Тушкована капуста з картоплею – 6 рецептів

Овочеві страви володіють високою харчовою цінністю і є найважливішою складовою здорового харчування. За ступенем збалансованості корисних компонентів тушкована капуста з картоплею лідирує у переліку дієтичних страв, які допомагають підтримувати організм у тонусі і не набирати зайву вагу. Крім того, страви з цих овочів прості в приготуванні і високо цінуються за свої смакові якості. Міститься у складі капусти вітамін U позитивно впливає на організм, сприяє лікуванню гастритів, колітів та інших патологій травної системи.

Як приготувати тушковану капусту з картоплею?

Страви з капусти традиційні для російської, української, білоруської, польської і литовської кухні. Вони можуть готуватися у вигляді приправи до основного меню м’ясних страв або виступати в якості самостійного продукту. Для гасіння підходять всі види цього корисного овоча – білокачанна, цвітна, пекінська капуста (китайський салат).

Термічній обробці з невеликою кількістю води добре піддається як свіжа, так і квашена капуста.

Варіантів страв з тушкованої капусти дуже багато. Наприклад, польський бігус зі свіжої капусти, німецька тушкована квашена капуста, молода капуста по-російськи, цвітна капуста з м’ясом, рисом, грибами та інші.

Гасіння відрізняється від варіння делікатним способом приготування (у невеликій кількості води при помірному нагріванні).

Алгоритм приготування

Приготувати такий гарнір можна наступним способом.

  • Взяти великі головки цибулі, очистити їх і настругати на тертці.
  • Бульби картоплі порубати на шматочки розміром 1х1 див.
  • Моркву подрібнити на середній тертці.
  • Білокачанну капусту порізати тонкими шматочками і розм’якшити руками.
  • Підготувати сковороду з хорошим антипригарним покриттям, розігріти її, помістити туди цибулю і моркву для пасерування.
  • Викласти капусту в отриману масу і при закритій кришці готувати на слабкому вогні не більше 20 хвилин.
  • Картопля додавати необхідно тоді, коли капуста розм’якшиться, але буде ще хрусткою. Додатково в приготоване блюдо можна вилити 100 г води, посипати спеції (чорний перець, базилік).
  • На завершення необхідно посолити, підлити кетчупу або пасти, тушкувати 10 хвилин із закритою кришкою.
  • Готові овочі можна використовувати як приправу до риби, м’яса, або з темними сортами хлібобулочних виробів як окрему страву.

    Капуста тушкована з картоплею і м’ясом проста у приготуванні, подобається дорослим і дітям. Не потрібно спеціальних навичок для її приготування, необхідно тільки знати покроковий алгоритм дій кухарської процесу.

    Для отримання якісного страви необхідно свіже м’ясо без прошарків (яловичина, свинина, курка) і глибока сковорода.

    Капуста тушкована з картоплею з м’ясом

     

    Дивіться також:  Куряча грудка в клярі на сковороді – 7 рецептів приготування

    Капуста тушкована з картоплею та м’ясом – прекрасне блюдо, яке відрізняється ніжним смаком і ароматом. Рецепт овочевого рагу популярний у різних країнах, оскільки він простий у приготуванні, подобається дорослим і дітям. Щоб приготувати тушковану капусту з м’ясом і картоплею не потрібно особливих кулінарних навичок, необхідно тільки знати покроковий рецепт і способи приготування.

    Для отримання якісного страви необхідно свіже м’ясо без прошарків (яловичина, свинина, курка) і глибока сковорода.

    Готувати на повільному вогні

    Алгоритм приготування

  • М’ясо порізати невеликими кубиками, викласти в сковороду, попередньо додавши туди рослинного масла і згасити 10 хвилин, потім додати порізану цибулю і ще тушкувати при закритій кришці 5 хвилин до золотистої скоринки.
  • Додати в сковороду з м’ясом терту моркву, приправу і спеції (перець, томатна паста), тушкувати при перемішуванні ще 15 хвилин.
  • Дрібно нашатковану капусту помістити в сковороду до смаженій м’ясу, посолити за смаком і тушкувати 30-40 хвилин. Можна для прискорення процесу додати половину склянки води.
  • Картоплю кладемо в сковороду на стадії готовності капусти (краще у вигляді соломки або дрібних брусків). Тушкуємо ще 10 хвилин, поки картопля не розм’якшиться. Картоплю попередньо потрібно замочити у воді на кілька хвилин.
  • Таким чином, послідовність дій при гасінні капусти з картоплею і м’ясом наступна: спочатку гасити м’ясо, потім капусту, в укладенні додавати картоплю.

    Тушкована капуста з картоплею, м’ясом і грибами


     

    Гриби надають страві особливий аромат, який сподобається найвибагливішим гурманам. Приготувати страву просто, необхідно лише дотримуватися певного кулінарного алгоритмом.

    Приготування покроково:

  • Приготувати гриби (підійдуть будь-які): очистити, вимити, нарізати їх кубиками.
  • Картоплю очистити, замочити, порізати на дрібні квадратні шматочки.
  • Приготувати морквяну масу (натерти на тертці).
  • М’ясо розділити на шматки невеликого розміру.
  • Капусту промити, обсушити на рушнику, нашаткувати (нарізаємо дрібно).
  • Приготоване м’ясну сировину помістити в добре нагріту сковороду, обсмажити з додаванням оливкової олії на середньому вогні.
  • Потім до м’яса додати гриби і смажити 10 хвилин.
  • Морква додається тоді, коли гриби покриваються скоринкою.
  • Капусту необхідно додавати разом з кетчупом, томатною пастою, приправами, подрібненою зеленню в останню чергу. Отриману суміш слід протомитися в сковороді ще 5 хвилин.
  • У фіналі висипати картопляні кубики, лавровий лист, долити 2, 5 склянки окропу і тушкувати до повної готовності 30 хвилин.
  • На приготування страви знадобиться 50 хвилин. М’ясо можна замінити куркою.

    Квашена тушкована капуста з картоплею і м’ясом

    Цікавий варіант приготування квашеної капусти з м’ясом і картоплею виходить, якщо поекспериментувати зі спеціями, додати болгарський перець, морську сіль, цибулю-порей.

    Дивіться також:  Цибульний пиріг – 13 рецептів приготування в домашніх умовах

    Перед приготуванням необхідно вимочити квашену капусту в каструлі протягом 1 години (потрібно половина склянки води і столова ложка рослинного масла). Після цього можна приступати до кулінарного процесу.

    Інгредієнти

    Для приготування знадобиться:

    • Свіже м’ясо (свинина) 800-1000 р.
    • Картопля – 2 кг
    • Капуста квашена – 800 р.
    • Ріпчаста цибуля – 2 штуки.
    • Морква – 3 штуки.
    • Масло рослинне для смаження м’яса – 5 ложок.
    • Морська сіль, чорний перець – за смаком.
    • Цукровий пісок – половина столової ложки.
    • Часник – 4 часточки.
    • Болгарський перець – 3-4 стручка.
    • Зелень свіжа пучок.
    • Сметана – по 1 столовій ложці на блюдо.

    Етапи приготування покроково:

  • М’ясо промити в воді з-під крана, обсушити паперовим рушником, нарізати кубиками.
  • Картопля ретельно очистити і порізати на шматочки.
  • Цибуля ріпчаста очистити і дрібно нашаткувати.
  • Моркву нарізати шматочками або дрібною соломкою, можна натерти на середній тертці.
  • М’ясо помістити в каструлю з товстим дном, додати туди рослинне масло і обсмажити.
  • Додати цибулю і моркву, часник, перемішати всі компоненти і добре обсмажити до м’якості овочів.
  • Влити в каструлю з м’ясом гарячу воду приблизно на одну третину від її висоти, покласти картоплю і варити 30 хвилин на середньому вогні (вода обов’язково повинна закипіти).
  • Потім викласти в каструлю вимочену капусту.
  • У фіналі в каструлю додати роздавлений часник, трохи цукру, сіль, дати настоятися отриманої суміші. Можна додати болгарський перець, спеції, базилік і подавати до столу.
  • Виходить ситне і смачне блюдо, перед подачею можна посипати свіжою зеленню і додати сметану.

    Рецепт приготування з сосисками або шинкою

     

    Тушкована капуста з картоплею і сосисками чудово підійде для швидкого вечері. На приготування тушкованої капусти з сосисками або шинкою потрібно всього 35 хвилин. Готується страва з доступних продуктів, тому дуже популярно в багатьох сім’ях.

    Інгредієнти

    • Картопля – 3-4 штуки.
    • Капуста – половина вилка.
    • Морква – 2 штуки.
    • Цибуля ріпчаста – 1 головка.
    • Сосиски молочні 5-6 штук.
    • Олія рослинна (рафінована) – 2 столові ложки.
    • Спеції, сіль – за смаком.
    • Кетчуп.

    Насамперед, необхідно загасити капусту з сосисками або шматочками шинки (можна взяти ковбасу). Потім нарізати цибулю, моркву, картоплю, зміщувати з тушкованою капустою і сосисками. Гасити овочеву суміш з додаванням м’ясних інгредієнтів необхідно 30 хвилин.

    Дивіться також:  Жульєн в тарталетках з грибами і куркою – 6 рецептів

    Для приготування капусти з сосисками краще взяти глибоку сковороду з антипригарним покриттям.

    Незважаючи на свою простоту це блюдо досить калорійне. Подавати краще в гарячому вигляді.

    Варіанти приготування: у сковороді, в мультиварці, в духовці

    Тушкована капуста з овочами, м’ясом, грибами та іншими інгредієнтами виходить смачною, ароматною і ситної. Тушкувати капусту можна різними способами: у сковороді, каструлі, духовій шафі, мультиварці (пароварці).

    У сковороді

    Це найпоширеніший спосіб, який користується популярністю із-за своєї простоти. В процесі термічної обробки капуста втрачає вологу в значному обсязі, осідає на дні ємності, добре вбирає рослинна олія, соки спецій.

    Якщо тушкувати овочі на сковороді з використанням рафінованої соняшникової олії, то страва буде більш ароматним і смачним.

    У каструлі капусту тушкують з додаванням води. У тому випадку витрата олії значно зменшується, так як вода добре поглинається листям капусти. Час на приготування теж скорочується. Капусту для гасіння в каструлі нарізають соломкою.

    У духовці

    Використання духовки в кулінарному процесі має деякі особливості. Овочі на початковому етапі готування слід обсмажити на сковороді з додаванням масла.

    Подальші етапи приготування в духовій шафі включають завантаження овочевої суміші (капусти, моркви, цибулі, часнику) в спеціальну форму для запікання або горщик. При необхідності додається гаряча вода. Ємність з овочевою сумішшю ставиться у попередньо нагрітий до 160-180 градусів духовку.

    В мультиварці

    Процес приготування страв в мультиварці найбільш відповідає принципам здорового харчування. Крім цього, приготовлені продукти стають м’якше і смачніше. Вони цілком підійдуть для будь-якого виду дієтичного харчування.

    Мультиварка функціонує в декількох режимах. Для приготування тушкованої капусти з овочами або м’ясом достатньо двох режимів варіння.

    На першому етапі термічної обробки продуктів включається режим «Випічка» (в деяких моделях опція «Смаження»). Через 15 хвилин встановлюється рівень «Гасіння». На цьому етапі готування не повинна перевищувати стандартного режиму тимчасового 20-40 хвилин. В іншому випадку живильні компоненти продуктів будуть збережені.

    Тушкована капуста має ряд переваг перед іншими способами приготування страв з овочів. При цьому делікатному способі максимально зберігаються корисні речовини продуктів. Тушкована капуста містить більше клітковини, корисної для травлення. Вітаміни і мінерали в її складі покращують еластичність стінок судин, перешкоджають утворення надлишкового холестерину, покращують якість шкіри. Харчові якості тушкованої капусти з овочами високо цінуються в кулінарних традиціях багатьох країн світу.