Тушкована картопля з м’ясом – 7 рецептів приготування

Смак тушкованої картоплі з м’ясом знайомий багатьом гурманам ще з дитинства. Це простий рецепт, який виручає господиню, коли потрібно ситно нагодувати велику родину. Готувати таке блюдо можна відразу кількома простими способами.

Картопля з м’ясом, тушкована в каструлі

Інгредієнти: півкіло м’якоті свинини, морквина, кіло картоплі, цибулина, лавровий листочок, пучок чебрецю, 1 ст. ложка томат-пасти, свіжий часник за смаком, півлітра фільтрованої води, сіль.

  • М’ясо миється, обсушивается паперовими серветками і ріжеться невеликими шматочками. Далі свинина обсмажується до рум’яності на гарячій сковороді без масла. Ємність кришкою не накривається. Цей процес запечатает сік всередині м’ясних шматочків.
  • В самому кінці свинина солиться і присипається чебрецем, після чого переводиться в каструлю.
  • На тій же сковорідці обсмажуються дрібні шматочки моркви і цибулі. Можна додати кубики часнику. До піджарки вливається вода і додається лаврушка. Коли рідина покипить пару хвилин, листочок лавра можна видалити.
  • Вміст сковорідки переливається в каструлю. Туди вирушають бруски картоплі, томат-паста.
  • Тушкується картопля з м’ясом в каструлі під кришкою трохи довше 50 хвилин.
  • Дуже смачно подавати таке частування з подрібненим свіжим або ж сушеним кропом.

    Рецепт приготування в мультиварці

    Інгредієнти: кілограм картоплі, півкіло свинини, морквина, 1 літр очищеної води, цибулинка, 2 ст. ложки томатного соусу, сіль, сушений кріп.

  • Спочатку на олії без запаху у відповідній програмі обсмажуються невеликі шматочки свинини. Вони повинні стати рум’яними і апетитними.
  • Далі до м’яса висипаються подрібнений лук і морква. Разом компоненти смажаться ще 12-15 хвилин.
  • Залишилося додати крупно порізану картоплю, влити підсолену воду з томатним соусом і всипати кріп.
  • Готується тушкована картопля з м’ясом у мультиварці 40-45 хвилин. Для цього відмінно підходить програма, призначена для гасіння.
  • Дивіться також:  Курячі ніжки в листковому тісті – 6 смачних рецептів приготування

    Повністю готовий картопля повинен стати м’яким, але при цьому добре тримати форму.

    Тушкована картопля з м’ясом на сковороді

    Інгредієнти: 830 г картоплі, 760 г м’якоті свинини, цибулина, 1 ст. ложка томат-пасти, сіль, пучок зелені.

  • Спочатку заздалегідь підготовлене м’ясо нарізати досить великими кубиками. Далі свинина викладається на розпечену сковорідку без олії для обсмажування. Необхідну кількість жиру витопиться в процесі готування м’ясних шматочків.
  • Далі до свинини висипаються кубики цибулі. Разом продукти смажаться ще 6-7 хвилин при частому помішуванні.
  • У сковорідку з напівготовими компонентами викладається томатна паста. Ще через 5-6 хвилин томління в ємність виливається гаряча вода. Її повинно бути стільки, щоб м’ясо повністю покрилося
  • Приблизно через півгодини гасіння свинини під кришкою до неї викладаються бруски картоплі. Продукти солятся.
  • Далі картопля з м’ясом на сковороді нудиться під кришкою до м’якості брусочків овоча.
  • Готове частування щедро посипається подрібненою зеленню.

    З додаванням грибів

    Інгредієнти: 330 г м’якоті свинини, 280 г свіжих печериць, 420 г картоплі, цибулина, сіль, морква.

  • Вся картопля чиститься, миється і ріжеться середніми кубиками.
  • Печериці чистяться і нарізаються будь-яким зручним способом. Можна робити це кубиками або тонкими пластинками.
  • Аналогічним образом подрібнюється і м’ясо. Але попередньо його потрібно промити під проточною холодною водою і злегка обсушити паперовими рушниками.
  • Овочі, що залишилися миються і довільно шинкують. Тут важливо не дрібнити. Морквину найкраще різати брусочками, а цибулю – полуколечками.
  • Спочатку на сковороді до рум’яності обсмажується м’ясо. Потім воно перекладається на тарілку, а на вытопившемся жирі страхуються овочі (крім картоплі).
  • Сковорідка знову звільняється, і на ній злегка обсмажують гриби.
  • Тепер все окремо підготовлені компоненти з’єднуються. Потрібно закладати їх в сковороду з товстим дном і стінками. Складові солятся. Можна приправити їх будь-якими спеціями за смаком. Продукти заливаються гарячою водою.
  • Дивіться також:  Закуска до горілки – 9 кращих рецептів правильної закуски

    Картопля з м’ясом і грибами нудиться на невеликому вогні 40-45 хвилин. Подається частування в окремих порціонних піалах.

    Як приготувати в духовці?

    Інгредієнти: 730 г свинячої вирізки, 2 морквини, свіжий часник за смаком, 1 ст. томатного соку, 1/3 склянки замороженого горошку, 2 цибулини, 5 картоплин, 1 ст. ложка пшеничного борошна, сіль.

  • У казані розігрівається невелику кількість олії. На ньому до рум’яності на сильному вогні обсмажуються шматочки свинини.
  • М’ясо перекладається на тарілку, а в жирі, що залишився страхуються подрібнений лук і морква. Вже рум’яні овочі присипаються борошном і добре перемішуються.
  • До цибулі і моркви повертається свинина, викладаються брусочки картоплі. Вливається томатний сік. Можна для смаку додати трохи соєвого соусу.
  • Всипається горошок, сіль. Допускається використовувати і спеції за смаком.
  • Продукти заливаються окропом так, щоб вода практично повністю їх покривала.
  • Коли маса закипить на плиті, казан переставляється в духову шафу і накривається кришкою.
  • Нудитися картопля з м’ясом у духовці 70-90 хвилин.

    З м’ясом і капустою

    Інгредієнти: кіло капусти, 430 г свинини, 2 морквини, ріпчаста цибулина, 3 картоплини, сіль, суміш перців.

  • Ріпчасту цибулю дуже дрібно нарізається і гарненько обсмажується на будь-якому жирі. Він повинен стати золотистим.
  • М’ясо промивається і ріжеться невеликими шматочками. Далі воно оговтується до цибулі. Разом інгредієнти смажаться 8-9 хвилин, заливаються невеликою кількістю води, солятся, перчатся і нудяться під кришкою близько півгодини.
  • По закінченню вказаного часу у сковорідку висипається терта морква і кубики картоплі. Ще через 15 хвилин готування можна додавати мелконашинкованную капусту. За смаком інгредієнти досаливаются.
  • Залишилося гасити картоплю з м’ясом і капустою ще півгодинки при частому помішуванні.

    У горщиках з овочами

    Інгредієнти: 16 середніх картоплин, півкіло свинини, повний стакан жирної сметани, 70 г вершкового масла, 4 ріпчасті цибулини, морква, ароматні трави, сіль.

    Дивіться також:  Скумбрія в цибулинні за 3 хвилини – 6 рецептів

  • Великі шматочки м’яса солятся і обсмажуються практично до повної готовності на сковорідці. Якщо свинина жирна з прошарками сала, то масло додавати не потрібно. Як тільки м’ясо обсмажиться, можна виймати його на окрему тарілку.
  • Цибуля чиститься і дуже дрібно рубається на кубики гострим ножем. Морквина миється і треться на тертці з середніми поділками.
  • Підготовлені овочі викладаються в сковорідку з жиром, що залишився від обсмаженого м’яса. Вони готуються кілька хвилин, поки красиво не зазолотятся.
  • Картопля миється, чиститься і ріжеться невеликими шматочками. Їх потрібно посолити, змішати з жирною сметаною і залишити постояти на півгодинки. У цю масу додаються і вибрані ароматні трави.
  • Чисті сухі керамічні горщики до половини заповнюються картоплею зі сметаною. Зверху викладається м’ясо, а потім – овочева піджарка.
  • У ємності виливається рідина, щоб вона опинилася на пару пальців нижче картоплі. В кінці на продукти кладуть шматочки вершкового масла.
  • Горщики закриваються фольгою і відправляються в духовку запікатися на півгодини. Потім покриття знімається й страва готується ще 40 хвилин.