Вершковий соус для пасти – 8 рецептів

Паста – це перше, що приходить в голову при згадці про Італії. Сьогодні цей особливий вид макаронних виробів добре відомий у всьому світі. Щоб зробити готову страву більш смачним і пікантним, його, як правило, доповнюють різними соусами. Варіантів тут може бути багато. Але найбільшою популярністю все-таки користується саме вершковий соус для пасти. Ніжний і дуже ароматний він перетворює звичайне блюдо в справжній витвір мистецтва.

Класичний вершковий соус для пасти

Справжні цінителі італійської кухні для початку повинні навчитися готувати класичний варіант вершкового соусу для пасти.

Враховуючи його оригінальну назву, в рецептурний склад страви входять наступні компоненти:

  • 200 мл 20% вершків;
  • 30 грам пшеничного борошна;
  • сіль;
  • трохи масла вершкового;
  • будь-які спеції (за смаком).

На приготування такого соусу йде не більше 20 хвилин.

Для цього потрібно:

  • На сухій сковороді підсмажити борошно так, щоб вона набула золотистий відтінок.
  • Додати масло і добре перемішати. Трохи прогріти обидва продукту разом.
  • Залити борошно вершками. Ретельно розмішуючи, домогтися, щоб у цій масі були відсутні грудочки.
  • Як тільки соус досить загусне (приблизно через 15 хвилин), додати спеції і трохи підсолити. Смак суміші повинен бути ніжним і м’яким.

Після цього ще свіжим соусом можна полити готову пасту.

Покрокове приготування з грибами

Якщо ввести у вихідну суміш додаткові інгредієнти, то вийде соус з абсолютно новим смаком. Тут господиня може проявити свою фантазію. Наприклад, дуже багатьом подобається вершково-грибний соус. Найчастіше його готують з печерицями. Але, як варіант, це можуть бути гливи або лісові білі гриби.

Для приготування такого соусу можна взяти:

  • 1 неповний стакан (200 грам) вершків 20%-х;
  • 300 г свіжих печериць;
  • 60 грам пшеничного борошна;
  • 100 мілілітрів окропу;
  • сіль;
  • масло вершкове;
  • 1 цибулина;
  • спеції.

Спосіб приготування:

  • Довільно покришити цибулю і гриби. Печериці краще нарізати якомога дрібніше. В іншому випадку соус буде схожий на звичайні тушковані гриби.
  • Масло розтопити в сотейнику.
  • Додати до нього подрібнені печериці з цибулею. Смажити на невеликому вогні, поки не випарується весь грибний сік. Тільки після цього продукти можна трішки підсолити.
  • Додати борошно і добре перемішати. Маса повинна нагадувати собою густу сметану.
  • Залити продукти окропом і трохи протушкувати.
  • Ввести вершки, і відразу зняти сотейник з вогню.
Дивіться також:  Відбивні з курячого філе – 5 рецептів

На приготування цього соусу йде приблизно 30 хвилин. В результаті виходить дуже ніжна і ароматна добавка до пасти.

Готуємо з сиром

Для будь-яких макаронних виробів найкраще, на думку багатьох кулінарів, ідеально підходить вершково-сирний соус.

Для його приготування знадобиться всього 5 основних компонентів:

  • 80 грам твердого сиру (краще брати «Російський»);
  • 300 мілілітрів кулінарних вершків (20%-х);
  • 3 грама харчової солі;
  • 20 грам масла вершкового;
  • 1 грам меленого чорного перцю.

Методика приготування соусу:

  • Потерти сир, використовуючи тертці з дрібними отворами.
  • Вершки у сотейнику довести до кипіння.
  • Додати до них масло і почекати, поки воно повністю розплавиться.
  • Ввести сир з іншими інгредієнтами і ретельно все перемішати.
  • Зняти сотейник з плити і ще гарячою масою полити пасту.

Такий соус бажано використовувати відразу, так як суміш дуже швидко набуває більш щільну консистенцію.

Вершково-часниковий соус для пасти

Любителям яскраво виражених ароматів повинен сподобатися вершково-часниковий соус.

У цьому випадку знадобиться наступний набір продуктів:

  • 1 невелика цибулина;
  • 10 мл 20% вершків;
  • 3 зубки часнику;
  • 20 грам масла вершкового;
  • 60 грам пшеничного борошна;
  • 5 грам соку лимона;
  • по одній щіпці солі, мускатного горіха і меленого перцю.

Готувати такий соус зовсім не складно:

  • Цибулю з часником дрібно покришити.
  • Обсмажити їх на сковороді разом з борошном на вершковому маслі.
  • Ввести вершки і одночасно додати по щіпці вибраних спецій. Гасити не більше п’яти хвилин.
  • Як тільки соус трохи загусне, його треба зняти з вогню.
  • Після цього відразу додати лимонний сік і ретельно перемішати.

До речі, цей соус хороший не тільки для пасти. Він здатний доповнити будь-яку страву з овочів, м’яса або риби.

Рецепт з креветками

Справжнім «святом смаку» можна вважати вершковий соус для пасти з креветками.

Дивіться також:  Фрікасе з курки: класичний рецепт і 6 способів приготування

Щоб приготувати це «кулінарне диво», потрібно:

  • 1 кілограм варених креветок;
  • 30 грам борошна;
  • 0,5 літра вершків (будь-яких);
  • 1 зубок часнику;
  • 1 цибулина середнього розміру;
  • свіжий кріп;
  • по 1 столовій ложці лимонного соку і оливкової олії.

Робити такий соус потрібно поетапно:

  • Якщо використовуються заморожені відварні креветки, то їх спочатку треба розігріти. Для цього морепродукти слід опустити в каструлю з киплячою водою і потримати їх там не більше 2 хвилин. Після цього креветки потрібно процідити, охолодити, а потім очистити.
  • Дрібно нашаткувати цибулю з часником.
  • Оливкова олія розігріти на сковороді.
  • Злегка пасерувати в ньому подрібнені овочі.
  • Додати на сковороду очищені креветки і обсмажити всі разом приблизно 4-6 хвилин.
  • Додати сік лимона, борошно і ретельно перемішати. Намагатися, щоб не було грудок.
  • Вилити на сковороду вершки. Одночасно додати сіль і спеції.
  • Продукти перемішати і тушкувати на малому вогні пару хвилин.

Враховуючи нескладну процедуру, такий чудовий соус в змозі приготувати навіть починаюча господиня.

Як зробити з мідіями

Для різноманітності вершково-часниковий соус можна приготувати з додаванням мідій. В такому складі його більше можна віднести до французької національної кухні. Як і попередній варіант, цей соус готується дуже швидко.

Для роботи необхідно:

  • 200 мл 10% вершків;
  • 0,5 кілограма заморожених мідій;
  • кілька зубків часнику (за смаком);
  • 30 грам вершкового масла;
  • набір прованських трав.

Покрокова методика приготування:

  • Очищений часник дрібно порубати. Зробити це можна звичайним гострим ножем або використовувати спеціальний прес.
  • Розігріти на сковороді олію.
  • Покласти в нього подрібнений часник. Зменшити вогонь, і протягом 1 хвилини загасити його. При цьому треба стежити, щоб часник не пригорів.
  • У кипляче масло покласти заздалегідь розморожені мідії.
  • Додати ароматні трави. При бажанні можна трохи поперчити. Тушкувати 7 хвилин.
  • Влити на сковороду вершки і продовжувати нагрівання, поки маса не загусне. Якщо це все-таки не відбувається, можна додати трохи борошна.
Дивіться також:  Карбонат свинячий – 7 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Цей дивовижно смачний соус буде хороший не тільки з пастою, але також і з відварним рисом.

Вершково-томатний соус для пасти

Як відомо, італійці, в основному, віддають перевагу томатно-вершковий соус для пасти. Соковитий і дуже ароматний, він надає готовому страві яскраві фарби і воістину неповторний смак.

Зробити такий соус самому можна, використовуючи наступні продукти:

  • 2 томата;
  • ½ Склянки 20% вершків;
  • 0,5 чайної ложечки аджики;
  • 2 цибулини;
  • перець;
  • сушений базилік.

Етапи приготування соусу:

  • Цибулю дрібно покришити, а потім тушити на сковороді, поки він не стане прозорим.
  • Помідори обдати окропом і зняти з них шкірку. М’якоть подрібнити на тертці.
  • Отримане пюре додати до цибулі.
  • Одночасно з помідорами ввести всі інші продукти.
  • Гарненько все перемішати і тушкувати на невеликому вогні приблизно 5-6 хвилин.

Цей соус можна також використовувати для виробів з м’яса і будь-яких гарнірів.

З курячим філе

У вершковий соус для пасти можна додати філе курки. Вийде чудова заправка з чудовим вишуканим смаком.

Для її приготування можна використовувати:

  • 1 курячу грудку;
  • 200 мілілітрів вершків;
  • 1 морква;
  • сіль;
  • 2 зубки часнику;
  • оливкова олія;
  • будь-який твердий сир;
  • перець.

Як правильно готувати такий соус:

  • Грудку очистити від шкірки і видалити наявні кісточки. Залишився м’ясо нарізати соломкою.
  • Часник довільно покришити, а моркву подрібнити на крупній тертці.
  • На сковороді розігріти олію. В ньому обсмажити куряче філе приблизно хвилин 5, поки на поверхні не з’явиться рум’яна кірочка.
  • Додати моркву з часником. Смажити ще 5 хвилин.
  • Залити продукти водою, посолити і трохи поперчити. Тушкувати 10 хвилин.
  • Ввести тертий сир з вершками. Через 3 хвилини, як тільки маса загусне, зняти сковороду з вогню.

Така заправка до макаронів виходить не тільки смачною, але ще і поживною.