Вареники з сиром – 11 рецептів приготування

Вареники з сиром – страва української кухні, яка відмінно прижилася і серед російських господинь. Цікаво, що таке частування може бути не тільки солодким, але ще і солоним. Його зручно наготувати запас і подавати до столу в ті дні, коли немає часу стояти біля плити, адже вареники чудово зберігаються в морозилці.

Тісто для вареників з сиром: рецепти

Щоб обговорюване блюдо вийшло дійсно вдалим, потрібно подбати не тільки про смачну начинку, але і про тест для вареників. Правильно приготовлена основа дозволить зберегти частування цілим в процесі варіння і протягом тривалого терміну зберігати його замороженим в звичайному пакеті або контейнері.

Класичне тісто для вареників з сиром

Інгредієнти: по половині граненого склянки очищеної води і жирного молока, 4,5 склянки борошна найвищого гатунку, 2 білки сирих яєць і 1 жовток, ½ малий. ложки солі.

  • Зазначені в рецепті складові яєць добре збиваються разом. На масі повинна з’явитися пінка.
  • До яєчної суміші вливаються все не холодні рідкі компоненти, додається сіль.
  • В цю миску просіюється борошно першого гатунку. Руками ретельно тісто вимішується.
  • Одержаний «колобок» накривається серветкою і залишають на столі на 30-40 хвилин.

Поки тісто настоюється, можна зайнятися приготуванням обраного варіанту сирної начинки.

М’яка і пластична основа на мінералці

Інгредієнти: ½ малий. ложки морської солі, 4 ст. ложки першосортної пшеничного борошна, цілу склянку газованої мінералки, велике яйце, 5 ст. ложок дезодорованої олії, ½ малий. ложки цукрового піску.

  • Чим сильніше виявиться обрана мінералка, тим краще для майбутнього тесту. Вода вливається в миску, в неї вбивається велике куряче яйце.
  • Відразу додається масло і морська сіль. Після перемішування підсипається пісок.
  • Далі можна невеликими порціями всипати насичену киснем борошно (просіяне).
  • Всі продукти добре вимішуються до однорідності – спочатку ложкою, а потім – змазаними маслом руками.
  • Працювати з тестом доведеться довго – 10-12 хвилин.

Отримана маса залишається відпочивати на півгодини, після чого можна ліпити з нього вареники.

Простий рецепт на кефірі

Інгредієнти: 420 г пшеничного борошна найвищого гатунку, трохи більше склянки среднежирного кефіру, 2 великих сирих яйця, 7-9 г дрібної кухонної солі.

  • Борошно з високого відстані просіюється на містку миску.
  • До сипучому продукту виливається не холодний кефір.
  • У масу додається дрібна сіль і трохи збиті яйця.
  • Спочатку всі інгредієнти добре перемішуються широкою дерев’яною ложкою або лопаткою. Потрібно продовжувати до тих пір, поки в мисці не виявиться пластичне тісто.
  • Далі воно перекладається на присипаний борошном стіл. Вимішування триває вже руками.

Коли склад придбає потрібну щільність, можна накривати його рушником з натуральної тканини, залишати на півгодини і тільки після цього використовувати для ліплення вареників.

Заварне тісто

Інгредієнти: 470 г борошна найвищого гатунку, 275 мл крутого окропу, 2/3 малий. ложки великої кам’яної солі, 55 мл дезодорованої олії.

  • У миску виливається тільки що вскипевшая вода. У крутому окропі розчиняється сіль. Туди ж вливається масло. У процесі додавання нових інгредієнтів масу потрібно постійно помішувати. Зручніше використовувати для цього спеціальну насадку міксера, призначену для тіста.
  • У масу всипається і половина від заявленої кількості борошна. Додавати її потрібно невеликими порціями.
  • Коли суміш досить охолоне, тісто вимішується вже руками. Потроху в масу всипається залишилася борошно.

Коли готове заварне тісто для вареників придбає бажану пластичність і однорідність, треба накрити його харчовою плівкою і залишити полежати півгодини.

Готуємо з додаванням дріжджів

Інгредієнти: 1 склянка молока, 20-25 г пресованих дріжджів, дрібка солі, 1 ст. л. цукрового піску, 420-440 г борошна.

  • Молоко відправляється в мікрохвильовку або на плиту. Його потрібно підігріти приблизно до 33-35 градусів. Рідина повинна вийти трохи теплою, але ні в якому разі не обжігающе гарячої.
  • Якщо молока під рукою виявилося мало, можна розбавити його водою. Або і зовсім використовувати тільки воду.
  • В обраній підігрітої рідини розчиняються раскрошенные дріжджі, пісок, сіль. Додається 2-3 ложки борошна найвищого гатунку. Після перемішування потрібно дати масі постояти деякий час. Хвилин за 15-17 дріжджі «прокинутися» і почнуть «працювати».
  • Коли опара стане в’язкою і покриється пухирцями, можна продовжувати заміс.
  • У масу висипається залишилася борошно. Спочатку мішаються інгредієнти ложкою, потім – викладаються на стіл і розминаються руками.
Дивіться також:  Тісто для вареників з полуницею – 6 рецептів

У результаті тісто вийде щільним, але досить м’яким. Нехай воно трохи відпочине в теплі, поки господиня буде займатися начинкою для частування.

Різноманітні рецепти вареників з сиром, від солодких до солоних

Для багатьох кулінарів напевно стане справжнім відкриттям, що вареники з сиром можуть бути не тільки смачними, але і солоними. Наприклад, при додаванні в начинку свіжої або замороженої зелені вдасться приготувати повноцінний ситний обід. А солодкий варіант з шоколадом стане оригінальним десертом, який особливо припаде до смаку молодшим членам родини.

Солодкі вареники з сиром

Інгредієнти: півкіло тесту з будь-яким рецептом, 230 г жирного сиру, 60 г цукрового піску, велике сире яйце.

  • Для класичних солодких сирних вареників можна вибирати будь яке господині тісто. Воно тонко розкочується і «нарізається» рівними кружечками за допомогою склянки. Тісто збирається у грудку, розминається і знову розкочується.
  • Для начинки сир розминається виделкою, з’єднується з сирим яйцем і цукром. Кількість останнього можна регулювати за власним смаком. Якщо в результаті планується посипати страву цукровою пудрою, варто використовувати пісок начинці по мінімуму.
  • Отримані заготовки з тіста начинюються сиром, їх краї дуже надійно закріплюються.

Можна за таким же принципом приготувати вареники з вишнею. Для цього в сир разом з цукром додаються свіжі або заморожені ягоди, злегка присипані крохмалем.

Готуємо по-українськи

Інгредієнти: 5 ст. найвищого гатунку борошна, по 2 ст. л. цукрового піску і харчової соди, 1 ч. л. кухонної солі, велике сире яйце, півлітра кислого молока, кисляку або сироватці, пачка сиру, цукор за смаком.

  • До яйцю пісок висипається. Зазвичай достатньо 1 ст. л., але тягу можна сміливо збільшувати кількість цукру в 2-3 рази. Інгредієнти злегка збиваються.
  • В окремий посуд борошно просіюється з високого відстані разом з содою, сіллю. Компоненти перемішуються. Соду потрібно додавати саме в борошно. Ні в кисляк, і ні в яйця!
  • Борошно висипається на стіл гіркою, в її середині робиться поглиблення, куди струменем вливається не холодна кисле молоко (або інший обраний молочний продукт). Туди ж повільно додається і солодка яєчна суміш.
  • Тепер можна приступати до замісу тіста. Зручніше м’яти інгредієнти руками, змазаними будь-яким рослинним маслом.
  • Отримана маса накривається чистим рушником і залишають постояти приблизно на 30-40 хвилин. Не потрібно прибирати тісто в холодильник.
  • Поки саме час приготувати начинку. Для цього сир з’єднується з цукром (1 ст. л.). Якщо продукт сухуватий, можна додати в нього сире яйце або трохи жирної сметани. Деякі господині використовують для начинки також будь-які свіжі або заморожені ягоди. Наприклад, чорницю.
  • Готове тісто розкочується, ділиться за допомогою склянки на рівні кружечки, в які закладається вийшла начинка.

Залишається дуже щільно заліпити краї вареників і відправити їх варитися. Смачно подавати частування зі сметаною або розтопленим сільським маслом.

Лінивий рецепт

Інгредієнти: 470 г жирного сиру, 2 великі ложки цукрового піску, сире куряче яйце, 140 г першосортної пшеничного борошна, щіпка дрібної солі.

  • Сир викладається по містку миску. Якщо продукт придбаний у пачках, то його потрібно злегка розім’яти виделкою.
  • Окремо яйце збивається з сіллю.
  • Суміш, що вийшла, вливається до сиру.
  • Додається цукровий пісок. Перемішування повторюється.
  • Останньою до сиру всипається пару раз просеянная борошно.
  • Спочатку маса змішалась виделкою, потім викладається на стіл. Вимішування триває вже руками.
  • Готове тісто повинно вийти влажноватым і трохи липким.
  • Від нього відрізають невеликі частини, розкочуються в ковбаску і ріжуться шматочками. Останні і є – ліниві вареники з сиру. За бажанням їм можна надати будь-яку форму.

Готові вареники можна відразу зварити, або прибрати в морозилку на зберігання.

З начинкою з сиру і зелені

Інгредієнти: півкіло заварного тіста або варіанти на кефірі, 320 г жирного сиру, пучок свіжого зеленого лука, 2 щіпки дрібної солі.

  • Підготовлене за обраним рецептом тісто тонко розкочується. Далі воно нарізається рівними, акуратними кружечками, на які і буде викладатися начинка.
  • Сир розминається виделкою, солиться за смаком. За бажанням можна додати будь-які спеції. Наприклад, суміш перців.
  • Пір’я цибулі добре промиваються, з них струшується зайва рідина. Далі зелень дуже дрібно шинкуется і втручається до сиру.
  • На кожен кружечок тіста викладається приблизно 1 ч. л. начинки. Руками вареники акуратно залепляются. Можна сформувати красивий витіюватий край, який зробить блюдо особливо апетитним. Зручно використовувати на цьому етапі є спеціальне пристосування, яке дозволяє за один підхід зліпити відразу 15-17 (а іноді і більше) виробів.
Дивіться також:  Як варити вареники, скільки по часу

Залишилося приготувати вареники з сиром і зеленою цибулею, опустивши їх на 8-9 хвилин у киплячу воду. Подається страва до обіду з будь свіжою зеленню і сметаною.

Вареники з солоним сиром

Інгредієнти: 320 г борошна найвищого гатунку, 2 великих яйця, 380 г жирного сиру, склянку очищеної води, половина пучка різноманітної зелені, сіль і суміш перців за смаком.

  • На чисту стільницю через дрібне сито борошно висипається. На поверхні повинна вийти невелика гірка. В її центр розбивається одне яйце. Інгредієнти акуратно перемішуються руками.
  • До тесту невеликими порціями вливається вода з розчиненою в ній сіллю і перчиками.
  • Одержаний продукт згортається в «колобок», покривається одним шаром харчової плівки і залишають на 30-40 хвилин прямо на столі.
  • У глибокій тарілці сир змішують з рештою сирим яйцем. До нього додається дуже дрібно порізана зелень, сіль за смаком.
  • Тісто розкочується, ріжеться на кружечки, на середину кожного з яких укладається сирна начинка. Краї заготовок щільно слепляются.

Залишається надіслати готові вареники варитися або прибрати їх в морозильну камеру на зберігання.

З додаванням полуниці

Інгредієнти: 420 г промитої і обсушенной свіжої ягоди, півкіло домашнього сиру, 2 великих яйця, 9 ст. л. білого і пакетик ванільного цукру, 2,5 ст. першосортної пшеничного борошна, ¼ пачки масла вершкового, 190 г звичайного цукрового печива. Як приготувати вареники зі свіжою полуницею, докладно описується далі.

  • У широку ємність виливаються сирі яйця. До них відразу висипається два види цукру. Суміш злегка збивається звичайним віночком.
  • Сир спочатку пропускається через м’ясорубку і тільки після цього викладається до солодкої яєчної суміші. Туди ж відправляється розм’якшене масло. Компоненти добре розмішують широкої ложкою.
  • До основи для майбутнього тесту через найдрібніше сито всипається борошно першого гатунку.
  • Замішується м’яка ніжна маса. Від неї відщипують шматочки і розкочуються в коржі. На кожну заготовку викладається ціла клубничина. Краї щільно защипываются і руками з вареників формуються рівні кульки.
  • Готові грудочки з полуницею занурюються в окріп. Після повторного закипання води вони варяться ще 5-6 хвилин і акуратно витягуються з каструлі шумівкою.
  • Печиво перетворюється в дрібну крихту. В ній обвалюються ще гарячі кульки з полуницею. Можна додати суху суміш ще і цукрову пудру.
  • Готові вареники остуджувати, після чого приблизно на годину прибирають в холодильник. Це закріпить на них перемелену солодку крихту.

Подається ласощі до столу в охолодженому вигляді. Його відмінно доповнить полуничний або будь-який інший ягідний йогурт.

Вареники як у дитячому садку

Інгредієнти: 620 г домашнього сиру, 2 великих яйця, 1 ст. борошна найвищого гатунку, 2 ст. л. білого цукру-піску, 45 г вершкового масла, дрібку дрібної солі, ванілін за смаком.

  • Всі перераховані продукти по черзі викладаються в зручну для замішування миску. При необхідності сир розминається виделкою або протирається через велике сито. Борошно перед додаванням пару раз просіюється.
  • Складові розминаються до однорідності. У результаті повинна вийти густа кашка без грудочок.
  • Вона відправляється на 15-17 хвилин у холодильник. За цей час розбухне клейковина в борошні, маса добре скрепится.
  • Далі тісто ділиться на 3-4 частини, кожна з яких скочується в ковбаску. Отримані заготовки ножем ріжуться на невеликі шматочки, щоб вони виявилися приблизно однаковими і в товщину не більше 3 див.

Отримані вареники відварюють у солоному окропі і подаються гарячими на тарілках, рясно змащені вершковим маслом.

Ситний варіант з додаванням картоплі

Інгредієнти: півкіло будь-якого вподобаного тіста для вареників, по півкіло жирного сиру і картоплі, 2 столові яйця, суміш перців, сіль.

  • Картопля крупно ріжеться і вариться в солоній воді близько півгодини при слабкому кипінні. За цей час вона повинна добре розм’якнути. Далі з каструлі зливається практично весь відвар, і овоч розминається до стану однорідного пюре без грудочок.
  • Сир окремо протирають через сито або пропускають через м’ясорубку.
  • Підготовлені інгредієнти з попередніх кроків з’єднуються. До них відправляється сіль за смаком, суміш мелених перчиком, сирі яйця.
  • Готове тісто розкочується на столі, з нього вирізають кола верхньою частиною склянки.
  • У центр заготовок укладається по 1,5 ч. л. начинки, їх краї дуже щільно защипываются пальцями.
Дивіться також:  Тісто для вареників – 9 рецептів

Далі можна відварювати готові вареники або перекладати їх на дошку, присипану борошном, і відправляти в холодильник.

Дивовижні шоколадні вареники з сиром

Інгредієнти: 220-240 г просіяного борошна, 180 мл окропу, 2 великі ложки какао, рафінованої олії, сметани, 230 г сиру, 3 великі ложки цукрового піску, 1 ч. л. з гіркою крохмалю, дрібку ваніліну.

  • Борошно просіюється через дуже дрібне сито разом з какао і дрібною сіллю. При інтенсивному помішуванні в суху масу вливається тільки що вскипевшая вода. В результаті замішується круте, але податливе тісто. Краще робити це руками і розминати масу не менше 7-8 хвилин.
  • Готове тісто обертається 1-2 шарами харчової плівки, після чого залишають при кімнатній температурі на 15-17 хвилин.
  • Сир протирають через сито. Замість цього його можна перебити блендером. Додається ванілін, пісок. Коли солодкі крупинки розчиняться в сирі, до нього викладається сметана, крохмаль. Інгредієнти добре розтираються.
  • Коли тісто повністю готове, можна його тонко розкачати і ділити на круги. На кожну отриману корж викладається невелика частина начинки. Її краю дуже щільно закріплюються.
  • На цьому етапі можна викласти вареники на присипаний борошном деко і відправити заморожуватися або ж — варитися в солоний окріп.

Подається страва до обіду гарячим зі сметаною і великою кількістю розтопленого вершкового масла.

Рецепт для приготування на пару

Інгредієнти: 1 склянка кефіру, кіло борошна, велике яйце,4 ст. л. цукру-піску, 1 ч. л. з гіркою дрібної солі і миттєвих дріжджів, 380 г жирного сиру, 2 великі ложки сметани.

  • Для начинки змішується сир, половину цукру і сметана. Маса повинна вийти сухуватою.
  • В теплому кефірі розчиняється інший цукор, дріжджі миттєві.
  • Яйце злегка збивається.
  • Маси з другого і третього кроку з’єднуються, до них невеликими порціями борошно висипається. Її точна кількість залежить від її якості.
  • Під рушником з натуральної тканини тісто буде відпочивати близько години.
  • Підійшла маса викладається на стіл і добре вимішується руками.
  • Тісто тонко розкочується (близько ½ см завтовшки). З пласта склянкою видавлюються кружечки.
  • У кожну корж викладається по невеликий ложці сирної начинки. Краї вареників щільно з’єднуються.
  • У каструлю наливається вода, і ємність відправляється на плиту. Зверху встановлюється пароварка. Каструля закривається марлею, складеною в два шари.
  • Коли вода в нижній ємності закипить, на пароварку викладаються вареники.
  • Готується страва під кришкою 6-7 хвилин. Перевертати вареники з сиром на пару не потрібно.

Подається до столу після приготування гарячим.

З сиром і манкою

Інгредієнти: 420 г жирного сиру, 2 великих яйця, 2 ст. л. цукрового піску, 5 ст. л. манки, щіпка ванільного цукру і стільки ж солі, 1,5 ст. борошна найвищого гатунку.

  • До злегка збитим яйцям висипаються всі сухі інгредієнти, крім борошна.
  • В отриману суміш викладається сир, компоненти ретельно вимішуються. Майбутнє тісто залишають хвилин на 15-17, щоб манна крупа встигла набрякнути.
  • Далі до продуктів мінімальними порціями всипається борошно. Замішується трохи липке тісто.
  • Воно скочується в ковбаску, потім ріжеться невеликими шматочками.

Варити вареники в киплячій воді достатньо 2-3 хвилини.

Кілька секретів, як ліпити і варити вареники

Щоб ліпити вареники було простіше, робити це потрібно в прохолодному приміщенні. Якщо вдома жарко, тісто укладається у миску і ставлять у каструлю з крижаною водою. Оптимальна форма для вареників – у вигляді півмісяця.

Так як краї заготовок завжди тонший, ніж тісто в інших місцях, в процесі ліплення їх потрібно змащувати яєчним білком або звичайною водою. Це дозволить уникнути розварювання продукту надалі.

Для сухої начинки тісто можна розкачати дуже тонким шаром – близько 1,5 мм. Якщо до її складу входять, наприклад, ягоди, то оптимальна товщина коржів – 2,5 мм.

Варити страву зручно в широкій великій каструлі. Воду відразу посолити. В процесі вареники постійно помішуються шумівкою, щоб вони не злипалися. Після закипання рідини вогонь зменшується до середнього, і ласощі вариться ще 4-5 хвилин. Повністю готові вареники спливуть на поверхню води.