Тушкована капуста з сосисками — 6 рецептів

Хочете нагодувати сім’ю ситним та смачним вечерею, витративши на це мінімум коштів і зусиль? Тоді тушкована капуста з сосисками – саме те, що вам потрібно. Це страва, придумане німецькими бюргерами, відмінний варіант для простого домашнього перекусу. Сьогодні і наші господині з задоволенням подають до столу сосиски з овочевим гарніром, тим більше впоратися з рецептом під силу навіть початківцю кулінару.

Тушкована капуста з сосисками — рецепт приготування покрокового

Щоб приготувати класичну тушковану капусту з сосисками, підготуйте такий набір продуктів:

  • кілька сирих сосисок (сардельок або будь-який інший вид ковбасних виробів) – 4 – 5 шт.;
  • один середній качан свіжої білокачанної капусти;
  • одна середнього розміру ріпчаста цибулина;
  • пару столових ложок концентрованої томатної пасти (не менше 25%);
  • олія (для обжарювання);
  • сіль, цукор, спеції – за смаком.

Крок 1. Підготуйте продукти: капусту нашаткуйте, цибулину очистіть від лушпиння і дрібно порубаєте, з сосисок зніміть шкірку (якщо у вас продукт у натуральній оболонці – не треба цього робити) і поріжте на шматочки приблизно в 2 – 3 см завдовжки.

Крок 2. На розпечену сковороду вилийте трохи олії (близько 2 столових ложок) і обсмажте на ньому цибулю до світло – золотого кольору.

Крок 3. Сосиски нарізаємо довільно і додаємо в овочі. Обсмажте близько 5 хвилин, постійно помішуючи, до появи рум’яної скоринки.

Крок 4. Тепер закладіть в сковороду нашатковану капусту. Не лякайтеся, якщо її занадто багато – поступово прогріваючись, обсяг може зменшитися майже в два рази.

Крок 5. Додайте томатну пасту, сіль і трохи цукру. Акуратно розмішайте, закрийте кришкою і залиште гаситися до готовності (близько 20 – 25 хвилин). За цей час капуста виділить достатню кількість власного соку і використовувати додаткову рідину не буде необхідності. Але, якщо ви помічаєте, що страва виходить сухуватим, влийте в сковороду півсклянки кип’яченої води.

Крок 6. Щоб підсилити аромат, в самому кінці покладіть ваші улюблені приправи. Це може бути, як свіжа зелень: кінза, кріп, петрушка, так і готові сухі суміші.

Класична тушкована капуста з сосисками готова. Приємного апетиту!

Загрузка...

Капуста тушкована з сосисками в мультиварці

 

Якщо на вашій кухні є мультиварка, значить ви намагаєтеся дотримуватися принципів здорового харчування. І це правильно, адже при даному способі обробки продуктів в овочах зберігається найбільша кількість вітамінів, а жиру для готування майже не потрібно.

Отже, ось рецепт тушкованої капусти з сосисками в мультиварці, при якому це ситне блюдо виходить таким же смачним, а в додачу — більш корисним, ніж у традиційної подачі.

Візьміть:

  • 300 г сосисок (для зменшення калорійності можна замінити на відварне м’ясо);
  • один кг свіжої капусти;
  • одну головку цибулі;
  • пару зубчиків часнику;
  • 70 г томатної пасти;
  • близько 100 мл кип’яченої води;
  • за смаком сіль, цукор і спеції.

Рецепт приготування:

  • Поріжте капусту і цибулю. Часник роздушіть за допомогою преса. Сосиски наріжте колечками.
  • Акуратно перемішайте продукти дерев’яною лопаткою і заповніть ними чашу мультиварки.
  • В половині склянки охолодженої кип’яченої води розчиніть томатну пасту. Гарненько розмішайте до повного її розчинення.
  • Додайте в рідину сіль, цукор і сухі приправи. Рада: до цієї страви відмінно підходять «Хмелі – сунелі» або «Прованські трави».
  • Влийте одержаний розчин овочі з сосисками і акуратно перемішайте, щоб рівномірно розподілити пасту по продуктам.
  • Готувати потрібно на програмі «Гасіння» протягом однієї години. Для більш якісного приготування, бажано через півгодини заглянути в чашу, перемішати вміст і продовжити процес.
  • Спробуйте також:  Тушкована капуста зі свининою – 8 рецептів

    Зверніть увагу: у цьому варіанті рецепта зовсім не додаються рослинні жири, що робить страву менш калорійним, а при використанні високоякісних сосисок з дієтичного м’яса (наприклад, яловичини або кроля), таку їжу можна вживати без побоювань за свою фігуру.

    Рецепт з обсмажуванням на сковороді

     

    Цей рецепт підійде для тих, хто віддає перевагу по – справжньому поживної їжі, здатною надовго утамувати відчуття голоду. Капуста, обсмажена на сковороді, сама по собі є прекрасним гарніром до будь-якої м’ясної страви. А вже при додаванні підкопчені сосисок та під келих хорошого пива – це просто смакота!

    Тушкована капуста з сосисками на сковороді робиться з найпростіших продуктів, які знайдуться в будь-якому домашньому холодильнику:

    • сосиски (підкопчені) – 5 – 6 шт.;
    • качан свіжої капусти – 1 шт.;
    • середнього розміру цибулина – 2 шт.;
    • морква – 2 шт.;
    • середнього розміру свіжі помідори – 3 шт.;
    • паста томатна – 3 стіл. ложки;
    • будь-яке рослинне масло – близько 80 мл;
    • сіль, цукор, спеції – за смаком.

    Рецепт приготування:

  • Особливість даного рецепта полягає в поетапному обсмажуванні кожного компонента. Це означає, що потрібно спершу зробити засмажку: протушкувати на соняшниковій олії цибулю, нарізану тонкими півкільцями, і терту на крупній тертці моркву. Після придбання овочами приємного золотистого відтінку викладіть їх у товстостінну каструлю або казан.
  • В звільнилася сковорідку долийте масла і обсмажте порізані довільно сосиски до утворення скоринки. Також перемістіть в посуд до овочів.
  • Помідори необхідно очистити від шкірки. Для цього помістіть їх в глибоку миску і залити на 10 хвилин окропом з чайника. Охолодіть під струменем холодної води з крана. Зробіть хрестоподібний надріз біля плодоніжки і просто потягніть відсталу від плоду шкірку.
  • Підготовлені томати порізати брусочками, викладіть на гарячу сковороду з жиром, що залишився від смаження сосисок. Коли помідори випустять достатньо соку (час залежить від сорту), покладіть пару столових ложок томатної пасти, добре розмішайте і дайте потушиться кілька хвилин. Порада: на даному етапі не закривайте сковороду кришкою — це дозволить випаруватися зайвій рідині, а надто концентрованої пасті допоможе позбутися від надмірної кислоти.
  • Змішайте всі інгредієнти, додайте сіль і перець за смаком. Продовжуйте тушкувати на середньому вогні під закритою кришкою 20 — 25 хвилин.
  • Тушкована капуста з сосисками з обсмажуванням на сковорідці готова.

    Тушкована капуста з сосисками в духовці

    Ще простіше приготувати смачну капусту з сосисками в духовці. У цей рецепт входить більш різноманітний набір продуктів, тому таким блюдом можна не тільки перекусити «по – швидкому», але і побалувати домашніх на великому сімейному обіді.

    Спробуйте також:  Бефстроганов з курки – 5 рецептів

    Інгредієнти:

    • сосиски (будь-які, але краще взяти з шматочками сиру всередині, типу «Баварські») – 500 г;
    • сир («Російський») або сирна крихта – 200 г;
    • капуста – половинка качана (близько 700 м);
    • гриби свіжі (печериці) – 300 г;
    • морква – 200 г;
    • цибуля – 100 г;
    • молоко – 200 мл;
    • вершкове масло – 50 г;
    • яйця курячі (залежно від розміру) – від 3 до 5 штук;
    • лаврове листя, гвоздика, перець запашний, сіль.

    Рецепт приготування:

  • Гриби ретельно вимити від слідів землі, зняти верхній шар і порізати тонкими пластинами. Цибулю нашаткувати дрібно. Моркву почистити і натерти. Порада: особливо ніжний смак моркви в цьому блюді виходить, якщо застосувати «корейську» тертку, призначену для виготовлення тонких смужок овочів.
  • Обсмажити овочі та печериці в глибокій сковороді або воке. Додати нашатковану капусту, підготовлені сосиски, і тушкувати під кришкою до появи соку (не менше 10 хвилин).
  • Змастити вершковим маслом стінки і дно форми для запікання. Викласти в неї продукти і трохи прим’яти зверху для щільності. Додати лаврушку, гвоздику і запашний перець горошком.
  • В окремій ємності збити яйця за допомогою віночка або міксера, додати склянку молока і сіль. Порада: для пікантності можна влити невелику кількість соєвого соусу улюбленої марки. У цьому випадку солити не потрібно, інакше можна зіпсувати смак їжі.
  • Дрібно натерти сир. Щоб полегшити та прискорити процес готування, можна придбати в магазині готову сирну крихту для запікання в духовці.
  • Залити продукти яєчно – молочною сумішшю. Зверху рівномірно розподілити тертий сир.
  • Відправити форму в духовку, розігріту до 180 градусів (можна зробити температуру трохи вище, тут все залежить від вашої печі).
  • Так як всі продукти вже пройшли термічну обробку, довго тримати капусту з сосисками в духовій шафі не потрібно. Досить дочекатися, поки сир повністю не розплавиться і запечеться скоринкою. Це і є сигнал до того, що страва готова.

    Квашена тушкована капуста з сосискою

    Квашена капуста – обов’язковий елемент російського застілля. І це не дивно, так як саме при процесі бродіння не тільки зберігаються всі природні компоненти цього корисного овоча, але і подвоюється вміст вітаміну С, з’являються цінні амінокислоти та пробіотики, що робить капусту справжнім природним антиоксидантом, зміцнює наш імунітет і позитивно впливає на обмін речовин в організмі.

    Квашену капусту можна використовувати як самостійну страву, але не менш апетитно її поєднання з різними ковбасними виробами.

    Зверніть увагу: при термообробці, що міститься в квашеній капусті аскорбінова кислота руйнується, тому страви з неї залишаються такими ж корисними, як і з сирого продукту.

    Для того, щоб нагодувати сім’ю з чотирьох чоловік, вам знадобляться:

    • сосиски – 1 упаковка (приблизно 450 г);
    • капуста квашена – не менше, ніж пів кілограма;
    • морквина;
    • цибуля ріпчаста;
    • олія (для обсмажування овочів);
    • сіль, цукор, кмин, чорний мелений перець.
    Спробуйте також:  Спагетті з куркою – 8 рецептів приготування

    Рецепт приготування:

  • Оскільки головну роль в цьому блюді грає не сира, а квашена капуста, спочатку треба правильно підготувати. Відіжміть необхідну кількість «квашенки», причому не поспішаєте виливати відокремлену рідина. Її можна використовувати в процесі готування, якщо страва буде виходити недостатньо соковитим. У тому випадку, якщо ви використовуєте дуже кислу капусту і боїтеся за кінцевий результат – просто промийте її під холодною водою і ще раз ретельно відіжміть.
  • У казані нагрійте рослинну олію. Обсмажте всі інгредієнти, крім квашенки.
  • Як тільки продукти протягом обжарювання придбають приємний золотистий відтінок — додайте капусту. Перемішайте. Посоліть, поперчіть, покладіть невелику кількість кмину. Спробуйте на смак – якщо сильно відчувається кислота, то додайте без гірки столову ложку цукру.
  • По мірі необхідності вливайте капустяний сік, віджатий на самому початку готування. Пам’ятайте, що страва не повинно бути сухим.
  • Закрийте кришкою, зменшіть вогонь до слабкого і залиште гаситися близько півгодини.
  • Квашена капуста тушкована з сосисками готова. При сервіровці вечері посипте кожну порцію дрібно порізаної свіжої зеленню і заправте ложкою сметани. Це дуже смачно!

    Рецепт приготування з картоплею

     

    Тушкована капуста з картоплею і сосисками є однією з варіацій ситного овочевого рагу, яке нескладно приготувати вдома.

    Продукти:

    • півкіло сосисок;
    • 1500 г сирої картоплі;
    • один качан капусти;
    • одна головка цибулі (середнього розміру);
    • дві морквини;
    • пару столових ложок томатної пасти;
    • трохи жиру для смаження;
    • сіль, зелень, спеції.

    Рецепт приготування:

  • Помиті овочі очистити від шкірки.
  • Бульби картоплі, порізати на кілька частин, в залежності від розміру і сорту коренеплоду. Цибулину – кільцями, моркву – брусочками, капусту нашаткувати.
  • Сосиски розрізати уздовж.
  • Обсмажте кільця цибулі, моркву і сосиски на будь-якому тваринному або рослинному жирі. Якщо є бажання — можна використовувати для смаження несолоне свіже сало. Це додасть страві особливий натуральний смак, але, в той же час, додасть калорій.
  • Складіть підготовлені продукти в сотейник, додайте капусту і засипте шматочки картоплі.
  • Покладіть томатну пасту, спеції і сіль. Все перемішайте.
  • Влийте трохи води і залиште гаситися під кришкою 40 хвилин.
  • Готовність страви можна визначити за станом картоплі. Як тільки вона стане м’якою і розсипчастою – пора подавати до столу.

    Страви з тушкованої капусти подають в тавернах, кафе і ресторанах народної кухні в багатьох країнах світу. Але і в якості домашнього харчування ця проста і ситна їжа всім припаде до смаку. Адже для її приготування не потрібно ні витратних продуктів, ні особливою посуду, ні «просунутих» кухонних гаджетів. Тушковану капусту з сосисками можна приготувати як на печі, так і в духовці. Можна змінювати кількість інгредієнтів, пробувати готувати з різними сортами ковбасних виробів, додавати за своїм смаком. Не бійтеся експериментувати — результат завжди буде чудовим!

    Загрузка...