Варена ковбаса в домашніх умовах – 7 рецептів

Магазинна ковбаска останнім часом перестала задовольняти запити покупців: надто сумнівні часом бувають її складові, так і смак часто не дуже приємний. Варена ковбаса в домашніх умовах набагато більш корисна і менш небезпечна, так і фінансових витрат на її приготування буде дещо менше. Тому варто засукати рукави і приступити до виготовлення власного м’ясного делікатесу.

Класична варена ковбаса в домашніх умовах

Нестаріюча класика є і в цьому рецепті.

Щоб у підсумку вийшов кілограмовий батон ковбаси, знадобляться наступні продукти:

  • м’ясо – яловичина (вищий сорт) та свинина (не занадто жирна) по 0,4 і 0,35 кг відповідно;
  • 0,1 кг шпику;
  • 2-3 яєчка;
  • 0,1 кг подрібненого часнику (можна натерти на дрібній тертці);
  • 1,5 ложечки солі;
  • приправи: мелені перець чорний, духмяний, мускатний горіх і цукор в загальній кількості 3 р.

В якості оболонки будуть використовуватися добре промиті яловичі або свинячі кишки достатнього діаметра (приблизно 5-6 см). Цей продукт можна замінити штучним.

Процедура приготування полягає в наступних діях:

  • М’ясо добре промивають, підсушують, при необхідності відокремлюють від кістки і перемелюють у фарш.
  • Шпик подрібнюють і вмішують у фарш.
  • В масу додають яйця і приправи, а потім ретельно перемішують.
  • Отриманою масою наповнюють підготовлену оболонку. Якщо немає спеціального пристрою, то можна це зробити вручну.
  • З обох сторін оболонку герметизують, а потім відправляють на термообробку.
  • Обробка високими температурами проходить в 2 етапи:

  • Копчення. Батони підвішують у коптильню і піддають впливу високої температури, піднімаючи її протягом півгодини від 70 до 110°С. Замінити копчення можна аналогічної обробкою в духовій шафі.
  • Варка. Батон ковбаси варять у гарячій воді (70-90°С) приблизно півгодини.
  • Після процедур виріб охолоджують у холодній воді. Калорійність готового продукту досить висока: 257 ккал на 0,1 кг.