Варення з гарбуза з апельсином і лимоном – 5 рецептів

В осінній сезон гарбуз є одним з головних ресурсів для приготування варення. Поєднання з апельсином і лимоном дає йому неповторний смак і дивовижний результат. Щоб зробити запаси на зиму пропонуємо кілька простих кроків для створення солодкого шедевра.

Класичне варення з гарбуза з апельсином і лимоном

Гарбуз дивовижний продукт – її смакові якості повністю перетвориться, коли вона починає проходити процес варіння.

Класичний рецепт варення передбачає наступну пропорцію – 1:1:2 (гарбуз – лимон – апельсин).

Рада! По можливості варто попередньо спробувати кілька варіантів гарбузового варення на смак, дізнатися його склад і визначити свої уподобання щодо наявності або відсутності додаткових спецій.

Так в якості додаткового смакового ефекту при приготуванні варення з гарбуза з апельсином і лимоном можуть використовуватися наступні найменування: кориця, аніс, імбир і мускатний горіх. Що стосується оригінальних добавок, то багато кухаря рекомендують додавати волоські і кедрові перемелені горіхи, або інші різновиди фруктів і ягід.

Варення можна вживати в природному вигляді, подати до чаю, додавати в пиріжки і для прикраси солодких десертів.

  • Співвідношення основного інгредієнта – гарбуза варіюється і залежить від індивідуальних уподобань людини, але в більшості випадків до складу входить близько 1-1,5 кілограм.
  • Вся ця маса забезпечується 1 кілограмом цукру, водою і спеціями, імбиром і корицею (дві та одна чайні ложки відповідно) та 100 мілілітрів води.
  • Гарбуз миється, чиститься, нарізається, розбавляється водою і вариться деякий час на середньому вогні (зазвичай 20-30 хвилин).

Зайву воду, яка буде виділятися, треба зливати.

  • В цей час готуємо апельсин і лимон, натираємо цедру і паралельно нарізаємо м’якоть фруктів.
  • Далі приєднуємо сюди гарбуз, сюди кладемо спеції і цукор, варимо всю солодку, яскраву масу до готовності.
  • Через 30 хвилин шматочки залишаться цілими, але варення вже придбає необхідний смак.
  • Якщо є перевагу зробити більш желеподібну масу, то варто варити вміст протягом години.
Дивіться також:  Борщова заправка на зиму – 8 дуже смачних рецептів

В мультиварці

Спосіб приготування від традиційно класичного відрізняється лише тим, що для реалізації процесу використовується мультиварка. Варіант набагато простіше і не займе багато часу. Операція створення гарбузового запасу на зиму змінюється лише тим, що всі майбутні інгредієнти завантажуються в мультиварку, де встановлюється необхідний режим (у нашому випадку – «Гасіння»). За часом процес займає в середньому близько півтора – двох годин. Щоб приготувати варення в мультиварці з «закінченим» смаком, через половину відведеного на «гасіння» часу, сюди необхідно додати для посилення прянощі страви корицю.

  • У разі, якщо порційно вмісту виходить багато, то свіжоприготоване варення розкладається в підготовлені банки.
  • Якщо діє варіант приготування на даний момент, то його можна залишити в холодильнику.
  • Вжити необхідно, щоб уникнути проблем протягом двох тижнів.

Рада! Попередньо інгредієнти до гасіння, особливо гарбуз, можна подрібнити за допомогою кухонного комбайна.

Необхідно чітко контролювати додавання води в страву, так як саме від цього значення залежить майбутня консистенція варення. Також в якості оригінальних і яскравих смакових добавок можна використовувати запашний перець, кардамон або мускатний горіх.

Рецепт «Через м’ясорубку або без варіння

Тут нижче розглянемо приготування варення з гарбуза з лимоном на зиму за допомогою м’ясорубки. Треба буде взяти велику каструлю з ущільненим дном і зварити сироп.

Знадобиться: гарбуз, цукор, лимони. Всі необхідні фрукти на чолі з гарбузом миються, очищаються від шкірки і насіння. Далі вони нарізаються на шматочки довільної форми. Гарбуз пропускається через м’ясорубку, та ж операція виконується з лимонною масою, з якої попередньо виймаються всі кісточки.

Рада! Для додання більш солодкого і яскравого смаку варення можна використовувати апельсини в кількості 2-3 штук.

Дивіться також:  Баклажанна ікра – 8 найсмачніших рецептів на зиму

Далі, всі інгредієнти утрамбовували в спеціальну ємність – велику каструлю – і присипаються зверху цукром. Через деякий час, коли з’явиться сік, необхідно прогріти вміст кілька разів на вогні, і упаковувати в банки. До варенню також можна додати трохи цікавих прянощів: зірочки анісу, ваніль або пектин. Відзначається, що смак ласощів дуже схожий на абрикосове варення. Разом з цим собівартість його значно нижче, ніж у будь-якого іншого схожого солодкого виробу.

З додаванням кураги – покроковий процес приготування

Є хороший спосіб розбавити звичний смак гарбузового варення – додати туди трохи кураги. Так, наприклад, 300-350 грамів цього сухофрукта додадуть їй дивовижний аромат і вишуканий смак. Якщо говорити про співвідношення вмісту, то тут все просто: по два кілограми гарбуза, трохи менше, 1,7 цукру і пару штук лимона.

  • З овоча виймаються кісточки, гарбуз миють і нарізають шматочками.
  • Курага, попередньо ошпарена в окропі, нарізають шматочками довільної форми.
  • Два види пюре змішуються між собою і також присипаються цукром.
  • Сюди ж додається лимонний сік (5-6 ст. л).
  • Необхідно отриману масу залишити до тих пір, поки весь цукор в варення повністю не розтане.
  • Потім гарбузове варення розміщують за заздалегідь підготовленим і обробленим банкам.
  • Зберігати суміш можна як у холодильнику, так і на балконі.

Якщо є бажання і час і можливість придбання додаткових складових страви, то можна приготувати варення з гарбуза з апельсином, лимоном і курагою.

Джем з гарбуза, апельсинів і лимонів

Сонячний, теплий привіт з літа теплою зимою можна отримати, відкривши баночку гарбузового джему. Крім того, що джем – це великий обсяг вітамінів і користі для здоров’я імунітету людини, його ще можна застосовувати в якості добавки для пиріжків, вареників, тортів та інших смачних страв. Разом з цим, важливо брати гарбуз вже добре доспілу, яка відноситься до м’яким і соковитим сортам.

Дивіться також:  Калина з цукром на зиму без варіння – 6 рецептів

Для приготування джему краще використовувати прискорений процес, тобто варити його невелику кількість часу.

Варто пояснити, що цитрусова складова – це необхідний елемент джему. Так як саме завдяки йому смак гарбуза набуває нові фарби смаку, адже за своєю природою вона має неоднозначний гастрономічний акцент.

  • Гарбуз подрібнюємо (можна використовувати комбайн).
  • Цедру апельсинів і лимонів також натираємо.
  • Самі лимони і апельсини нарізаємо шматочками.
  • У каструлі кип’ятиться вода, після чого сюди насипається цукор.
  • Вогонь повинен бути невеликим, так як необхідно дочекатися повного розчинення цукру, після чого туди додаємо гарбуз, м’якоть і цедру апельсина і лимона.
  • Окремо слід долити апельсиновий і лимонний сік.
  • Трохи даємо варенню покипіти до часткового охолодження, а потім її вміст прокручуємо через м’ясорубку або блендер.

За підсумком повинна вийти однорідна маса у вигляді джему, яку згодом можна використовувати як доповнення до чаю або частина рецептів солодких страв.

Сподіваємося, що наші рецепти допоможуть приготувати смачні запаси на зиму і радувати себе дивним солодким і оригінальним смаком гарбузового варення.