Варення з гарбуза — 8 смачних рецептів приготування

Якщо ви ще жодного разу не готували варення з гарбуза, то швидше виправляйте це упущення! Адже воно виходить надзвичайно ароматним і смачним, а є його можна відразу або ж зробити заготовку на зиму.

Класичне варення з гарбуза

Здається, що робити варення з гарбуза досить дивно. Але варто один раз спробувати і ви напевно будете готувати його ще і ще.

Необхідні продукти:

  • трохи більше кілограма цукру;
  • гарбуз вагою в кілограм;
  • половина маленької ложки лимонної кислоти.

Процес приготування:

  • Приготування не вимагає яких-небудь особливих зусиль, а от часу піде чимало. Для початку промиваємо гарбуз, звільняємо її від шкірки і нарізаємо на невеликі квадратики.
  • Отримані шматочки відправляємо в каструлю, засипаємо цукром і даємо масі постояти не менше 10 годин.
  • Через цей час можна переходити до варінні і тут необхідно дотримувати деякі нюанси. Вогонь повинен бути слабким. Тримаємо гарбуз на ньому близько 20 хвилин, після чого знімаємо, чекаємо, поки охолоне, і знову ставимо на плиту. Так робимо три рази і в останній з них додаємо в майже готове варення вказану кількість лимонної кислоти.
  • Тепер можна подавати готову страву або закатати його в банки.

Готуємо з додаванням лимона

Мінімум продуктів, максимум смаку та користі – все це варення з лимоном і гарбузом.

Необхідні інгредієнти:

  • один лимон;
  • приблизно 250 мілілітрів води;
  • приблизно кілограм цукру і стільки ж гарбуза.

Процес приготування:

  • Вливаємо воду в глибоку каструлю з товстими стінками, нагріваємо і засипаємо туди цукор. Чекаємо, поки солодка вода закипить, варимо сироп так, щоб цукор повністю розчинився.
  • За цей час гарбуз очищаємо, перетворюємо її в кубики і так само чинимо з лимоном. Останній нарізаємо разом зі шкіркою, а потім ще й перепустками через комбайн або м’ясорубку.
  • Додаємо компоненти в сироп і готуємо близько години на середньому вогні. В результаті сироп повинен бути рідким.
Дивіться також:  Начинка для торта – 8 найсмачніших рецептів

З апельсином

Ще один спосіб зробити смачне ласощі – приготувати варення з гарбуза з апельсином. Воно виходить досить густим, тому може бути використано в якості начинки для випічки.

Необхідні продукти:

  • 120 мілілітрів води;
  • один апельсин;
  • близько 600 грам гарбуза;
  • 300 грам цукру.

Процес приготування:

  • У каструлю викладаємо спочатку очищену і нарізану на квадратики гарбуз, а потім і подрібнений апельсин. Різати його потрібно разом зі шкіркою.
  • Засипаємо вміст посуду цукром і тримаємо на плиті близько 35 хвилин, встановивши середній режим нагрівання. Через це час апельсин повинен стати прозорим, а гарбуз розвариться.
  • Всю масу відправляємо в комбайн або просто подрібнюємо блендером до стану пюре.
  • Ще раз нагріваємо отриману масу, після чого її можна закочувати або відразу ж є.

З курагою

Варення з гарбуза з курагою по праву можна вважати найкориснішим, до того ж воно рекомендується дітям.

Необхідні продукти:

  • приблизно 800 грам кураги;
  • два кілограми гарбуза;
  • лимон;
  • кілограм цукру.

Алгоритм приготування:

  • Цей процес не надто відрізняється від уже запропонованих вище. Для початку промиваємо і подрібнюємо продукти на невеликі шматочки.
  • Гарбуз присипаємо цукром і даємо їй постояти близько двох годин, щоб виділився сік.
  • Через це час варимо її у власному соку приблизно 20 хвилин, з’єднуємо з курагою і тримаємо на плиті ще стільки ж. За п’ять хвилин до зняття додаємо лимонний сік і перемішуємо.

З лимоном і апельсином

Варення з гарбуза з апельсином і лимоном – що може бути більш ароматним? Смак важко порівняти з чимось іншим… Просто спробуйте!

Необхідні продукти:

  • два апельсина;
  • лимон;
  • близько кілограма цукру або інша кількість за смаком;
  • два кілограми гарбуза.
Дивіться також:  Торт Панчо з ананасами – 4 покрокових рецепта, як приготувати смачний домашній торт

Процес приготування:

  • Як і в інших варіантах приготування почати слід з подрібнення всіх компонентів. Видаляємо шкірку тільки у гарбуза, інші фрукти нарізаємо прямо разом з шкіркою.
  • Добре перемішуємо всі інгредієнти, присипаємо їх цукром і ставимо варитися на плиту.
  • Тримаємо майбутнє ласощі на слабкому вогні близько 10 хвилин, після чого знімаємо, чекаємо його повного остигання і знову ставимо на плиту на такий же час. Робимо так три рази, після чого варення можна подавати або робити заготівлі.

З яблуками

Ще один простий рецепт осіннього варення.

Необхідні продукти:

  • дві склянки води;
  • кілограм цукру;
  • лимон;
  • близько кілограма гарбуза.

Процес приготування:

  • Вказану кількість води нагріваємо, чекаємо, поки закипить, опускаємо туди цукор і варимо близько 10 хвилин, щоб він розчинився.
  • Через це час викладаємо в солодку воду нарізану і очищену гарбуз і яблука кубиками. Тримаємо десерт на вогні близько п’яти хвилин після того, як всі просочиться сиропом. Вливаємо сік лимона.
  • Даємо отриманої конфитюру постояти п’ять годин до повного охолодження. Після цього знову ставимо його на плиту, кип’ятити 7 хвилин, остуджуємо і в третій раз варимо приблизно 10 хвилин після закипання.

Як зварити варення з гарбуза в мультиварці?

Отримати ласощі можна й іншим швидким способом, скориставшись мультиварка.

Необхідні продукти:

  • кілограм цукру і стільки ж гарбуза;
  • ложечка лимонної кислоти.

Процес приготування:

  • Яким зручним способом подрібнюємо гарбуз. Можна просто порізати, пропустити через м’ясорубку або скористатися комбайном.
  • Присипаємо її цукром і залишаємо на кілька годин, щоб з’явився сік.
  • Через це час викладаємо масу в чашу і вмикаємо прилад в режим «Гасіння» на дві години. Приблизно за 10 хвилин до закінчення процесу додаємо вказану кількість лимонної кислоти і перемішуємо.
Дивіться також:  Чим замінити розпушувач для тіста – 5 рецептів, як зробити розпушувач в домашніх умовах

Сире варення з гарбуза

Хоч і звучить це не дуже апетитно, але в результаті виходить смачне варення, причому зберегло всі вітаміни.

Необхідні продукти:

  • приблизно 600 грам цукру;
  • півкілограма гарбуза;

Процес приготування страви:

  • Гарбуз добре промиваємо і знімаємо з неї шкіру. Спочатку нарізаємо її на шматки, а потім і зовсім подрібнюємо через м’ясорубку до стану пюре.
  • Отриману масу потрібно з’єднати з цукром в мисці, а потім цю ємність поставити в каструлю з водою, нагрітою до 30 градусів.
  • Тримаємо ласощі на водяній бані, поки цукор повністю не розчиниться, постійно помішуючи. Зазвичай на це йде від 30 до 60 хвилин. Через зазначений час варення повністю готове до вживання.