Тушкована капуста з фаршем – 7 рецептів

Капусту стушкувати з фаршем можна в будь-який момент: для неї потрібні самі звичайні компоненти, які завжди знайдуться на кухні будь-якої господині. До того ж це не тільки дуже смачно, але і корисно – в складових страви чимало вітамінів і мікроелементів, без яких організм людини перестає нормально працювати. А ще таку страву – простір для кулінарної творчості, оскільки можна сміливо експериментувати з самими дивними, на перший погляд, інгредієнтами, і отримувати дивовижний смак.

Класичний рецепт: швидко та просто

Тим, хто ніколи не пробував зробити тушковану капусту з фаршем, краще почати не з експериментів, а з традиційного варіанту з мінімальним набором продуктів. Це допоможе освоїти процес, і переходити до капустяним вишукувань буде вже не страшно.

Для здійснення основного рецепта заглянемо в холодильник, кухонний шафку і викладемо на робочий стіл:

  • капустяний качан вагою 1,2-1,3 кг;
  • м’ясний фарш (все одно якій);
  • морквину;
  • цибулинку;
  • сіль;
  • оливкова або соняшникова рафінована олія.

Що потрібно робити?

  • Спочатку займаємося фаршем: солимо і кладемо в гарячу сковорідку з рослинним маслом, заважаємо. Чекаємо, коли він почне розсипатися і стане світлим.
  • Тим часом прибираємо з качана брудні листя, миємо. Гострим ножем кришимо у вигляді не дуже дрібної соломки.
  • Моркву натираємо на крупній тертці або ріжемо, як ніби для корейського салату.
  • «Раздеваем» цибулину, її можна нашаткувати звичайними полуколечками.
  • Нарізані овочі поміщаємо в розігріту глибоку сковороду або сотейник з кількома ложками рослинної олії на дні. Можна додати трохи (близько 150 г) води.
  • Коли вміст почне «булькати», зменшуємо температуру до мінімуму, перемішуємо, закриваємо кришкою і даємо «дійти» десь 10-15 хвилин.
  • Настала черга фаршу. Його теж відправляємо до овочів, ще раз заважаємо склад, накриваємо. Гасити залишилося зовсім недовго, щоб овочі не «розкисло».
  • Час, за який капуста буде повністю готова, залежить від її сорту і віку: для молодої досить якихось 20 хвилин, а от тверда зимова доходить до кондиції в два рази довше.

    Загрузка...

    Додаємо томатну пасту, і не тільки



     

    Тепер можна переходити до більш складних варіантів. Наприклад, спорудити на сковороді тушковану капусту з фаршем, томатом і прянощами. Томатна паста додасть страві приємну кислинку, а приправи нагородять його запашним запахом.

    Які продукти знадобляться?

    • Капуста свіжа і квашена – по півкіло;
    • фарш зі свинини або яловичини – теж півкілограма;
    • кілька лаврушек (але не більше 5 листочків);
    • дві цибульні головки;
    • сіль і чорний мелений перець – на смак;
    • до 5 столових ложок томатної пасти;
    • будь-яке рослинне масло.

    Щоб приготувати правильно, будемо дотримуватися покрокового плану:

  • У глибоку сковороду (краще всього чавунну) ллємо олію, туди ж додаємо нарізану середніми кубиками цибулю. Його потрібно обсмажувати до прозорості (вистачить 3-4 хвилин) і весь час помішувати, інакше пригорить.
  • До цибулі йде фарш.
  • Поки він смажиться, займаємося свіжою капустою. Вона вже нашинкована «шашечками» або смужками. Заливаємо окропом, хвилин через 7 зливаємо. Це потрібно для того, щоб овоч розм’як і швидше готувався.
  • Далі в компанію до фаршу і луку піде капуста квашена. Перешкодимо вміст, закриємо кришкою посуд і залишимо на невеликому вогні приблизно хвилин на 20. Якщо помічаємо, що страва може підгоріти, додаємо ще трохи олії і прикручуємо вогонь.
  • Наступні у черзі – капуста свіжа, томатна паста, сіль і приправи. Гарненько все перемішуємо і тушкуємо, поки не буде готове.
  • Спробуйте також:  Пиріг з капустою та грибами – 9 рецептів приготування

    Викладаємо на тарілки, годуємо домашніх і приймаємо подяки.

    Томатну пасту з успіхом замінять помідори солоні або свіжі. Тим, хто їх не любить, можна порадити для кислинки сік лимона, яблучний оцет або журавлинний сік.

    Капустяно-картопляний дует

    Якщо колись морочитися з кількома змінами страв на обід, можна до тушкованої капусти з фаршем додати картоплю. Вона додасть ситності і дозволить обійтися без традиційного першого страви.

    Запасемося необхідними продуктами:

    • капустіної трохи важче кілограма;
    • фаршем з будь-якого м’яса, наявного в наявності (500 г);
    • кріпенькій цибулиною;
    • кількома картоплинами (5-6 буде достатньо);
    • рослинним маслом (яке знайдеться в будинку).

    Починаємо готувати обід «два в одному».

  • Капустяну головку очищаємо від верхнього шару листя, дрібненько ріжемо.
  • Так само чинимо і з цибулиною.
  • Картоплю перетворюємо в середнього розміру брусочки.
  • Дістаємо глибоку сковороду, в неї ллємо олію і чекаємо, коли воно мало не закипить.
  • Обережно кладемо туди фарш (нехай смажиться (майже до готовності), а потім цибуля (в цей час вогонь треба зменшити).
  • Через п’ять хвилин підходить чергу картоплі опинитися в тій же сковороді.
  • Коли картопля обсмажиться, поповнюємо «суспільство» капустою.
  • Завершимо сіллю. На цьому етапі можна також використовувати перець і приправи.
  • Дамо страви протягом 20 хвилин потомитися під кришкою на маленькому вогні.
  • Незалежно від тонкощів і варіанти готування, краще підійде рафінована рослинна олія: не додасть в їжу зайві запах і присмак.

    «Мультиварим» з картоплею

    Мультиварка просто незамінна в тому випадку, коли є потреба одночасно готувати їсти і займатися чимось ще по дому. Вона не вимагає постійної присутності біля себе, помешиваний і переживань, щоб не підгоріло або не втекло. Капусту тушковану з фаршем і картоплею, цей прилад теж подужає і навіть збереже в них максимум корисних речовин.

    Спробуйте також:  Дієтичний сніданок - 17 смачних, корисних і поживних рецептів

    Нам знадобляться:

    • білокачанна капуста – 1 кг;
    • картопля – стільки ж;
    • м’ясний фарш (в ідеалі змішаний із двох чи більше видів м’яса);
    • великі моркву і цибулю — по одній штуці;
    • сіль – на смак;
    • пара чайних ложечок цукру;
    • перчик чорний мелений;
    • стакан фільтрованої води;
    • томатна паста – приблизно 3 столові ложки;
    • оливкова олія.

    Як приготувати тушковану капусту з фаршем і картоплею в мультиварці? Вона все зробить сама. Ми тільки трошки підсобимо.

  • Спочатку овочі. Моєму їх, очищаємо від верхніх листків або шкірки (у кого є). Нарізаємо: цибулину – крихітними кубиками, картоплини – невеликими брусочками, капусту – тонкими смужками. Морквину відправляємо на тертку.
  • Фарш з м’яса добре розминаємо в мисці.
  • У чашу мультиварки ллємо олію, натискаємо клавішу «Випічка» або «Смаження». Туди «пірнають» морква і цибуля і недовго, приблизно сім-вісім хвилин, пассеруются.
  • Тепер черга нашого фаршу. Він теж поміщається в мультічашу і п’ять хвилин смажиться.
  • Наступні п’ять хвилин інгредієнти проводять уже в суспільстві картоплі.
  • Далі додасться капуста. Виділяємо їй буквально дві хвилинки режиму «Смаження». Потім вибираємо «Гасіння», виливаємо воду, додаємо томатну пасту, цукор, сіль, спеції. Все змішуємо. Ставимо тридцять хвилин часу і йдемо займатися своїми справами, поки мультиварка не «покличе» сигналом про те, що все готово і смачно.
  • Замість свіжої капусти – квашена


     

    Квашену капусту теж тушкують з фаршем. Вона забезпечує яству незвичайні консистенцію і смакові відтінки. Розглянемо один із способів, як стушкувати її в духовці.

    Для початку зберемо необхідні продукти:

    • 0,5 кг квашеної капусти;
    • 400-450 г свинячого фаршу (він краще інших видів поєднується з квашеною капустою);
    • кілька цибулин;
    • стакан курячого бульйону;
    • 4-5 столових ложок соняшникової олії (рафінованої);
    • за смаком сіль і улюблені спеції.

    Тепер діємо наступним чином.

  • Відкриваємо кран, капусту промиваємо і віджимаємо.
  • Обидві цибулини звільняємо від лушпиння і з допомогою ножа перетворюємо на дрібні кубики.
  • В казанок виливаємо нашу олію, кидаємо туди фарш зі свинини і обсмажуємо.
  • Наступними відправляємо капусту, цибулю, спеції. І заливаємо все це курячим бульйончик (якщо такий зварити було не з чого, замінюємо овочевим).
  • Замість кришки для казанка використовуємо харчову фольгу. «Запечатану» посудину поміщаємо на годинку в духовку. Нехай потомитися.
  • Перед тим, як гасити квашену капусту, її треба промити в проточній воді і трохи проварити.

    Рецепт для дітей

    Щоб дитина була здоровою і не «хапав» без кінця інфекції, йому необхідний вітамін С. Такої речовини повно в капусті. Смачно приготований овоч син і дочка завжди будуть лопати із задоволенням, ще й добавки просити. Що потрібно для дитячого страви?

    Спробуйте також:  Гречка з куркою в мультиварці - 6 рецептів

    Наприклад:

    • курячий або кролячий фарш – 300 г;
    • невеликий (приблизно в два рази важче фаршу) качанчик капусти;
    • морквина побільше;
    • невелика цибулина;
    • свіжий помідор або столова ложка томату;
    • сіль – трошки (для маленьких діток можна взагалі не солити);
    • оливкова олія.

    Приступаємо до готування.

  • Капусту ріжемо потоньше і дрібніші.
  • Морквину обробляємо теркою з маленькими отворами, цибулю перетворюємо на дрібні фрагменти.
  • Всі ці овочі кладемо в каструльку і наливаємо води. Треба, щоб вона ледь покривала нашу нарізку.
  • Ставимо ємність на хороший газ, чекаємо, коли закипить. Потім жар знижуємо. Нехай гаситься, поки капуста не дійде до напівготовності.
  • Розморожений заздалегідь фарш не будемо бухати в каструлю цілком: оргомная фрикаделина нам ні до чого. Відщипуємо від загальної маси шматочки і відправляємо їх до капусти, моркви і цибулі.
  • Весь м’ясний фарш вже на місці? Тоді ще раз дозволимо страви закипіти, після чого знову зменшуємо вогонь і продовжуємо тушкувати.
  • Солимо, додаємо томатну пасту (відразу її розмішуємо). Хвилин через 10-12 можна вимикати газ.
  • Капуста фарш і апельсини…

    Іноді так хочеться чогось незвичайного, дивного, непоєднуваного… Що, якщо спробувати капусту стушкувати з м’ясним фаршем і з апельсинами? Напевно вийде щось дуже пікантне.

    Отже, візьмемо:

    • кілограмовий качан білої капусти;
    • півкіло будь-якого фаршу з яловичини, свинини, птиці або баранини;
    • по парочці великих цибулин і апельсинів;
    • морквину (більшу);
    • сіль за смаком;
    • прянощі – мелений перчик, мускатний горіх, кмин;
    • сметану — дві-три столові ложки;
    • половинку чайної ложки цукру;
    • оливкова олія.

    Тепер чаклуємо над нашим кулінарним дивом.

  • Капусту красиво шаткуємо, підсолюємо і несильно пресуємо руками (вона повинна пустити сік).
  • Морквину, пропущену через тертку з осередками середньої величини, лук (він вже добре подрібнений) кладемо в гарячу сковороду з маслом, подслащиваем і недовго пасеруємо.
  • Туди ж кладемо фарш. Далі слід все посолити, всипати перець та прянощі. Та доповнити склад, знятої з одного апельсина, цедрою.
  • Чекаємо, поки фарш майже «дійде», доливаємо сметану.
  • Коли закінчаться три – п’ять хвилин, очищаємо апельсинові часточки від шкірки, дрібно розрізаємо впоперек і відправляємо до капусти.
  • Всі отримані складові з’єднуємо разом в гусятниці або чавунної каструлі. Десь хвилин через сорок страву готове. Розкладаємо по порціях, декоруємо зеленню і дольками цитруса і приступаємо до дегустації.
  • В капусту можна додавати безліч спецій. Приміром, з нею чудово гармонують хмелі-сунелі, майоран, кріп, часник, базилік, чебрець, розмарин.

    Загрузка...