Варене згущене молоко: як зробити в домашніх умовах, 6 рецептів випічки з вареним згущеним молоком

Варене згущене молоко – це справжня спадщина, яку часто використовували в кулінарії в часи Радянського Союзу. Це десерт не тільки солодкий, але і корисний, адже в ньому багато білка, кальцію, магнію та інших мікроелементів. Однак, лише за умови, що продукт натуральний. Сучасна продукція, крім солодкого смаку, більше нічого приємного в складі не має, тому багато господинь вважають за краще готувати такий десерт на власній кухні.

Як зробити варене згущене молоко в домашніх умовах

Варена згущене молоко – це ласощі, яке обожнюють їсти ложками прямо як діти, так і дорослі. Завдяки ніжному і солодкого смаку варене згущене молоко часто використовують для приготування різних десертів. Звичайно, зараз важко порівняти продукцію з тією, яка продавалася в Країні Рад, тому багато господинь вважають за краще зробити варене молоко своїми руками. Тим більше, що способів здійснити бажане предостатньо.

Класичний спосіб варіння

Варка згущеного молока в каструлі – найпростіший спосіб, але і самий небезпечний – якщо упустити момент, банку з вмістом може вибухнути.

Тому, дотримуючись обережності, дотримуємося такого алгоритму:

  • Беремо каструлю, кладемо в неї жерстяну банку з концентрованим молоком.
  • Ллємо воду так, щоб банку в неї повністю пішла.
  • Ставимо ємність на вогонь і варимо від трьох до чотирьох годин.

В процесі вода википатиме, тому її доведеться підливати, аби банку постійно була втоплена. Потім дістаємо консерву, остуджуємо, відкриваємо і отримуємо задоволення від карамельної солодощі.

Варена згущене молоко своїми руками

Якщо ви зовсім не довіряєте магазинної продукції, то домашня варена згущене молоко – те, що вам потрібно. Звичайно, буде потрібно багато часу і деяка кількість сил, але результат того вартий.

Знадобиться:

  • два літри молока (чим воно буде жирніше, тим краще);
  • а також півкіло цукру, трохи ваніліну і ложечка соди.

Готувати будемо так:

  • Беремо сотейник з товстим дном, вливаємо молочний напій, додаємо ванілін і доводимо до кипіння.
  • Після висипаємо підсолоджувач і соду. Відварюємо дві години. Завдання господині буде полягати в інтенсивному помішуванні вміст каструлі.
  • Як тільки склад загус і змінив свій первісний відтінок, готуємо ємність з прохолодною водою і ставимо в каструлю зі згущеним молоком. Тримаємо п’ятнадцять хвилин, заважати не перестаємо.
  • Потім просто остуджуємо вже варену згущенку і пробуємо на смак. Такого ласощі ви точно не знайдете ні в одному магазині!
Дивіться також:  Пиріг з яблуками з листкового тіста – 8 рецептів шарлотки

Готуємо в духовці

Ще один відомий метод зварити згущене молоко – відправити її в духовку. Для цього візьміть жароміцну каструлю або глибоку форму для випічки, покладіть в неї банку, налийте воду до середини тари зі згущеним молоком. Прикрийте форму фольгою і поставте в жарову шафу на 2 – 3 години (температура – 200°С).

Час залежить від того, якого кольору і густоти ви бажаєте отримати готове ласощі.

Час від часу заглядаємо в духову шафу, щоб відстежувати рівень рідини. Потім дістаємо форму з вмістом, знімаємо фольгу і як тільки варене молоко охолоне, можна знімати з нього пробу.

Найпростіший спосіб в мікрохвильовці

Мікрохвильова піч також допоможе зварити концентроване молоко. Беремо посуд для мікрохвильовок, вливаємо в неї молоко і ставимо в піч. Вибираємо середній режим потужності і встановлюємо час 15 хвилин. Якщо готовий продукт задовольнив господиню кольором, то його пора діставати. Якщо ні – додаємо час.

Крем з вареного згущеного молока і вершкового масла

Кремовий склад на основі вареного молока один із самих перевірених, ніжних і смачних. Його традиційно використовують в якості просочення десертів або зовсім перетворюють в начинку. Для її створення знадобиться лише два інгредієнта: пачка хорошого жирного масла і банка вареного згущеного молока.

Алгоритм дій:

  • У чашу відправляємо розм’якшене масло і на хорошій швидкості міксера збиваємо його до того моменту, поки воно не збільшиться вдвічі.
  • Потім вводимо карамельну згущене молоко і змішуємо складу до однорідної консистенції.

Класичне печиво «Горішки»

Є рецепти десертів, які передаються з покоління в покоління. Одним з таких страв є рум’яні, хрусткі «горішки» з вареним згущеним молоком.

Крім банки самого ласощі, заздалегідь підготуйте:

  • три великих яйця;
  • 240 г жирного масла;
  • 140 г білого цукрового піску;
  • 580 г у/c борошна.

Готуємо традиційно:

  • Розмішуємо будь-яким зручним способом яйця, підсолоджувач і щіпку солі. Потім викладаємо масло і всипаємо борошно з половинкою ч. л. обраного розпушувача. Замішуємо густе основу.
  • Беремо орешницу і заповнюємо поглиблення тестом. Випікаємо «горіхові шкаралупки».
  • Потім дістаємо і начиняємо половинки згущеним молоком. Краї також промазуємо, щоб вони склеїлися один з одним.
Дивіться також:  Торт без випічки з печива і сиру — 6 рецептів приготування вдома

Дуже смачні кекси

Кекси з вареним згущеним молоком виходять ніжними, приємними на смак і колір. Таке ласощі ідеально підходить для сімейного чаювання, а от дітям особливо сподобатися є їх з молоком.

Інгредієнти:

  • стакан молока;
  • 235 г борошна;
  • 190 мл олії рафінованої;
  • 1,5 ч. л. будь-якого доступного розпушувача;
  • півбанки вареного концентрованого молока;
  • сіль і ванілін – на кінчику ножа.

Спосіб приготування:

  • За допомогою міксера перемішуємо солодкий пісок з яйцями і ваніліном. Потім вливаємо олію з нехолодным молоком. Змішуємо.
  • У борошно додаємо розпушувач і з’єднуємо суху суміш з молочно-яєчним складом. Гарне тісто вийде зразок густої сметани.
  • Беремо формочки для кексів, викладаємо ложку тесту, потім удвічі менше згущеного молока і знову тісто. Запікаємо півгодини (температура – 180 °С). Готовий десерт присипаємо солодкої пудрою.

Вафельний торт з вареним згущеним молоком

Якщо дуже хочеться з’їсти тортик, але на виготовлення бісквітів немає ні сил, ні часу, то в такій ситуації завжди виручить упаковка вафельних фірмових коржів. Їх особливість в тому, що, просочившись кремом, вони створюють дуже смачний десерт.

Крім самих коржів підготуйте:

  • 360 мл вареного згущеного молока;
  • 125 г жирного масла;
  • 60 г горіхової крихти.

Інгредієнти для глазуровки:

  • 65 мл молока;
  • 45 г солодкого піску;
  • 55 г какао;
  • 65 г масла вершкового.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом потрібно приготувати крем. Для цього в чашу кладемо шматочки масла і збиваємо міксером. Потім додаємо варену згущенку і розмішуємо до однорідності.
  • Тепер беремо вафельні коржі, викладаємо стопкою і кожен шар просочуємо кремом.
  • Залишилося приготувати глазур. Для цього в сотейник виливаємо молоко, засипаємо солодкий пісок і ставимо на вогонь. Прогріваємо до повного розчинення солодких гранул і висипаємо какао, розмішуємо і знімаємо з вогню. Потім додаємо в молочну масу масло і розмішуємо склад до повного його розчинення.
  • Як тільки глазур трохи охолоне, поливаємо нею торт і присипаємо його подрібненими горішками. Ставимо десерт в холодильник, щоб глазур повністю застигла, а торт просочився кремом.

Рогалики з «варенкой»

Домашній затишок, ароматний теплий чай і смачна випічка – що може бути краще? Сьогодні ми розповімо, як спекти апетитні рогалики з начинкою з вареного згущеного молока.

Дивіться також:  Здобне тісто для булочок – найсмачніше ніжне, 6 рецептів приготування

Інгредієнти:

  • чашка молока;
  • 245 маргарину для випічки;
  • дві ложки цукрового піску;
  • ложка сухих дріжджів;
  • три склянки борошна;
  • 120 г вареного згущеного молока.

Спосіб приготування:

  • Викладаємо В посуд маргарин і трохи розтоплюємо в мікрохвильовій печі, остуджуємо.
  • Виливаємо В миску злегка підігріте молоко, додаємо дріжджі і підсолоджувач, розмішуємо.
  • Потім кладемо маргарин і вводимо борошно. Вимішуємо не дуже круте тісто, так як нам потрібні рогалики пишні і ніжні.
  • Тісто розгортаємо в пласт і вирізаємо трикутники шириною в підставі 6 – 7 див.
  • На широкий край викладаємо ложечку згущеного молока і звертаємо заготовку в рогалик.
  • Розкладаємо порції на деко і ставимо в духовку на 15 хвилин (температура – 190 °С).

Бісквітний десерт

Пишний і повітряний бісквіт є кращою основою для приготування навіть самих вишуканих десертів. Звичайно, для швидкого приготування можна придбати вже готові бісквітні коржі, але все-таки їх не порівняти з тими, які зроблені своїми руками.

Для крему ми візьмемо перевірену часом варену згущенку і додамо до неї вершкове масло.

Інгредієнти:

  • по 165 г борошна і цукрового піску;
  • два яйця;
  • 1 ч. л. порошку для випічки;
  • упаковка масла вершкового;
  • банку вареного згущеного молока;
  • 270 г волоських горіхів.

Спосіб приготування:

  • Міксером починаємо збивати яйця, поступово підсипаємо до них цукровий пісок. Збиваємо до тих пір, поки маса не стане щільною і не збільшиться в об’ємі в три рази.
  • Акуратно викладаємо в масу борошно разом з розпушувачем.
  • Промаслений форму заповнюємо тістом і запікаємо 40 хвилин (температура – 180°С).
  • Бісквіт охолодити і ділимо на три частини.
  • Для крему також міксером збиваємо масло разом з вареним згущеним молоком.
  • Кожен корж промазуємо кремовою масою і посипаємо рубаними горішками. На поверхню і боки теж наносимо крем, прикрашаємо десерт горіхами і ставимо торт з вареним згущеним молоком в холод на кілька годин.

У цій статті описана лише мала частина того, що можна приготувати з вареним згущеним молоком. А адже з нею можна спекти смачні тістечка, рулети, печиво та інші ласі страви. Найголовніше, при виборі продукту звертайте увагу на склад, в якому повинно бути як можна менше різних добавок.