Тушковане м’ясо з чорносливом – 7 рецептів приготування

М’ясо і чорнослив – гармонійний дует, який завоював визнання в різних кухнях світу. Завдяки сполучуваності різноманітних сортів м’яса з овочами і сухофруктами, кожен кулінар може привнести пікантності і вишуканості у традиційний рецепт тушкованого м’яса з чорносливом.

М’ясо з чорносливом, тушковану в каструлі

М’ясо з сухофруктами – смачна страва, що виділяється цікавим смаком і неперевершеним ароматом.

Страву можна приготувати з свинини, оскільки слов’янська культура допускає вживання цього сорту м’яса.

Потрібно:

  • до 700 г м’якоті;
  • зубчик часнику;
  • лавровий лист;
  • жменя чорносливу;
  • по щіпці меленого перцю і прованських трав;
  • трохи солі.

Спосіб приготування:

  • М’якоть промивається, обсушивается і ділиться на порційні шматочки.
  • В каструлю, крім м’ясних скибочок, викладаються лавровий лист, чорнослив без кісточок, сіль і спеції.
  • Вміст покривається водою майже врівень зі свининою.
  • Після закипання блюдо гаситься під кришкою на повільному вогні близько 90 хвилин.
  • За 15 хвилин до завершення приготування при необхідності підсолювати страву і приправляється.

Готуємо в духовці

Щоб продегустувати ароматне тушковане м’ясо в духовці, потрібні наступні продукти:

  • 1,5 кг балика;
  • 100 г сухофруктів;
  • 70 мл майонезу;
  • 50 мл гірчиці;
  • стільки ж соєвого соусу;
  • ½ Головки часнику;
  • спеції і сіль.

Хід роботи:

  • Промитий балик ріжеться стейками без прорізування до кінця, що дозволяє отримати подібність книжки.
  • Часник дрібно рубається.
  • В піалі змішуються майонез, гірчиця, соус, часник, сіль і спеції.
  • Отриманої заправкою змащується м’ясної шматок, включаючи розрізи.
  • Балик відправляється маринуватися в холод на всю ніч.
  • Чорнослив нарізати кільцями.
  • Після необхідного для просочення маринадом часу, м’ясні розрізи закладаються кільця сухофруктів.
  • Готується страва 45 хвилин при 220°C в скляній формі.

З додаванням капусти

Свинина чудово поєднується з овочами, що дає можливість експериментувати і втілювати кулінарні фантазії в життя.

Дивіться також:  Курка з картоплею в горщику в духовці – 8 рецептів

Для виконання цікавою варіації вишуканої страви потрібно:

  • 600 г корейки;
  • невелика головка капусти;
  • 2 морквини;
  • 40 мл томатної пасти;
  • 50 г чорносливу;
  • 20 мл соняшникової олії;
  • 150 мл води;
  • трохи солі і спецій.

Черговість дій:

  • З корейки готуються порціонні шматочки без плівок і сухожиль.
  • У сотейник з товстим дном наливається масло, на яке викладаються м’ясні шматки.
  • Обсмажується корейка 10-15 хвилин при постійному помішуванні.
  • З капустяної головки знімаються верхні листки, після чого овоч шинкуется.
  • Капустяна стружка відправляється на сковороду.
  • Морква треться і викладається до капусти.
  • Коли овочева суміш стане золотистою, вона перекладається до м’яса.
  • У сотейник відправляється порізаний скибочками чорнослив.
  • Вміст заливається водою, з розведеною в ній томатною пастою.
  • Блюдо солиться, приправляється і гаситься 15 хвилин під кришкою.

Тушковане м’ясо з чорносливом в мультиварці

Використовуючи мультиварку для приготування тушкованого м’яса з пікантними нотками, можна не переживати, що ароматна страва підгорить.

Для підготовки достатньо мати під руками:

  • 1 кг свинячої м’якоті;
  • 150 г сухофруктів;
  • 2 цибулини;
  • 5 горошин перцю;
  • ½ Л води;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 15 мл томатної пасти;
  • лавровий лист, сіль.

В процесі приготування:

  • Спочатку готується м’ясо шляхом нарізування м’якоті невеликими шматочками.
  • Цибулини ріжуться кубиками.
  • У чашу мультиварки, встановленої на програмі «Смаження», викладаються м’ясні шматочки, до яких після випаровування вологи додається цибуля.
  • Коли цибульні кубики підрум’янюються, додається томатна паста.
  • Через 2-3 хвилини обсмажування програма «Смаження» відключається.
  • Вміст перемішується з порізаним чорносливом, заливається водою, солиться, приправляється.
  • Тушкується страву на відповідній програмі 90 хвилин.

З картоплею

Додати в блюдо картоплі, який підкреслює смак яловичої м’якоті, дає можливість приготувати ситна страва без витрати часу на окрему підготовку гарніру.

Дивіться також:  Як засолити грудинку – 7 найбільш смачних рецептів

Перед тим, як приготувати м’ясо яловичини з чорносливом, слід підготувати:

  • 6 бульб картоплі;
  • 600 г яловичини;
  • 50 г сухофруктів;
  • 2 моркви;
  • 2 помідори;
  • 20 мл рослинного масла;
  • 2 часникових зубки;
  • 100 мл води
  • лавровий лист, сіль і спеції.

Етапи створення:

  • Промите і порізане шматками м’ясо обсмажується на олії близько 15 хвилин при помішуванні.
  • У сотейнику пассеруются нарізані кубиками помідори та моркву.
  • Через 7-10 хвилин обсмажування, в сотейник перекладається м’ясо, додаються кільця сухофруктів, бруски картоплі, вода, спеції і сіль.
  • Блюдо нудиться під кришкою 1 годину.
  • За 5 хвилин до завершення тушкування в каструлю відправляється рубаний часник.

Як зробити з курагою

Готується апетитне блюдо з:

  • 70 г кураги;
  • 60 г чорносливу;
  • 100 мл сметани;
  • фіолетовою цибулини;
  • 800 г свинини;
  • масла рослинного;
  • солі і спецій.

Основні кроки створення:

  • М’ясо нарізають шматочками, цибулина – півкільцями, сухофрукти – кубиками.
  • М’ясні шматочки обсмажуються до рум’яності, після чого до них додається цибуля.
  • Після придбання цибулею м’якості, вміст солиться, приправляється і заправляється соусом із сметани і сухофруктів.
  • Напівготове блюдо перекладається у вогнетривку форму, яка відправляється в духовку на 30 хвилин.

Тушковану в сметані

В сметанному соусі дуже ніжною виходить яловичина.

Для приготування беруться:

  • 800 г вирізки;
  • 50 г чорносливу;
  • 2 цибулини;
  • 250 мл сметани;
  • 15 г борошна;
  • ½ Л води;
  • сіль і спеції.

Спосіб створення:

  • М’ясо обсмажується кілька хвилин на сковороді, куди також відправляється подрібнену цибулю.
  • Обсмажені продукти солятся, приправляється і заливаються водою.
  • Через 40 хвилин страва заправляється сметаною і присипається борошном.
  • Коли страва протушкується 7 хвилин, викладається подрібнений чорнослив.
  • Через 2 хвилини страва розкладається по тарілках.

Тушковане м’ясо з чорносливом – смачне і корисне блюдо з вишуканим смаком, який відрізняється простотою виконання.

Дивіться також:  Булгур – що це таке за крупа, і як її приготувати?