Тульські пряники – 4 рецепта приготування в домашніх умовах

Знамениті тульські пряники дійшли до наших днів із глибини століть. Щоб краще купували, їх намагалися робити не тільки смачними, але і привабливими, розписуючи різноманітними малюнками. Але спочатку ці солодощі пекли гладкими, і лише з часом стали наносити візерунки. Пропонуємо кілька рецептів і рекомендацій з приготування пряників своїми руками.

Тульські пряники — традиційний рецепт

Рецепт тульського пряника в домашніх умовах досить простий:

  • 2 яйця;
  • меду 100 г;
  • борошна 3 склянки;
  • злив масла. 4 ложки стіл.;
  • соди харчової (на кінчику ножа).

Для начинки:

  • цукру 1 стіл. ложка;
  • повидла яблучного 200 р.

Для глазурі:

  • пудри цукрової 1 склянка;
  • води 4 ложки (стіл.).

Приготування домашніх тульських пряників:

  • Масло вершкове розм’якшують, але не розтоплюють. Змішують з медом і парою яєць. Продукти перемішуються. Зацукрований мед потримати на водяній бані, щоб розігрівся. В тісто додається мед, коли він буде мати кімнатну температуру.
  • Просіяти борошно, додати до перерахованих продуктів, додати трохи харчової соди і замісити тісто. Якщо тісто дуже круте, влити трохи води.
  • Для начинки повидло повинно мати густу консистенцію. При недостатньою густотою, його потрібно уварити.
  • Тісто розкачати, щоб воно мало товщину 5 – 6 міліметрів. Необхідно зробити два коржі круглої або прямокутної форми. На один шматок розкатаного тіста кладуть начинку, а зверху кладуть другий шматок тіста. Краї з’єднати, щоб начинка не витікала. Заготовку слід покласти в спеціальну форму трафарет, а потім на деко.
  • При максимальній температурі витримати в духовці півтори хвилини. Потім потрібно остудити. Після цього їх відправляють знову в духовку на 5 хвилин. Температура повинна бути високою.
  • Поки вироби сидять в духовці можна приготувати глазур. У каструлю з підігрітою водою всипати цукрову пудру. Тримати на слабкому вогні і помішувати. Готовий пряник пензликом змастити цукровою глазур’ю.
Дивіться також:  Пиріг зі сливами – 11 швидких і смачних рецептів

Це цікаво. У старі часи чистого цукру не було, а коли з’явився, був дуже дорогим. Тому замість цукру застосовувалися патока, мед, місцеві ягоди і фрукти.

Як приготувати пряник по ГОСТу?

За Гостом тульський пряник повинен мати прямокутну форму. Для начинки повинно використовуватись густе повидло (яблучне, сливове) або варення (малиновий, чорносмородиновий). Поверхню пряника прикрашається рельєфним малюнком, покривається глазур’ю. Пряники, які виготовляють за Гостом, довго не черствіють, м’які, не кришаться. Використовуються натуральні продукти, без всяких хімічних консервантів.

Правильним рецептом вважається таке поєднання продуктів:

  • 370 г цукру;
  • 100 г води;
  • 480 г борошна;
  • 2 г соди;
  • 2 г розпушувача;
  • 1 г лимонної кислоти;
  • 50 г слив. масла;
  • 1 яйце;
  • 4 г суміші спецій (можна використовувати поєднання з кориці, мускатного горіха, кардамону, імбиру, чорного перцю — за смаком).
  • для прикраси використовувати глазур.

Приготувати пряник за Гостом можна наступним чином:

  • Розтопити цукор на плиті. Коли він потемніє, влити воду, заздалегідь доведену до кипіння.
  • Окремо перемішати підготовлені спеції. Висипати їх у цукрову масу, ще раз прогріти на вогні, але не до кипіння.
  • Просіяти половину борошна в пряно-цукрову масу.
  • Розтопити масло і ввести його в борошно з прянощами. Додати яйце. Все разом добре перемішати. Додати продукти, що залишилися, перемішати, замісити тісто, поступово додаючи борошно.
  • Випекти з тіста пряники при 220-ах град. протягом 15-ти хвилин.
  • Готові вироби охолодити і покрити глазур’ю.

Готуємо ласощі з вареним згущеним молоком

Варена згущене молоко чудова начинка.

Для приготування солодкого ласощі знадобиться наступний набір продуктів:

  • цукру ½ склянки;
  • 2 яйця;
  • ½ Банки вареного згущеного молока;
  • трохи кориці, мускатного горіха, імбиру;
  • меду 3 стіл. ложки;
  • масла вершкового 100 г;
  • соди 1 ч. ложка);
  • борошна 3 склянки.
Дивіться також:  Пиріг з замороженою полуницею – 7 простих і смачних рецептів

Масло, цукор і мед необхідно разом розігріти і змішати. Обов’язково дати охолонути. Насипати трохи борошна, розбити яйця, покласти спеції, змішати. Засипати борошно. Замісити густе, але еластичне тісто. Тісто має пару годин відпочити. В цей час розігрівається духовка.
Тісто ділиться на дві частини, кожна частина розкочується. На один пласт кладеться начинка (згущене молоко), прикривається іншим шаром, краї з’єднуються. 15 хвилин випікати при 200 градусах.

По-домашньому рецепту

Буде потрібно набір продуктів:

  • джем для начинки за смаком;
  • 100 г масла вершкового;
  • борошна — 3 склянки;
  • меду — 2 стіл. л.;
  • молока — ½ склянки;
  • горіха мускатного — 0,5 ложки (чайної);
  • цукру — 1 стакан;
  • кориці — 0,5 ложки (чайної);
  • сода — 1 ложка (маленька);
  • яйце 1 шт.

Білки з жовтками розділити. Білки і цукор змішати. Сюди влити молоко, покласти мед, який повинен бути попередньо розігрітий до рідкого стану, якщо використовується зацукорився. Додати розм’якшене масло, жовтки.

Далі в отриману масу насипати спеції, соду, борошно. Замісити тісто вручну. Розділити його навпіл, розкачати. Додати коржику потрібну форму. На один пласт нанести джем, іншим закрити. Краї заклеїти. Виделкою нанести зверху візерунок. Поставити випікати 30 хвилин.

Рада. Зручно і швидко розігрівати мед в мікрохвильовці.

Прикраса десерту в домашніх умовах

Вдома можна візерунок на пряниках зробити виделкою. Інший варіант – зробити фігурки з тіста, використовуючи форми для домашнього печива або ножем вирізати їх і приліпити зверху. Кожному кулінару підкаже фантазія і творчий підхід.

Калорійність тульського пряника

Слід враховувати, що цей солодкий продукт, що містить жир. Тому калорійність пряника досить висока. У 100 г міститься приблизно 360 калорій. Не варто його їсти у великих кількостях. Це ласощі їдять потроху. Обмежити вживання пряників слід людям, схильним до повноти.

Дивіться також:  Торт Спартак: класичний рецепт і 7 варіантів приготування

Рекомендації кулінарів з приготування

Тісто на пряники робиться густе, але воно має бути еластичним.
Мед використовують рідким.

Якщо він закристаллизовался, то для його розігріву застосовується метод водяній лазні:

  • Каструлю ставлять на вогонь, вода в каструлі повинна кипіти.
  • Всередину каструлі ставиться кухоль з медом, зверху накрита кришкою.

Готовий пряник можна посипати пудрою. Якщо вирізати трафарет з паперу і сипати пудру через нього, вийде гарна прикраса. Малюнок також можна віддрукувати тарілочкою з рельєфним візерунком перед випіканням самого пряника, прямо на тесті. Можна прикрасити поверхню смужками тіста, пропущеного через м’ясорубку.