Тушкована риба — 15 рецептів, як приготувати смачне і корисне блюдо в мультиварці, на сковороді і в духовці

Риба вважається більш корисним продуктом, ніж червоне м’ясо або курятина, оскільки не шкодить рівню холестерину і фігурі.

Це дієтичний продукт, який без страху можна вживати на ніч, — вона не обтяжує шлунок, швидко засвоюється і поліпшує загальне здоров’я і зовнішній вигляд.

Самий корисний варіант приготування продукту — тушкована риба. Наведемо 15 рецептів, як приготувати тушковану рибу смачно.

Риба тушкована з морквою і цибулею на сковороді

Найпростіший рецепт. Він не вимагає великої кількості інгредієнтів, а необхідний склад завжди є на кухні.

Ця легка і смачна їжа відмінно поєднується з салатом, гарнір ускладнить її, але якщо хочеться зробити прийом їжі ситним, кращий вибір — відварений рис.

Які продукти знадобляться:

  • будь-яка риба за смаком — краще що-небудь невелике; в рецепті використовується
  • свіжа скумбрія;
  • цибуля — 2 шт.;
  • морква — 1-2 шт.;
  • масло неароматное — для смаження;
  • зелень — будь-яка;
  • за бажанням — лимонний сік, сир, майонез, приправи і спеції.

Дії:

  • Рибу розділити на дві частини щодо хребта, за бажанням — розрізати на шматки. Можна залишити цілком — по половинкам.
  • Промити, натерти сіллю і спеціями, сушеним імбиром і чебрецем.
  • Порізати цибулю і моркву кільцями (необов’язково).
  • Розігріти сковороду з рослинним маслом до появи димку.
  • Обсмажити цибулю і моркву до фарбування масла в помаранчевий колір.
  • Викласти рибу на сковороду. Вичавити на неї сік з половини лимона.
  • Накрити кришкою і згасити. Якщо риба не стала сочитися — обов’язково додати півсклянки води, інакше це буде не тушкована риба, а смажена.

При подачі на стіл можна прикрасити овочами або зеленню, а також приготувати заправку з сметани або домашнього майонезу. Відварений рис відмінно доповнить трапезу!

Готуємо зі сметаною в мультиварці

Мультиварка знаходить все більшу популярність на кухнях Росії, а для приготування здорової їжі вона підходить краще, ніж що-небудь.

Як загасити рибу в мультиварці, щоб вона була смачна і корисна, розповідаємо в цьому рецепті.

Які продукти потрібні:

  • риба минтай — 2 шт.;
  • 2 цибулини;
  • морква — 2 плоду;
  • болгарський перець;
  • яйце куряче;
  • сметана — 200 г;
  • рослинна олія для смаження;
  • сіль, спеції — на розсуд.

Підійде будь-яка бажана риба. В рецепті минтай, з-за його низької ціни.

Дії:

  • Рибу вимити, порізати на частини середнього розміру.
  • Всі овочі розрізати однаковими шматочками, наприклад, кубиками.
  • Включити в мультиварці режим «Смаження», налити в чашу трохи олії і обсмажити цибулю до бронзового відтінку.
  • Додати моркву і теж обсмажити.
  • В кінці викласти болгарський перець і смажити хвилин 5.
  • Викласти рибні шматки на зажарку.
  • Збити яйце, додати до нього сметану і ще трохи збити. Потім змішати з сіллю і спеціями — наприклад, сумішшю приправ для риби. Якщо соус виходить густий, можна додати трохи води.
  • Залити чашу приготованим соусом.
  • Встановити мультиварку на режим «Гасіння» і тушкувати 40 хвилин.

Після приготування, минтай в сметані подавати з салатом зі свіжих овочів. Можна приготувати будь-який гарнір — з такою ніжною і соковитою рибою поєднуються будь-які крупи і макарони, а також картоплю.

В томаті з овочами в духовці

Приголомшливо смачна риба виходить при запіканні в духовці з томатним соусом — така їжа летить зі столу без залишку. Результат рецепта протилежний попередньому, хоча для приготування використовується той же склад основних інгредієнтів. З однакових продуктів можна готувати різні страви!

Які продукти потрібні:

  • риба свіжа — 1 кг, можна брати морську, а також річкову рибу;
  • 2 цибулини;
  • морква — 2 плоду;
  • часник — 4-5 зубчиків;
  • болгарський перець — 1 плід;
  • томатний сік — пів літра;
  • оливкова олія;
  • сіль і спеції.

Як приготувати рибу в духовці:

  • Цибулю нарізати кубиками. Моркву потерти на середній тертці (якщо використовувати терку для корейського салату, буде красивіше).
  • Часник і болгарський перець подрібнити в блендері.
  • Розігріти сковороду з оливковою олією.
  • Обсмажити окремо цибулю і окремо моркву, потім додати моркву до цибулі і змішати.
  • Частину засмажки перекласти в іншу ємність, а решта — розрівняти в сковороді.
  • Вимити рибу, розділити на порційні шматки. Натерти сіллю і будь-якими приправами — в даному випадку використовуються мелений чорний перець і мелений коріандр, обваляти з обох сторін у борошні і викладати шматки на іншу, чисту сковороду. Невеликий секрет — для більш цікавого смаку використовуйте кукурудзяне борошно.
  • Обсмажувати рибні шматки по хвилині з кожної сторони.
  • Приготувати соус — змішати томатний сік, подрібнений часник, болгарський перець, кріп, кмин, сіль і чорний перець мелений.
  • Викласти обсмажені шматки риби на сковороду з цибулею і морквою. Зверху покрити залишилася обсмаженням. Залити страву томатним соусом.
  • Готувати з злегенька кришкою не менше 40 хвилин.
Дивіться також:  Риба пікша: що за риба, чим корисна, як готувати? 6 рецептів приготування в духовці на сковороді

Готової риби дати охолонути і поставити в холодильник на 8-10 годин — тоді вона буде ще смачніше! Подавати можна як у холодному, так і в гарячому вигляді.

Один з кращих рецептів риби з томатом!

Тушкована риба з картоплею

Дуже швидкий спосіб приготування тушкованої риби з серії, коли гості на порозі або немає часу на тривалу підготовку. При цьому риба вийде смачна, а картопля зробить її ніжною і ситної.

Які продукти:

  • риба (минтай, кефаль, скумбрія, горбуша — підійде будь-яка риба) — 500 г;
  • картопля білий — 3 плоду;
  • 2 цибулини;
  • зелень — пучок;
  • рослинна олія;
  • майонез (краще домашній) — 4-5 столових ложок
  • приправи і сіль.

Технологія:

  • Рибу розпотрошити, вимити і порізати на шматки.
  • Цибулю і картоплю почистити, нарізати кільцями.
  • Розігріти сковороду, налити масло.
  • Викласти рибні шматки і посолити.
  • Зверху викласти кільця цибулі.
  • На цибулю покласти рівним шаром картопляні кола.
  • Нанести за допомогою силіконової кисті майонез картопля.
  • Додати півсклянки води.
  • Тушкувати під закритою кришкою на слабкому вогні до розм’якшення картоплі.

На стіл подавати із зеленню і свіжими овочами.

Як смачно приготувати тушковану тріску

Тріска — улюблена риба більшості людей завдяки м’якому м’яса і нечисленність кісточок. Як же загасити тріску, щоб вона була ще смачніше?

Які продукти потрібні:

  • риба — 2 кг;
  • панірувальні сухарі або борошно;
  • сіль, перець;
  • олія для смаження.

Ваші дії:

  • Якщо тріска заморожена, її повністю розморозити.
  • Свіжу рибу очистити, вимити і розрубати на однакові шматки.
  • Приготувати панірування — змішати з сухарями або борошном, сіллю і перцем.
  • Обваляти рибні шматки в паніровці.
  • Розігріти сковороду і обсмажити тріску з обох боків до утворення кірочок.
  • Викласти на тарілку шматки.
  • Очистити сковороду і знову скласти рибу.
  • Налити трохи води і тушкувати під закритою кришкою 20 хвилин.

За бажанням на етапі гасіння можна додати вершки, сметану, або інший соус.

На фініші м’ясо повинно бути повністю біле — без рожевих і червоних прожилок.

Подавати з овочами, картоплею або рисом.

Покрокове приготування скумбрії

Скумбрія відрізняється бюджетною ціною, приємний смак з легкою гірчинкою та різноманітністю страв, які можна з неї приготувати. Представляємо рецепт тушкованою скумбрії в заправці з сметани — вийде ніжне і соковите блюдо, де змішаються рибні та овочеві смаки.

Які продукти потрібні:

  • скумбрія — 2 шт.;
  • цибуля — 2 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • сметана будь-якої жирності — 150 г;
  • сіль, перець — за розсудом;
  • рослинне масло.

Дії для приготування прекрасною тушкованої риби в сметані:

  • Скумбрію помити, відрізати хвостики, плавники і розрізати кільцями товщиною 2-3 см, видалити нутрощі з кожного шматочка, знову помити. Натерти сіллю і спеціями.
  • Дрібно нарізати овочі.
  • 1-2 хвилини обсмажити на сковороді.
  • Викласти туди ж кільця скумбрії.
  • Додати сметану, перемішуючи вміст сковороди силіконової лопаткою.
  • Томити під кришкою 40 хвилин.

Виходить дуже поживно, ситно і соковито.

Щука тушкована в мультиварці

Багато хто не ризикують купувати і готувати щуку з-за поширеної думки про специфічному смаку риби. А адже щука є однією з найбільш смачних прісноводних риб, а щоб в їжі не відчувався присмак тіни потрібно вміти грамотно її приготувати. Як це зробити — пояснюємо на прикладі тушкованою щуки в мультиварці.

Які продукти потрібні:

  • щука — 1 середня;
  • 2 цибулини;
  • морква — 1 плід;
  • картопля — 3 плоду;
  • гриби — бажано шампіньйони — 6 шт;
  • пшеничний хліб — 2 шматка;
  • часник — 4 зубчики;
  • половина лимона;
  • сіль, спеції;
  • вершкове масло;
  • пісне масло.

Готуємо в мультиварці:

  • Щуку вимити і випатрати. Акуратно зняти шкіру. Розрізати на маленькі шматки, видаливши кістки.
  • Моркву, цибулю подрібнити у блендері або застосувавши овочерізку.
  • Очищений картопля нарізати маленькими кубиками.
  • З хлібних скибочок виділяти м’якуш і зім’яти в розтопленому маслі.
  • Змішати шматки щуки, подрібнені овочі і картопля, хліб, сіль і спеції.
  • Викласти отриманий фарш в шкіру щуки і з допомогою кулінарної нитки або зубочисток зшити краї, утворивши суцільну форму риби.
  • Змастити чашу мультиварки рослинним маслом і викласти щуку по колу.
  • Встановити режим «Випічка» на 1 годину.
  • Незадовго до готовності очистити лимон від шкірки і розрізати на часточки. Викласти на щуку.

Подавати фаршировану щуку краще з картоплею і овочами. Вийшов своєрідний рол, від якої неможливо відмовитися!

Дивіться також:  Страви з м’яса – 35 смачних рецептів приготування вдома

Філе хека з морквою

Хек не вважається гідною рибою — але це пов’язано з недоліками його зберігання, транспортування та продажу. Якщо купити правильну рибу — цільну тушу, заморожену методом шокової заморозки, то ви здивуєтеся — це смачна і соковита риба, з якої виходить приголомшлива ситна їжа!

Які продукти потрібні:

  • хек — 5 свіжих тушок;
  • 5 цибулин;
  • морква — 3 плоду;
  • томатний сік — 3 стіл. ложки;
  • сіль, перець;
  • пісне масло.

Рецепт на сковороді — риба тушкована з морквою та цибулею:

  • Заморожений хек покласти у велику каструлю, залити водою до повного покриття та включити середній вогонь. Проварити 6-7 хвилин після закипання води, вимкнути вогонь і злити воду.
  • Коли риба охолоне, зняти шкірку, відрізати хвости і плавники і зняти м’ясо з кісток — ось вам і філе.
  • Філе посолити, поперчити і викласти в сковороду з товстим дном.
  • Очистити моркву і подрібнити в блендері або з допомогою терки. Обсмажити на сковороді 10-15 хвилин. Під кінець додати томатний сік. Можна використовувати томатну пасту, змішану з звичайною водою, а при можливості — м’якоть свіжих помідорів.
  • Нарізати цибулю кільцями і обсмажити окремо від моркви до золотистого кольору.
  • Викласти на філе хека цибулю рівним шаром. Потім покрити шаром моркви з томатом.
  • Додати трохи води — не більше половини склянки — і томити під кришкою 20 хвилин.

Це блюдо можна урізноманітнити додаванням додаткових шарів — зелені, тертого селери. Можна додати в сковороду виноградний оцет. Готового блюда краще дати охолонути і розрізати на акуратні порції.

Чудово поєднується з відварним рисом і свіжими овочами.

Як загасити минтай на сковороді

Одним з дієтичних видів риби вважається минтай — корисна і найцінніша морська риба. Вона чудово вписується в раціон людей, що стежать за своїм здоров’ям, і навіть маленьких дітей — завдяки поживного складу.

Солонуватий і пряний обід виходить з минтая за наступним рецептом.

Які продукти потрібні:

  • минтай — 3 шт.;
  • солоні огірки (бажано корнішони) — 1-2 шт.;
  • горіхи — волоські, кедрові або фісташки;
  • сметана — 100 г;
  • сіль, перець;
  • неароматное масло;
  • пучок зелені.

Готується тушкована риба дуже просто:

  • Подрібнити в блендері горіхи, корнішони, зелень, сметану і сіль з перцем.
  • Очищений минтай розрізати на порційні частини.
  • Натерти рибу сіллю, спеціями і обсмажити на сковороді з двох сторін по 2 хвилини.
  • Обсмажені шматки викласти в чисту сковороду, залити соусом, приготованим в блендері, і томити під кришкою 20-30 хвилин.

Ось і все — оригінальне і смачне блюдо готове!

Рецепт з мойви

Мойву прийнято смажити, а адже ця риба, тушкована з цибулею та морквою, знаходить нові фарби і гармонійно виглядає на повсякденному столі.

Які продукти потрібні:

  • мойва — 12-15 шт.;
  • цибулина;
  • морква;
  • масло вершкове — 1 ст. л.;
  • сіль, перець;
  • зелень.

Як приготувати тушковану рибу з овочами:

  • Мойву розморозити. Краще разморозку провести в холодильнику — так у ній збережуться корисні речовини і буде розвиватися менше мікробів. Правда, цей метод вимагає більше часу, ніж звична розморожування. Якщо часу немає, ось ще один безпечний спосіб — покласти рибу солону холодну воду на 1,5 години.
  • Відрізати голови, хвости, видалити потрухи і плівки.
  • Нарізати цибулю та моркву кільцями.
  • На розігріту сковороду викласти мойву тісно один до одного — вибирайте сковороду не великого розміру, зверху викласти кільця цибулі і моркви. Посипати сіллю і спеціями, хороша спеціальна приправа для риби.
  • Масло нарізати маленькими шматочками і розподілити по верхньому шару моркви і цибулі.
  • Налити води, наполовину покривши вміст сковороди, тушкувати 20 хвилин.
  • Залишити рибу трохи нудитися під кришкою.

Подавати можна з будь-яким гарніром або овочами.

Тушкований сазан з цибулею

Сазан смачний у будь-якому вигляді, але за звичкою багато господинь його просто смажать, а адже можна урізноманітнити стіл і освіжити його з допомогою тушкованої риби з овочами!

Які продукти потрібні:

  • сазан — 1 шт.;
  • цибулина — 4 головки;
  • борошно — 2-3 ст. л.;
  • рослинна олія;
  • 3-відсотковий столовий оцет — 5-6 ст. л.;
  • сіль, цукор і приправи — відмінно підійдуть мелена гвоздика, лавровий лист і чорний перець.

Ваші дії:

  • Сазан очистити, видалити нутрощі — якщо там є ікра, її не викидайте, можна зробити чудові котлети, — помити і нарізати на порційні шматки.
  • Натерти рибу сіллю і чорним перцем, обваляти в борошні і обсмажити з обох боків до скоринки.
  • Нарізати цибулю кільцями і обсмажити в окремій сковороді до карамельного кольору. Частину цибулі перекласти в сотейник або каструлю, додати мелену гвоздику, лавровий лист, перець, оцет і ретельно перемішати.
  • Викласти в той же сотейник шматки риби, зверху покрити другою половиною цибулі. Налити трохи води і тушкувати на слабкому вогні до повної готовності.
  • При подачі прикрасити рибу зеленню.
Дивіться також:  Курка в клярі – 14 рецептів на сковороді, мультиварці, в духовці

Страва з горбуші

Горбушу багато вважають сухуватою, але якщо її грамотно загасити, вийде ніжне і соковите блюдо, від якого не відірватися.

Які продукти потрібні:

  • горбуша — 1 кг;
  • цибулина — 2 головки;
  • борошно пшеничне;
  • майонез;
  • пісне масло;
  • сіль, перець.

Ваші дії:

  • Горбушу відчистити від лусочок і видалити потрухи — легше це зробити, поки вона заморожена.
  • Коли риба розморозиться, нарізати шматками будь-якої бажаної форми і розміру.
  • Змішати з борошном сіль і перець.
  • Обваляти кожен шматок риби в борошні.
  • Обсмажити рибні стейки в сковороді з рослинною олією до появи хрусткої скоринки.
  • Цибулю почистити і нарізати кільцями.
  • Обсмажити в окремій сковороді до карамельного кольору і додати до нього майонез — ложки 3, перемішати і дати трохи потомитися.
  • Викласти рибу.
  • Тушкувати рибу 10 хвилин, поливаючи соусом з цибулі і майонезу.

Подавати з відвареною картоплею і свіжою зеленню.

Сьомга, тушкована в вершках

Сьомга — смачна риба. Спробуйте приготувати її у вершковому соусі — цей рецепт неодмінно потрапить любителям риби і вершків.

Які продукти потрібні:

  • сьомга — 0,5 кг філе;
  • пакет будь-яких заморожених овочів;
  • вершки — 200 мл;
  • вершкове масло — 1 ст. л.;
  • борошно — 1-2 ложки;
  • оливкова масло — 1,5 ст. л.;
  • лимон — 0,5 шт.;
  • свіжа зелень;
  • сіль, спеції.

Ваші дії:

  • Розморозити сьомгу.
  • Обсмажити овочі в сковороді з невеликою кількістю масла.
  • Розтопити вершкове масло в ковшике, додати частинами муку, вершки і поварити хвилин 5. Соус готовий.
  • З сьомги видалити вологу з допомогою рушники і обсмажити на оливковій олії з двох сторін.
  • Додати до риби вершковий соус, зелень, сіль і спеції. Тушкувати хвилин 10.
  • На велике блюдо викласти з одного боку овочі, а з іншого — шматки сьомги у вершковому соусі.

Просто і дуже смачно.

Тушкована форель в горщиках

Приготування їжі в горщику має масу плюсів — не потрібно масло, страва зберігає всі смаки і аромати, корисні речовини, здорову термічну обробку.

Які продукти потрібні:

  • форель — ціла риба;
  • часник — 2-3 зубчики;
  • помідори — 2 шт.;
  • сир твердий — 100 г;
  • маслини або оливки — 50 г;
  • сіль.

Ваші дії:

  • Форель випатрати, очистити і вимити.
  • Зняти м’ясо з кісток і нарізати кубиками середнього розміру.
  • Викласти рибу в горщики. Посипати сіллю, за бажанням — спеціями або травами.
  • Помідори нарізати кільцями і покласти зверху риби по 1 кільцю.
  • Часник нарізати тонкими пластами і викласти зверху помідорів.
  • Маслини порізати на половинки або четвертинки і покласти в горщики.
  • Натерти сир і посипати торт». За бажанням можна додати сметану або вершки — буде ніжніше і соковитіше.
  • Поставити в духовку і пекти 25 хвилин.

Готуємо в гострому соусі

У риби, тушкованої в гострому соусі, є назва — «Храйме». Цей рецепт прийшов з єврейської культури і здобув велику популярність через чудового поєднання інгредієнтів і терпкого смаку перців.

Як приготувати пікантну рибу в томаті з овочами — нижче.

Які продукти потрібні:

  • риба — будь-яка біла риба; наприклад, окунь, 0,5 кг;
  • помідори — 6 шт.;
  • томатна паста — 2 столові ложки;
  • солодкий перець — 1 шт.;
  • гострий перець чилі цільний — 1 шт.;
  • цибулина;
  • часник — 3 зубчики;
  • рослинна олія;
  • сіль, перець;
  • приправи — зіра і кмин;
  • пучок свіжої зелені.

Ваші дії:

  • Краще почати з приготування гострого соусу. Для цього — очистити і нарізати помідори, солодкий перець і цибулю однаковими кубиками. Покласти в каструлю або сотейник.
  • Додати до них спеції — зіру, кмин і чорний перець, нарізаний перець чилі.
  • Додати до соусу 2 столові ложки рослинної олії, протертий часник, половину склянки води. Посолити, поперчити за смаком.
  • Тушкувати соус на середньому вогні 5-10 хвилин. Покласти в каструлю томатну пасту.
  • Рибу очистити, випатрати, вимити і порізати на акуратні шматки.
  • Додати рибу до соусу і тушкувати ще 10 хвилин.

Якщо дати страві охолонути і настоятися, воно буде ще смачніше. Готовий храйме подавати зі свіжою зеленню. Гострота і соковитість цієї страви нікого не залишить байдужим.