Юшка з судака – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Світла, з чистим ароматним бульйоном, юшка з судака здавна шанується на Русі. До її складу традиційно входять овочі і спеції – кріп, перчик, лаврове листя, пастернак. Прянощі обов’язково доповнюють рибний смак, вигідно відтіняють його, але, ні в якому разі не перебивають. Подають страву з відповідною випічкою – булочками, пиріжками, пирогами, пампушками або грінками. Така страва допоможе втамувати голод, збагатити організм корисними речовинами.

Юшка з судака, з яких частин краще варити суп?


Судак відрізняється солодкуватим жирним м’ясом – відмінною основою для юшки. Ця риба є шляхетною, так як водиться в чистих водоймах. Суп вийде наваристим, легким і смачним.

Найкраща риба для наваристого супу – це свіжа, щойно виловлена з води. Проте, якщо немає можливості придбати таку, можна використовувати заморожену тушку, тільки хорошої якості. Для варіння юшки підійде будь-яка частина судака. Так з голови, хвоста, плавців можна зварити відмінний наваристий бульйон, а плавники і філейна частина додадуть яству смаку і аромату.

Перед варінням бульйону судак почистити і випатрати. Після рекомендується видалити гострі плавники, розділити рибу на шматки, помити. Потім приготувати страву, скориставшись одним з улюблених рецептів.

Калорійність готового першого страви

Рибна юшка – прекрасне пісне блюдо, яке можна їсти на обід і вечерю. Калорійність буде залежати від входять до складу компонентів. Так у свіжому судаку вагою близько 0,5 кг приблизно 430 калорій. В моркві і ріпчастій цибулі по 25-27 кал, у вершковому маслі близько 360. Разом зі спеціями в одній порції готового страви вагою 100 г приблизно 89 калорій.

Якщо до складу страви входять вершки, кілька видів риби, крупи, калорійність його злегка збільшиться. Проста вуха за класичним рецептом – страва малокалорийное, яке не може нашкодити фігурі. Його можна їсти людям різного віку, в тому числі і дітям старше одного року.

Класичний рецепт


На приготування страви знадобиться трохи більше 60 хвилин. Готується воно з:
• рибної голови – 2 шт.;
• філейної частини – 400 г;
• картоплі – 3 невеликих бульби;
• цибулі ріпчастої;
• морквини – 350 г;
• лаврушки, солі.
Спочатку відварюють голови судака протягом 30 хвилин.

Дивіться також:  Гаспачо класичний рецепт і 8 варіантів

Варити бульйон слід на маленькому вогні, тоді він вийде чистим, з красивим золотистим відтінком.

Далі рідину проціджують і відправляється знову на вогонь. Після закипання, ємність додається очищена і порізана кубиками моркву, картопля, половинки цибулі і лаврове листя. Через 5 хвилин додається рибне м’ясо, нарізане порційними шматочками. Через 20-25 хвилин вариво солиться, з нього видаляється цибулю. Настояти під кришкою протягом 10 хвилин, подати до столу.

Ніжний рибний суп з вершками по-фінськи

Перевагою і відмінною особливістю цієї страви є чудовий вершковий смак, розкриває і доповнює рибу. Чим довше буде настоюватися блюдо, тим смачніше стане в підсумку.

Для приготування супу слід запастися:

• філейною частиною судака – 650 г;
• картоплею – 550 г;
• вершки – 200 мл;
• зеленим цибулею – 250 г;
• зеленню;
• декількома видами перцю;
• базиліком, чебрецем, коріандром;
• спеціями, сіллю.
В підходящу за розміром ємність покласти горошини перцю. Далі викладаються шарами очищений і порізаний лук, рибне м’ясо, картопля. Все заливається чистою рідиною на пару сантиметрів вище продуктів, ставиться на вогонь, який після закипання води зменшується до мінімуму. Варити до готовності продуктів, додати спеції, пряні трави.

В кінці додати потрібну кількість вершків, посолити, варити 4 хвилини. Настояти, подати зі свіжою зеленню.

Готуємо з голови і хвоста судака


Для приготування смачної юшки слід запастися:

• судаком – 750 г;
• картоплею – 400 г;
• морквиною – 400 г;
• цибулею – 370 г;
• кореневою частиною петрушки – 45 г;
• зеленню;
• чистою рідиною – 3,5 л;
• сіллю, перцем, спеціями.
Риба промивається проточною водою, очищається від луски і нутрощів.

Щоб позбутися від слизу, можна натерти тушку сіллю.

Голова і хвіст використовується для варіння наваристого бульйону. Їх залити водою і поставити на вогонь. Варити після закипання на слабкому вогні 30 хвилин, в кінці додати спеції і сіль.

Окремо маринується філе в спеціях і лимонному соці. Овочі очищаються від шкірки і нарізати кубиками. Після приготування бульйону голова і хвіст виймаються, а всі залишилися інгредієнти, крім філе, закладаються в каструлю. Варити до готовності овочів, додати м’ясо риби. Відварити протягом 8 хвилин, посолити, настояти. Юшка з голови судака подається з зеленню.

Дивіться також:  Лагман з баранини — 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Юшка з черевець риби з пшоном

Така юшка виходить дуже ситним, так як має багатий склад. Для приготування страви слід запастися:
• судаком – 480 м;
• пшоняною крупою – 100 г;
• картопля – 4 бульби;
• цибулею, морквою;
• лаврушкой;
• сіллю;
• перцем чорним в горошку;
• свіжими гілочками кропу.
Рибні животики залити водою, додати сіль і спеції після закипання. Варити на слабкому вогні до м’якості м’яса, дістати його, процідити бульйон. Додати пшоно, варити близько 12 хвилин.

Почистити овочі, нарізати, додати до крупі. Після готовності овочів додати до них відварене м’ясо без кісток. Настояти, розлити по тарілках, посипати зеленню.

Рецепт приготування з лимоном


Цей рецепт в народі називається «рибальський», так як готову страву найбільше схоже на те, що рибалки готують з свіжої рибки. Готується страва з:
• рибки – 450 г;
• цибулі, моркви;
• часникових зубков – пару штук;
• лимона – пару часточок;
• перець горошком;
• лаврушки;
• картоплі – 180 г;
• горілки – 40 г;
• зелені.
Риба промивається, очищається від нутрощів. Слідом видаляється голова з плавниками. Тушка ділиться на акуратні шматочки, заливається водою і вариться після закипання 25-40 хвилин.

Окремо очищаються овочі і нарізати маленькими шматочками. Вводяться в бульйон, після закипання додаються спеції. В кінці, коли овочі будуть готові, вариво вводиться лимон і горілка. По закінченню 2 хвилин вариво вимкнути, додати зелень, настояти.

Алкоголь в супі відчуватися не буде. Він потрібний для розм’якшення м’яса і поліпшення смаку.

Варіант по-царськи

Основою цього рибного блюда є курячий бульйон. Щоб приготувати юшку з судака по-царськи, слід запастися:
• куркою;
• судаком – 450 г;
• щукою – 280 м;
• дрібною рибою – 570 г;
• картоплею – 3-5 шт.;
• морквою;
• цибулею;
• вершковим маслом – пару столових ложок;
• білком – пару штук.
З курки і рибної дріб’язку вариться бульйон. Після готовності він проціджують, слідом вводяться шматочки судака і щуки, варяться до готовності. У готове вариво, злегка охолоджене, вводять збиті білки для освітлення.

Дивіться також:  Молочна рисова каша – 5 смачних покрокових рецептів

Морква з цибулею обсмажують в олії до рум’яності. Овочі очищаються і нарізати кубиками. Все складається в горщики, залити бульйоном і запікається в духовій шафі до готовності. З курки і рибного м’яса готується фарш, який після йде в начинку млинців. Така юшка подається з млинцями, запеченими в духовій шафі.

Як зварити з судака і сьомгою


Для приготування смачного і корисного страви слід запастися:

• судака і сьомгою (філейною частиною) – по 340 г;
• картоплею – 420 г;
• морквою;
• зеленню, спеціями;
• цибулею;
• коренем селери.
З очищеної риби, кореня селери і цибулі вариться бульйон протягом 45 хвилин. Після рідину проціджують, в неї додається овочева нарізка. Варити на повільному вогні 20 хвилин, додати рибне філе, спеції за смаком. Готувати ще 12 хвилин, настояти, подати зі сметанним соусом і зеленню.

В мультиварці

Готується страва на основі:

• судака – 340 г;
• картоплі, моркви – пара штук;
• цибулі;
• рисової крупи – 0,5 склянки;
• води – 2,3 л;
• кропу, спецій.
Риба очищається, миється і засолюється на 10 хвилин. Після її слід покласти в мультиварочную чашу, залити чистою гарячою рідиною. Готувати в режимі «Суп» 23 хвилини (приблизно). Після готовності м’яса рибка виймається і филируется.

У бульйон вводяться нарізані овочі. Після того, як рідина закипить, вводиться промита крупа і спеції. За 7 хвилин до кінця варіння – риба, зелень, сіль. Настояти, розлити по тарілках. За бажанням можна додати трохи морепродуктів. Якщо немає режиму «Суп», можна скористатися режимом «Гасіння». Суп подається з улюбленим соусом і домашніми млинцями (грінками, пампушками).