Тушкована квасоля – 5 рецептів приготування

Квасоля – це найкращий джерело рослинного білка, не менш повноцінного, ніж тваринний. Навіть якщо вам ніколи витрачати час на довгий замочування квасолі, ви завжди можете використовувати баночку консервованої для надзвичайно смачних страв, або просто гарніру.

Квасоля в томатному соусі

Для приготування цієї страви або закуски вам знадобиться:

  • 500г червоної квасолі;
  • 500мл томатного соку;
  • 10г солі;
  • 25г цукру;
  • 5шт запашного перцю горошком;
  • 2шт лаврового листа;
  • 1шт перцю чилі;
  • 40мл блочного оцту.

Етапи приготування покроково:

  • Для того, щоб приготувати цю страву, червону квасолю потрібно зварити до підлозі готовності. Як це зробити: замочуємо квасоля в соді і окропі протягом 2 годин, а потім варимо 20 хвилин.
  • Включаємо плиту. Беремо дволітровий сотейник, наливаємо в нього 2 ст. томатного соку (500мл). Додаємо 1 ч. л. солі і 1 ст. л. цукру і лаврові листочки.
  • Чистимо перець чилі, подрібнюємо в розмірі 2 на 2мл. для цього краще надіти рукавички, так як після нарізування, забувши, що на руках залишився сік перцю, ви можете потерти очі і пошкодити рогівку. Висипаємо в сотейник з томатною пастою.
  • Коли соус ще не закипів, але добре прогрівся, відправляємо до нього квасоля. Томатний сік повинен накрити квасоля. У процесі готування буде тушкуватися 30 хвилин. За цей час вивариться зайва рідина і залишиться лише смачний соус. Накриваємо кришкою.
  • Через 15 хвилин після кипіння починаємо готувати банку. Так як це консервація, підготування банки буде не простим.
  • Ставимо другий сотейник на плиту, наливаємо воду. Кидаємо в сотейник кришку банки. Ставимо зверху металеву сітку і на неї кладемо перевернуту шийкою вниз банку.
  • Через 15 хвилин банку стерилізується, можемо знімати з решітки. Виделкою виймаємо кришку.
  • Вимикаємо квасоля, знімаємо з вогню. Виловлюємо лавровий лист, в подальшому він нам не знадобиться.
  • Додаємо яблучний оцет до квасолі тоді, коли вже вимкнули сотейник з вогню. Тоді оцет не втратить свої властивості, які нам потрібно для того, щоб використовувати в якості консерванту. Додаємо 2 ст. л.
  • Заповнюємо стерилізовану банку квасолею. Залишаємо трохи місця до горлечка, закриваємо кришкою і ставимо банку шийкою вниз. Що б консервація добре зберігалася, укрийте банку пледом. Вона буде поступово, рівномірно остигати. Лишаємо в такому положенні на 12 годин.
Дивіться також:  Рубані котлети з курячої грудки – 7 рецептів приготування

Страва готова! Це набагато смачніше, ніж магазинна консервована квасоля, дуже натуральний, насичений смак соусу, і ніяких консервантів.

Кассуле

Каструлі – це французька страва, яке включає в себе тушковану квасолю і ароматне м’ясо зі спеціями.

Для його приготування нам знадобиться:

  • 330 г білої квасолі;
  • 330 г червоної квасолі;
  • 350 г яловичини;
  • 250 г копчених свинячих реберець;
  • 100 г сала;
  • 40 мл білого сухого вина;
  • 125 мі томатного соку;
  • 125 мл води;
  • 1 шт. моркви;
  • 3 шт. цибулі;
  • 6 зубчиків часнику;
  • 5 шт. гвоздики;
  • 2 шт. лаврового листа;
  • 2 гілочки петрушки;
  • 2 гілочки чебрецю;
  • 45 г панірувальних сухарів;
  • 40 мл рослинного масла;
  • 4 шт. чорного перцю горошком;
  • 6 г чорного меленого перцю;
  • 10г солі.

Хід роботи:

  • Ставимо порожній казан на включену плиту. Нічого не наливаємо, залишаємо розжарюватися.
  • Ставимо сковороду на вогонь. Наливаємо 2 ст. л. рослинного масла.
  • Беремо сало, зрізаємо шкірку і нарізаємо квадратиками товщиною 5 мл. такої ж товщини нарізаємо цибулину. Порізане сало перекладаємо в казан. Цибуля відправляємо на сковорідку. Важливо, щоб з сала виділився жир.
  • Підготуємо м’ясо. Нарізаємо яловичу лопатку кубиками розміром 3 див.
  • Щоб надати м’ясу копченості, будемо використовувати копчені реберця. З них потрібно зрізати м’ясо і нарізати кубиками 2 див.
  • До сала додаємо яловичину. Обсмажуємо 3-4 хвилини до появи рум’яної скоринки. Додаємо м’ясо, зрізане з реберець, і перемішуємо. Додаємо пів склянки томатного соку і підлогу стану води.
  • Коли цибуля стане прозрачым, додаємо до нього 2 с. Л. білого сухого вина.
  • 3 зубчики часнику нарізаємо ме6лкими кубиками. Додаємо в казан.
  • Пере6сыпаем лук зі сковороди в казан. Перемішуємо.
    Порада: замість води, додайте в казан яловичий бульйон 75мл. Тоді Кассуле буде справжнім, прямо як готують в Парижі.
  • Поки м’ясо гаситься, приступимо до квасолі. Беремо каструлю 2 л, додаємо 1 л води. Ставимо на максимальний вогонь.
  • Готуємо цибулину «клутэ». Візьмемо 1 цибулину, чистимо. Вставляємо 5 шт. гвоздики в почищену цибулину.
  • Готуємо «букет гарни». Беремо марлечку, складаємо навпіл. Кладемо на неї дві гілочки свіжого чебрецю, дві гілочки петрушки 2 лаврових аркуша, 4 горошини перцю. Загортаємо марлечку в мішечок.
  • Чистимо моркву і 2 зубчики часнику. Нарізаємо скибочками моркву довжиною 3 см і шириною 5 мм. Вода закипіла, додаємо в неї моркву, часник і «букет гарни», цибулину «клутэ».
  • Дістаємо два види квасолі, яку ми попередньо замочили окремо з содою. Відварюємо до напівготовності, тобто варити червону 20 хвилин, а білу – 15 хвилин в каструлі з морквою та іншими спеціями. Тому спочатку кидаємо червону, через 5 хвилин кипіння додаємо білу.
  • Беремо велику форму, в якій будемо формувати кассуле. Зубчиком часнику обмазуємо борти форми.
  • Каструлю з м’ясом можна знімати з вогню.
  • З каструлі з морквою та спеціями витягуємо цибулину «клутэ»букет «гарні», викидаємо.
  • Беремо сито, ставимо над глибокою мискою і проціджуємо квасоля.
  • Можна формувати кассуле. Нижній шар з квасолі. Нижній ряд повинен бути заввишки 2 див. Солимо шар і додаємо ½ ч. л. чорного меленого перцю. Другим шаром викладаємо все м’ясо і сало. Ще раз солимо, перчимо і викладаємо шар квасолі. Заливаємо всю місткість бульйоном з каструлі з м’ясом. Присипаємо 3 ст. л. панірувальними сухарями. Відправляємо форму в духовку, температура якої повинна бути 180°, і Кассуле буде запікати 1 годину.
Дивіться також:  В’ялена куряча грудка – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Кассуле готове, дістаємо їх духовки і насолоджуємося творінням!

Тушкована квасоля з овочами

Інгредієнти:

  • 500г червоної квасолі;
  • 2 шт. моркви;
  • 3 шт помідор;
  • 1-2 шт болгарського перцю;
  • 1 ст. л. з гіркою приправа хмелі-сунелі;
  • Сіль за смаком;
  • 2 с. Л. рослинного масла;
  • Зелень кропу;
  • 1 яблуко;
  • Вода.

Хід роботи:

  • Квасоля замочуємо на ніч у воді кімнатної температури.
  • Набряклий квасоля промиваємо. Заливаємо в каструлю нову чисту воду і викладаємо в неї квасолю, не солимо. Варимо квасолю 20 хвилин.
  • Дрібно нарізаємо квадратиками морква, помідор, болгарський перець.
  • З відвареної квасолі виливаємо воду, додаємо нову, гарячу. Викладаємо порізану моркву, помідор і болгарський перець. Додаємо сіль за смаком і приправу хмелі-сунелі. Все перемішуємо. Додаємо рослинне масло і порізані дрібними квадратиками яблуко. Закриваємо кришкою і залишаємо на середньому вогні приблизно 15 хвилин.

Через 15 хвилин вимикаємо вогонь, перекладаємо страву на тарілку і посипаємо зеленню. Подаємо до столу в гарячому вигляді.

Квасоля в мультиварці

Конкретних рамок кількості квасолі немає, вибирайте за бажанням, теж належить до виду квасолі.

  • Для цього рецепта потрібно попередньо замочити квасолю в соді на 4 години.
  • Йдіть набряклу квасолю в мультиварку. Вибираємо програму «гасіння», виставляємо на 1 годину. Води нам потрібно стільки, щоб покрилася вся квасолю на 2 см у висоту.
  • Закриваємо кришку, наживаємо кнопку «старт».
  • За 15 хвилин до закінчення готовності додаємо сіль за смаком і 1 ст. л. рослинного масла, поліпшує смак і створює аромат.
  • Коли квасоля приготується, зливаємо воду і перекладаємо в тарілку.

У такому вигляді можна подавати до столу як самостійне блюдо, або інгредієнт до будь-якого рецепту.

Тушкована капуста з квасолею

Її можна використовувати як гарнір або як самостійне блюдо.

Дивіться також:  Курка з овочами на сковороді – 7 рецептів приготування

Нам знадобиться:

  • 500 г капусти
  • 1 банку консервованої квасолі;
  • 2 невеликих морквини;
  • 1 велика цибулина;
  • рослинна олія;
  • лавровий лист;
  • приправи.

Хід роботи

  • Поставили казан на плиту.
  • Нашинковали дрібно капусту. Висипали в казан. Додаємо пару ложок рослинного масла. Накриваємо кришкою і залишаємо тушкуватися на 15 хвилин. Через 10 хвилин додамо 1,5 ст. л. води.
  • Дрібно нарізали цибулю кубиками і тоненькими скибочками тремо на тертці моркву. Обсмажуємо на сковороді з 2 ст. л. рослинного масла.
  • Періодично заглядаємо в казан, перемішуємо. При необхідності додаємо трохи води і продовжуємо тушкувати на середньому вогні.
  • До цибулі з морквою додаємо томат і обсмажуємо все разом до напівготовності.
  • Через 20 хвилин додаємо до капусти за смаження. Додаємо 0,5 ст. л. солі, 0,5 ст. л. цукру. І 1 ч. л. оцту.
  • Через 5 хвилин додаємо консервовану квасолю і залишаємо тушкуватися всі разом на 3 хвилин. Посипаємо 0,5 ч. л. паприки, 2 лавровими листами.

Викладаємо на тарілку і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!