Тушкована баранина – 8 рецептів приготування в мультиварці, в казані і в духовці

В нашій країні найчастіше для м’ясних страв використовують свинину чи яловичину, а ось баранину якось обходять стороною, вважаючи її жорсткою і не дуже ароматною. А ось на Близькому Сході таке м’ясо в пошані, з нього смажать шашлик, готують плов та інші страви. Якщо ви все-таки вирішили спробувати баранину, то почніть з приготування в казанку. Баранина, тушкована в ньому, виходить дуже ніжною, м’якою і смачною.

Баранина тушкована в казані

Страви з баранини традиційно готують на Сході. Таке м’ясо має свій особливий смак і при цьому в ньому багато корисних для нашого організму речовин. Як правильно і смачно приготувати баранину в казанку, ви дізнаєтеся прямо зараз.

Інгредієнти:

  • півкіло баранини;
  • дві цибулини;
  • два зубці часнику;
  • свіжа зелень і спеції.

Спосіб приготування:

  • Баранину ріжемо шматочками, натираємо їх сіллю і перцем, складаємо в казан і залишаємо в бік.
  • Цибулину ріжемо соломкою, кладемо її до м’яса і обсмажуємо на сильному вогні до розм’якшення.
  • Потім вливаємо воду, щоб м’ясо повністю занурився в неї. Як тільки навар закипить, зменшуємо вогонь і тушкуємо страва від півтора до двох годин.
  • Подаємо тушковану баранину зі свіжою зеленню.

З овочами в мультиварці

У цій кухонної «помічниці» можна приготувати будь-яке м’ясне блюдо і навіть баранину. Правда, більшість господинь відкидають таке м’ясо з-за його специфічного запаху.

Приготувати ніжну, з чудовим смаком баранину можна. Просто потрібно вибрати молоде м’ясо, яке поки не має яскравого аромату. У молодої баранини жир без жовтизни, а сама м’якоть ніжно-рожева або блідо-червона.

Записуйте рецепт приготування в мультиварці, який доведеться до речі тим, хто зовсім не знайомий з принципами приготування баранини.

Інгредієнти:

  • 750 г м’яса;
  • за дві цибулини, болгарського перцю і моркви;
  • за п’ять зубчиків часнику і томатів;
  • 40 г масла топленого;
  • десять горошин перцю;
  • два листа лаврушки;
  • по 0,5 ч. л. «м’ясний» приправи, цукрового піску і солі.

Спосіб приготування:

  • Шматочки баранини замаринуем в сухих приправах, змішаних з сіллю.
  • Потім у програмі «Смаження» готуємо їх до рум’яної скоринки.
  • Додаємо нашатковану півкільцями цибулю, натерту моркву і кубики солодкого перцю. Через три хвилини кладемо подрібнені томати.
  • Як тільки овочі дадуть сік, вливаємо ще півсклянки води, вибираємо опцію «Тушкування» на годину.
  • Як тільки прилад видасть звуковий сигнал, додаємо подрібнений часник разом з горошинами перцю і лавровими листами, тушкуємо страву ще 20 хвилин.

Як загасити м’ясо в духовці

Баранина має свій особливий смак і аромат, але щоб його оцінити, потрібно приготувати з неї щось дійсно смачне. Наприклад, тушкувати м’ясо в духовці.

Інгредієнти:

  • кіло баранини;
  • 100 г баранячого (свинячого) сала;
  • дві цибулини;
  • три зубці часнику;
  • три томата;
  • дві ложки томат-пюре;
  • прянощі, аджика, зелень.

Спосіб приготування:

  • Перед тим, як відправити м’ясо в духовку, його треба порізати брусочками і разом з шматочками сала обсмажити на сковороді. Масло додавати не треба – жиру і так буде достатньо.
  • Окремо пасеруємо нашатковану цибулю, потім додаємо до нього нарізану м’якоть томатів та овочеву пасту.
  • Перекладаємо засмажку до м’яса, додавши подрібнений часник, прянощі і аджику. Відправляємо продукти в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин.
  • Подаємо ароматне м’ясо з гілочками кінзи або базиліка.

Баранина, тушкована з картоплею

Таке м’ясо легко згасити з будь-якими овочами, в тому числі, і з картоплею. Воно виходить дуже соковитим і смачним, правда гасити його доведеться довго, але результат того вартий.

Інгредієнти:

  • 650 г баранини;
  • 550 г картоплі;
  • дві головки ріпчастої цибулі;
  • болгарський перець;
  • 70 г маслин;
  • три зубці часнику;
  • стакан томат-пюре;
  • 30 мл бальзамічного оцту;
  • за ї ч. л. сушеного шавлії і кропу.

 

Спосіб приготування:

  • М’ясо нарізаємо кубиками і обсмажуємо без масла. Потім додаємо до нього часточки ріпчастої цибулі, рубаний часник і смажимо разом п’ять хвилин.
  • Додаємо до інгредієнтів овочеву пасту, трави, оцет, а також сіль і перець, вливаємо 350 мл води, якщо є, то м’ясного бульйону.
  • Солодкий перець ріжемо кубиками, кладемо його до м’яса і тушкуємо 50 хвилин.
  • Картоплю нарізаємо так само, кладемо його до тушкованим інгредієнтів і готуємо страву ще півгодини. В самому кінці процесу додаємо нарізані невеликими шматочками маслини.
Загрузка...

Рецепт від Сталика Ханкишиева

Сталик Ханкишиев як ніхто знається на тонкощах східної кухні і знає, як смачно приготувати баранину. Для цієї мети він бере вже пройшли перевірку часом інгредієнти: морква і часник. І раптовий компонент – айва.

Інгредієнти:

  • 680 г голяшек;
  • дві моркви;
  • літр бульйону на м’ясі;
  • айва;
  • п’ять часникових головок;
  • лимон;
  • чебрець, зіра.

Спосіб приготування:

  • Моркву ріжемо кубиками, щоб овоч зміг краще віддати свій смак.
  • У невелику каструльку вливаємо олію і обсмажуємо кубики моркви на слабкому вогні, щоб овоч просто став м’яким. Приправляємо його цукром і зірою.
  • Тепер викладаємо баранину до морквині і солимо, а також кладемо цілі головки часнику і сушений чебрець.
  • Вливаємо бульйон і тушкуємо на малому вогні.
  • Як тільки навар частково википить, знімаємо його з плити, закладаємо часточки айви, а зверху розподіляємо слайсы лимона. Доводимо страву до готовності в духовці півгодини.

Готуємо по-вірменськи

На Сході баранина, тушкована з овочами в казанку, називається хашламана. Багато народів вважають її своїм національним блюдом, але все-таки класичний рецепт приготування відноситься саме до вірменської кухні.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг баранини;
  • кіло свіжих томатів;
  • два болгарських перцю;
  • по пучку кропу, петрушки і селери;
  • 850 мл пива.

Спосіб приготування:

  • Для приготування вірменського хашламана використовують задню ногу барана. З неї потрібно зрізати м’ясо і очистити його від плівок.
  • Кость нагоді, тому її розрізаємо на три частини і кладемо на дно казанка.
  • М’ясо ріжемо на шматочки і викладаємо поверх кісток. Солимо, перчимо і додаємо інші приправи на ваш вибір.
  • Зелень просто промиваємо і прямо пучками розкладаємо поверх м’яса.
  • Тепер кладемо кубики перцю.
  • З томатів очищаємо шкірку, м’якоть ріжемо кубиками і відправляємо в казан.
  • Тепер вливаємо пиво, запалюємо середній вогонь і тушкуємо блюдо дві години.

З цибулею і пряними травами у вині

Особливо смачною і соковитою виходить баранина з ароматними травами і вином.

Для гасіння краще взяти м’ясо першого гатунку – це лопатка або зовнішня бічна частина задньої ноги.

Інгредієнти:

  • кіло м’якоті баранини;
  • 120 г баранячого жиру;
  • цибулина;
  • стакан білого вина (сухого);
  • трави: петрушка, кінза, чебрець, розмарин, базилік, тархун.

Спосіб приготування:

  • Порційні шматочки м’яса злегка підсолюємо.
  • Відправляємо В казан нарізане сало і розтоплюємо, потім викладаємо баранину і обсмажуємо м’ясо до рум’яності.
  • Після додаємо в казан півкільця цибулі, через десять хвилин вливаємо воду так, щоб вона злегка покрила м’ясо, і тушкуємо все разом півгодини.
  • Після закінчення цього часу додаємо рубану зелень, ллємо вино і не знімаємо страву з вогню ще 25 хвилин.

З болгарським перцем

Сьогодні є безліч страв з баранини, але ми хочемо запропонувати простий рецепт приготування м’яса з болгарським перцем.

Інгредієнти:

  • півкіло баранини;
  • два болгарських м’ясистого перцю;
  • цибулина;
  • три зубці часнику;
  • по ложці крохмалю і соєвої приправи;
  • за дві ч. л. кетчупу і цукру.

Спосіб приготування:

  • М’ясо ріжемо брусочками, перець великими часточками, цибулю півкільцями, а часник кружечками.
  • В підігрітому маслі обсмажуємо лук, потім кладемо до нього часник і солодкий перець, смажимо овочі п’ять хвилин.
  • Окремо обсмажуємо баранину до приємної скоринки.
  • З крохмалю, соєвої приправи, кетчупу і цукру робимо соус.
  • До м’яса викладаємо овочі, заливаємо все соусом і тушкуємо півгодини.

Найважливіше в приготуванні страв з баранини – це, звичайно, саме м’ясо. Вибирайте його в перевірених місцях, віддавайте перевагу продукту з молодого баранчика і не забувайте про спеції, які в країнах Сходу використовують не скупися.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...