Вегетаріанський борщ – 7 смачних рецептів приготування

Вміння смачно і ситно готувати напевно буде оцінено всіма друзями і гостями будинку. А таке апетитне перше блюдо як вегетаріанський борщ зможе здивувати навіть дуже вишуканих гурманів.

Класичний борщ вегетаріанський

Відмінною особливістю цього варіанту приготування є відсутність білків тваринного походження в складі. Також відрізняється послідовність додавання продуктів у порівнянні зі звичайним борщем.

Для приготування класичного вегетаріанського борщу нам знадобиться:

  • буряк 300 г;
  • картопля 500 г;
  • одна цибулина;
  • одна морквина;
  • капуста білокачанна – третина овоча;
  • томатний соус 20 г;
  • олія 2 ст. л.;
  • сметана і зелень для подачі до столу.

Етапи:

  • В обрану ємність наливаємо півтора літра води і поміщаємо в неї підготовлену буряк. Процес варіння займе близько години, овоч необхідно довести до готового стану.
  • За цей час очищаємо і нарізаємо інші інгредієнти. Капусту шаткуємо тонкою соломкою, картоплю і цибулю ріжемо компактними кубиками, а моркву краще перетерти на крупній тертці. Якщо картопля буде перебувати на відкритому повітрі більше 20 хвилин, він почорніє і втратить привабливий вигляд, краще залити його водою.
  • На заздалегідь підготовленої сковороді робимо заправку. Тушкуємо на олії моркву протягом декількох хвилин. Додаємо цибулю і, часто перемішуючи, готуємо ще чверть години. За пару хвилин до вимикання на сковороду виливаємо половину склянки води і кидаємо томатний соус, ретельно перемішавши складові між собою. Після появи перших бульбашок вимикаємо.
  • Коли процес варіння буряків буде закінчений, витягуємо овоч і додаємо у відвар нашатковану капусту. Через чверть години туди ж кладемо картоплю. Ще через третину години, коли інгредієнти будуть практично доварены, потрібно додати в блюдо заправку і натерту буряк. Солимо і перчимо, додаємо інші приправи в залежності від смакових уподобань.

На стіл тарілки з паруючим стравою варто подавати прикрашеними ложкою сметани і порізаною зеленню.

Перше блюдо з квасолею

Деколи хочеться урізноманітнити набридлі всім рецепти. Для цього можна приготувати вегетаріанський борщ з квасолею.

Інгредієнти:

  • одна банка консервованої білої квасолі;
  • 400 г буряків;
  • дві великі картоплини;
  • одна головка ріпчастої цибулі;
  • одна морквина;
  • 10 мл лимонного соку;
  • 5 г цукру;
  • 30 г томатного соусу;
  • чверть голівки часнику;
  • лавровий лист і пучок зелені.

Етапи:

  • Запікаємо буряк. Саме цей спосіб найкраще збереже і смак, і колір овоча.
  • Це час використовуємо для того, щоб приготувати класичну заправку. На підігріту сковороду кладемо порізані цибулю і морквину, готуємо під кришкою на маслі протягом чверті години. Поміщаємо туди ж томатний соус і лист лавра, який доповнить страву. Доводимо до готовності.
  • У ємність з закипаючою водою кидаємо картоплю і ставимо варитися. Для цього потрібно близько чверті години.
  • Зелень дрібно шаткуємо, а часник видавлюємо або дрібно ріжемо. Змішуємо ці два продукти з лимонним соком і цукром.
  • Тепер змішуємо складові страви. У каструлю кладемо заправку, суміш і попередньо натертий буряк. Закриваємо кришкою і довариваем чверть години.
  • З готового блюда лист лавра видаляється.
Дивіться також:  Борщ з щавлю з яйцем – 6 рецептів

Готуємо в мультиварці

Всупереч розхожій думці, приготувати борщ в мультиварці не так вже швидко.

Щоб це зробити знадобляться:

  • цибуля;
  • морква;
  • буряк;
  • капуста;
  • картопля;
  • свіжі помідори;
  • часник;
  • лимонний сік;
  • прянощі, сіль, перець, олія.

Точна кількість продуктів розраховується виходячи з місткості чаші приладу. Порізані інгредієнти повинні заповнювати половину або 2/3 об’єму (залежить від бажаної густоти першого страви).

Етапи:

  • Починати приготування потрібно з заправки. Тому ставимо режим «Випічка», розтоплюємо масло і вкладаємо нарізану цибулю і терту моркву в чашу мультиварки.
  • Декількох хвилин овочі готуються.
  • Не гаючи часу, натираємо буряк. Одну жменю відокремлюємо і залишаємо в окремій ємності, затока лимонним соком. Інше поміщаємо в каструлю, закриваємо і ставимо програму «Гасіння». Найближчі 40 хвилин суміш буде готуватися.
  • Поки помічник господині гасить частина інгредієнтів, шаткуємо капусту картоплю і подрібнюємо. По закінченні програми «Гасіння» додаємо їх в ємність і наливаємо воду. Також не забуваємо додати приправи. Тепер виставляємо програму «Каша». Блюдо буде готуватися ще чверть години.
  • Помідори очищаємо, ріжемо і змішуємо з залишеної жменею буряків. Як тільки борщ довариться, відкриваємо кришку і додаємо цю суміш. Закривши каструлю, наполягаємо страву протягом півгодини.

Вегетаріанський борщ з чорносливом

Цей рецепт вважається найменш калорійним і корисним для травної системи. А незвичайний смак, напевно, сподобається всім членам сім’ї.

Знадобляться:

  • одна велика буряк;
  • чотири середні картоплини;
  • один ріпчаста цибуля;
  • пекінська капуста (за бажанням);
  • одна свіжа морква;
  • кілька черносливов;
  • томатний соус;
  • 5 г соку лимона;
  • часник, сіль, базилік – за смаком.

Етапи:

  • Для початку потрібно натерти буряк, збризнути її соком лимона і варити чверть години. Наступним кроком кладемо томатний соус – кілька столових ложок, і часник. Заливаємо половиною склянки води. Під кришкою суміш буде нудитися кілька хвилин.
  • Почищені і порізані овочі (крім буряків) кладемо в іншу підготовлену ємність, заливаємо водою і варимо чверть години.
  • Помитий і почищений чорнослив подрібнюємо, кидаємо в киплячий борщ. Також додаємо суміш з буряком, доповнюємо блюдо базиліком. Солити краще в самому кінці або навіть в тарілці.
Дивіться також:  Борщ в мультиварці – Рецепт з фото

Пекінську капусту варто додавати з чорносливом, попередньо порізавши. Інакше загубиться тонкий смак цього сухофрукта.

Смачний рецепт з грибами

Деякі гурмани не уявляють життя без страв з грибами. Спеціально для таких любителів розповімо рецепт борщу з грибами.

Для нього знадобляться:

  • три картоплини;
  • капуста – третина вилка;
  • морква;
  • одна цибулина;
  • одна буряк;
  • один солодкий і один гіркий перець;
  • кілька суцвіть броколі;
  • опеньки свіжі кілька штук;
  • томатний соус або свіжі помідори;
  • сіль, прянощі, зелень.

Етапи:

  • У закипающую воду одночасно кидаємо очищені і нарізані овочі – капусту, картоплю, моркву. Варимо 15 хвилин. Гриби ріжемо і запускаємо в підготовлюваний борщ, варимо ще хвилин десять.
  • Подрібнюємо цибулю і буряк і готуємо десять хвилин, додаємо солодкий і гіркий перець, томатний соус. Заливаємо половиною склянки води. Часто перемішуючи, готуємо ще чверть години.
  • Змішуємо вміст сковороди з бульйоном. Нарізану брокколі додаємо за кілька хвилин до готовності. Страви потрібно дати настоятися хоча б півгодини. Лише після цього можна подавати на стіл борщ.

Якщо томатний соус замінити свіжими помідорами, смак стане більш яскравим, але відтінок менш насиченим.

Рецепт борщу з сочевицею

Як приготувати вегетаріанський борщ так, щоб він був ще й ситною? Відповідь: замінити м’ясо сочевицею. В ній присутня велика кількість рослинного білка, тому страва буде не тільки корисним, але і ситним.

Інгредієнти:

  • буряк – пара овочів;
  • оцет 9% десять мл;
  • три картоплини;
  • пара морквин;
  • одна цибулина;
  • половина качана капусти;
  • жовта чечевиця /помаранчева – половина склянки;
  • томатний соус 20 г;
  • сіль, перець, зелень сметана – за смаком.

Етапи:

  • У киплячу воду всипати сочевицю. В цей же час додаємо нашатковану капусту. Варити протягом десяти хвилин. Після цього додаємо картоплю і варимо ще стільки ж.
  • На окремій сковороді тушкуємо натерту буряк з оцтом і невеликою кількістю води протягом десяти хвилин. Додаємо в суміш нарізану цибулю і моркву, готуємо ще чверть години.
  • Змішуємо в каструлі з вмістом сковороди. Томатну пасту і додаємо приправи після цього. Тушкуємо під закритою кришкою десять хвилин. Подаємо на стіл зі сметаною і зеленню.
Дивіться також:  Борщ з квасолею – 7 незрівнянних рецептів. Дуже смачно!

З зеленим горошком

За допомогою яскравих фарб є можливість освіжити що завгодно, борщ в тому ж числі. Додавання зеленого горошку додасть незвичайний відтінок давно знайомому страви.

Знадобляться:

  • зелений горошок – половина банки;
  • капуста – третина вилка;
  • цибуля 1 шт.;
  • картопля 4-6 шт.;
  • морква 1 шт.;
  • буряк 2 шт;
  • томатний соус 20 г;
  • часник кілька зубчиків за бажанням;
  • сіль, перець, лавровий лист – за смаком.

Етапи:

  • Коренеплоди ріжемо невеликими шматочками і поміщаємо в закипающую воду. Для наваристого бульйону вогонь не зменшуємо після початку бурління.
  • На розігрітій сковороді розтоплюємо масло і додаємо цибулю. Після десяти хвилин туди ж направляємо натерту буряк. Тушкувати до м’якості буряків. Суміш доповнюємо томатною пастою і тонко нарізаним часником, готуємо 5-7 хвилин.
  • Повертаємося до бульйону. Коли морква майже готова, нашатковану капусту також поміщаємо в каструлю. Туди ж виливаємо вміст сковороди.
  • В самому кінці висипаємо молодий горошок. Лише після цього солимо і приправляємо блюдо. Щоб відчути повноту смаку, борщ повинен постояти деякий час.

Калорійність представлених рецептів

Як відомо, калорійність складових страв залежить від доданих інгредієнтів. Тому варто враховувати окремі продукти, які потрапляють у каструлю під час приготування. Приблизні значення однієї порції (350-400 г) наведено нижче.

  • Класичний вегетаріанський борщ – 70 ккал.
  • Борщ з квасолею – 130 ккал.
  • Вегетаріанський борщ в мультиварці – 70 ккал.
  • Рецепт з грибами – 80 ккал.
  • Борщ з чорносливом – 95 ккал.
  • Сочевичний варіант борщу – 80 ккал.
  • Яскравий рецепт з зеленим горошком – 75 ккал.

Незважаючи на такі різні цифри калорійності, головним все ж залишається той настрій, з яким готується страва. Так що сміливо вибирайте будь-який з представлених рецептів і творіть власне кулінарне диво!