Вареники з капустою – 7 рецептів

Вареники з капустою вже давно перестали бути звичайним блюдом. Їх готують навіть у свята. Існує кілька варіантів приготування страви.

Вареники з капустою – класичний рецепт

Це найпростіший спосіб приготувати смачно і економно.

Необхідні інгредієнти:

  • моркву і цибулю – по одній штуці;
  • свіжа капуста – близько 400 грам;
  • сіль за смаком, можна додати інші спеції;
  • тісто.

Процес приготування:

  • Почніть з підготовки цибулі і моркви. Для цього цибулька ріжеться на дрібні шматочки, а морквина натирається. Тепер усе це потрібно злегка обсмажити і туди ж додати попередньо нарізану капусту.
  • На цьому етапі не забудьте про сіль та спеції. Стушкуйте все змішані овочі близько 15 хвилин і дочекайтеся, поки вони охолонуть.
  • Виріжте з тіста невеликі гуртки, в які потрібно вкласти невелику кількість начинки і защипнути краю, так щоб вони не розходилися. Зверніть увагу, що розкачати пласт тіста потрібно тонко. Інакше коли будуть варитися вареники, зроблені з товстого тесту, вони вийдуть твердими і не привабливими.
  • І останній етап — закипілу воду опустіть готові вироби, дочекайтеся, поки вони спливуть на поверхню, і дайте їм ще близько 4 хвилин дійти до повної готовності.
  • При подачі полити сметаною або вершковим маслом.

З додаванням картоплі

Це більш ситний варіант знайомого страви.

Необхідні продукти:

  • картопляне пюре – 300 грам;
  • одна цибулина і одна морква;
  • приблизно 400 г свіжої капусти;
  • трохи солі;
  • тісто.

Процес приготування:

  • Вареники з картоплею і капустою можна назвати стравою, приготованою з усього, що знайшлося будинку. Цілком можна використовувати вже готове пюре, що залишилося в холодильнику або ж приготувати свіже.
  • Капуста дрібно нарізається і гаситься на сковороді протягом 15 хвилин разом з нарубаним цибулею і натертою морквою.
  • У попередньо підготовлені кружечки з тіста накладається невелику кількість картоплі і капусти. Тісто добре закріплюється зі всіх сторін.
  • Сирі вареники опускаються у вже закипілу, солону воду. Після спливання їх потрібно варити приблизно 4-5 хвилин.
Дивіться також:  Тісто для вареників з картоплею – 7 рецептів

З квашеною капустою

Вареники з квашеною капустою обов’язково сподобаються тим, хто любить солоні страви.

Необхідні продукти:

  • одна цибулина;
  • капуста квашена – приблизно 300 грам;
  • сіль за смаком;
  • тісто.

Процес приготування:

  • Для початку добре промийте квашену капусту і приберіть з неї всю зайву рідину.
  • Тепер перемішайте капусту з подрібненою цибулею і обсмажте змішані овочі на сковороді близько п’яти хвилин.
  • Підготуйте кружечки з тіста і наповніть їх постигла начинкою.
  • Опускайте вареники в киплячу воду і варіть їх приблизно 10 хвилин з того моменту як опустили в каструлю. Не забудьте додати сіль у воду.

З капустою і фаршем

Вареники з капустою і фаршем за цим рецептом виходять дуже ситними. Деякі використовують цей варіант навіть для святкового столу.



Необхідні продукти:

  • свіжа капуста – 150 грам;
  • готовий фарш або м’ясо для нього — приблизно 250 грамів;
  • цибулина;
  • тісто;
  • трохи рослинного масла

Процес приготування:

  • Вареники з м’ясом і капустою готуються досить просто. Якщо є готовий фарш, то поки залиште його, якщо м’ясо, то подрібніть.
  • Дрібно наріжте капусту і цибулю. Потім обсмажте овочі на невеликій кількості рослинного масла, близько 5-7 хвилин.
  • Отриману засмажку змішайте з фаршем, посоліть масу.
  • Наповніть начинкою розкачані гуртки з тіста і вареники опустіть в киплячу воду на 10-12 хвилин.

З грибами

Любите не тільки збирати гриби, але і є їх? Тоді цей рецепт для вас.

Необхідні продукти:

  • гриби свіжі очищені або печериці – 200 грам;
  • тісто;
  • цибулина;
  • капуста – 200 грам;
  • трохи солі.

Процес приготування:

  • Починаємо з підготовки овочів: гриби, капусту і цибулю нарізаємо на дрібні шматочки і обсмажуємо кілька хвилин. Але робити це потрібно окремо і тільки після того як всі обсмажені овочі – змішайте їх.
  • Дайте отриманої суміші охолонути і наповніть їй вирізані з тіста гуртки. Добре закріпіть по краях.
  • У доведену до кипіння воду додайте сіль і викладайте сирі вареники. Готуйте їх приблизно 10 хвилин.
Дивіться також:  Вареники ліниві – 6 смачних рецептів приготування

З пряженою капустою

Цікавий рецепт, де капуста не гаситься, а смажиться.

Необхідні продукти:

  • цибулина і моркву;
  • тісто;
  • трохи рослинного масла;
  • капуста свіжа – 200 грам.

Процес приготування:

  • Добре розігрійте сковороду і обсмажте на ній нарізану цибулю, капусту і терту моркву. На це знадобиться близько 15 хвилин.
  • У вирізану з тіста форму для вареників покладіть начинку з овочів. Вона повинна бути холодною. Вылепите вареники будь-якої зручної форми. Опустіть у солону закипілу воду і варіть близько 10 хвилин.

Готуємо з додаванням сала

Пікантне і соковите блюдо.

Необхідні продукти:

  • капуста свіжа або квашена – приблизно 400 гам;
  • невеликий шматочок сала;
  • трохи солі;
  • тісто.

Процес приготування:

  • Якщо використовується квашена капуста, видаліть з неї зайву рідину.
  • Приберіть з шматка сала шкірку і перекрутіть його разом з капустою через м’ясорубку або за допомогою кухонного комбайна.
  • Зробіть тонкі коржі з тіста круглої форми. Викладайте на них по невеликій кількості начинки, добре залепляйте і варіть близько 10 хвилин після закипання води.

Тісто для вареників з капустою: кілька варіантів

Приготувати смачне тісто для вареників можна кількома способами. Розглянемо найбільш популярні.

На воді

Необхідні продукти:

  • холодна вода – стакан;
  • трохи солі;
  • близько 350 грам борошна.

Процес приготування:

  • Візьміть велику глибоку миску. Влийте в неї воду і додайте сіль.
  • Туди ж акуратно введіть просіяне борошно і злегка перемішайте до однорідності.
  • Замісіть круте тісто.
  • Дайте йому постояти близько 15 хвилин для набухання.

На кефірі

Необхідні продукти:

  • половина невеликої ложки соди;
  • трохи солі за смаком;
  • близько 500 грам борошна;
  • 300 мл кефіру;
  • дві ложки рослинної олії.

Процес приготування:

  • Підготуйте зручну миску. В ній перемішайте борошно з содою і сіллю. Потім туди ж вилийте кефір.
  • Отриману масу трохи перемішайте, додайте рослинне масло.
  • Вимісіть колобок, щоб він не прилипав. Залиште відпочити на 30 хвилин.
Дивіться також:  Тісто для вареників з полуницею – 6 рецептів

Скільки варити вареники?

Час приготування цього простого блюда прямо залежить від тіста і начинки. Так, наприклад, якщо ви розкатали товсті шматочки, то будьте готові, що час варіння збільшиться на кілька хвилин. Вареники в результаті можуть бути жорсткими.

Якщо ж тісто тонке, то знадобиться від чотирьох до дванадцяти хвилин, дивлячись, що всередині:

  • З начинкою з картоплі і капусти вареники будуть варитися до 5 хвилин після того як ви помістили їх у воду, і вона закипіла.
  • Сім хвилин знадобиться для вареників з грибами, якщо попередньо вони не були обсмажені. А так буде достатньо і 4 хвилин.
  • З фаршем, м’ясом і салом доведеться почекати ще трохи більше – близько 10 хвилин. Знову ж якщо м’ясо не піддавалося попередній тепловій обробці. Якщо ж ви обсмажували його, то час можна скоротити до 6 хвилин.
  • За класичним рецептом вареників з капустою не залежно від того, свіжа у вас капуста або квашена, вистачить п’яти хвилин від початку кипіння.