Узвар з шипшини – 7 рецептів, як зварити смачний і корисний компот

Невибагливий колючі кущі шипшини любимо багатьма дачниками і садівниками, але не тільки за його невибагливість і ніжне пахощі квітів, але і за величезну користь, укладену в його ягодах, які можна збирати з кінця літа до початку морозів, щоб потім приготувати смачний і корисний компот із шипшини.

Компот із сушеної шипшини

Сушені плоди шипшини можна купувати цілий рік, тому це прекрасний продукт для приготування ароматного компоту. Підсолодити напій можна цукром, так і медом. З тією лише різницею, що мед розчиняють в готовому теплом компоті, а цукор кладуть у киплячу воду.

Для пряного компоту із сухих плодів шипшини знадобляться:

  • 1500 мл питної води;
  • 250 г сушеної шипшини;
  • 1 паличка кориці;
  • ½ Апельсина;
  • цукор або мед за смаком.

Приготування покроково:

  • Шипшина перебрати, промити під проточною водою і покласти в термос. Залити гарячою водою і настояти протягом півгодини.
  • Розпарені ягоди разом з водою перелити з термоса в каструлю, додати корицю, цедру половини апельсина і довести до кипіння.
  • Всипати і розмішати цукор, проварити п’ять хвилин, вимкнути вогонь, влити сік, вичавлений з половини апельсина, і настоювати до повного охолодження під кришкою.

У готовому відварі ягід шипшини міститься багато аскорбінової кислоти (вітаміну C), яка благотворно впливає на імунну систему, але негативно позначається на зубній емалі, тому після вживання шипшинового компоту, краще пополоскати рот чистою водою.