Ватрушки з картоплею – 7 рецептів, як зробити смачні, рум’яні ватрушки

Ватрушки з картоплею користуються широкою популярністю в таких країнах Центральної і Східної Європи, як Чехія, Словаччина, Україна, Сербія та Росія. Готуються вони різними способами, однак ніжність, духмяність і відмінний смак залишаються незмінними характеристиками борошняних виробів

Ватрушки з картоплею, як у бабусі

Вироби з картоплею, нагадують ватрушки, насправді називаються шаньги – страва першопрохідців, що з’явилося на Півночі. У багатьох шанежки асоціюються з теплом і турботою, якими оточувала їх бабуся, пригощаючи ароматною випічкою з російської печі.

Щоб постаратися повторити рецепт в міських умовах, слід підготувати:

  • 7 яєць;
  • 50 мл сметани;
  • 150 г вершкового масла;
  • ½ Л молока;
  • 100 г маргарину;
  • 900 г борошна;
  • 2 кг картоплі;
  • 30 г дріжджів;
  • трохи цукру і солі.

Спосіб приготування:

  • У мисці розтоплюються ⅓ масла і маргарин, після чого туди ж додаються сметана, тепле молоко ложка цукру, дрібка солі.
  • Коли рідка суміш стане кімнатної температури, в неї вводяться дріжджовий розчин, 3 яйця і борошно.
  • Тісто замішується і залишається для підняття на 1,5 години.
  • З картоплі готують пюре, яке змішується з 3 яйцями і залишилися олією.
  • Коли тісто підійде, воно добре обминается, а потім з нього формуються невеликі коржі з поглибленнями по центру, які можна зробити ступкою.
  • У заглиблення розкладається начинка, після чого вироби обмащуються яйцем.
  • Випікаються шаньги 20 хвилин при 220°C.

З дріжджового тіста

Для приготування ватрушок з використанням сухих дріжджів необхідні:

  • 250 мл молока;
  • 2 яйця;
  • 30 г цукру;
  • пакетик дріжджів;
  • 150 г вершкового масла;
  • 600 г борошна;
  • стільки ж картоплі;
  • 50 мл сметани;
  • сіль.

Етапи підготовки:

  • З теплого молока, цукру, дрібки солі і сухих дріжджів готується опара, в яку борошно просіюється і додаються ⅔ розтопленого масла, яйця.
  • Картопля відварюється в підсоленій воді і пюрируется разом з рештою олією.
  • Підійшло за 1,5 години еластичне тісто ділиться на 12 рівних кульок, які розплющуються.
  • Коржі викладаються на деко, де в них за допомогою гарячого склянки робляться ямки, заповнюються начинкою.
  • Випікаються ватрушки 20 хвилин в розігрітій до 200°C духовці.
Дивіться також:  Торт без випічки з пряників – 4 рецепта: зі згущеним молоком, сметаною, бананами

Як зробити з житнього борошна

Якщо при приготуванні ватрушок з картопляною начинкою використовувати житнє борошно, то на виході вийде блюдо карельської кухні, відоме як «хвіртки».

Достатньо підготувати:

  • 500 г борошна;
  • стільки ж картоплі;
  • 200 мл кефіру;
  • 200 г сметани;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 мл молока;
  • сіль.

При створенні страви:

  • Картопля відварюється і пюрируется разом з додаванням масла і молока.
  • З кефіру і борошна замішують тісто, з якого після «відпочинку» скочується ковбаска, ділиться на шматочки.
  • З окремих частин розкочуються кола, в центр яких викладається картоплю.
  • Краї защипываются, щоб сформувати бортики.
  • Вироби викладають на деко, присмачуються сметаною і відправляються в духовку на 15 хвилин.

Ватрушки з картоплею з прісного тіста

Проста, але дуже смачна випічка створюється з продуктового набору:

  • 600 г борошна;
  • 250 мл води;
  • 1,5 кг картоплі;
  • 150 мл молока;
  • 1 яйця;
  • 100 мл рослинного масла;
  • 70 г вершкового масла;
  • солі.

У процесі підготовки здійснюються наступні дії:

  • Прісне тісто замішують з борошна, води і ⅔ соняшникової олії.
  • Поки тісто відпочиває, з картоплі готують пюре з додаванням яйця, вершкового масла і молока.
  • З готового тіста готують тонкі кола, середину яких займає начинка.
  • Формуються бортики, після чого вироби на деко відправляються в духовку зі стандартною температурою на 20 хвилин.

Простий рецепт в духовці

Ватрушки з картоплею в духовці можна приготувати дуже просто і швидко, використавши:

  • 4 бульби картоплі;
  • шматочок вершкового масла;
  • ½ Кг листкового тіста.

Основні кроки приготування:

  • Картопля відварюється і товчеться разом з маслом.
  • Листкове тісто розкочується.
  • З тонкого шару вирізаються кола, куди поміщається начинка.
  • Формуються ватрушки, які випікаються при 180°C близько 20 хвилин.
Дивіться також:  Дзеркальна глазур для торта – 6 рецептів

Із здобного тіста на сметані

Смачні картопляні вироби легко можна приготувати із здобного тіста, підготувавши наступний набір продуктів:

  • 500 г борошна;
  • 30 г вершкового масла;
  • 220 мл сметани;
  • 2 курячих яйця;
  • 15 г цукру;
  • 1 кг картоплі;
  • 100 мл молока;
  • трохи солі.

Щоб приготувати ароматні вироби з яскравим смаком:

  • У глибоку миску горбком борошно просіюється.
  • В узвишші, зроблене в борошняній гірці, вливається розтоплене масло, вбивається яйце, містяться цукор, сіль і сметана.
  • Тісто на ватрушки вимішується до м’якості, після чого відправляється в холод на 30 хвилин.
  • В цей час з картоплі з молоком готується пюре, яке розкладається по розкатаним кіл з відпочив здобного тіста.
  • Вироби формуються у формі ватрушок і випікаються 20 хвилин в духовці.

Ледачі ватрушки з батона з картоплею

Цікавий рецепт, для виконання якого немає необхідності витрачати час на випічку.

Досить обзавестися такими складовими, в число яких входить:

  • батон;
  • ½ Кг картоплі;
  • 250 мл молока;
  • 2 яйця;
  • шматочок вершкового масла;
  • сіль і трохи соняшникової олії.

Спосіб створення:

  • Картопля відварюється і пюрируется з додаванням вершкового масла.
  • В окремій мисочці яйце збивається з молоком.
  • Батон ріжеться шматочками, які умочують в яєчно-молочної суміші і розкладаються по змащеного олією деку.
  • По поверхні хлібних скибочок розподіляється картоплю.
  • Деко поставити в духовку на 15 хвилин.

Таким чином, якщо витратити трохи часу, можна приготувати дуже смачні, ароматні ватрушки, воскрешающие в пам’яті теплі і ніжні спогади про часи, коли бабуся щодня балувала різноманітною випічкою.