Існує безліч варіантів вареників. Їх готують з картоплею, сиром, різними ягодами і навіть рибою. Але особливою любов’ю у багатьох користуються вареники ледачі, в яких начинка не захована всередині тіста, а змішана разом з ним. Готуються вони швидше, ніж класичний варіант страви, а за смаком нічим їм не поступаються.
Класичні ліниві вареники з сиру
Технологія приготування ледачих вареників практично у всіх рецептах ідентична – замісити тісто, сформувати вареники-галушки і відварити їх у підсоленій воді. Але при цій схожості складу тесту може сильно відрізнятися, оскільки в класичному варіанті у складі тесту присутній вершкове масло і достатню кількість борошна, що робить страву досить ситним і легкозасвоюваним.
Класичні ліниві вареники з сиру готуються з:
- 500 г жирного (краще домашнього сиру;
- 2 яйця їдалень;
- 150 г борошна;
- 100 г цукру;
- 60 г вершкового масла;
- 4 г солі;
- ваніль або кориця за смаком.
Рецепт з окремих процесів:
Рецепт, як у дитячому садку
Прісний, як здається більшості діточок, сир гаряче любимо багатьма з дитячого садка у вигляді ледачих вареників. Діти люблять їх за смак, а мами за користь, яку вони приносять зростаючому організму у вигляді необхідного кальцію, і швидкість приготування. На всі процеси піде не більше півгодини.
Щоб побалувати себе і своїх дітей смачними ледачими варениками як у дитячому садку знадобляться:
- 440 г сиру;
- 140 г пшеничного борошна;
- 1 яйце категорії С1;
- 40 г цукру;
- 40 г розтопленого вершкового масла для подачі;
- 3 г солі.
Як приготувати вареники:
З сиром і манкою
Манна крупа – найближча родичка пшеничного борошна, адже це продукт більш грубого помелу. Манку часто використовують у кулінарії як панірування, а також додаючи в випічку. Ще один смачний спосіб застосування манки – вареники ледачі. Завдяки здатності крупи абсорбувати вологу страва виходить дуже пишним і ніжним.
Для сирних ледачих вареників з манною крупою необхідно взяти:
- 400 г сиру;
- 200 г манної крупи;
- 100 г борошна;
- 100 г цукрового піску;
- 2 яйця;
- сіль за смаком.
Покрокові дії:
З картоплею
Ліниві вареники з картоплею – страва менш популярне, ніж на основі сиру, але таке ж смачне і швидке в приготуванні. До того ж, це хороший спосіб реабілітувати вчорашнє картопляне пюре.
Пропорції продуктів, необхідних для ледачого картопляного страви:
- 700-800 г сирої картоплі;
- 1 куряче яйце;
- 180 г борошна;
- сіль і спеції за смаком.
Дії:
Сирні ліниві вареники до сніданку
Скільки варити вареники, якщо мова не йде про магазинному замороженому напівфабрикаті? Готувати їх, звичайно, не складно, але все-таки багато часу піде на ліпку, тому фаворитом серед страв в категорії смачний, швидкий і корисний сніданок стали ліниві вареники з сиру.
Щоб на сніданок нагодувати свою сім’ю ледачими варениками потрібно взяти:
- 500 г сиру;
- 75 г цукру-піску;
- 1 яйце;
- 50 г борошна в тісто і ще для обвалювання;
- сіль і ванілін за смаком.
Хід роботи:
Сформовані ліниві вареники можна перетворити на домашні напівфабрикати, заморозивши їх на присипаній борошном дошці. Потім залишиться тільки дістати їх з морозилки і відварити.
Без додавання яєць
Ліниві вареники з сиру можна приготувати і без додавання яєць. Готові галушки не розповзуться, оскільки у складі сиру є казеїн (білок, з якого роблять клей), а в борошні – клейковина. Таким чином, люди, які з тих чи інших причин не вживають в їжу яйця, теж можуть насолодитися цим смачним і корисним стравою.
Перелік необхідних інгредієнтів:
- 500 г сиру;
- 90 г цукру;
- 45 г крохмалю;
- 70 г борошна;
- 5 г солі.
Послідовність приготування:
Які соуси підійдуть до лінивих вареників?
Приготувати вареники – це тільки півсправи, потрібно їх ще й смачно подати. Для цього поливають їх різними топпінг.
Самий просто варіант соусу до цього блюда – це сметана. Для лінивих вареників з картоплею її змішують зі свіжою зеленню. Для сирних вареників змішують з цукром і ваніллю. Так само солодке сирну страву можна полити згущеним молоком, ягідним джемом, медом або звичайним варенням.
В ягідний сезон або при наявності в холодильнику замороженої полуниці або малини можна зробити смачний ягідний соус. Ягоди перетворити в пюре, яке процідити через сито, щоб позбутися від кісточок. З води і цукру в пропорції 2 до 1 зварити сироп. Збити сироп з ягідним пюре за смаком в однорідну масу, і соус готовий.