Тушкована капуста з фаршем – 7 рецептів

Капусту стушкувати з фаршем можна в будь-який момент: для неї потрібні самі звичайні компоненти, які завжди знайдуться на кухні будь-якої господині. До того ж це не тільки дуже смачно, але і корисно – в складових страви чимало вітамінів і мікроелементів, без яких організм людини перестає нормально працювати. А ще таку страву – простір для кулінарної творчості, оскільки можна сміливо експериментувати з самими дивними, на перший погляд, інгредієнтами, і отримувати дивовижний смак.

Класичний рецепт: швидко та просто

Тим, хто ніколи не пробував зробити тушковану капусту з фаршем, краще почати не з експериментів, а з традиційного варіанту з мінімальним набором продуктів. Це допоможе освоїти процес, і переходити до капустяним вишукувань буде вже не страшно.

Для здійснення основного рецепта заглянемо в холодильник, кухонний шафку і викладемо на робочий стіл:

  • капустяний качан вагою 1,2-1,3 кг;
  • м’ясний фарш (все одно якій);
  • морквину;
  • цибулинку;
  • сіль;
  • оливкова або соняшникова рафінована олія.

Що потрібно робити?

  • Спочатку займаємося фаршем: солимо і кладемо в гарячу сковорідку з рослинним маслом, заважаємо. Чекаємо, коли він почне розсипатися і стане світлим.
  • Тим часом прибираємо з качана брудні листя, миємо. Гострим ножем кришимо у вигляді не дуже дрібної соломки.
  • Моркву натираємо на крупній тертці або ріжемо, як ніби для корейського салату.
  • «Раздеваем» цибулину, її можна нашаткувати звичайними полуколечками.
  • Нарізані овочі поміщаємо в розігріту глибоку сковороду або сотейник з кількома ложками рослинної олії на дні. Можна додати трохи (близько 150 г) води.
  • Коли вміст почне «булькати», зменшуємо температуру до мінімуму, перемішуємо, закриваємо кришкою і даємо «дійти» десь 10-15 хвилин.
  • Настала черга фаршу. Його теж відправляємо до овочів, ще раз заважаємо склад, накриваємо. Гасити залишилося зовсім недовго, щоб овочі не «розкисло».

Час, за який капуста буде повністю готова, залежить від її сорту і віку: для молодої досить якихось 20 хвилин, а от тверда зимова доходить до кондиції в два рази довше.

Додаємо томатну пасту, і не тільки



Тепер можна переходити до більш складних варіантів. Наприклад, спорудити на сковороді тушковану капусту з фаршем, томатом і прянощами. Томатна паста додасть страві приємну кислинку, а приправи нагородять його запашним запахом.

Які продукти знадобляться?

  • Капуста свіжа і квашена – по півкіло;
  • фарш зі свинини або яловичини – теж півкілограма;
  • кілька лаврушек (але не більше 5 листочків);
  • дві цибульні головки;
  • сіль і чорний мелений перець – на смак;
  • до 5 столових ложок томатної пасти;
  • будь-яке рослинне масло.

Щоб приготувати правильно, будемо дотримуватися покрокового плану:

  • У глибоку сковороду (краще всього чавунну) ллємо олію, туди ж додаємо нарізану середніми кубиками цибулю. Його потрібно обсмажувати до прозорості (вистачить 3-4 хвилин) і весь час помішувати, інакше пригорить.
  • До цибулі йде фарш.
  • Поки він смажиться, займаємося свіжою капустою. Вона вже нашинкована «шашечками» або смужками. Заливаємо окропом, хвилин через 7 зливаємо. Це потрібно для того, щоб овоч розм’як і швидше готувався.
  • Далі в компанію до фаршу і луку піде капуста квашена. Перешкодимо вміст, закриємо кришкою посуд і залишимо на невеликому вогні приблизно хвилин на 20. Якщо помічаємо, що страва може підгоріти, додаємо ще трохи олії і прикручуємо вогонь.
  • Наступні у черзі – капуста свіжа, томатна паста, сіль і приправи. Гарненько все перемішуємо і тушкуємо, поки не буде готове.
Дивіться також:  Курка в духовці цілком з хрусткою скоринкою – 7 рецептів

Викладаємо на тарілки, годуємо домашніх і приймаємо подяки.

Томатну пасту з успіхом замінять помідори солоні або свіжі. Тим, хто їх не любить, можна порадити для кислинки сік лимона, яблучний оцет або журавлинний сік.

Капустяно-картопляний дует

Якщо колись морочитися з кількома змінами страв на обід, можна до тушкованої капусти з фаршем додати картоплю. Вона додасть ситності і дозволить обійтися без традиційного першого страви.

Запасемося необхідними продуктами:

  • капустіної трохи важче кілограма;
  • фаршем з будь-якого м’яса, наявного в наявності (500 г);
  • кріпенькій цибулиною;
  • кількома картоплинами (5-6 буде достатньо);
  • рослинним маслом (яке знайдеться в будинку).

Починаємо готувати обід «два в одному».

  • Капустяну головку очищаємо від верхнього шару листя, дрібненько ріжемо.
  • Так само чинимо і з цибулиною.
  • Картоплю перетворюємо в середнього розміру брусочки.
  • Дістаємо глибоку сковороду, в неї ллємо олію і чекаємо, коли воно мало не закипить.
  • Обережно кладемо туди фарш (нехай смажиться (майже до готовності), а потім цибуля (в цей час вогонь треба зменшити).
  • Через п’ять хвилин підходить чергу картоплі опинитися в тій же сковороді.
  • Коли картопля обсмажиться, поповнюємо «суспільство» капустою.
  • Завершимо сіллю. На цьому етапі можна також використовувати перець і приправи.
  • Дамо страви протягом 20 хвилин потомитися під кришкою на маленькому вогні.

Незалежно від тонкощів і варіанти готування, краще підійде рафінована рослинна олія: не додасть в їжу зайві запах і присмак.

«Мультиварим» з картоплею

Мультиварка просто незамінна в тому випадку, коли є потреба одночасно готувати їсти і займатися чимось ще по дому. Вона не вимагає постійної присутності біля себе, помешиваний і переживань, щоб не підгоріло або не втекло. Капусту тушковану з фаршем і картоплею, цей прилад теж подужає і навіть збереже в них максимум корисних речовин.

Дивіться також:  Фрікасе з курки – 7 рецептів приготування

Нам знадобляться:

  • білокачанна капуста – 1 кг;
  • картопля – стільки ж;
  • м’ясний фарш (в ідеалі змішаний із двох чи більше видів м’яса);
  • великі моркву і цибулю — по одній штуці;
  • сіль – на смак;
  • пара чайних ложечок цукру;
  • перчик чорний мелений;
  • стакан фільтрованої води;
  • томатна паста – приблизно 3 столові ложки;
  • оливкова олія.

Як приготувати тушковану капусту з фаршем і картоплею в мультиварці? Вона все зробить сама. Ми тільки трошки підсобимо.

  • Спочатку овочі. Моєму їх, очищаємо від верхніх листків або шкірки (у кого є). Нарізаємо: цибулину – крихітними кубиками, картоплини – невеликими брусочками, капусту – тонкими смужками. Морквину відправляємо на тертку.
  • Фарш з м’яса добре розминаємо в мисці.
  • У чашу мультиварки ллємо олію, натискаємо клавішу «Випічка» або «Смаження». Туди «пірнають» морква і цибуля і недовго, приблизно сім-вісім хвилин, пассеруются.
  • Тепер черга нашого фаршу. Він теж поміщається в мультічашу і п’ять хвилин смажиться.
  • Наступні п’ять хвилин інгредієнти проводять уже в суспільстві картоплі.
  • Далі додасться капуста. Виділяємо їй буквально дві хвилинки режиму «Смаження». Потім вибираємо «Гасіння», виливаємо воду, додаємо томатну пасту, цукор, сіль, спеції. Все змішуємо. Ставимо тридцять хвилин часу і йдемо займатися своїми справами, поки мультиварка не «покличе» сигналом про те, що все готово і смачно.

Замість свіжої капусти – квашена


Квашену капусту теж тушкують з фаршем. Вона забезпечує яству незвичайні консистенцію і смакові відтінки. Розглянемо один із способів, як стушкувати її в духовці.

Для початку зберемо необхідні продукти:

  • 0,5 кг квашеної капусти;
  • 400-450 г свинячого фаршу (він краще інших видів поєднується з квашеною капустою);
  • кілька цибулин;
  • стакан курячого бульйону;
  • 4-5 столових ложок соняшникової олії (рафінованої);
  • за смаком сіль і улюблені спеції.

Тепер діємо наступним чином.

  • Відкриваємо кран, капусту промиваємо і віджимаємо.
  • Обидві цибулини звільняємо від лушпиння і з допомогою ножа перетворюємо на дрібні кубики.
  • В казанок виливаємо нашу олію, кидаємо туди фарш зі свинини і обсмажуємо.
  • Наступними відправляємо капусту, цибулю, спеції. І заливаємо все це курячим бульйончик (якщо такий зварити було не з чого, замінюємо овочевим).
  • Замість кришки для казанка використовуємо харчову фольгу. «Запечатану» посудину поміщаємо на годинку в духовку. Нехай потомитися.

Перед тим, як гасити квашену капусту, її треба промити в проточній воді і трохи проварити.

Рецепт для дітей

Щоб дитина була здоровою і не «хапав» без кінця інфекції, йому необхідний вітамін С. Такої речовини повно в капусті. Смачно приготований овоч син і дочка завжди будуть лопати із задоволенням, ще й добавки просити. Що потрібно для дитячого страви?

Дивіться також:  Тісто без яєць – 8 рецептів приготування

Наприклад:

  • курячий або кролячий фарш – 300 г;
  • невеликий (приблизно в два рази важче фаршу) качанчик капусти;
  • морквина побільше;
  • невелика цибулина;
  • свіжий помідор або столова ложка томату;
  • сіль – трошки (для маленьких діток можна взагалі не солити);
  • оливкова олія.

Приступаємо до готування.

  • Капусту ріжемо потоньше і дрібніші.
  • Морквину обробляємо теркою з маленькими отворами, цибулю перетворюємо на дрібні фрагменти.
  • Всі ці овочі кладемо в каструльку і наливаємо води. Треба, щоб вона ледь покривала нашу нарізку.
  • Ставимо ємність на хороший газ, чекаємо, коли закипить. Потім жар знижуємо. Нехай гаситься, поки капуста не дійде до напівготовності.
  • Розморожений заздалегідь фарш не будемо бухати в каструлю цілком: оргомная фрикаделина нам ні до чого. Відщипуємо від загальної маси шматочки і відправляємо їх до капусти, моркви і цибулі.
  • Весь м’ясний фарш вже на місці? Тоді ще раз дозволимо страви закипіти, після чого знову зменшуємо вогонь і продовжуємо тушкувати.
  • Солимо, додаємо томатну пасту (відразу її розмішуємо). Хвилин через 10-12 можна вимикати газ.

Капуста фарш і апельсини…

Іноді так хочеться чогось незвичайного, дивного, непоєднуваного… Що, якщо спробувати капусту стушкувати з м’ясним фаршем і з апельсинами? Напевно вийде щось дуже пікантне.

Отже, візьмемо:

  • кілограмовий качан білої капусти;
  • півкіло будь-якого фаршу з яловичини, свинини, птиці або баранини;
  • по парочці великих цибулин і апельсинів;
  • морквину (більшу);
  • сіль за смаком;
  • прянощі – мелений перчик, мускатний горіх, кмин;
  • сметану — дві-три столові ложки;
  • половинку чайної ложки цукру;
  • оливкова олія.

Тепер чаклуємо над нашим кулінарним дивом.

  • Капусту красиво шаткуємо, підсолюємо і несильно пресуємо руками (вона повинна пустити сік).
  • Морквину, пропущену через тертку з осередками середньої величини, лук (він вже добре подрібнений) кладемо в гарячу сковороду з маслом, подслащиваем і недовго пасеруємо.
  • Туди ж кладемо фарш. Далі слід все посолити, всипати перець та прянощі. Та доповнити склад, знятої з одного апельсина, цедрою.
  • Чекаємо, поки фарш майже «дійде», доливаємо сметану.
  • Коли закінчаться три – п’ять хвилин, очищаємо апельсинові часточки від шкірки, дрібно розрізаємо впоперек і відправляємо до капусти.
  • Всі отримані складові з’єднуємо разом в гусятниці або чавунної каструлі. Десь хвилин через сорок страву готове. Розкладаємо по порціях, декоруємо зеленню і дольками цитруса і приступаємо до дегустації.

В капусту можна додавати безліч спецій. Приміром, з нею чудово гармонують хмелі-сунелі, майоран, кріп, часник, базилік, чебрець, розмарин.