Відбивні з курячого філе — 10 рецептів смачного приготування

Здається, що простіше — приготувати відбивні з курки. Насправді куряче філе — м’ясо нежирне, а тому вимагає деякого уміння в приготуванні. Інакше відбивна вийде сухою і жорсткою, як підошва.

Сьогодні говоримо про «правильних» відбивних, готуємо класичні та ліниві відбивні з курячого філе. Переконуйтеся — страва може бути і економічним, і смачним, і при цьому навіть святковим. Тепер про те, які можна приготувати варіанти.

Класичні відбивні з курячого філе

Зазвичай готують відбивні з курячого філе на сковороді, що і пропонуємо зробити. Класичний варіант відбивних можна сміливо використовувати в дієтичної кухні — в ньому не багато борошна і масла, а тому в цілому страва виходить полегшеним.

Продукти потрібні наступні:

  • пару середнього розміру філе курки;
  • часник — 1-2 зубчики;
  • перець і сіль;
  • олія для обсмажування;
  • яйце;
  • кілька ложок борошна (рекомендуємо використовувати не тільки пшеничну, але і цільнозернове — буде навіть корисніше).

Готується страва так:

  • Обсушенное і нарізане філе злегка відбити. Порада: відбиваючи м’ясо, кладіть шматки між двох поліетиленових пакетів, тоді не буде бризок. В пакет можна відразу покласти і трохи часнику — він додасть м’ясу цікаві нотки.
  • Відбивну посипати меленим свіжим перцем і сіллю.
  • Збити яйце.
  • В окрему тарілку насипати борошна для обмакувания.
  • Розігрів добре сковороду, умочіть в яйце, а потім у борошно відбивну і відразу ж покладіть на розпечене масло. Переверніть, як утвориться рум’яна кірочка, і обсмажте знову.

Класичні готові відбивні.

В клярі

Відбивні в клярі люблять готувати студенти і холостяки — за рахунок кляру вони виходять товстими, пишними, поживними. Їх виходить ціла гора, а смак цілком собі нічого. Так що, вся чесна компанія буде ситою і задоволеною.

Отже, для кляра з розрахунку на кілограм філе потрібно:

  • 2 курячих яйця великого розміру;
  • борошна пшеничного — 8 ст. ложок;
  • 4 хороші ложки сметани (при відсутності можна замінити молоком);
  • солі і перцю — за необхідності.

Для приготування кляра змішати збиті яйця з сіллю, перцем і борошном. Перемішати до гладкої однорідності. Густота кляру повинна бути приблизно ідентичною густоти рідкої сметани. Якщо мало борошна — додайте.

Підготовлені шматочки відбитій курки вмочати в кляр і відразу ж відправляти в сильно розігріту олію. Дочекавшись освіти першої кірочки по краях відбивною, переверніть її на наступний бік і смажте так само. Потім знову поверніть на першу сторону і дожаривайте вже до кінця.

Добре приготований кляр буде легким, пористим і смачним.

Дивіться також:  Макрурус – що за риба, 7 рецептів приготування

Як приготувати в панірувальних сухарях?

Це дуже простий і доступний рецепт, результат якого, до речі, відрізняється від інших відбивних особливої хрусткостью. Хочете похрумтіти приємною скоринкою — смажте курячі відбивні в паніровці.

Принцип приготування м’ясних шматків той же, а весь секрет в паніровці. Її можна купити готову, з додаванням гострих або інших спецій. Чим цікавіше буде склад панірувальної суміші, тим оригінальніше вийдуть відбивні. Але якщо під рукою є тільки готові панірувальні сухарі, то додайте щіпку сушеної паприки — вона дасть аромат і смак. Через брак паприки всипте будь сухі спеції, що є в будинку — не будуть зайвими.

Порада: приступаючи до смаження в паніровці, не забудьте переконатися в тому, що сухарі свіжі.

Навіть недавно куплена пачка, постоявши деякий час несподівано опиняється прогорклой, що неймовірно і безповоротно зіпсує смак відбивних.

Готують відбивні в панірувальних сухарях так:

  • Збити яйце;
  • Підготувати відбите філе;
  • Приготувати панірування;
  • Розжарити масло;
  • Вмочити відбивні в яйці і в сухарях;
  • Прожарити з двох сторін до отримання красивої і хрусткої скориночки.

В манній крупі

Манка теж може бути паніровкою, тільки більш ніжною порівняно з сухарями.

Для цього рецепту не потрібно яйце, замість нього візьміть 2 ст. ложки майонезу. Ще буде потрібно 400 г курячого філе 150 г манної крупи. Масло, сіль і перець беремо за необхідності.

Процес приготування дуже простий:

  • Відбиті шматочки обмазуємо тонким шаром майонезу і відставляємо;
  • У манку насипаємо сіль, перець, непогано додати також сушеного кропу;
  • Перемішавши панірувальну суміш, кладемо на неї шматочок м’яса, сильно вдавлюємо його, щоб паніровка по можливості міцно прилипла до відбивної;
  • Смажимо на олії хвилин п’ять з обох сторін.

З додаванням сиру

На 1 грудку готуємо:

  • пару яєць;
  • борошна 100 г;
  • сиру тертого твердого 200 г;
  • спеції за смаком;
  • борошна та олії — по необхідності.

Робиться це так:

  • Відбиті шматочки грудки (їх з одного філе повинно вийти 4 шт.) посипати перцем. Можна використовувати мускатний горіх або кардамон, а також хороша цільнозернові гірчиця.
  • Окремо збити яйця з сіллю і спеціями.
  • Сир натерти.
  • Приготувати в тарілці борошно.
  • Нагріти олію.
  • Підготовлені відбивні обваляти в борошні і вмочити в яйце.
  • Обсмажити до скоринки з одного боку.
  • Перевернувши, на обсмажену сторону кладемо трохи тертого сиру і, накривши кришкою, чекаємо, щоб сир подплавился.
  • Гарнировав відбивні зеленим салатом або картоплею, подаємо на стіл.
Дивіться також:  Качка, запечена в духовці – 14 рецептів смачного приготування

Ледачі відбивні з курячого філе

Ледачі відбивні виходять більш схожими на м’ясні оладки, ніж на класичні відбивні, але все одно виявляються смачними.

Готуємо:

  • 400 г курячого філе;
  • пару яєць;
  • 4 ложки майонезу;
  • 5 ложок пшеничного борошна;
  • спеції, які подобаються, і масло для смаження.

Процес приготування дуже простий. Куряче м’ясо обсушити і нарізати шматочками малого розміру. У миску покласти їх, додати яйця, майонез, борошно і спеції і все перемішати. Залишити маринуватися на чверть години.

Олію розігріти і викладати в нього м’ясну суміш, використовуючи столову ложку. Обсмаживши один оладок, перевернути його на іншу сторону і досмажити до кінця. Все смажиться моментально, досить пари хвилин на кожну сторону.

Готові відбивні скласти в тарілку і прикрити зверху інший, щоб стали м’якшими.

На сковороді на швидку руку

Таким же чином готуються швидкі відбивні з цибулею. Якщо в суміш з м’яса, майонезу, борошна та спецій додати ще і дрібно нарізану цибулину середнього розміру, а потім обсмажити тим же способом, що і січені відбивні з курячого філе, то вийдуть своєрідні цибульно-курячі котлетки, дуже соковиті і смачні. А готується така страва дійсно швидко. До речі, якщо залишити суміш в готовому виді на верхній полиці холодильника, то вона простоїть пару днів. У будь-який момент можна посмажити свіжі відбивні на вечерю.

З ананасом

До речі, відмінно виходять відбивні з грудки в духовці, особливо якщо урізноманітнити рецепт і зробити чудові відбивні з ананасом.

Потрібно:

  • дві грудки;
  • перчик чилі;
  • половину ананаса;
  • сир тертий — 30 р.

Підготовлені відбивні викласти на змащене олією деко, посолити і поперчити,

Поверх скибочок м’яса покладіть нарізані шматочки очищеного від шкірки і серцевини ананаса. Слідом розкладіть тоненько нарізані кільця перцю чилі.

Зверху посипте тертим сиром і відправте запікати в духовку, попередньо розігріту до 200 градусів. Запікаються відбивні з ананасом 15 хвилин.

Шніцель з курки

Шніцель з курки відрізняється від звичайної відбивною тільки тим, що при його приготуванні відбиті шматки м’яса обвалюють спочатку в борошні, потім змочують у льєзон, потім обсипають панірувальними сухарями і тільки після цього смажать.

Для двох курячих грудок льєзон робиться з суміші 50 мл молока і двох яєць, а також з додаванням перцю і солі.

Приготувати шніцель просто:

  • відбити філе шматками;
  • обробити борошном і льєзоном, потім обваляти в сухарях і смажити до готовності з двох сторін;
  • подавати з картопляним пюре і салатом зі свіжих овочів.
Дивіться також:  Кабачки в клярі – 7 рецептів приготування

В медово-гірчичному маринаді

Дуже смачною виходить курочка з гірчицею і медом.

На півкіло філе береться:

  • пара ложок свіжого меду;
  • одна ложка гірчиці;
  • 1 цибулина;
  • сушена петрушка, гілочка розмарину;
  • олія рослинна.

Філе, нарізане тонкими довгими гарними смужками, посолити і поперчити, додати трави, мед і гірчицю. Маринад повинен постояти хоча б півгодини. Тим часом нарізану півкільцями цибулину обсмажити на маслі і додати до неї замариноване куряче м’ясо. Все обсмажити заново, щоб курочка стала красивою і готової.

Гарнірувати страву можна картоплею або рисом.

Правила хороших відбивних

Кілька рекомендацій з приготування відбивних з курячого м’яса:

  • Щоб продукт вийшов ніжним і соковитим, не купуйте філе курки, шукайте філе курчати.
  • М’ясо потрібно помити шматком і дати обсохнути. Якщо помити нарізані шматочки або погано висушити, вода потрапить в сковороду з м’ясом і моментально знизить жар олії. Скоринка тоді утворюється повільно, а значить, відбивна втратить свою і без того невисоку соковитість.
  • Різати слід тільки поперек волокон та однієї товщиною — в ідеалі в сантиметр або півтора кожен шматочок.
  • Відбивайте ніжно, але якісно. Несильно, але і достатньо, щоб зруйнувати всі волоконні зв’язку.
  • Будь рецепт тільки виграє, якщо м’ясо попередньо буде подмариновано. Це пов’язано з тим, що курка сама по собі досить прісне і додати «перчинку» їй ніколи не шкідливо. Це може бути звичайне рослинне масло з часником або цибулею, або спеціями. Головне, замаринувати години за два до смаження. Навіть проста гірчиця, якщо нею обсипати м’ясо, врятує його від втрати соку і додасть деяку родзинку смаку.
  • Те, що в попередньому раді не знайшлося місця для солі, — не помилка. Курячі відбивні можна солити до самого кінця смаження, інакше сіль випустить з них усю воду і зробить жорсткими і несмачними. Тільки після утворення скоринки можна додати солі. Ця рада відноситься до тих рецептах, де м’ясо безпосередньо смажиться на олії. При використанні кляру солити потрібно відразу.
  • Відбивні в клярі, «шубці» або в борошні — це не просто варіанти приготування, а різні способи зберегти соковитість.
  • Спека — багато, олії — мало. Смажити на розпеченій сковороді, достатньо двох-трьох хвилин для кожної сторони.

Дотримуючи ці нехитрі рекомендації, ви гарантовано отримаєте хороший результат. А якщо ще подасте відбивні красиво і зі змістом, то страва стане справді святковим.