Вершковий соус для риби – 7 рецептів приготування

Більшість страв, приготованих з морепродуктів, потребують певному додатку. Саме таким елементом є вершковий соус для риби. Він, з одного боку, м’яко відтіняє і ідеально підкреслює унікальний смак, а з іншого, – приховує можливі недоліки готового страви. Приготувати таку «диво-добавку» можна по-різному.

Класичний вершковий соус для риби

Для початку потрібно запам’ятати, що будь-вершковий соус для риби має відповідати наступним вимогам:

  • бути достатньо густим;
  • містити мінімальну кількість калорій;
  • вдало відтіняти, але не перебивати оригінальний смак основного продукту.

Традиційно прийнято готувати соус для риби з вершків.

Для класичного варіанту знадобляться наступні обов’язкові інгредієнти:

  • 200 мл жирних вершків (від 20 %);
  • кухонна сіль;
  • 20 грам вершкового масла;
  • 30 грам борошна;
  • трохи меленого перцю.

Зробити самостійно такий соус будинку буде зовсім не складно:

  • Борошно злегка обсмажити на сухій сковороді до приємного золотистого відтінку.
  • Додати масло, а потім ретельно все це перемішати. Трошки прогріти продукти разом.
  • Залити олійно-борошняну суміш вершками. Поварити приблизно пару хвилин, не забуваючи при цьому постійно помішувати складу щоб уникнути пригорання і утворення грудок.
  • Трохи посолити соус і трохи поперчити. Після цього вогонь можна відразу вимикати.

Як тільки маса трохи охолоне, нею можна сміливо поливати будь-яке рибне блюдо.

З часниковим смаком

Щоб підкреслити ніжний смак м’яса риби, звичайний вершковий соус можна додати трохи часнику і різних спецій.

Маса набуває насичений аромат і вигідно доповнює вже готову страву.

У цьому випадку знадобиться:

  • 1 склянку (неповний) жирних вершків;
  • 1 очищена зубчик часнику;
  • лист лавра;
  • 20 грам масла вершкового;
  • кухонна сіль;
  • пучок кропу
  • трохи будь-яких спецій (наприклад, суха суміш французьких трав).

Як приготувати вершковий соус з часником:

  • Вершки вилити в сотейник і поставити його на вогонь.
  • Додати всі вибрані спеції і лавровий лист. Ароматні трави зазвичай викликають апетит, а також сприяють поліпшенню травлення.
  • Одночасно ввести дрібно нарізаний часник. Варити складу після закипання на мінімальному вогні 3 – 5 хвилин. Щоб вершки не пригоріли, їх потрібно помішувати, і бажано дерев’яною ложкою.
  • Додати масло. Як тільки вона розплавиться, зняти сотейник з плити і дістати лавровий лист.
  • Масу перелити в соусник і посипати рубаною зеленню.
Дивіться також:  Гречка з тушонкою – 8 рецептів смачного приготування

Такий ароматний соус підійде практично до будь-якої страви з риби. Він однаково гарний, як у гарячому, так і в теплому або повністю охолодженому вигляді.

Готуємо з сиром

Дивовижний смак та приємну консистенцію набуває вершковий соус, якщо в його рецептуру ввести сир.

Для такого варіанту потрібно:

  • 60 грам вершкового масла;
  • 10 грам борошна;
  • сіль поварена;
  • 40 – 50 г плавленого сиру;
  • 0,5 склянки сухого білого вина;
  • 2 гілочки розмарину;
  • будь-які спеції.

Як треба правильно готувати незвичайний вершково-сирний соус:

  • Сир подрібнити на звичайній тертці з великими отворами.
  • Дрібненько порізати гострим ножем розмарин і з’єднати його з іншими спеціями.
  • Масло повільно розтопити на сковороді.
  • Додати борошно, перемішати і прогріти складу не більш 1 хвилини.
  • Повільно цівкою влити охолоджене вино. Інтенсивно помішуючи, щоб не утворювалися грудочки, варити соус 7 хвилин на слабкому вогні.
  • Засипати тертий сир і ще раз перемішати. Дочекатися, поки він повністю розплавиться.
  • Посолити і ввести спеції. Потримати цю суміш на вогні 60 секунд.

Готовий соус потрібно трохи остудити, а вже потім поливати їм рибу.

Вершково-гірчичний соус для риби

Якщо у вершковий соус для риби додати трішки їдальні гірчиці, він стане більш гострим, пікантним. Це саме те, що потрібно морепродуктів.

Є один досить простий варіант виконання такої заливки, для якого необхідно мати:

  • 200 мілілітрів будь-яких вершків;
  • жовтки трьох яєць;
  • 40 грам столової гірчиці;
  • 30 грам борошна;
  • трішки солі.

Щоб зробити цей соус, треба:

  • Розбити яйця в чашку і відразу відокремити білки від жовтків.
  • Вершки вилити в каструлю.
  • Додати до них жовтки і перемішати. Білки в цьому рецепті не використовуються.
  • Ввести гірчицю. Ретельно розмішати масу до однорідної консистенції.
  • Каструлю поставити на плиту.
  • Як тільки склад закипить, додати борошно з сіллю і акуратно перемішати.
  • Варити, поки суміш не загусне.
Дивіться також:  Сухарики з білого хліба в духовці – 7 смачних рецептів

Соус повинен вийти гладким, без грудочок. При бажанні, остиглу масу додатково можна збити міксером.

З додаванням лимона

Враховуючи той факт, що м’ясо риби саме по собі досить прісне, до нього добре додати соус з невеликою кислинкою.

Є один оригінальний варіант, який не вимагає ніякої термічної обробки.

Для роботи знадобиться всього 3 компонента:

  • 300 мл вершків (33 %);
  • 1 лимон;
  • 3 – 4 листочки свіжої м’яти.

Щоб приготувати з цих продуктів чудовий вершковий соус для риби, потрібно:

  • З лимона вичавити сік і вилити його в миску.
  • Туди ж покласти промиті під струменем проточної води листочки м’яти. Трохи придушити їх і залишити на 15 хвилин. Після цього самі листочки можна буде дістати і викинути.
  • В лимонно-м’ятний сік повільно тонкою цівкою влити вершки. Вийде емульсія, яка за консистенцією нагадує собою рідковату сметану. Це і є вершковий соус з лимоном.

Цікаво, що маса виявляється досить стійкою. Вона не розшаровується з часом і не комкується. Такий соус готується буквально за 20 хвилин. При цьому він зберігає свій зовнішній вигляд до декількох годин.

Незвичайний варіант з огірком

Багато досвідчені кулінари радять використовувати для риби вершковий соус зі свіжим огірком. Для його приготування не потрібно термічна обробка.

Основні інгредієнти соусу:

  • 25 грам сметани;
  • 50 грам майонезу;
  • 1 свіжий огірок;
  • дрібна кухонна сіль;
  • 2 зубчики часнику;
  • 100 грам м’якого сиру;
  • спеції.

Щоб з усього цього зробити соус для риби, необхідно:

  • Вимитий огірок потерти на середній тертці. Утворився сік віджати і вилити.
  • Додати часникові зубки, пропустивши їх попередньо через спеціальну часникодавку.
  • Ввести по черзі залишилися інгредієнти і добре перемішати.

Виходить дуже смачний ніжний соус з приємним свіжим ароматом. До речі, його можна подавати не тільки риби, але і до м’яса.

Дивіться також:  Медальйони зі свинини – 10 рецептів приготування

Вершково-шпинатовий соус до риби

Для лосося та інших видів червоної риби ідеально підійде вершковий соус з додаванням шпинату.

Цей варіант взято з американської кухні.

Щоб його повторити, знадобиться:

  • 25 грам вершкового масла;
  • 1 середня цибулина;
  • 4 грама цукру;
  • 200 мл жирних вершків;
  • пучок свіжого шпинату;
  • сіль;
  • 1 зубчик часнику;
  • 20 грамів лимонного соку;
  • трохи тертого мускатного горіха і меленого перцю.

Методика приготування незвичайного вершкового соусу для риби:

  • У шпинату видалити стебла, а листя скласти в друшляк і обдати окропом. Залишити зелень на 4 – 5 хвилин, щоб вона охолола і з неї повністю стекла вода.
  • Очищений цибулю з часником порубати гострим ножем.
  • Те ж саме зробити і з остившім шпинатом.
  • Сковороду поставити на плиту і розігріти в ньому масло.
  • Додати цибулю з часником і обсмажити їх приблизно 3 хвилини, поки овочі не стануть трохи прозорими.
  • Ввести вершки. Додати разом з ними інші інгредієнти (сіль, мускат, цукор, перець, лимонний сік). На повільному вогні довести масу до кипіння. Якщо полум’я буде великим, то в присутності соку лимона вершки тут же згорнуться.
  • Додати подрібнений шпинат і перемішати. Як тільки маса знову закипить, сотейник треба відразу прибрати з плити.
  • Щоб соус просочене ароматами інгредієнтів, його треба потримати під кришкою 2 – 3 хвилини.

Після цього масу залишиться тільки перелити в піалу і подати до столу.