Тушкована картопля – 10 рецептів, як приготувати в мультиварці, в каструлі і на сковороді

З усього різноманіття продуктів частіше ми використовуємо картоплю. Тушкована, смажена, варений, з м’ясом, грибами або як окрему страву, у кожного на кухні в меню свої переваги його використання. Готують його різними способами, і найпоширеніші рецепти пропонуємо розглянути в нашому розділі.

Картопля, тушкований з овочами в каструлі

Принадність цього способу не тільки в простоті. Картоплю можна подавати як гарнір. Вегетаріанці і люди, що стежать за фігурою, можуть вживати його, як окрему страву.

Нам буде потрібно:

  • 6-7 шт. картоплі;
  • баклажан;
  • 1-2 моркви;
  • цибулина;
  • болгарський перець;
  • кабачок (краще молодий);
  • часник і зелень;
  • капуста;
  • 2 помідора.

Слід зазначити, що вибір овочів часто залежить від сезону. Господині вибирають набір продуктів, який їм доступний або є в наявності.

Почнемо з підготовки овочів, які насамперед ретельно промиваємо.

Нам знадобиться сковорода, де на соняшниковій олії пасеруємо цибулю і болгарський перець, порізаний кубиками. Додаємо натерту моркву. Через кілька хвилин скидаємо подрібнені помідори. Їх краще спочатку обшпарити окропом, зняти шкірку.

В цей час займемося іншими продуктами. Чистимо і нарізаємо кубиками картоплю, кабачок і баклажан (його краще вимочити 20 хвилин у холодній воді, щоб позбутись гіркоти). Складаємо все в каструлю. Сюди ж додаємо нашатковану соломкою капусту, пасеровку і заливаємо водою.

Все перемішуємо і ставимо на плиту. Коли закипить, зменшуємо нагрівання. Через 15 хвилин підсолюємо, насипаємо подрібнений часник і доводимо до готовності. В кінці засипаємо зеленню. Подавати на стіл краще зі сметаною.

З грибами в мультиварці

Коли немає часу, а домашні чекають вечері, скористайтесь мультиварка для приготування тушкованої картоплі з грибами у вершковому соусі.

Невеликий перелік продуктів:

  • 1,5 кг картоплі;
  • 0,5 кг печериць;
  • 2 цибулини;
  • склянка жирних вершків;
  • 1 ч. л. хмелі-сунелі;
  • сіль;
  • рослинне масло.

Очищаємо цибулю й ріжемо півкільцями. Відправляємо в чашу мультиварки, яку попередньо розігріли в режимі «Смаження». Готуємо гриби. Для цього промиваємо великою кількістю води, очищаємо капелюшок, зрізаємо пошкоджені ділянки і надаємо необхідну форму. У нашому випадку – пластинками. Відправляємо обсмажуватися, постійно помішуючи.

Як тільки випарується волога, посолити і засипати картоплею, очищеним і порізаним. Трохи обсмажуємо і заливаємо вершками, досолює, додаємо приправу, включаємо режим «Гасіння» на 40 хвилин. Після звукового сигналу збираємо всіх до столу.

Готуємо з куркою на сковороді

Приготуємо вечерю для своєї сім’ї.

Купимо:

  • 0,4 кг грудинки;
  • 8 шт. картоплі;
  • велика цибулина;
  • 3 ст. л. майонезу;
  • приправи;
  • зелень.

На розпечену сковороду з олією викладаємо подрібнену цибулю, який трохи обсмажуємо. До нього додаємо курку, яку нарізали невеликими кубиками. Тушкуємо під кришкою на сильному вогні 20 хвилин. Очищаємо від шкірки картоплю й нарізаємо необхідної форми.

Ніколи не нарізайте дрібно картоплю, щоб він не тільки не розварився, але й не втратила своїх смакових якостей.

Обсмажуємо без кришки картопля з куркою деякий час. Потім додаємо невелику кількість води, приправи і майонез. Після закипання зменшуємо нагрівання, солимо і доводимо до готовності.

Тушкована картопля зі свининою

Підготуємо для готування каструлю і сковороду.

Нам необхідно:

  • м’ясо – 500 г;
  • часник за смаком;
  • цибуля – 2 шт.;
  • картопля – 900 г;
  • томатна паста – 4 ст. л.;
  • лавровий лист;
  • морква – 1 шт.;
  • чебрець – 1 ч. л.

Відомо, що свинина жирна. Тому, якщо у вас шматочок з достатньою прошарком сала, то масло під час приготування нам не знадобиться. Обмиваємо шматок, підсушуємо рушником, звільняємо від жилок, плівки і нарізаємо. Скидаємо на суху розігріту сковороду і починаємо обсмажувати без кришки.

Коли м’ясо підсмажиться, обов’язково його підсолити, щоб в подальшому, при додаванні інших інгредієнтів, воно не втратило смак.

В цей час готуємо цибулю (півкільцями) і трьом моркву. Коли на м’ясі з’явиться скориночка, по черзі засипаємо в сковороду і пасеруємо. Додаємо томатну пасту, чебрець, лавровий лист і трохи води. Залишаємо під кришкою на 30 хвилин, поки не стане м’якою свинина.

Коли заливаєте будь-яке м’ясо для гасіння рідиною, вона обов’язково повинна бути гарячою, щоб шматочки не стали жорсткими.

Тепер прийшла черга картоплі. Його чистимо, ріжемо великими шматками і складаємо в каструлю. Сюди виливаємо вміст сковороди, перемішуємо і з чайника додаємо ще води, яка не повинна повністю покривати картоплю. Тушкуємо близько 20 хвилин. В кінці насипаємо зелень і товчений часник.

 

Загрузка...

Рецепт приготування з яловичиною

Великої відмінності від попереднього рецепту немає. Картопля тушкована з м’ясом люблять готувати господині.

Є свої нюанси:

 

 

  • вибирайте грудинку для приготування;
  • яловичина – пісне м’ясо, тому при обжарке обов’язково додавання соняшникової олії;
  • шматочки краще спочатку обсмажити на сильному вогні, а потім зменшити і тушкувати під кришкою.

Яловичина гаситься довше, ніж свинина. Можна замінити на томатну пасту свіжими помідорами і додати болгарський перець.

 

Баранина, тушкована з картоплею

До цього м’яса всі ставляться по-різному із-за своєрідного запаху. Але його з легкістю можна прибрати, вимочивши шматок не менше години в холодній воді.

Такий варіант частіше використовується в кавказькій кухні, але і у нас є любителі себе побалувати. Щоб м’ясний компонент вийшов ніжним, на сковороді його можна залити білим вином, яке загаситься і випустить алкогольні пари. Також часто використовують лимонний сік.

І, звичайно, якщо ви хочете, щоб вийшло кавказьке блюдо, вам знадобиться багато цибулі, спецій і зелені. А в іншому рецепт тушкованого м’яса з картоплею не відрізняється від будь-якого іншого варіанта.

Як смачно згасити з капустою

Підготуйте:

  • картопля – 7 шт.;
  • цибулину;
  • томатну пасту – 3 ст. л.;
  • капусту на ваш вибір – 400 г;
  • морква;
  • сіль;
  • перекручене м’ясо – 600 г;
  • приправи;
  • болгарський перець.

Половину цибулини пасеруємо, додавши олію, разом з тертою морквою. Додаємо нашатковану капусту і трохи обсмажуємо, поки вона не дасть сік. Вміст переміщаємо в каструлю з порізаними шматочками картоплі.

Моєму сковороду, заново розігріваємо, наливаємо трохи олії і пасеруємо другу половину цибулини. Викладаємо фарш і, добре помішуючи, з лавровим листом і томатною пастою тушкуємо близько 20 хвилин. Перекладаємо в каструлю.

Наливаємо рідину і ставимо загальну посуд на вогонь. Як тільки закипить, зменшити вогонь, посолити за смаком додати спеції. Страва буде готова, як тільки овочі зваряться.

Картопляне рагу в мультиварці

Приготуємо барвисте блюдо.

Необхідний набір продуктів:

  • квасоля червона (консервована) – 1 банка;
  • картопля – 700 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • куряча грудка – 1 шт.;
  • часник;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • сіль і спеції.

В розігрітій чашу мультиварки обсмажуємо м’ясо, порізане брусочками, додаємо першим цибулю, порізану кубиками, потім перець соломкою і терту моркву.

Через 10 хвилин засипаємо підготовлений картоплю (можна теж брусочками), квасоля (рідина з банки злити в раковину), заливаємо водою, щоб невелику частину овочів було видно. Посипаємо сіллю, перцем, приправами і перемішуємо.

Виставляємо режим «Гасіння» на 35 хвилин. Після сигналу, відкривши кришку, посипаємо рубаною зеленню і дамо настоятися кілька хвилин. Погодьтеся, досить простий рецепт приготування в мультиварці.

Печеня по-домашньому в горщиках

Прекрасний варіант порціонної подачі на стіл.

Отже, беремо:

  • пів кіло будь-якого м’яса;
  • велику цибулину;
  • 800 г картоплі;
  • 2 середні моркви;
  • 150 мл бульйону;
  • по 3 ст. л. сметани, майонезу;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 ст. л. оливкової олії.

Готуємо продукти. М’ясо промиваємо, даємо повністю стекти рідини, очистити від плівки і жилок, нарізаємо необхідної форми. Подрібнюємо очищений цибулю і часник. Моркву можна потерти, або нарізати кубиками.

Щоб картопля під час теплової обробки не розварився, його необхідно попередньо обсмажити.

Розкладаємо по горщикам в наступній послідовності в 2 заходу: м’ясо, цибуля, часник, морква, картопля, соус, сіль і спеції. Зверху заливаємо на ¾ бульйоном і при бажанні можна посипати тертим сиром.

Ставимо посуд на деко і відправляємо в духовку на 1,5 години. Відразу не виймаємо, даємо трохи потомитися.

Азу по-татарськи з картоплею

Здивуємо рідних, приготувавши на вечерю даний азу. Страву можна приготувати як в каструлі з товстим дном, так і в казані.

Набір продуктів:

  • яловичина (саме вона, так як готуємо кавказьке блюдо) – 0,5 кг;
  • томати – 3 шт.;
  • цибулина;
  • огірки (солоні) – 3 шт.;
  • томатна паста – 1 ст. л.;
  • бульйон (можна замінити киплячою водою) – ½ склянки;
  • картопля – 0,5 кг;
  • лаврушка;
  • масло топлене вершкове;
  • суміш перців.

Головне правило, яке тут діє – все обсмажується на одній сковороді по черзі.

М’ясо промиваємо та нарізаємо впоперек волокон соломкою. Відправляємо частинами на розігріту з вершковим маслом сковороду. Швидко обсмажуємо з усіх боків і перекладаємо в казан.

Далі будемо пасерувати цибулю півкільцями (при необхідності додаємо масло). Після готовності відправляємо до яловичині. У казан виливаємо суміш терті помідори і томатну пасту, бульйон.

Ставимо гаситися на дуже повільному вогні, поки м’ясо не стане м’яким. Буде потрібно не менше години.

У цей час обсмажуємо картоплю, яку, так само як і яловичину нарізаємо соломкою. Висипаємо в казан, додати дуже дрібно нарізані огірки, зовсім трохи солі, приправ і тушкуємо ще хвилин 10.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...