Юшка з червоної риби – 7 смачних рецептів

Ароматним рибним супчиком люблять поласувати багато дорослі і діти. А зварена на обід юшка з червоної риби, викличе бурю захоплення у всіх присутніх за сімейним столом. Приготувати частування допоможуть нескладні рецепти, слідуючи яким можна отримати корисне і смачне блюдо для буднів і свят.

Класична вуха з червоної риби

Для класичної юшки з червоної риби рекомендується використовувати філейну частину тушки. Відмінно підійде м’ясо форелі, горбуші, лосося. З ними суп вийде апетитним, ситним і наваристим.

Необхідні інгредієнти:

  • червона риба – 0,7 кг;
  • цибулина;
  • чотири картоплини;
  • морквина;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • петрушка і кріп – 100 грам;
  • горілка – 35 мл;
  • вода – 3 літри;
  • сіль – на свій смак.

Готуємо:

  • Рибу очистити від луски, випатрати, відрізати хвіст і плавники. Потім вимити і розрубати на невеликі шматки.
  • У каструлю налити воду, покласти рибне м’ясо і почати варити.
  • Цибуля звільнити від луски, розрізати на дві частини і відправити в бульйон.
  • Морква нашаткувати тонкими кружечками і закинути в суп.
  • Після чого зменшити вогонь, зняти піну і покласти листочки лавра. Для аромату можна додати три-п’ять горошин чорного або білого перцю.
  • Дістати рибне м’ясо, видалити кістки і покласти в суп.
  • З картоплі зрізати шкірку, порізати брусочками і закласти у бульйон разом із сіллю.
  • Після цього засипати подрібнену зелень і варити десять хвилин.
  • Коли суп буде майже готовий, влити горілку. Вона додасть вусі пікантності, зробить смак яскравіше, а спирт випарується під час кипіння.
  • Готувати ще три-чотири хвилини, потім вимкнути піч і дати страві настоятися під закритою кришкою.

Подавати рибне частування потрібно обов’язково гарячим, з білим хлібом і овочевим салатом.

Рецепт з пшоном

Варити юшку з червоної риби можна з додаванням круп рису, перловки або пшона. Такий суп буде більш поживним і ніжним, чудово втамовує голод і подарує гарний настрій.

Необхідні інгредієнти:

  • м’ясо червоної риби – 500 грам;
  • цибуля – 2 шт.;
  • одна морквина;
  • картопля – 0,3 кг;
  • пшоно – 100 грам;
  • п’ять горошин чорного перцю;
  • один болгарський перець;
  • пучок петрушки;
  • сіль і три листки лавра.

Готуємо:

  • Тушку риби розрізати і ретельно промити. Потім розрубати на шматки, покласти в посуд для варіння, налити води і включити підігрів плити.
  • Коли рідина почне кипіти, зняти піну, що утворилася, посолити, засипати перець і покласти лавровий лист. Готувати близько тридцяти хвилин.
  • Зварену рибу дістати з каструлі, видалити всі кістки, позбутися від шкіри і розрізати м’ясо на маленькі шматочки.
  • Пшоно засипати в миску і кілька разів помити проточною водою.
  • Картоплю очистити, порізати скибочками і відправити в бульйон.
  • Морква нашаткувати довгими брусочками.
  • Перець розділити навпіл, звільнити від насіння і нарізати кільцями.
  • З лука прибрати шкірку і порізати квадратиками.
  • Овочі помістити в сковороду і підсмажити на соняшниковій олії до світло-коричневого кольору.
  • У суп засипати пшоно, потім додати тушковані овочі і шматочки червоної риби.
  • Зелень подрібнити, насипати в каструлю і тушкувати ще дві-три хвилини.
Дивіться також:  Солянка з копченостями – 7 рецептів

Готову юшку розлити по глибоких тарілках, запропонувавши нарізку з свіжих огірків і помідорів.

Як зварити з голови

З голови червоної риби виходить досить наваристий суп з насиченим і яскравим смаком. В якості м’ясної компонента краще підібрати голову горбуші, а щоб блюдо вийшло більш ситним, додати в нього рис.

Необхідні інгредієнти:

  • чотири голови горбуші;
  • картопля – 5 шт.;
  • велика цибулина;
  • морква – 90 грам;
  • лавровий лист;
  • рис – 110 грам;
  • сіль і суміш перців – по 6 грам.

Готуємо:

  • З риб’ячих голів вийняти зябра і очі. Після чого помити їх, помістити у воду і варити двадцять хвилин.
  • Щоб зварити суп-юшку смачно і правильно, готовий бульйон потрібно процідити через сито і знову залити в каструлю.
  • Підготовлені овочі очистити, потім картопля нашаткувати довгастими скибочками, цибулю – пластинами, моркву – круглими шматочками.
  • Рис перебрати і вимити.
  • У каструлю закласти всі підготовлені продукти, трохи присолити, додати перцеву суміш, лавр і варити п’ятнадцять хвилин.
  • Коли овочі стануть м’якими, зняти з плити, насипати рубану петрушку, закрити кришкою і дати відстоятися півгодини.

Суп-юшку, зварену з голови горбуші, рекомендується подавати з квашеною капустою і шматочками зернового хліба.

З хребтів червоної риби

Дуже смачний і досить бюджетний варіант рибного супу, який готується з заморожених або свіжих хребтів кети, горбуші, лосося. Частування виходить нежирним, корисним і обов’язково сподобається людям, які стежать за своєю вагою.

Необхідні інгредієнти:

  • риб’ячі хребти – 1 кг;
  • цибулина;
  • картопля – 4 шт.;
  • перець – 5 горошин;
  • одна морква;
  • зелень – 85 грам;
  • біле вино – 50 мл;
  • вода – 2,7 літра.

Готуємо:

  • Хребти гарненько помити, потім розрізати на частини.
  • Овочі почистити від шкірки, після чого нашаткувати картоплю і цибулю брусочками, а моркву соломкою. Потім закласти їх у воду і варити протягом двадцяти хвилин.
  • Тепер у бульйон додати рибні частини і продовжувати готувати близько чотирьох хвилин. Потім насипати перчик, посолити і варити ще вісім хвилин.
  • В кінці приготування влити вино, і через дві хвилини вимкнути нагрів.
Дивіться також:  Розсольник з рисом і солоними огірками – смачний рецепт

Страва з хребтів червоної риби рясно посипати подрібненою зеленню і подати з часниковими тостами або булочками.

Готуємо з консервів

З консервованої червоною риби можна легко і швидко зварити перше страву до обіду. Для такої юшки ідеально підійдуть консерви з лосося, а додавання сиру і овочів зробить смак частування вишуканим і незабутнім.

Необхідні інгредієнти:

  • банку рибних консервів;
  • сир (голландський) – 160 грам;
  • морква – 75 грам;
  • картопля – 0,4 кг;
  • вода – 1,6 літра;
  • свіжий селера – 170 грам.

Готуємо:

  • Картоплю, селеру і моркву почистити, потім крупно нарізати.
  • Моркву і селеру опустити в солону, гарячу воду, засипати чотири горошини чорного перцю, закинути листок лавра і варити вісім хвилин.
  • Коли рідина просочиться ароматом овочів, витягнути їх з бульйону і відправити в нього картоплю.
  • Консервовану рибу викласти на тарілку, очистити від кісток і трохи розім’яти виделкою.
  • Сир подрібнити за допомогою терки.
  • У каструлю з картоплею додати рибу, засипати сир і обережно перемішати.
  • Варити суп ще п’ять хвилин, потім вимкнути піч і трохи потримати його в закритій каструлі.

Готову юшку перелити в керамічну супницю, поставити на стіл і вживати в поєднанні з домашніми соліннями.

З вершками по-фінськи

Вершкове частування по-фінськи найкраще приготувати з форелі. Ця риба надає вусі м’який і приємний смак, а легку гостроту і пікантність додасть хрін і відповідні спеції.

Необхідні інгредієнти:

  • форель – 0,6 кг;
  • картопля – 0,35 кг;
  • морквина;
  • хрін (свіжий) – 30 грам;
  • приправи для риби;
  • цибулина;
  • оливкова олія – 18 мл;
  • лимонний сік – 12 мл;
  • петрушка, кінза – пучок.

Готуємо:

  • Ретельно почистити і вимити овочі. Потім порізати їх невеликими квадратиками, а хрін подрібнити на тертці.
  • Цибулю покласти в сковороду разом з морквою і злегка згасити на маслі. Після додати хрін, нарізану картоплю і посмажити все до рум’яності.
  • Продукти з сковороди перекласти в каструлю і залити гарячою водою.
  • Потім додати вершки, сік лимона і готувати овочі до м’якості.
  • Після цього покласти порізану на шматки форель, насипати приправи і посолити.
  • Варити суп дванадцять хвилин.
Дивіться також:  Бульйон з яловичини – 3 рецепта, як зварити смачний прозорий бульйон

У гарячу юшку з червоної риби з вершками насипати рубану петрушку з кропом і дати відстоятися десять хвилин, щоб вона просочилася ароматом зелені.

Перше страву в мультиварці

Суп з червоної риби в мультиварці вариться набагато швидше і дозволяє господаркам заощадити час на приготуванні їжі. Тут рекомендується використовувати сьомгу — з неї бульйон виходить прозорим, а страва свіжим і апетитним.

Необхідні інгредієнти:

  • сьомга – 530 грамів;
  • одна морква;
  • невелика цибулина;
  • картопля – 4 шт.;
  • лист лавра;
  • спеції і перець – за смаком.

Готуємо:

  • Рибну тушку випатрати, вимити, порубати на шматочки.
  • Овочі почистити і нашаткувати середніми скибочками.
  • Покласти в чашу мультиварки шматочки сьомги, порізані овочі, потім посолити і заправити спеціями.
  • Всі компоненти залити водою, опустити кришку і виставити режим «Суп».
  • Готувати протягом 60 хвилин, потім дати вусі настоятися чверть години.

Гаряче частування налити в тарілки і подати з ложкою нежирної сметани.

Поради і секрети з розбирання червоної риби

Щоб юшка вийшла прозорою і поживною, необхідно правильно підготувати рибу, з якої вона буде варитися.

Оброблення м’ясної тушки повинна проводитися наступним чином:

  • Відрізати голову. Якщо вона необхідна для приготування страви – видалити зябра, оскільки вони можуть містити шкідливі речовини.
  • Акуратно зрізати плавець в нижній частині хвоста.
  • Відокремити ребра від м’яса, намагаючись зробити це одним рухом.
  • Використовуючи кухонну серветку, видалити хребет і зняти з нього м’ясні залишки виделкою.
  • Ножем з довгим лезом філе очистити від хребетних кісток. А також вийняти всі реберні кістки.
  • Обережно зняти з риби шкіру, притримуючи її за хвіст і одночасно підрізаючи шкірку у верхній частині.

Очищене філе вимити проточною водою, потім злегка обсушити паперовим рушником і приступити до приготування кулінарних творінь!