Як посолити сьомгу – 8 рецептів смачного засолювання червоної риби в домашніх умовах

Після походу в магазин, де на очі попався апетитний шматок солоної сьомги, часто виникає бажання повернутися і купити його. Але от ціна і стає вирішальним фактором, що не дозволяє це зробити. Благо, є альтернатива: можна придбати свіжу червону рибу і дізнатися, як посолити сьомгу самостійно.

Як посолити сьомгу сухим способом

Сухий спосіб засолу користується найбільшою популярністю із-за неможливості пересолити рибу.

Вона візьме тільки той обсяг приправи, який їй потрібен. Щоб засолити сьомгу подібним методом, необхідні такі складові:

  • 1 кг філе;
  • 30 г солі;
  • 20 г цукру;
  • за бажанням різні пряні спеції.

Хід роботи полягає у виконанні наступних дій:

  • У невеликій мисочці змішуються всі сипучі інгредієнти.
  • Філе промивається, обсушивается і натирається отриманою сумішшю.
  • Потім сьомга поміщається в контейнер, який залишається на 2 години на столі, а потім переміщається в холодильник.
  • Через добу від просолившегося філе відрізаються тонкі шматочки для бутербродів.

Рада. Якщо боїтеся «забити» аромат і смак червоної риби приправами, можна їх виключити, додавши лише сіль і цукор за смаком.

Готуємо в маринаді

Такий же простий спосіб засолювання, але вимагає більше часу, – посол в маринаді.

Для приготування останнього, який планується використовувати на 1,5 кг сьомги, необхідні:

  • 1 л води;
  • 50 г солі;
  • 15 г цукрового піску;
  • 15 мл оцту;
  • 2 лаврових листки;
  • 7 горошин перцю;
  • трохи коріандру.

Схема приготування:

  • З шматочка риби готуються стейки, які добре промиваються і залишають на паперових рушниках для просихання.
  • У каструлю наливається вода, доводиться до кипіння.
  • У киплячу рідину викладаються всі сипучі інгредієнти і приправи.
  • Шматочки сьомги укладаються в контейнер, де вони заливаються розсолом, маринадом.
  • Риба відправляється в холодильник.

Приступати до дегустації червоної риби слід не раніше, ніж через 48 годин, за які вона повинна придбати покладені смакові якості.

Дивіться також:  Маринад для курячого шашлику – 10 рецептів для крилець, ніжок, філе

Слабосолона риба з лимоном

Як правило, в магазинах солона сьомга продається у вакуумних упаковках, попередньо пройшовши засолку в стандартному розчині. Однак на кухні ніхто не обмежує фантазію кулінара.

Щоб виконати цей рецепт, знадобляться:

  • 2 шматки філе загальною вагою 1 кг;
  • по 50 г солі і цукру;
  • пряні спеції;
  • лимон.

Щоб засолити червону рибу, отримавши на виході ласощі з пікантним смаком, робота виконується так:

  • Для початку готується цукрово-пряна суміш з додаванням солі.
  • З лимона вичавлюється сік.
  • Дно контейнера покривається сипучої сумішшю, на яку, шкірою вниз, викладається перша половинка філе.
  • Риба присипається сумішшю і сбрызгивается соком, після чого накривається другою половинкою, яка обробляється аналогічним чином.
  • Контейнер ховається в холодильник на 2-3 доби.

Червона риба, засолена з лимоном, відмінно підходить для створення різноманітних салатів з додаванням морепродуктів.

Смачна сьомга солона швидкого приготування

Якщо свято не за горами, і захотілося подати до столу бутерброди з червоною рибою, можна скористатися наступним рецептом, передбачають експрес-посол.

Необхідні:

  • 2 кг філе;
  • 100 г солі;
  • 55 г цукру.

Етапи створення основи для майбутніх закусок:

  • Філе звільняється від шкіри й нарізати невеликими шматочками.
  • В окремій ємності змішуються сипучі складові.
  • Сьомга обвалюється в суміші і вкладається в ємність для засолювання, в якій залишається на 2 години під гнітом при кімнатній температурі.

Увага! Якщо прибрати контейнер в холодильник, час засолювання збільшиться в 2, або навіть в 3 рази.

Риба по-норвезьки

Традиційно в Норвегії до Різдва подається малосольна червона риба.

Рецепт передбачає наявність:

  • 1 кг сьомги;
  • 100 г солі;
  • 55 г цукру;
  • 100 г кропу;
  • лимона;
  • апельсину;
  • ½ Стопки горілки.

Хід роботи:

  • Якщо риба не очищена від кісток, для початку вони виймаються, а потім філе промивається і обсушивается.
  • Сіль і цукор змішуються, після чого цією масою натирається сьомга.
  • З цитрусів акуратно зрізати цедра, яка разом з кропом подрібнюється.
  • У контейнер для засолювання шарами викладається «подушка» із зелені з цедрою і сьомга.
  • Кожен шар сбрызгивается горілкою.
  • У фіналі на рибу встановлюється вантаж, а потім ємність забирається в холод на 12 годин, після закінчення яких філейні частини перевертаються і продовжують маринуватися ще, протягом того ж часу.
Дивіться також:  Малосольні огірки в пакеті – 7 швидких і смачних рецептів

Перед вживанням з филейных шматочків счищаются всі залишки маринаду. А як доповнення до риби подається соус з ложки діжонської гірчиці, 5 г цукру, 5 мл оцту і ½ стопки соняшникової олії.

Як засолити ікру сьомги

Якщо пощастило придбати сьомгу з ікрою, то варто скористатися рецептом її засолювання в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • 1 л води;
  • 50 г солі;
  • 3 лаврових листа;
  • 2 горошини запашного перцю.

Спосіб приготування:

  • Ікра ошпаривается підсоленим окропом, будучи поміщеним в друшляк з осередками, здатними «пропустити» ікринки.
  • Продукт протирається, щоб плівка залишилася в ємності.
  • Із зазначених вище складових готується на плиті маринад, яким після остигання заливається очищена ікра.

Через добу знаходження в холодильнику ікру можна подавати до столу, намазати на хліб, або використовувати для створення різноманітних салатів.

Солоні черевця риби

Черевця сьомги в солоному вигляді – чудова закуска до пива, яка ще й корисна.

Щоб приготувати її самостійно, крім базового інгредієнта об’ємом 500 г, знадобляться:

  • по 10 г солі і цукру;
  • 15 мл оцту;
  • 10 горошин запашного перцю;
  • 5 г меленого чорного перцю;
  • 250 мл води.

Кроки створення страви:

  • Черевця добре промиваються і очищаються від луски.
  • Підготовлені інгредієнти укладаються в ємність, де посипаються сіллю, цукром і перцем, поливаються розчином води і оцту.
  • Все ретельно перемішується, ставиться під гніт і переноситься у прохолодне затемнене місце на 48 годин.
  • Коли зазначений час пройде, з ємності, де солились черевця, зливається розсіл, і вміст подається до столу.

За бажанням при подачі закуску можна збризнути соком лайма, додає трохи пікантності.

Засолювання сьомги цілком

Рецепт підійде для засолювання невеликий сьомги вагою 2-2,5 кг

Крім основного інгредієнта, будуть потрібні:

  • 150 г солі;
  • 70 г цукру;
  • за бажанням прянощі.
Дивіться також:  Картопляні котлети – 10 рецептів приготування

Послідовність дій:

  • Спочатку видаляються голова і хвіст, потім риба потрошится.
  • Після тушка добре промивається кип’яченою водою.
  • Попередньо обсушенная риба натирається сумішшю солі і спецій, а далі обертається харчовою плівкою.
  • Через 3 години знаходження при кімнатній температурі сьомга забирається в холод, де залишається на 12 годин.

Важливо! Промивати тушку при підготовці проточною водою не варто, оскільки це може помітно скоротити термін зберігання делікатесу.

Якщо захотілося поласувати корисним делікатесом, багатим поживними елементами, у вигляді шматочка солоної сьомги, неважко приготувати його самостійно, заощадивши при цьому певну суму.