Хрущовське тісто: 4 варіанта приготування тіста для самих смачних пиріжків та булочок

Хрущовське тісто володіє двома незаперечними перевагами – довго зберігається без втрати еластичності і смакових якостей в холодильнику, а також робиться просто і швидко, на відміну від інших дріжджових варіантів.

Невеликий екскурс в історію страви

Незважаючи на назву на честь радянського лідера, спочатку такий рецепт тіста називався французьким і був перейнятий господинями в післявоєнні роки у французьких і віденських пекарів. Російське тісто прийнято довго місити, дати настоятися в теплі, а європейське дуже швидке і просте приготування, тому в радянські роки стало дуже популярним.

Хрущевским його називають із-за любові Хрущова до пиріжків та пирогів, якими його годувала особиста куховарка Ганна Дишкант. Вона привезла рецепт з України і годувала випічкою весь колір Політбюро на чолі з першим секретарем. Пізніше вона опублікувала рецепт в кулінарному журналі, і звідти його перейняв Похльобкін. Він назвав тісто кулебячьем, а Лариса Исарова дала йому назву «нестаріючі».

Хрущовське тісто — правильний рецепт

Класичний рецепт тіста вкрай простий і робиться дуже швидко. При цьому такий варіант прекрасно підійде для зайнятих господинь – тісто можна зробити ввечері, а піч з нього вранці. І випічка буде повітряної і смачною.

Склад:

  • борошно пшеничне – ½ кг;
  • дріжджі сухі – 50 г;
  • кухонна сіль – ½ ч. л.;
  • цукровий пісок – 2 ст. л.;
  • маргарин – 200 г;
  • молоко – 250 мл

Спосіб приготування:

  • Молоко нагріти до кімнатної температури.
  • Розчинити в молоці дріжджі, потім у нього всипати сіль та цукровий пісок.
  • Добре змішати до однорідності.
  • Додати розм’якшений маргарин і розмішати.
  • Всипати просіяне борошно і замісити тісто.
  • Коли тісто збереться в один суцільний шар – оберніть його харчовою плівкою і помістити в холодильник на 4-5 годин.
Дивіться також:  Як приготувати домашню локшину правильно – 8 смачних рецептів

В ідеалі – тісто має простояти в холодильнику ніч, так воно добре підніметься і буде податливим для ліплення. Але, якщо часу немає, то вистачить і 1,5-3 години.

Тісто тривалого зберігання

Одним з переваг хрущовського тесту є його довгий термін зберігання. Якщо звичайне тісто на опарі вимагає негайного використання і повністю стає непридатним через 5-9 годин в холодильнику, то такий варіант може зберігається в прохолоді до 1 тижня. І при цьому воно не втратить своїх смакових якостей.

Інгредієнти:

  • дріжджі пресовані – 25 г;
  • кухонна сіль – ½ ч. л.;
  • борошно – 500 г;
  • яйце;
  • маргарин столовий – 200 г;
  • молоко коров’яче тепле – 1 ст.

Спосіб приготування:

  • Маргарин і молоко заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури.
  • У молоці розчинити пресовані дріжджі.
  • Борошно просіяти в окремий посуд і додати до неї сіль.
  • До борошна додати м’який маргарин і яйце. Змішати їх до максимальної однорідності.
  • Влити молоко з дріжджами до борошна і вимісити тісто.
  • По консистенції воно має бути м’яким, але не липким.
  • Упакувати тісто в целофановий пакет і помістити в холодильник.

Зберігати тісто можна в холодильнику тиждень і при цьому випічка з нього буде м’якою і смачною. Саме із-за довгого терміну зберігання, тісто названо нестаріючим.

Нестаріюче хрущовське тісто без яєць

Тісто без яєць використовується для простої не здобної випічки. І дуже зручно в холодильнику мати про запас – прийдуть несподівано гості, і приготувати швидку гарячу закуску не складе праці. Нестаріюче тісто назване так із-за довгого терміну його зберігання – до 1-2 тижнів в холодильнику.

Продукти:

  • борошно пшеничне – 3 ст. + ½ ст. для роботи з тестом;
  • сухі дріжджі – 2 ч. л. з гіркою;
  • цукор – 2 ст. л. (якщо випічка солодка, то збільшити вдвічі);
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • масло вершкове – 200 г;
  • молоко – 1 ст.
Дивіться також:  Смажені кабачки з часником і майонезом – 4 смачних рецептів приготування

Метод приготування:

  • Масло вершкове розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, але не дати йому закипіти.
  • Молоко нагріти до кімнатної температури, воно не повинно бути гарячим!
  • У склянці молока розчинити дріжджі і сіль з цукром.
  • Змішати молоко і масло.
  • У глибоку ємність просіяти борошно.
  • Повільно, постійно перемішуючи, ввести молочну суміш в борошно.
  • Робочу поверхню присипати ½ ст. борошна і викласти на неї заготовку.
  • Руками замісити нетуге і еластичне тісто. Воно повинно бути гладким і однорідним.
  • Час замісу в середньому – 7-10 хвилин.
  • Прибрати готове тісто назад у ємність, заклеїти харчовою плівкою і відправити в холодильник.

Працювати з тестом можна вже через 4 години – воно збільшиться в 2 рази за цей час. Максимальний термін зберігання – 1,5 тижня. Перед роботою його слід дістати і дати нагрітися до кімнатної температури.

Готуємо для пиріжків

Тісто для смачних пиріжків необхідно здобне, м’яке і пухнасте, тому в хрущовське тісто необхідно додати яйця. З такого тіста особливо смачними виходять печені пиріжки в духовці.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – ½ кг;
  • пресовані дріжджі – 50 г;
  • цукровий пісок – 125 г;
  • 2 жовтка;
  • стакан молока;
  • брикет маргарину (200 г);
  • лимонна цедра за смаком.

Метод виготовлення:

  • Дріжджі повністю розчинити у склянці теплого молока.
  • Борошно просіяти в глибоку ємність і додати до нього цукор і лимонну цедру.
  • Влити молоко в ємність, вмішати жовтки і маргарин.
  • Замісити м’яке, пухке тісто і поставити його в холодильник на 1-2 год.

Такий варіант підійде для здобних пиріжків та пирогів з солодкими і м’ясними начинками. Перед роботою тесту треба дати нагрітися до кімнатної температури і злегка обім’яти перед роботою.

Дивіться також:  Пастуший пиріг – 7 рецептів приготування