запікання

Помідори у власному соку розім’яти товкачиком. Підсолити. Перемістити їх до тефтелі. Гасити частування під кришкою протягом чверті години.

Як зробити з грибами

Склад продуктів:

  • філе індички – півкіло;
  • цибуля – 2 головки;
  • часник – 3 зубчики;
  • білий хліб – 150 г;
  • морква – 1 шт.;
  • очищені печериці – 200 г;
  • сметана – 1/3 ст.;
  • кетчуп – 1 десертна ложка;
  • сіль і суміш італійських трав – за смаком.

Приготування:

  • Блендером або м’ясорубкою перетворити м’ясо птиці у фарш.
  • Додати до отриманої масі розмочену теплою водою і віджату хлібну м’якоть, дрібно терту моркву, мініатюрні кубики цибулі, часнику.
  • Посолити і присипати сумішшю італійських трав.
  • З отриманої маси скачати невеликі кульки. Засмажити їх на будь-якому жирі до рум’яності.
  • Викласти в миску.
  • В тій же посуді засмажити пластинки грибів.
  • В окремому посуді змішати воду (приблизно 1 ст.), кетчуп і сметану. Посолити. Залити сумішшю гриби.
  • Тушкувати до загустіння соусу.

Повернути в ємність кульки. Ще 8 – 9 хвилин тушкувати інгредієнти разом.

Тюфтелі в соусі Бешамель

Склад продуктів:

  • фарш з яловичини – 650 – 700 г;
  • вершковий жир – ½ ст.;
  • молоко – 800 – 850 мл;
  • цибуля – 1 головка;
  • яйце – 1 шт.;
  • борошно – 3 десертні ложки + для обвалювання;
  • часник – 2 – 3 зубчики;
  • сіль.

Приготування:

  • Дрібно посічену цибулю з часником, обсмажити.
  • Відправити засмажку до фаршу. Посолити.
  • Скачати з маси невеликі кульки. Кожен обваляти в борошні.
  • Обсмажити заготовки до рум’яності.
  • Перекласти у форму.
  • На вершковому жирі підсмажити борошно. Влити молоко і варити до густоти. Посолити.

Покрити соусом тефтелі, засипати всі сиром і поставити в гарячу духовку на півгодини.

З курячого фаршу

Склад продуктів:

  • фарш з курятини -700 – 750 г;
  • сухий рис – 40 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • томатний сік – 1 ст.;
  • сіль і ароматні трави.

Приготування:

  • Крупу зварити. При цьому зернятка повинні залишитися злегка твердуватими.
  • Овочі перебити блендером або дрібно нарубати. В останньому випадку їх слід злегка зарумянить на будь-якому жирі.
  • З’єднати засмажку з курятиною. Додати вміст яйця, сіль, трави.
  • Перемішати і перетворити всю масу в невеликі круглі кульки.
  • Окремо закип’ятити сік з помідорів. Присмачити ароматними травами, сіллю.
  • Залити їм тефтелі в жароміцної формі.

Запікати страву 40 – 45 хвилин в духовці при температурі трохи вище середнього. Подати з улюбленими соліннями.

Готуємо з капустою і підливою

Склад продуктів:

  • філе курятини – 700 – 750 г;
  • свіжий кріп – 7 г;
  • сметана 70 г;
  • вода – півлітра;
  • паста з помідорів – 90 г;
  • капуста – 400 г;
  • моркву і цибулю – по 1 шт.;
  • борошно – 70 г;
  • цукор – ½ ч. л.;
  • суміш італійських трав – 1 г;
  • лаврове листя, сіль, сухий часник.

Приготування:

  • Спочатку обробити м’ясорубкою птицю. Потім цибуля (половинку) і капусту. Змішати інгредієнти.
  • Засипати масу сіллю, італійськими травами. Додати рубаний кріп, сухий часник.
  • Сформувати тефтелі.
  • Овочі, що залишилися довільно подрібнити і засмажити на будь-якому маслі.
  • Влити до них воду з пастою з помідорів. Посолити.
  • Через пару хвилин гасіння додати сметану, з’єднану з борошном. Довести до кипіння.
  • Опустити в вируючий соус кульки з м’яса і овочів. Додати лавр.

Тушкувати під щільною кришкою 35 – 40 хвилин.

Оригінальний рецепт з гречкою

Склад продуктів:

  • фарш з будь-якого м’яса (підійде навіть баранина) – 600 – 650 г;
  • гречана крупа – 1 склянка;
  • цибуля – 1 головка;
  • часник свіжий або сухий;
  • сік з помідорів – 1,5 ст.;
  • велика сіль.
Дивіться також:  Яловичина по-бургундськи – 7 рецептів приготування

Приготування:

  • Для початку потрібно зварити крупу. При цьому вона повинна вийти розсипчастим та м’якою. Важливо попередньо гречку перебрати, промити її. Можна злегка підсушити ядра на сухій сковорідці перед варінням.
  • М’ясо перетворити в однорідний фарш будь-яким підходящим способом. Для такого частування краще брати м’ясо пожирніше. Підійде і змішане.
  • Цибулю порізати або потерти. Засипати до м’яса разом з часником. Якщо останній використовується в свіжому вигляді, його також потрібно подрібнити.
  • Змішати охолоджений крупу, м’ясо, овочі. Посолити.
  • Сформувати кульки.
  • Викласти їх у форму для духовки. Залити підсоленою сумішшю соку із томатів і води. Вони повинні бути покриті приблизно наполовину.
  • Запікати частування в духовій шафі при високій температурі. Воно буде готове приблизно через 40 хвилин.

Так як у складі страви вже є крупа, то можна не готувати додатковий гарнір. Достатньо подати до частування домашні соління.

Тюфтелі в соусі з апельсиновим соком

Склад продуктів:

  • фарш з будь-якого м’яса – 700 – 750 г;
  • натуральний соєвий соус – 6десертных ложок;
  • яйця – 1 шт.;
  • петрушка – ½ пучка;
  • бульйон – 130 мл;
  • сухий часник, паприка, сіль – за смаком;
  • апельсини – 1 шт.;
  • мед – 3 десертні ложки;
  • оцет – 1/3 ст.;
  • імбир – 15 г;
  • крохмаль – 1 десертна ложка.

Приготування:

  • Духовку розігріти до 210 – 220 градусів.
  • Фарш змішати з яйцем. Додати рубану петрушку, сухий часник, половину соєвого соусу, паприку. Додаткова сіль, завдяки останньому інгредієнту, не потрібно.
  • Сформувати великі кульки. Викласти у скляну форму і прибрати в духовку при заздалегідь виставленої температури на чверть години.
  • Зняти з цитруса дрібної теркою цедру. Вичавити сік. Процідити від кісточок.
  • Змішати цедру і сік, бульйон, що залишився соус, оцет. Останній найкраще взяти винний або яблучний.
  • Додати до маси дрібно тертий свіжий імбир. Досолити її. Закип’ятити і поварити 3 – 4 хвилини.
  • Окремо розвести крохмаль у великій ложці води. Перелити в соус. Варити до загустіння. На це піде близько 8 – 9 хвилин.
  • Залити м’ясні кульки соусом. Повернути в духовку на 6 – 8 хвилин.

Подати з вареним рисом або будь-яким іншим гарніром.

З молоком і борошном

Склад продуктів:

  • фарш із свинини та яловичини – півкіло;
  • цибуля – 1 шт.;
  • батон – 2 скибочки;
  • молоко – 1 ст. + 3 десертні ложки;
  • борошно – 1 десертна ложка;
  • вершковий жир – 70 г;
  • сіль хмелі-сунелі.

Приготування:

  • Фарш змішати з подрібненою цибулею. Пропустити через м’ясорубку повторно. Посолити. Засипати хмелі-сунелі.
  • Влити в нього 3 десертні ложки молока. Рідкий інгредієнт потрібно додавати тільки в тому випадку, якщо фарш опинився сухуватим.
  • Добре перемішати. Скачати з маси маленькі кульки.
  • На нагріту сковорідку викласти шматочок вершкового жиру. Розтопити. Обсмажити борошно.
  • Влити решту молока. Заважати, щоб не залишилося грудочок. За смаком присолити. Якщо планується, щоб соусу вийшло багато, то потрібно в 2 рази збільшити кількість молока і борошна.
  • Викласти в злегка загустілий соус тюфтельки.
  • Спочатку томити їх на плиті під закритою кришкою 15 хвилин на одній стороні, потім – ще стільки ж часу на інший. Це необхідно зробити, щоб вироби рівномірно протомились, інакше одна половинка може виявитися сухуватою.

Подати кульки з м’яса у молочному соусі з картоплею в будь-якому вигляді.

Це універсальне найпростіше блюдо можна подавати не лише до повсякденного обіду, але також зробити центром святкового столу. Тюфтельки з будь-якого м’яса виходять смачними, соковитими, ніжними. Особливо, якщо доповнити їх відповідним соусом.