Варення з айви часточками – 7 смачних рецептів приготування

Айвове варення вважається одним з кращих. Правильно приготоване варення з айви часточками збереже смак на всі зимові місяці. Необхідно вибирати тверді плоди, щоб їх скибочки не розварювалися в процесі приготування. Додаткові інгредієнти у вигляді горіхів, інших фруктів і спецій зроблять частування особливо смачним і ароматним.

Варення з айви часточками — найсмачніший рецепт

Склад продуктів: 1 кг айви і цукрового піску.

  • Фрукти добре промиваються проточною водою. З них вирізається серцевина, шкірка залишається. Ріжеться айва на невеликі часточки.
  • Підготовлені скибочки фрукта пересипаються у велику миску. Зверху розподіляється половина від заявленої кількості піску.
  • На добу ємність залишають у спокої. За цей час плоди почнуть виділяти сік.
  • Далі можна висипати цукор, що залишився в миску, і залишати її вміст ще на день. В холодильник масу прибирати не потрібно.
  • На третю добу можна приступати до варіння. Спочатку вміст ємності доводиться до кипіння, а потім нагрівання під сумішшю знижується до мінімуму. Повинні зберігатися лише невеликі бульбашки на поверхні.
  • Приблизно через 40-45 хвилин варіння без помішування ласощі практично готове. При цьому його крапля не повинна розтікатися і втрачати форму при попаданні на плоску поверхню.
  • Якщо потрібно зробити масу гущі, вона залишається на плиті ще приблизно на 12 хвилин.

Можна розливати частування по підготовленим банкам.

Янтарне ласощі з лимоном

Склад продуктів: трохи менше кілограма фруктів, стільки ж цукрового піску, великий стиглий лимон.

  • Фрукти обох видів дуже ретельно промиваються в прохолодній воді. Можна при цьому використовувати жорстку щітку.
  • Айва ріжеться четвертинками, з них акуратно видаляється серцевина. М’якоть разом з шкіркою нарізати не дуже тонкими часточками. Інакше вони розм’якнуть в процесі варіння, і не будуть відчуватися в готовому ласощі.
  • У каструлі нашаткована м’якоть рясно сбрызгивается свіжовичавленим соком цитрусового.
  • Поверх посуду натягується чиста марля в 1-2 шари. У такому вигляді конструкція залишається на 24 години.
  • Далі ємність переміщається на середній вогонь, і її вміст вариться 50-55 хвилин.
Дивіться також:  Шоколадна глазур для торта – 8 рецептів

Як тільки сироп почне загусати, маса відразу розливається по підготовленим скляним тарам і закривається кришками.

В мультиварці

Склад продуктів: кілограм щільних плодів, ½ кг цукрового піску, 170 мл гарячої води. Як зварити варення часточками в «розумній каструлі», розповідається далі.

  • Айва промивається в холодну воду, після чого разом з шкіркою нарізається на чверті. Зручніше всього використовувати для цього широкий ніж або мініатюрний сокирка, адже фрукти щільні і тверді.
  • Кожна чверть позбавляється від насіннєвої коробки і промивається у воді. Всі дії потрібно робити дуже швидко, поки м’якоть плодів не потемніє.
  • Чверті нарізаються кубиками середнього розміру і відразу відправляються в чашу пристрою. Зверху розподіляється пісок. За бажанням на цьому етапі можна додати в каструлю трохи кориці.
  • На продукти виливається гаряча вода.
  • Активізується програма «Тушкування» на 25 хвилин.
  • Прямо в чаші варення залишають остигати на всю ніч.
  • Вранці воно гаситься ще 13 хвилин. Після чергового остигання процедура знову повторюється.

Далі можна перекладати ласощі у підготовлені ємності і закочувати.

З додаванням яблук

Склад продуктів: гранований стакан фільтрованої води, по пів кілограма цукру-піску і кислуватих яблук, середній лимон, кіло айви.

  • Яблука миють, позбавляються від серцевин і ріжуться мініатюрними кубиками.
  • Таким же чином потрібно обробити айву. Нарізається вона середніми шматочками.
  • Підготовлені фрукти змішуються в одній посуді і засипаються відразу всім обсягом цукру.
  • Приблизно через 40 хвилин ємність з інгредієнтами відправляється на вогонь. Сюди ж виливається вода.
  • Через 5-6 хвилин до фруктів вичавлюється сік цитрусового. Маса доводиться до закипання. При часто помішуванні вона вариться 90 хвилин. Готовий сироп не повинен розтікатися по тарілці.

Вийшла солодкість закочується в банки.

Дивіться також:  Желе з калини – 7 рецептів, як приготувати смачне і корисне желе

Цитрусовий смак з апельсинами

Склад продуктів: великий апельсин, 2 кіло айви, 1,5 кг цукрового піску, велика ложка меленої кориці.

  • Вибираються щільні стиглі плоди айви без подгниваний і тріщин. Вони миються, насухо витираються, позбавляються від серцевини і ріжуться середніми шматочками.
  • Апельсин прямо з цедрою подрібнюється спеціальною насадкою блендера або пропускають через м’ясорубку.
  • Підготовлені фрукти змішуються і засипаються відразу всім кількістю піску. Суміш залишають на кілька годин, щоб плоди встигли пустити сік.
  • На повільному вогні маса вариться до загустіння. Приблизно на 7-8 хвилин до повної готовності в неї можна всипати мелену корицю.

Залишилося закатати смачне варення з айви і апельсина в стерилізовані банки.

З волоськими горіхами

Склад продуктів: 320 мл фільтрованої води, кілограм айви, 2 великі ложки лимонного соку, 17-18 волоських горіхів, 370-390 г цукру-піску.

  • Потрібно використовувати стиглі міцні фрукти. Вони ретельно миються і разом з шкіркою (але без серцевини) нарізати великими часточками.
  • З горіхів витягуються ядра і діляться на 2 половини.
  • Подрібнені фрукти пересипаються піском. Сюди ж висипаються горіхи.
  • Інгредієнти заливаються водою і лимонним соком, після чого відправляються варитися на 20 хвилин після закипання. Готується ласощі при слабкому бурління. Періодично вміст ємності потрібно акуратно перемішувати.

Готова солодкість закочується в стерилізовані банки.

Готуємо з айви і гарбуза

Склад продуктів: пів кілограма свіжої м’якоті гарбуза, 270 г айви, 270 г цукру (піску).

  • Овоч позбавляється від твердої шкірки і насіння. Гарбуз нарізати тонкими часточками.
  • Айва подрібнюється крупніше. Різати її треба поперечними скибочками разом з шкіркою.
  • Подрібнені інгредієнти з’єднуються в каструлі і посипаються піском. Ємність накривається рушником і залишають на 3-4 години. За цей час почне активно виділятися сік з плодів.
  • При сильному нагріванні плити маса доводиться до кипіння. Вогонь зменшується, і суміш нудиться в такому режимі близько півгодини.
Дивіться також:  Дзеркальна глазур для торта – 6 рецептів

Варення розкладається по стерилізованим ємкостей і закочується гарячим. Після остигання вона відправляється на зберігання і прохолодне місце.

Особливості технологічного процесу

  • Щоб варення вийшло смачним з явно помітними часточками, потрібно правильно вибирати для нього плоди. Беруться виключно міцні щільні фрукти яскраво-жовтого кольору. Зелена і перезріла айва для такого варення не підійде.
  • Обговорюваний фрукт дуже швидко підгорає. Тому для його варіння вибирається посуд з товстим дном і стінками.
  • Періодично, потрібно акуратно перемішувати варення.
  • Якщо планується довго зберігати готове ласощі, то краще вибирати рецепт, де чергується кипіння-охолодження. Правда, у такому випадку процес приготування може розтягнутися на добу.
  • Відмінно підходить для приготування айвового варення емальований таз або така ж каструля.
  • Закочувати готове ласощі можна тільки в заздалегідь простерилізовані банки.