Вустерський соус – рецепт в домашніх умовах

Вустерський соус – чудова добавка на основі натуральних інгредієнтів, які ідеально підходить до м’яса і деяких інших страв. Звідки він прийшов, з чого складається і як приготувати, можна дізнатися зі статті.

Вустерський соус – що це таке, склад

Вустерський соус має кисло-солодким злегка пікантним смаком. За кольором добавка темно-коричнева, досить рідка по консистенції.

Склад соусу на перший погляд може здатися дивним, адже у ньому знаходяться продукти, які по ідеї не повинні поєднуватися один з одним. Але саме вони і роблять смак таким насиченим і цікавим.

В класичний варіант соусу входять приблизно наступні компоненти:

  • цибуля;
  • часник;
  • селера;
  • імбир;
  • мускатний горіх;
  • анчоуси;
  • цибулю-шалот;
  • хрін;
  • аспик;
  • сіль;
  • меляса;
  • каррі;
  • лавровий лист;
  • тамаринд;
  • чорний перець;
  • асафетіда;
  • вода;
  • чилі;
  • лимонний сік.

Але і це далеко не повний список і не зовсім точний, адже справжній рецепт невідомий нікому, окрім самих виробників.

Усього кілька крапель такої добавки буде досить, щоб посилити смак і значно поліпшити аромат страви.

Історія появи

Перші згадки про соусі з’явилися ще 170 років тому. Лорд Сенді після повернення в Англію порахував, що в країні дуже прісні страви і найняв двох аптекарів для виготовлення приправи, при цьому у нього вже був записаний рецепт.

На жаль, результат сильно розчарував усіх, банки прибрали подалі і забули про них на кілька років. І ось через цей час провели дегустацію ще раз і були приємно здивовані, наскільки смачним був соус.

Вважається, що його рецепт досі секретний, а на приготування цього Вустерського соусу потрібно витратити три роки і три місяці.

З якими стравами поєднується

Взагалі даний соус ідеально підходить до знаменитого салату «Цезар», а так само обов’язково повинен бути доданий в оригінальний коктейль «Кривава Мері». Без цієї приправи страви просто втрачають свій шарм і неповторний смак.

Але так як англійська кухня не може похвалитися різноманітністю і пікантністю, то соус почали додавати і інші продукти. Його кладуть практично у всі м’ясні страви, наприклад до ростбіфу, біфштексу або рагу.

 

 

Він відмінно підходить для рибних маринадів, різних закусок і навіть для сендвічів. Не обходяться без нього овочеві салати і запіканки, адже це чудова альтернатива шкідливому майонезу або сметани.

До того ж соус не перебиває смак самого продукту, він лише вигідно підкреслює його. Найчастіше його кладуть зовсім небагато, оскільки приправа дуже концентрована і використовують спільно з соєвим соусом, «Табаско», оливковою олією та іншими спеціями.

Чим можна замінити соус

Зараз знайти Вустерський соус можна практично в будь-якому супермаркеті, та й ціна не надто висока. Якщо ви хочете спробувати його за оригінальним рецептом, то шукайте виробника під назвою Lea&Perrins.

А якщо немає можливості придбати і приготувати вдома з-за відсутності деяких інгредієнтів, які, до речі, дуже екзотичні, то багатьох, звичайно ж, цікавить чим можна замінити соус.

На жаль, знайти повний аналог цієї приправи неможливо, занадто вже у неї своєрідний смак.

Замість соусу зазвичай використовуються бальзамічний оцет, суміш оцтів з морепродуктів і відповідні до них приправи.

 

Загрузка...

Як приготувати класичний Вустерський соус

Якщо вас не лякає величезний перелік інгредієнтів для цього пікантного і незвичайного соусу, то можете спробувати зробити досить хорошу альтернативу.

Відразу зверніть увагу на те, що цей рецепт лише максимально наближений до оригіналу, але все одно буде не зовсім такою за смаком. Для отримання точної копії вам знадобляться спеціальні умови, багато часу і дубові бочки, тому краще приготувати Вустерський соус у спрощеному варіанті.

Повний перелік продуктів

Для початку запасіться всім необхідним:

  • морська сіль;
  • 100 грам цукру;
  • половина палички кориці;
  • два зубчики часнику;
  • 125 мілілітрів води;
  • по одній маленькій ложці чорного перцю горошком і меленого;
  • 0,5 літра оцту 9%;
  • одна цибулина середнього розміру;
  • половина склянки соєвого соусу;
  • один невеликий корінь імбиру;
  • маленька ложка квіткових бруньок гвоздики;
  • дві великі ложки пасти з тамаринду;
  • один анчоус;
  • половина ложечки каррі і кардамону;
  • чверть ложки червоного перцю.

Технологія приготування

  • Цибулину очищаємо, промиваємо і заливаємо зазначеною кількістю оцту, залишаємо на півгодини для маринування і тільки після цього нарізаємо на кубики.
  • Часник подрібнюємо будь-яким зручним способом, теж злегка кропимо оцтом.
  • Підготуйте мішечок з марлі і помістіть в нього цибуля, часник і всі спеції із списку крім каррі. Щільно зав’яжіть, так щоб нічого з мішечка не випадало.
  • У глибоку каструлю влийте оцет, покладіть цукор, пасту з тамаринду, соєвий соус і дуже ретельно перемішайте отриману суміш, потім поставте на плиту і включіть сильний рівень нагріву.
  • Покладіть мішечок зі спеціями в цю масу, і як тільки вміст почне кипіти, вогонь робимо мінімальним і варимо все близько 45 хвилин.
  • Анчоус дуже дрібно наріжемо, змішаємо з сіллю, каррі і водою. Все це відправимо в каструлю після того, як вийде час варіння і відразу ж знімемо ємність з вогню.
  • Те, що вийшло, переливаємо у відповідну скляну банку, не забуваючи викласти туди мішечок зі спеціями і ретельно прикрити ємність.
  • Після того як майбутній соус повністю охолоне, переміщаємо його в холодильник.
  • Там банку повинна простояти два тижні, причому кожен день вам потрібно буде діставати з неї мішечок, віджимати його, перемішувати і знову закривати.
  • Через чотирнадцять днів соус буде готовий. Мішечок виймаємо і викидаємо, він більше не потрібен. А отриману приправу переливаємо в пластикові пляшки невеликого розміру або баночки. Бажано, щоб місткості не були прозорими, а затемненими.

Зберігайте готовий соус тільки в холодильнику, іноді збовтуючи його.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...