Як квасити капусту в домашніх умовах

«Немає закуски краще капустки» — говорить народна мудрість, і важко з нею не погодитися. Квашена капуста протягом багатьох століть була одним з найважливіших продуктів у раціоні наших предків. Раніше свіжа капуста вживалася в їжу не більше 2-3 місяців у році, а в інший час року її заміняла квашена.

Одне з перших письмових згадок про квашеної капусти на Русі датується 1192 роком, де в рукописному церковному статуті серед інших пісних страв зустрічається «капуста солона». Зведення життєвих правил — «Домострой», за яким жила на Русі селянська родина, також дає настанову — «восени солити капусту». Однак не варто думати, що квашена капуста була стравою виключно простого люду і монастирських постніков. Руські князі та їхні імениті дружинники теж не гребували «гіркувато-солоної капусткою», справедливо вважаючи, що вона дає силу і здоров’я, необхідні в ратній справі. Квасилась така капуста цілими качанами або половинками. Сучасні дослідження підтверджують, що в такий капусті зберігається в 1,5-2 рази більше вітамінів, ніж у шаткованою. Як квасити капусту в домашніх умовах в банку, на зиму? Як квасити капусту за місячним календарем, щоб вона була хрусткою, смачною і корисною? До наших днів дійшло кілька старовинних рецептів квашеної капусти. Бажаєте скуштувати «капустки по-князівськи»?

Як квасити капусту на зиму качанами — рецепт

Щоб цілу квасити капусту в домашніх умовах, необхідні такі інгредієнти:

  • 8 кг капусти;

Для розсолу:

  • 5 л. води;
  • 300 гр. солі;

Для такої засолювання беруть качани самих пізніх сортів капусти, щільні, білі, бажано не дуже великі за обсягом. Видаляють верхні листя, відрізують зовнішню частину качана, а на внутрішній роблять надрізи ножем хрест-навхрест. Дно бочки (можна використовувати емальоване відро) вистилають капустяними листками, щільно укладають качани, зверху теж накривають капустяним листям. Нагору кладуть дерев’яний кружок, гніт і заливають розсолом.
Можна квасити капусту шарами – шар цілими качанами, шар шаткованою. У цьому випадку капусту не заливають розсолом.

Спробуйте також:  Картопляна запіканка з грибами - 8 смачних рецептів приготування в духовці, мультиварці

Капусту, квашену качанами, можна надалі використовувати для приготування різних страв, наприклад капусти «Провансаль».

Загрузка...

Приготування квашеної капусти — народний та місячний календар

Давайте розберемося, як квасити капусту по народному і місячним календарем. На Русі приготування квашеної капусти на зиму була особливою подією. Починали її не раніше 8 жовтня – дня пам’яті Сергія Радонезького. У народному календарі цей день не дарма отримав назву Сергія – капусника, з нього починали до зими готується та капусту квасити. Закваска капусти була свого роду господарським святом – робота була для всієї родини – і бочки підготувати, і капусту перебрати, почистити, нарізати і правильні спеції-добавки покласти, а тут вже у кожної господині свій секрет. І морквину додавали, і журавлину з брусницею, і яблука зі сливами, і буряк та різні трави.

Було прийнято на «капустку» або «капустяні вечорки», тобто на рубання капусти запрошувати рідню і сусідок. Приходячи в будинок, гості вітали господиню з «капусткою» як з святом. Заготівля капусти супроводжувалася піснями, жартами та веселощами, так як за народним повір’ям вважалося солити капусту тільки в хорошому настрої, а хто в поганому засолит, у того вона і буде гірчити.

Закваска капусти була оточена багатьма народними прикметами. Так, потрібно було починати закваску тільки на зростаючу місяць, бажано на 5 — 6 день після молодика, тоді капустка буде «хрумкой» і розсіл смачним, а якщо на повню заквасити – вийде м’яким і тягучим.

Ще говорили, що овочі «жіночого роду — такі як капуста, буряк, морква — потрібно квасити в «жіночий» день тижня – в середу, суботу, п’ятницю. А ось овочі «чоловічого роду, як, наприклад, огірок – треба було солити в «чоловічі» дні тижня – в понеділок, вівторок, четвер. Яблуко – середнього роду, його в будь-який день можна заквасити. На неділю ж наші предки господарських справ, крім самих необхідних, не планували.

Спробуйте також:  Домашня локшина на яйцях – 4 рецепта

Після колективної роботи по засолюванні капусти слідувала загальна трапеза, господарі накривали стіл, підносили гостям пиво, закінчувалися «капустяні вечорки» зазвичай піснями, хороводами, іграми та веселощами. По способу засолювання розрізняли «білу» і «сіру» квашену капусту. Білу готували за рецептами, збереженим в наші дні практично без змін. Сіру капусту пересипали крім солі шаром житнього борошна. Спробуємо приготувати один з «класичних» варіантів квашеної капусти?

Як квасити капусту в банках? Рецепт швидкої квашеної капусти

Для швидкого приготування квашеної капусти в банках необхідні інгредієнти:

  • 10 кг капусти
  • 2 кг моркви
  • 200 г солі.

Капуста шинкуется завтовшки 2-3 мм, можна використовувати спеціальну шатківницю для капусти. Морква натирається на крупній тертці. Отриману подрібнену капусту і моркву поміщають у велику ємність (можна емальований таз), засипають сіллю і перетирають руками з сіллю до отримання соку. Все це переміщують в банки і накривають чистою марлечкой. Кожен день необхідно протикати капусту паличкою до дна, щоб виходив газ. Коли розсіл з каламутного стане прозорим – можна капустку ставити в холодильник.

Як квасити капусту — рецепт кімчі

Але не тільки на Русі люблять і цінують квашену капусту. Свої варіанти цього корисного продукту можна знайти в кухнях різних народів світу. Наприклад, в Кореї дуже популярна кімчі – гостра квашена капуста з часником і червоним перцем. Кімчі –улюблене національне корейське блюдо, без якого не обходиться практично жодна трапеза. У кожній сім’ї є свій, особливий рецепт приготування кімчі, який передається від матері до дочки. Крім часнику і перцю в кимчи можуть додавати імбир, кунжут, кедрові горішки, каштани, фрукти, морську капусту, солоні креветки і устриці. Спробуємо гостренького?

Необхідні інгредієнти, щоб квасити капусту в домашніх умовах:

  • 0,5 кг пекінської капусти
  • 2 столові ложки солі
  • 1 літр холодної води
  • 0,5 літра дуже гарячої води
Спробуйте також:  Тісто для чебуреків заварне на окропі - 6 рецептів

Для приправи:

  • 1 столова ложка дрібно нарізаного часнику
  • 1 столова ложка свіжого дрібно нарізаного імбиру
  • 1 столова ложка дрібно нарізаного зеленого цибулі
  • 2 чайні ложки дрібно нарізаного сухого червоного перцю
  • 2 чайні ложки цукру
  • 1 столова ложка солі.

Капустяне листя відокремити один від одного і посипати сіллю. Потім залити їх холодною водою і поставити в прохолодне місце на 8-10 годин (можна на ніч). Потім капустяне листя споласкиваются і віджимаються. У гарячу воду додати спеції. Капусту покласти у велику емальовану посудину (миску або каструлю) і залити гарячою приправою. Посуд накрити поліетиленом і поставити в прохолодне місце на 2 дні. Після злити рідину, нарізати шматочками листя, і покласти їх у банку.

У чому користь квашеної капусти?

Користь вживання квашеної капусти для нашого здоров’я просто важко переоцінити. Вона містить безліч вітамінів і мікроелементів. Наприклад, вітаміну С в ній міститься значно більше, ніж у цитрусових. Квашена капустка –відмінний антистресовий препарат, завдяки вмісту в ній вітаміну В 12, який покращує постачання всіх клітин киснем, надає ясність мислення і підвищує настрій. Багате вміст вітаміну В 6 підвищує засвоєння білка, знижує рівень холестерину в крові. Нікотинова кислота надає силу і блиск волоссю, зменшує ламкість нігтів. Розсіл квашеної капусти допомагає боротися з токсикозом вагітних, знімає тяжкість похмілля. Вживання квашеної капусти допоможе зберегти молодість і здоров’я на довгі роки. І цей продукт ніколи не набридне, адже велика кількість рецептів квашеної капусти, а так само страв з неї, відкриває широкий простір для кулінарних пошуків і винаходів.

Смачної вам квашеної капусти, приємного апетиту і здоров’я!

Загрузка...