Вівсяна каша – 17 рецептів приготування смачної вівсянки в домашніх умовах

Вівсяна каша — корисний збалансований сніданок для всієї родини! Приготувати її можна різними способами — на воді або молоці, а також з додаванням інших інгредієнтів.

Вівсяна каша на молоці: рецепти

Варити вівсяну кашу на молоці дуже просто, найголовніше, правильно дотримуватися пропорції.

Класична вівсяна каша на молоці у каструлі

Базовий рецепт, який можна змінювати й сполучати з іншими інгредієнтами.

Необхідні продукти:

  • 2 великі ложки цукру;
  • половина склянки пластівців;
  • 0,25 літра молока;
  • приправи.

Процес приготування:

  • В каструлю, заливаємо молоко, чекаємо, коли воно закипить, додаємо вівсянку.
  • Приправляємо цукром і сіллю, робимо вогонь більш слабким і варимо близько п’яти хвилин.
  • Знімаємо кашу, перед подачею залишаємо її відпочити на чверть години. Якщо є бажання, в неї можна покласти трохи олії.

В мультиварці

У мультиварочной чаші улюблена каша виходить ще смачніше, ніж на плиті, і немає необхідності постійно спостерігати за її вмістом.

Продукти, які вам знадобляться:

  • один мультиварочный склянку пластівців;
  • масло вершкове – 40 грам;
  • приправи;
  • молоко – 2 мультистакана.

Процес приготування:

  • Вівсянку поміщаємо в чашу, покриваємо її холодним молоком, викладаємо спеції і масло, на свій розсуд.
  • Знаходимо опцію «Каша» або аналогічну їй, встановивши час на 15 хвилин. Після закінчення цього часу даємо готовому страві постояти приблизно 5-7 хвилин.

Молочна вівсяна каша з цільного зерна

Вівсяна каша з цільного зерна зберігає в собі майже всі корисні речовини, на відміну від приготовленої з звичайних пластівців.

Необхідні продукти:

  • стакан вівса;
  • 0,5 літра молока;
  • приправи та спеції.

Процес приготування:

  • Овес перед подальшою приготуванням потрібно помістити в ємність з холодною водою і залишити приблизно на 10 годин. Після цього промити його, прибрати лушпиння, якщо вона з’явилася, і перемолоти в блендері.
  • Зазначене кількість молока доводимо до кипіння, засипаємо перемелений овес, приправляємо спеціями за смаком і варимо кілька хвилин.
  • Чекаємо, поки маса закипить, вимикаємо плиту, наполягаємо три хвилини.

З яблуками

Каша з яблуком – хороший спосіб трохи урізноманітнити смак і зробити його більш цікавим.

Необхідні продукти:

  • стакан молока;
  • яблуко – одна штука;
  • цукор за смаком;
  • близько 50 грамів вівсяної крупи.

Процес приготування:

  • Заздалегідь підготуємо яблука. Промиваємо, звільняємо від шкірки і вирізаємо тверду серцевину.
  • Чекаємо, поки молоко почне кипіти, з’єднуємо його з вівсянкою, нарізаними на кубики яблуками і цукром. Готуємо ще п’ять хвилин на слабкому вогні.

Ситна вівсяна каша з бананом

Вівсяна каша з бананом на сніданок змусить вас забути про голод як мінімум до обіду.

Необхідні продукти:

  • стиглий банан;
  • 0,25 літра молока;
  • спеції;
  • половина склянки «Геркулеса».

Процес приготування:

  • Чекаємо, поки молоко закипить, додаємо в нього пластівці, зменшуємо вогонь і варимо близько п’яти хвилин.
  • Заправляємо спеціями, цукром і сіллю. Кладемо банан. Його можна заздалегідь розім’яти руками або порізати шматочками.
  • Тримаємо ще хвилину на плиті і знімаємо.

Корисний сніданок з медом

Всі знають, що каша – це корисне блюдо. А якщо її ще й приправити медом, то вона стане в два рази більш цінною.

Дивіться також:  Як приготувати відбивні зі свинини – 8 смачних рецептів приготування на сковороді, духовці і мультиварці

Необхідні продукти:

  • 0,2 літра молока;
  • дві ложки меду;
  • приблизно 40 грам пластівців;
  • приправи.

Процес приготування:

  • Молоко влити в каструлю і почекати, поки вона закипить. Всипати «Геркулес», покласти мед і цукор. Періодично помішуючи вміст, варити кілька хвилин на слабкому вогні.
  • Зняти з плити, додати масло за бажанням і дати постояти перед подачею п’ять хвилин.

З сухофруктами

Каша з родзинками та іншими сухофруктами – відмінний варіант для тих, хто не хоче вживати цукор.

Необхідні продукти:

  • п’ять шматочків кураги;
  • близько 50 грам родзинок;
  • спеції і масло за смаком;
  • 0,4 літра молока;
  • половина склянки пластівців.

Процес приготування:

  • Молоко ставимо на плиту, чекаємо, коли закипить, злегка солимо.
  • Засипаємо туди вівсянку і варимо на повільному вогні близько п’яти хвилин.
  • Додаємо дрібно порізані сухофрукти, вимикаємо плиту, наполягаємо п’ять хвилин і можна подавати.

Покроковий рецепт з гарбузом

Вівсяна каша з гарбузом – ще один рецепт, який урізноманітнює ранкове меню. Блюдо виходить малокалорійним, але дуже корисним.

Необхідні продукти:

  • сіль, цукор, олія за смаком;
  • 0,3 кг гарбуза;
  • 200 грам вівсянки;
  • 0,6 літра молока.

Процес приготування:

  • Гарбуз промиваємо, видаляємо з неї шкірку, нарізаємо на невеликі шматки. Заливаємо водою і варимо близько 25 хвилин на середньому вогні до стану м’якості, після чого блендером перетворюємо на пюре.
  • У цю масу засипаємо пластівці, заливаємо все молоком і приправляємо спеціями. Знову доводимо до кипіння і на слабкому вогні готуємо 20 хвилин.

Перед подачею, за бажанням, можна додати трохи вершкового масла.

Незвичайна молочна каша з шоколадом

Шоколад – не саме корисне ласощі, але зате, яке смачне! З такою добавкою кашу з’їсти навіть той, хто її не любить.

Необхідні продукти:

  • 35 грам шоколаду;
  • стакан молока;
  • цукор і сіль на свій смак;
  • велика ложка вершкового масла;
  • половина склянки вівсянки.

Процес приготування:

  • Молоко поставити на плиту, заправити спеціями (невеликою кількістю цукру і солі), довести до кипіння і додати в нього сухі пластівці.
  • Постійно помішуючи, на повільному вогні довести суміш до готовності.
  • Поки маса ще гаряча, кладемо в неї дрібно порізаний шоколад і шматочок масла.

Чекаємо, поки все розчиниться і можна подавати.

Вівсяна каша на воді: рецепти

Молоко люблять не всі, та й до того ж у ньому є жир, додає страві певний смак. Зробити кашу більш легкою і не такий «молочної» можна, якщо приготувати її на воді.

Проста каша з вівсяної крупи на воді

Варіант з мінімуму продуктів, без добавок.

Необхідні продукти:

  • 0,25 літра води;
  • половина склянки пластівців;
  • спеції кладіть за своїм бажанням.

Процес приготування:

  • Дочекатися скипання води, всипати спеції, якщо ви вирішили їх використовувати, і добре перешкодити.
  • Викласти туди вівсянку, на слабкому вогні варити її приблизно п’ять хвилин.
  • Заправити олією за смаком, дати настоятися кілька хвилин.
Дивіться також:  Як приготувати рибу під маринадом – 7 дуже смачних рецептів

Дієтична вівсяна каша в мультиварці

Зробити малокалорійну і корисну кашу можна і в мультиварці. Вона виходить ніжною і дуже смачною.

Необхідні продукти:

  • «Геркулес» – склянка;
  • очищена вода – приблизно 0,7 літра;
  • сіль за смаком;

Процес приготування:

  • Зазначене кількість пластівців відправляємо в чашу, заливаємо їх водою.
  • Виставляємо прилад в режим «Каша» на 15 хвилин і чекаємо, коли вона буде готова.

При подачі можна додати трохи солі, але ніякого масла, адже це дієтичний варіант.

Геркулес в мікрохвильовці

Якщо ви поспішайте, у вас зовсім немає часу довго возитися з сніданком, то такий спосіб приготування вам сподобається. До того ж, не доведеться варити цілу каструлю каші, якщо вам потрібна всього одна порція.

Необхідні продукти:

  • три ложки пластівців;
  • 3 ложки води;
  • спеції на свій смак.

Процес приготування:

  • У ємність, яку можна використовувати в мікрохвильовій печі, помістіть вказану кількість вівсянки або стільки, скільки вам потрібно. Залийте водою. Головне, зберігати пропорцію 1:1.
  • Поставте в мікрохвильовку, потужність якої повинна бути на максимумі протягом двох хвилин.
  • За цей час каша повинна бути готова. Якщо ні, готуйте ще хвилину.
  • Заправте спеціями та олією за бажанням. Геркулесову кашу можна подавати.

Ситне блюдо з додаванням м’яса

Ми звикли робити цю кашу з чимось солодким: медом, фруктами, шоколадом… Але ж її можна приготувати і з м’ясом! Тоді вона стане ще більш поживною і ситної.

Продукти для приготування:

  • масло і сіль за смаком;
  • цибуля — одна штука;
  • трохи більше 0,5 літра води;
  • 100 грам відвареного м’яса;
  • стакан вівсянки.

Процес приготування:

  • Для початку ставимо варитися кашу: доводимо воду до кипіння, заправляємо сіллю, всипаємо крупу і на слабкому вогні варимо хвилин п’ять.
  • На сковороді обсмажуємо дрібно порізану цибулю і м’ясо шматочками. Цю суміш додаємо ще в готову кашу, тримаємо на плиті пару хвилин.

Перед подачею викладаємо в тарілку трохи олії.

Низькокалорійна вівсяна каша для тих, хто на дієті

Для цього рецепта знадобиться саме «Геркулес», тобто великі пластівці, грубого помелу і ні в якому разі не швидкого приготування.

Інгредієнти для приготування:

  • вода – півлітра;
  • склянка пластівців.

Процес приготування:

  • Варити дієтичну кашу доведеться без солі і цукру, але після приготування можна змішати її з невеликою кількістю знежиреного сиру або шматочками зеленого яблука. Це буде корисніше.
  • Воду доводимо до кипіння, додаємо в неї «Геркулес», варимо дві хвилини на сильному вогні. Потім знижуємо рівень нагріву, закрити ємність кришкою і тримаємо до готовності. Точний час приготування повинно бути вказано на упаковці каші, так як у різних виробників воно може відрізнятися.

З фруктовим асорті

Каша з фруктами не тільки корисне блюдо, але ще й смачне. Фрукти краще всього брати свіжі, сезонні — у них найбільше вітамінів.

Дивіться також:  Локшина по-флотськи – 7 смачних рецептів приготування

Необхідні продукти:

  • півлітра води;
  • різні фрукти, на свій смак;
  • сіль і цукор за бажанням;
  • півсклянки вівсянки.

Процес приготування:

  • Каструлю з водою поставити на плиту, включити середній вогонь і дочекатися кипіння, після чого засипати пластівці.
  • Як тільки маса знову дійде до кипіння, зменшуємо вогонь, додаємо приправи за смаком, варимо ще кілька хвилин.
  • Фрукти очищаємо, прибираємо з них серцевину, якщо це яблуко або груша. При подачі з’єднуємо кашу з нарізаними фруктами.

Улюблений дитячий сніданок – вівсяна каша з яблуками

Варіант приготування каші для дітей.

Необхідні продукти:

  • яблуко;
  • 500 мілілітрів води;
  • вівсянка – 0,5 склянки;
  • приправи і масло.

Процес приготування:

  • Сухі пластівці потрібно помістити у воду, яка почала кипіти, заправити обраними спеціями і на несильному вогні готувати п’ять хвилин.
  • Яблуко звільніть від шкірки, приберіть серцевину, наріжте на шматочки і викладіть до каші.
  • Тримайте на вогні ще 5-7 хвилин або поки фрукти не стануть м’якими.

При подачі можна трохи присмачити маслом блюдо.

Заварюємо окропом за 5 хвилин

Необхідні продукти:

  • вівсянка дрібного помелу, швидкого приготування – 5 ложок;
  • вода – 10 ложок;
  • спеції на свій смак.

Процес приготування:

  • Потрібну кількість пластівців просто заливаємо тільки закипілою водою.
  • Перемішуємо, заправляємо спеціями і шматочком масла.
  • Наполягаємо під кришкою кілька хвилин перед тим, як почати їсти.

Калорійність вівсяної каші на молоці або воді

Калорійність каші залежить від того, як вона була приготована, і з додаванням якихось продуктів. Звичайно, якщо класти багато цукру, меду, згущеного молока або сухофрукти, то страва вийде енергетичних цінним. Це, швидше за все, позначиться на фігурі, якщо вживати таку кашу постійно.

Якщо говорити про «порожній» каші, зробленою без добавок, то калорійність страви, зробленого на молоці, – близько 105 калорій на 100 грам. На воді ця цифра буде трохи менше – в 100 грамах всього 90 калорій.

Користь вівсянки для організму людини

Вівсяна каша робить позитивний вплив на здоров’я тільки в тому випадку, якщо це якісний продукт.

  • При регулярному вживанні каші відбувається стабілізація емоційного фону. Поліпшується настрій, проходять переживання, зникає безсоння. Все це заслуга входять до складу вітамінів групи В. Вони ж нормалізують рівень глюкози.
  • Пиродиксин або В6 добре впливає на мозкові процеси, тим самим підвищуючи продуктивність, покращуючи пам’ять і прискорюючи засвоєння амінокислот.
  • Ще одна важлива властивість вівсянки – здатність уповільнювати всмоктування поганого холестерину. За це треба сказати спасибі бета-глюкану. З ним холестерин просто не уживається, а значить і не призводить до утворення бляшок і наростів в судинах.
  • Вівсянка також бореться з важкими металами в організмі і різними токсинами. Потрапляючи в організм, вона починає працювати як губка, прибираючи шкідливі речовини.
  • Це просто незамінний продукт при проблемах зі шлунком, наприклад, при виразці або гастриті. Вона знімає запалення, зменшує біль і захищає слизову.