Варення з соснових шишок: користь і протипоказання. 5 рецептів, як зварити лікувальне варення

Варення відноситься до традиційних солодощів. Зрідка готують його на основі компонентів, які мало хто може уявити придатними в їжу. Пропонуємо приготувати варення із соснових шишок. Таким ласощами не тільки изумите гостей, але отримаєте при вживанні оздоровчий ефект.

Чим корисне варення із соснових шишок

Користь лісовий солодощі полягає в лікуванні різноманітних захворювань.

Його застосовують при:

  • застудах;
  • бронхіті;
  • хворобах ясен, горла;
  • плевриті;
  • бронхіальній астмі,
  • низькому рівні гемоглобіну;
  • грипі;
  • лікування хвороб верхніх дихальних шляхів;
  • ГРЗ;
  • пневмонії;
  • поліартриті.

Служить хорошим відхаркувальним засобом, надає потогінний ефект.

Також:

  • вітамін (В) беручи участь в синтезі білків сприяє згортання крові;
  • завдяки вітаміну Р нормалізується ритм серця;
  • таніни борються з інсультом і мають протизапальну дію;
  • при вживанні підвищується в складі крові гемоглобін;
  • ефективно справляється з виразками шлунка;
  • надає тонізуючий і сечогінний ефект;
  • рекомендують вживати при авітамінозі;
  • незамінний засіб при туберкульозі. При постійному вживанні курсами значно знижуються симптоми хвороби;
  • антиоксидантний ефект допомагає захистити організм від негативних дій вільних радикалів;
  • плоди мають протипухлинний ефект;
  • якщо долає сонливість, то при додаванні ласощі до чаю сон моментально проходить.

Коли збирати соснові шишки для варення

Для смачного ласощі використовують плоди (тільки молоді) зібрані в травні. Фахівці рекомендують проводити збір до 25 числа.

Збираючи їх, враховуйте:

  • вибирайте малого розміру, ніжно-зеленого забарвлення, без будь-яких дефектів;
  • шишки зобов’язані бути закритими;
  • на стовбурі дерева повинні бути відсутні ознаки шкідників і гниття;
  • зібрані плоди можна зберігати півтора року;
  • віддавайте перевагу плодам з малими ребристими лусочками, смолянистий і щільним.

Правила лікування варенням

Головне правило – це строго дотримуватися дозування. Варення можна вживати у великих кількостях.

Дозування залежить від того, яке захворювання ви хочете вилікувати:

  • для загального підвищення тонусу у воді (120 мл) розводять маленьку ложку варення і споживають тільки перед сном і вранці натщесерце;
  • при лікуванні ангіни і кашлю три рази за день з’їдати ложечку ласощі запиваючи теплим чаєм. Більше двох тижнів вживати не можна;
  • позбавитися від бронхіту допоможе столова ложка солодощі три рази в день. Рекомендується запивати теплою водою;
  • боротися з астмою допоможуть дві столові ложки варення за день, розділивши вказану дозу на декілька прийомів. Запивати нічим не можна;
  • при болях у суглобах додавати в чай маленьку ложечку варення. Лікування продовжують поки больові відчуття не підуть.
Дивіться також:  Гарбузовий сік на зиму в домашніх умовах

Лікувальна варення – сильний алерген. Перед першим застосуванням можна спробувати тільки крапельку ласощі. Якщо не виникне дискомфорт, висипання та свербіж, поступово збільшуйте дозування до чайної ложки.

Класичний рецепт

Це найпростіший і перевірений багатьма варіант.

Інгредієнти:

  • шишки (соснові) – 950 г;
  • вода – 3 л;
  • цукор – 2400 р.

Приготування:

  • Плоди перебрати і обов’язково промити. Залити водою і закип’ятити.
  • Перемкнути вогонь на мінімальний режим і варити чотири години;
  • Прибрати в холодильник на півдоби.
  • Посипати цукром і варити дві години.
  • Перелити в банки. За бажанням можна закатати.

Як приготувати без варіння

Щоб отримати корисне ласощі не обов’язково варення варити. Пропонуємо вашій увазі цікавий і не менш корисний варіант без варіння.

Інгредієнти:

  • шишки – 1500 г;
  • цукор – 3000 р.

Приготування:

  • Промиті плоти нарізати на шматки. Потім кожну частину обваляти в цукрі.
  • Викласти в ємність. Через кожні два сантиметри пересипати цукром.
  • Зверху рясно присипати солодким консервантом. Накрити марлевою тканиною і прибрати на сонячне тепле місце.
  • В ємності буде утворюватися сироп. Вміст банки періодично струшуйте.
  • Після повного розчинення кристалів ласощі готовий до вживання.

Варення з молодих соснових шишок

Якщо страждаєте хворобою ясен, то розжовуйте плоди, але не ковтайте. Бактерицидні властивості, якими володіють шишки допоможуть позбутися від недуги.

Інгредієнти:

  • вода – 480 мл;
  • соснові шишки – 950 г молодих;
  • цукор – 1500 р.

Приготування:

  • Плоди перебрати. Розрізати кожен на чотири частини.
  • У воду насипати цукор і проварити. Рідина повинна стати густоватой. Відразу ж залити плоди.
  • Відставити на чотири години. Прогріти суміш. Температура повинна стати 90 градусів. Остудити.
  • Повторити процес нагрівання. Остудити.
  • В третій раз прогріти суміш. Полум’я поставити на мінімум і проварити годину. За цей час плоди не стануть м’якими, а сироп забарвиться в бурштиновий відтінок.
  • Розлити по ємностей і закатати.
Дивіться також:  Джем з айви – 8 найсмачніших рецептів

З лимоном

Завдяки цитрусові у ласощів пропаде гіркоту, яка притаманна хвої.

Інгредієнти:

  • шишки – 130 г;
  • вода;
  • цукор – 950 г;
  • ванільний цукор – 1 ч. ложка;
  • лимонний сік – 130 мл.

Приготування:

  • Залити плоди повністю водою. Варити півгодини і відставити на добу.
  • Процідити за допомогою марлі. Залити рідину лимонним соком. Додати ваніль і цукор.
  • Поварити поки маса не стане сиропом.
  • Повернути назад плоди і варити чверть години.

Ласощі швидкого приготування

Пропонуємо варіацію приготування шишок в сиропі.

Інгредієнти:

  • шишки – 1000 м;
  • вода – 2000 мл;
  • цукор – 1000 р.

Приготування:

  • Заздалегідь перебрати і замочити плоди.
  • Закип’ятити воду. Закинути цукор. Розчинити кристалики і варити, поки маса не загусне.
  • Додати шишки. Варити поки плоди не розпустяться. Потрібно приблизно шість годин.

Шишкін мед або живичний

Варення добре впливає на імунітет, надає зміцнювальний ефект і лікує недуги органів дихання.

Інгредієнти:

  • цукор;
  • соснові шишки – 950 г;
  • вода.

Приготування:

  • Плоди перебрати. Зіпсовані шишки вживати не можна. Залити водою. Рідина повинна закрити плоди вище на півтора сантиметра. Насипати цукор. Його маса повинна бути дорівнює обсягу залитої води.
  • Закип’ятити і проварити півтори години.
  • Плоди повинні повністю просочитися сиропом і придбати червонуватий відтінок.

Щоб варення було красивого відтінку і прозорим, у процесі приготування постійно знімати пінку, яка утворюється на поверхні.

Протипоказання та можливу шкоду

Фахівці радять строго дотримуватися дозування ласощі. Дорослим дозволяється застосовувати лише дві великі ложки на добу, а діткам тільки дві чайні ложечки. Причому відразу весь обсяг з’їдати не можна, розподіляйте зазначену дозу на весь день.

При надмірному вживанні, ласощі викликає сильний головний біль, алергічні реакції і розлад ШКТ.

Дивіться також:  Борщова заправка на зиму – 8 дуже смачних рецептів

Є люди, яким не можна вживати хвойну солодкість:

  • годуючим;
  • людям, яким понад 60 років;
  • вагітним;
  • діткам до трьох років.

З обережністю вживати при захворюваннях:

  • гепатит (гострий);
  • ниркова недостатність;
  • алергія.

Якщо хоч раз продукт викликав алергію, то слід назавжди відмовитися від його вживання.