Тушковані баклажани – 8 швидких і смачних рецептів

З приходом літа, коли на вулиці встановлюється спекотна погода, хочеться урізноманітнити раціон вітамінної та легкою їжею. Відмінним рішенням стануть овочеві страви, серед яких особливою популярністю користуються тушковані баклажани.

Тушковані баклажани з овочами

Поживне і багате вітамінами блюдо смачно і швидко можна приготувати з:

  • 3 баклажанів;
  • 3 помідорів;
  • 2 шт. болгарського перцю;
  • 1 моркви;
  • цибулини;
  • 2 часникових зубчиків;
  • пучка зелені;
  • стопки рослинного масла;
  • 5 мл оцту;
  • невеликої кількості солі і спецій.

Спосіб приготування:

  • Баклажани нарізати кубиками, які солятся і залишають на 20 хвилин.
  • Через зазначений час виділилася рідина зливається.
  • Лук ріжеться маленькими шматочками, моркву і перець нарізати смужками, помідори – часточками, а часник давиться за допомогою чеснокодавкі.
  • Першим пассеруется цибулю, до якого через 5 хвилин додається моркву.
  • Далі через кожні 7 хвилин в сковороду викладаються по черзі всі інші овочі в наступній послідовності: перець, баклажани, помідори.
  • У фіналі блюдо солиться, перчится і відправляється в сотейнику в духовку, розігріту до 180°C на 10 хвилин.
  • Перед подачею баклажани з овочами притрушиваются рубаною зеленню.

В сметанному соусі

Щоб насолодитися ніжними баклажанами з пікантними нотками, достатньо придбати:

  • 4 баклажана;
  • 250 мл сметани;
  • шматочок вершкового масла;
  • зелень;
  • 15 г борошна;
  • сіль.

Порядок дій:

  • Баклажани нарізати середніми кубиками, які відварюються протягом 5 хвилин у підсоленій воді, після чого вони відкидаються на друшляк.
  • Після того як вони обсохнуть, кубики обвалюються в борошні і відправляються в каструлю з товстим дном, де обсмажують до золотистого кольору на вершковому маслі.
  • Далі овочі заливаються сметаною, солятся і посипаються зеленню.
  • Блюдо гаситься під кришкою близько півгодини до придбання м’якості.

З кабачками

Тушковані овочі можуть подаватися як самостійно, так і служити прекрасним гарніром до рибних або м’ясних других страв.

Дивіться також:  Печінкові оладки з яловичої печінки – 7 рецептів

Для виконання рецепта слід мати під руками:

  • 1 морква;
  • 2 баклажана;
  • цибулину;
  • кабачок;
  • 3 помідори;
  • головку часнику;
  • трохи борошна і масла для смаження;
  • сіль і спеції.

Порядок дій:

  • Коренеплід нарізається соломкою.
  • З кабачка, цибулини і баклажанів готуються кубики.
  • Помідори обливають і ошкурювати, після чого ріжуться часточками.
  • Очищений часник товчеться.
  • На сковороду з олією викладаються баклажани.
  • Після придбання овочами золотавості додається моркву.
  • Через 5 хвилин в сковороду відправляється кабачок, а через такий же часовий проміжок – цибулю.
  • Коли викладені овочі обсмажаться, всипається борошно.
  • Рагу пережаривается близько 5 хвилин і змішується з помідорами, сіллю і спеціями.
  • Тушкують овочі на повільному вогні до готовності.
  • У готове рагу викладається часник.

Баклажани, смажені з м’ясом

Любителі м’яса, не уявляють без нього ні дня, по достоїнству оцінять поєднання баклажанів з яловичиною.

Для приготування знадобиться:

  • 400 г яловичої м’якоті;
  • 4 баклажана;
  • цибулина;
  • 1 морква;
  • 1 бульба картоплі;
  • 3 помідори;
  • 2 шт. болгарського перцю;
  • ½ Стопки соняшникової олії;
  • трохи зелені.

Етапи підготовки:

  • М’ясо нарізати великими шматками, які солятся, перчатся і обсмажуються в сотейнику.
  • Цибуля шинкуется, а моркву нарізати кружальцями, після чого подрібнені овочі відправляються до м’яса.
  • Картопля ріжеться шматочками, перець – шматочками, а помідори і баклажани кубиками, після чого овочі викладаються в ємність з м’ясом шарами: картопляні бруски, перець, баклажани і помідори.
  • Тушкується страву під кришкою до готовності.
  • В тарілках смачна страва притрушивается зеленню.

З помідорами і часником

Баклажани тушковані з помідорами і часником відрізняються насиченістю смаку і неперевершеною ароматностью.

При підготовці використовуються:

  • 4 баклажана;
  • 2 цибулини;
  • 5 помідорів;
  • 2 зубчики часнику;
  • 15 мл винного оцту;
  • трохи оливок і каперсів;
  • оливкова олія;
  • сіль і спеції.

Технологія виконання рецепту:

  • Баклажани нарізати кубиками, солятся.
  • Через 30 хвилин овочеві кубики промиваються і відкидається на друшляк.
  • Цибуля шинкуется тонкими кільцями.
  • Каперси рубаються, оливки також подрібнюються.
  • Помідори нарізати часточками.
  • На оливковій олії обсмажують цибулю і часник, при цьому через 2 хвилини останній видаляється.
  • Далі відправляються баклажани, помідори, сіль і спеції.
  • При постійному помішуванні страва готується 20 хвилин, після чого в сковороду викладаються каперси, оливки і заливається оцет.
  • Тушкується вміст під кришкою не більше 7 хвилин.
Дивіться також:  Соус для пасти – 8 рецептів приготування

Ситне блюдо з картоплею

Ситний вечеря з баклажанів і картоплі, для приготування якого потрібні:

  • 4 баклажана;
  • 2 бульби картоплі;
  • 2 цибулини;
  • 1 шт. болгарського перцю;
  • 2 помідори;
  • ½ Головки часнику;
  • зелень, сіль, спеції і трохи олії.

При приготуванні:

  • Цибуля шинкуется і обсмажується в каструлі з товстим дном.
  • На цибульну подушку викладаються кубики баклажанів, які подсаливаются і приправляється.
  • Далі викладаються картопляні брусочки, які покриваються шматочками перцю і кільцями томатів.
  • Останніми викладаються зубчики часнику.
  • Блюдо гаситься під кришкою 60 хвилин.

Тушковані баклажани в мультиварці

Смачно загасити баклажани можна за допомогою сучасного кухонного пристрою, який перетворює процес приготування будь-якого страви в дивно приємне заняття, не вимагає багато часу.

Використовуються:

  • великий баклажан;
  • цибулина;
  • 50 мл сметани;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль і спеції.

Покрокова інструкція приготування:

  • На режимі «Випічка» обсмажуються подрібнені цибуля та часник.
  • Через 10 хвилин у чашу відправляються кубики баклажана.
  • Через півгодини блюдо заливають сметаною, солиться і приправляється.
  • Через 10 хвилин страва готова.

Готуємо з грибами

Гриби надають овочевого страви духмяність і оригінальні нотки.

Для приготування потрібні:

  • 400 г баклажанів;
  • стільки ж грибів;
  • цибулина;
  • 50 мл сметани;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль і спеції.

Основні етапи створення:

  • Цибулина нарізається кубиками, часник подрібнюється.
  • З грибів готуються пластинки, а з баклажанів – кубики.
  • Першими пассеруются цибулю з часником, до яких потім додаються гриби.
  • Через 10 хвилин у ємність відправляються кубики баклажанів.
  • Через 10 хвилин блюдо заливають сметаною, розведеною стопкою води, солиться і приправляється.
  • Вже через 5 хвилин баклажани з грибами можна дегустувати.

Тушковані баклажани – прекрасна альтернатива важкої їжі, що володіє насиченим смаком і ароматом.