Вареники з сиром – 11 рецептів приготування

Вареники з сиром – страва української кухні, яка відмінно прижилася і серед російських господинь. Цікаво, що таке частування може бути не тільки солодким, але ще і солоним. Його зручно наготувати запас і подавати до столу в ті дні, коли немає часу стояти біля плити, адже вареники чудово зберігаються в морозилці.

Тісто для вареників з сиром: рецепти

Щоб обговорюване блюдо вийшло дійсно вдалим, потрібно подбати не тільки про смачну начинку, але і про тест для вареників. Правильно приготовлена основа дозволить зберегти частування цілим в процесі варіння і протягом тривалого терміну зберігати його замороженим в звичайному пакеті або контейнері.

Класичне тісто для вареників з сиром

Інгредієнти: по половині граненого склянки очищеної води і жирного молока, 4,5 склянки борошна найвищого гатунку, 2 білки сирих яєць і 1 жовток, ½ малий. ложки солі.

  • Зазначені в рецепті складові яєць добре збиваються разом. На масі повинна з’явитися пінка.
  • До яєчної суміші вливаються все не холодні рідкі компоненти, додається сіль.
  • В цю миску просіюється борошно першого гатунку. Руками ретельно тісто вимішується.
  • Одержаний «колобок» накривається серветкою і залишають на столі на 30-40 хвилин.

Поки тісто настоюється, можна зайнятися приготуванням обраного варіанту сирної начинки.

М’яка і пластична основа на мінералці

Інгредієнти: ½ малий. ложки морської солі, 4 ст. ложки першосортної пшеничного борошна, цілу склянку газованої мінералки, велике яйце, 5 ст. ложок дезодорованої олії, ½ малий. ложки цукрового піску.

  • Чим сильніше виявиться обрана мінералка, тим краще для майбутнього тесту. Вода вливається в миску, в неї вбивається велике куряче яйце.
  • Відразу додається масло і морська сіль. Після перемішування підсипається пісок.
  • Далі можна невеликими порціями всипати насичену киснем борошно (просіяне).
  • Всі продукти добре вимішуються до однорідності – спочатку ложкою, а потім – змазаними маслом руками.
  • Працювати з тестом доведеться довго – 10-12 хвилин.

Отримана маса залишається відпочивати на півгодини, після чого можна ліпити з нього вареники.

Простий рецепт на кефірі

Інгредієнти: 420 г пшеничного борошна найвищого гатунку, трохи більше склянки среднежирного кефіру, 2 великих сирих яйця, 7-9 г дрібної кухонної солі.

  • Борошно з високого відстані просіюється на містку миску.
  • До сипучому продукту виливається не холодний кефір.
  • У масу додається дрібна сіль і трохи збиті яйця.
  • Спочатку всі інгредієнти добре перемішуються широкою дерев’яною ложкою або лопаткою. Потрібно продовжувати до тих пір, поки в мисці не виявиться пластичне тісто.
  • Далі воно перекладається на присипаний борошном стіл. Вимішування триває вже руками.

Коли склад придбає потрібну щільність, можна накривати його рушником з натуральної тканини, залишати на півгодини і тільки після цього використовувати для ліплення вареників.

Заварне тісто

Інгредієнти: 470 г борошна найвищого гатунку, 275 мл крутого окропу, 2/3 малий. ложки великої кам’яної солі, 55 мл дезодорованої олії.

  • У миску виливається тільки що вскипевшая вода. У крутому окропі розчиняється сіль. Туди ж вливається масло. У процесі додавання нових інгредієнтів масу потрібно постійно помішувати. Зручніше використовувати для цього спеціальну насадку міксера, призначену для тіста.
  • У масу всипається і половина від заявленої кількості борошна. Додавати її потрібно невеликими порціями.
  • Коли суміш досить охолоне, тісто вимішується вже руками. Потроху в масу всипається залишилася борошно.

Коли готове заварне тісто для вареників придбає бажану пластичність і однорідність, треба накрити його харчовою плівкою і залишити полежати півгодини.

Готуємо з додаванням дріжджів

Інгредієнти: 1 склянка молока, 20-25 г пресованих дріжджів, дрібка солі, 1 ст. л. цукрового піску, 420-440 г борошна.

  • Молоко відправляється в мікрохвильовку або на плиту. Його потрібно підігріти приблизно до 33-35 градусів. Рідина повинна вийти трохи теплою, але ні в якому разі не обжігающе гарячої.
  • Якщо молока під рукою виявилося мало, можна розбавити його водою. Або і зовсім використовувати тільки воду.
  • В обраній підігрітої рідини розчиняються раскрошенные дріжджі, пісок, сіль. Додається 2-3 ложки борошна найвищого гатунку. Після перемішування потрібно дати масі постояти деякий час. Хвилин за 15-17 дріжджі «прокинутися» і почнуть «працювати».
  • Коли опара стане в’язкою і покриється пухирцями, можна продовжувати заміс.
  • У масу висипається залишилася борошно. Спочатку мішаються інгредієнти ложкою, потім – викладаються на стіл і розминаються руками.

У результаті тісто вийде щільним, але досить м’яким. Нехай воно трохи відпочине в теплі, поки господиня буде займатися начинкою для частування.