Варення з груш – 10 рецептів

Груша – дивовижний фрукт, що володіє багатим запасом корисних вітамінів, має насичений смак і аромат. Найпопулярнішим вважається варення з груш, яке готується з додаванням ягід і фруктів, а також спецій і прянощів.

Варення з груш — простий рецепт

Темно-бурштинове грушеве ласощі зробить солодше млинці, зміцнити сили організму перед зимовим сезоном.

Щоб приготувати корисну солодкість, потрібно взяти:

  • 1000 г груш,
  • 1000 г цукру;
  • 450 мл води;
  • 1 лимон (цедра).

Рецепт грушевого варення покроково:

  • У каструлі змішуємо цукор і воду, ставимо суміш на вогонь і варимо до повного розчинення солодких кристалів.
  • Не гаючи часу, очистимо від насіння груші, наріжемо скибочками. Підготовлені фруктові шматочки опускаємо в гарячий сироп, додаємо цедру, зняту з лимона за допомогою дрібної терки. Вона прибере зайву нудотність.
  • Варити заготівлю приблизно дві години на помірному вогні до красивого бурштинового кольору. До зими зберігати в стерильних скляних банках.

З додаванням яблук

Варення з яблук і груш може бути різним по консистенції. Наприклад, з прозорими бурштиновими часточками, густе повидло, конфітюр або джем, але в будь-якому випадку це смачно і корисно.

Для простого варіанту будуть потрібні:

  • 1000 г груш;
  • 1000 г яблук;
  • 2000 р цукру;
  • 45 мл свіжовичавленого яблучного соку;
  • 1 лимон (сік);
  • 5 г кориці.

Приготування:

  • Вимиті яблука і груші нарізати невеликими шматочками, попередньо вирізавши серцевинки і зіпсовані місця, скласти в миску або таз відповідного літражу.
  • Засипати фрукти цукром, влити яблучний сік і туди ж вичавити сік лимона. Поставити на вогонь і варити до готовності. За п’ять-сім хвилин до закінчення процесу приготування додати розмолоту в порошок корицю.

Заготівля з лимоном

У цього варення є дуже гарну назву «Сонячна красуня», оскільки саме такі асоціації приходять на думку при вигляді крейдяних скибочок груші, змішаних з цитрусовими кружечками-сонечками.

Рецепт з лимоном передбачає використання:

  • 3000 г груш;
  • 3000 г цукру;
  • 3 лимона;
  • 100 мл води.

Як варити грушево-лимонне варення:

  • Фрукти вимити і нарізати: груші – напівпрозорими часточками, лимон – кружечками.
  • У каструлі з’єднати підготовлене фруктове сировину з цукром, влити воду і варити на повільному вогні до красивого золотистого кольору сиропу.

Варення з брусниці з грушами

Для господинь більш звичне поєднання в варення брусниці і яблук, але якщо хоч раз приготувати цю зимову заготовку з грушею, то вона стане незмінним фаворитом не на один рік.

Дивіться також:  Варення з мандаринів – 11 рецептів

Інгредієнти, які використовуються при варінні, і їх кількість:

  • 1000 г груші;
  • 1000 г брусниці;
  • 2000 р цукрового піску;
  • 100 мл води;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • ½ Чайної ложечки меленої кориці.

Технологія приготування:

  • Готуємо сировину. Брусницю перебираємо, миємо. Груші вимиваємо, чистимо і ріжемо невеликими тонкими скибочками.
  • В таз або каструлю з широким дном висипати цукор і залити його окропом, так все кристалики підсолоджувача швидше розійдуться. Ставимо сироп на вогонь і варимо до закипання.
  • У киплячу рідину відправляємо спочатку груші, а через чверть години брусницю і спеції. Варити все на тихому вогні до того моменту, коли крапля варення перестане розтікатися на холодному блюдце. На це може знадобитися до 45 хвилин.
  • Зберігати заготовку в герметично закупорених банках у темному і прохолодному місці.

Зі сливами на зиму

Це варення виходить смачним, ароматним з цікавим кольором, який додають сливи. Це не просто зимова заготівля, це фарби літа, які зроблять яскравіше і смачніше холодну зиму.

Пропорції компонентів для страви наступні:

  • 750 г груші;
  • 750 г сливи;
  • 1200 г цукру;
  • 300 мл води.

Етапи приготування:

  • У чистих, вимитих слив видалити кісточки, а отримані в результаті половинки нарізати на 2-3 часточки кожну. Груші вимити, витерти насухо, вирізати серцевину і нашаткувати тонкими часточками-пластинками.Важливо: в рецепті вказано кількість підготовлених фруктів без кісточок і насіння.
  • Цукор і воду закип’ятити. Отриманим сиропом залити грушеві слайсы і варити їх 20 хвилин. Далі в варення відправляються сливи. Все разом варять ще 20-25 хвилин. Після цього заготівля готова до подальшої консервації і подальшого зберігання.

Янтарне варення з груш часточками

Це варення здатне порадувати не тільки смакові рецептори, але і погляд самого прискіпливого естета. Прозорі грушеві часточки, потопаючі в густому, концентрованому і солодкому соку, притягують погляд. І без маленьких секретів у цій справі не обійтися.

Тільки спочатку про основні інгредієнти:

  • 1000 г груші;
  • 1000 г цукру;
  • 2-3 г лимонної кислоти.

Хід роботи:

  • Соковиті, але з досить щільною м’якоттю груші старанно вимити і підсушити, щоб зайва волога не потрапляла в заготовку. Далі їх слід нарізати часточками (без серцевини) однакової товщини. Можна скористатися фігурним ножем, наприклад, для різання сиру.Одвічне питання: зрізати шкірку з груш для варення чи ні? Для цього варення її краще залишити, вона дасть більше гарантій, що бурштинові часточки зберігати свою цілісність, а в іншому – слід орієнтуватися на особисті переваги.
  • У посудині з досить широким дном укласти фруктові скибочки і засипати їх цукром. Товщина грушево-цукрового шару не повинна бути більше 4-5 див. Залишити при кімнатній температурі до виділення соку. Щоб його було достатньо може знадобитися ніч або цілу добу.
  • Пустили сік груші піддають дворазовому коротким провариванию і однієї тривалої варінні. В перший і другий раз варенню дають покипіти одну-дві хвилини і витримують до повного застигання (не менше 12 годин). В третій раз варять до необхідної консистенції.
Дивіться також:  Хрін з буряком – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Смачний десерт з корицею

В десертах, як і будь-яких інших стравах, значиму роль грають маленькі деталі, як спеції і прянощі. Так, одна щіпка меленої кориці і трохи апельсинової цедри здатні перетворити нічим не примітне варення з улюблених, але таких звичних груш у вишукане ласощі. Захотілося спробувати?

Тоді візьмемо:

  • 1000 г груш;
  • 1000 г цукру;
  • 1 апельсин (цедра);
  • 4 г кориці;
  • 3-4 г лимонної кислоти.

Послідовність дій:

  • Підготовлені (вимиті і нарізані невеликими шматочками) груші засипати цукром, перемішати і потримати до появи в достатній кількості грушевого соку.
  • Далі варимо варення після закипання протягом години, періодично перемішуючи і прибираючи пінки, повністю охолодити. Повторюємо room уварювання та охолодження.
  • В третій раз варимо заготівлю, додавши в неї цедру апельсина, лимонну кислоту і корицю. Після годинного кипіння грушевих скибочок у власному соку зі спеціями, можна розкладати варення з чистим скляним банкам.

З апельсинами

Густе повидло з груш виходить смачним саме по собі, але якщо до грушам додати сонячний апельсин, то їх дует стає удвічі смачніше.

Щоб зварити густе варення з груш з цитрусовим смаком, потрібно підготувати:

  • 3000 м (вже підготовлених) груш;
  • 1 ½ апельсина;
  • 100 мл води;
  • 500-1000 г цукру, залежно від солодощі вихідної сировини.

Спосіб приготування:

  • Апельсин промиємо в гарячій воді, насухо витираємо. Далі на самій маленькій тертці тонко знімаємо помаранчеву цедру. Сам плід очищаємо від товстого білого шару, плівок і кісточок, а отриману в результаті м’якоть нарізати на шматочки. Груші готуємо аналогічно попереднім рецептами.
  • На дно широкої каструлі або тазу влити воду, викласти груші з апельсином і цедрою. Зверху засипати все цукром, накрити кришкою і поставити на вогонь. Після закипання варимо на мінімальному полум’я до м’якості груш (20-30 хвилин).
  • Далі розм’якшену фруктову масу пюрируем з допомогою блендера і уварюємо до потрібної густоти. За цей час повидло не тільки стане густіше, але і трохи потемніє.
Дивіться також:  Гарбузовий сік на зиму в домашніх умовах

Швидке варення

Варення з груш вимагає значних витрат часу на приготування, але якщо виключити процес настоювання підготовлених фруктів у сахарі до виділення достатньої кількості соку, то з варінням можна впоратися значно швидше.

Для швидкої грушевої заготовки слід підготувати:

  • 1000 г груш;
  • 1000 г цукру;
  • 400 мл води;
  • 5 г ваніліну;
  • 5 г лимонної кислоти.

Черговість кулінарних процесів:

  • На плиту поставити каструлю з такою кількістю води, щоб у ній легко можна було зварити кілограм підготовлених груш.
  • Поки вода закипає, очищаємо за бажанням фрукти від шкірки, нарізаємо на скибочки або скибочки. Підготовлені груші занурюємо в киплячу воду і проварюємо 5-7 хвилин до м’якості.
  • Потім воду з фруктів зцідити, але не виливати. Слід відібрати зазначений у рецепті об’єм води і, з’єднавши грушевий відвар з цукром, зварити сироп.
  • У гарячий сироп додати ванілін, лимонну кислоту і проварені груші. Варити варення до абсолютної готовності, потім закатати в стерильні банки, які після остигання прибрати в темне і прохолодне місце.

Незвичайний рецепт з мигдалем

Для вишуканого джему з мигдалевими пелюстками, лимонною цедрою, коньяком і імбиром співвідношення інгредієнтів буде наступним:

  • 1200 г груш;
  • 150 г мигдальних пелюсткою або рубаного мигдалю;
  • 1200 г цукру;
  • 10 г тертого кореня імбиру;
  • 20 мл коньяку;
  • 2 середніх лимона.

Алгоритм варіння:

  • З ретельно вимитих цитрусових зняти цедру і вичавити сік. Грушеву м’якоть (для цього рецепта краще зняти шкірку з плодів) подрібнити кубиками.
  • Всі інгредієнти варення з’єднати в одній вогнетривкої ємності і варити, не накриваючи кришкою, до м’якості грушевих скибочок і бажаної консистенції. Готове варення на зберігання укупоривают у стерильні скляні банки.