Узвар з шипшини – 7 рецептів, як зварити смачний і корисний компот

Невибагливий колючі кущі шипшини любимо багатьма дачниками і садівниками, але не тільки за його невибагливість і ніжне пахощі квітів, але і за величезну користь, укладену в його ягодах, які можна збирати з кінця літа до початку морозів, щоб потім приготувати смачний і корисний компот із шипшини.

Компот із сушеної шипшини

Сушені плоди шипшини можна купувати цілий рік, тому це прекрасний продукт для приготування ароматного компоту. Підсолодити напій можна цукром, так і медом. З тією лише різницею, що мед розчиняють в готовому теплом компоті, а цукор кладуть у киплячу воду.

Для пряного компоту із сухих плодів шипшини знадобляться:

  • 1500 мл питної води;
  • 250 г сушеної шипшини;
  • 1 паличка кориці;
  • ½ Апельсина;
  • цукор або мед за смаком.

Приготування покроково:

  • Шипшина перебрати, промити під проточною водою і покласти в термос. Залити гарячою водою і настояти протягом півгодини.
  • Розпарені ягоди разом з водою перелити з термоса в каструлю, додати корицю, цедру половини апельсина і довести до кипіння.
  • Всипати і розмішати цукор, проварити п’ять хвилин, вимкнути вогонь, влити сік, вичавлений з половини апельсина, і настоювати до повного охолодження під кришкою.

У готовому відварі ягід шипшини міститься багато аскорбінової кислоти (вітаміну C), яка благотворно впливає на імунну систему, але негативно позначається на зубній емалі, тому після вживання шипшинового компоту, краще пополоскати рот чистою водою.

Зі свіжих ягід

Свіжим шипшиною поласувати випадає не так часто. Його можна збирати лише протягом пари тижнів у момент дозрівання, але якщо пощастило купити або зібрати свіжих ягід, то з них можна зварити корисний компот, в якому буде більше вітамінів.

Для цього напою потрібно підготувати:

  • 2000 мл води;
  • 100-150 г свіжих плодів шипшини;
  • 150-200 г будь-яких інших ягід (малина, ожина, полуниця);
  • цукор.
Дивіться також:  Кава Бушидо (Bushido): види і опис, 3 рецепта приготування

Як зварити компот із свіжого шипшини:

  • У каструлі відповідного обсягу закип’ятити воду, і вже у вируючій ключем рідини розчинити цукор. Його кількість слід регулювати за своїм смаком.
  • Шипшина перебрати, відклавши попсований ягоди, при бажанні можна видалити насіння і волоски, що знаходяться в середині. Але і без таких маніпуляцій компот вийде смачним.
  • У киплячу солодку воду всипати підготовлений шипшина і вимиті інші ягоди. Оскільки вітамін с, який міститься в плодах, розпадається при тривалій тепловій обробці, то томити ягоди на вогні слід не більше 5-7 хвилин.
  • Потім вимкнути плиту, накрити каструлю кришкою і настоювати до охолодження. Перед подачею компот відфільтрувати через кілька шарів марлі або фільтр для кавомашини і охолодити.

Як зварити напій в мультиварці

Зварити шипшиновий компот можна і в мультиварці, використовуючи режим «Гасіння». Оскільки ця програма припускає нагрівання вмісту мультикастрюли не більше ніж до 90-93 градусів, то більша частина аскорбінової кислоти і каротину залишаються в готовому напої, а не розпадаються при кип’ятінні. Ягоди шипшини в такому компоті можна доповнити сушеними фруктами і ягодами на свій смак.

Пропорції інгредієнтів для напою, приготованого в мультиварці:

  • 150 г сушених ягід шипшини;
  • 50 р сушеної горобини;
  • 140 р цукру або трохи більше/менше за смаком;
  • 3000 мл питної води.

Варити компот слід таким чином:

  • Ягоди перебрати і при необхідності обполоснути в прохолодній воді. Потім разом із цукром скласти в каструлю і залити холодною водою.
  • Кришку пристрою закрити, запустити опцію «Тушкування» на 60-90 хвилин. Після звукового сигналу можна ще трохи потримати компот на підігріві, а потім ще пару годин настоювати до охолодження.

Узвар з шипшини і яблук

Це дуже простий і смачний рецепт напою, який можна приготувати в будь-який час, використовуючи як свіжі, так і сушені яблука. Нижче наведено приблизне співвідношення компонентів відвару, але їх можна змінити, зробивши компот більш яблучним або шипшиновим.

Дивіться також:  Грог – 13 рецептів напою в домашніх умовах

Склад:

  • 90 г сушеної шипшини;
  • 240 г свіжих яблук або 120 г сушених;
  • 70 г цукрового піску;
  • 10 г апельсинової або мандаринової цедри;
  • 1500-2000 мл води.

Черговість дій:

  • Каструлю з водою поставити на вогонь і довести до кипіння. Тим часом підготувати яблука і ягоди. Сушені інгредієнти перебрати і, якщо є така необхідність, промити. Свіжі яблука вимити й нарізати часточками.
  • Якщо яблука сушені, то їх кладуть у закипілу воду і проварюють 10 хвилин, потім додають шипшина, і варять компот ще 5 хвилин. Свіжі яблука кладуть разом з шипшиною.
  • Після цього вогонь вимкнути, в напій додати цукор, розмішати, накрити кришкою і настоювати від півгодини. Готовий напій відфільтрувати і перелити в глечик або іншу тару.

З додаванням кураги

У узвар з шипшини можна додавати будь-які сухофрукти, що знайдуться на кухні: родзинки, чорнослив, курагу та інші. Але щоб напій вийшов дійсно смачним і інгредієнти віддали якомога більше смаку, потрібно дотримуватися ряду правил приготування. Розглянемо їх усі на прикладі компоту з кураги і шипшини.

До складу напою входять:

  • 100 г ягід шипшини;
  • 200 р кураги;
  • 50-75 г цукру;
  • 2000 мл води.

Хід роботи:

  • Курагу переглянути і відкласти в сторону дефектні екземпляри. В ємність, у якій буде готуватися напій, скласти сухофрукти, залити їх холодною водою і залишити на 6-8 годин, щоб вони гарненько набубнявіли.
  • Щоб шипшина віддав більше свого смаку, ягоди потрібно подрібнити. Для цього з них видаляють насіння разом з волосками, а м’якоть потім трохи розминають в ступці.
  • Курагу поставити на вогонь у воді, в якій вона провела належну кількість годин. Коли вода закипить, каструлю відправляємо підготовлені шипшина і цукор. Варити компот не більше 5-7 хвилин.
  • Готовий напій до повного охолодження настояти під кришкою, а потім обов’язково процідити через кілька шарів марлі, щоб у нього не потрапили волоски з серцевини шипшини, які можуть подразнювати слизові рота і гортані.
Дивіться також:  Як варити какао? 8 рецептів приготування какао на молоці та воді

Технологія приготування з глодом

У фітотерапії відвар з плодів шипшини і глоду використовують для зниження високого тиску, але якщо немає протипоказань (знижений тиск або вагітність), то і без лікувальних цілей можна втамувати спрагу, випивши компот із шипшини з глодом.

Інгредіентний складу напою:

  • 100 г плодів шипшини;
  • 100 г ягід глоду;
  • 700 мл води;
  • підсолоджувач за смаком.

Алгоритм приготування:

  • Шипшина і глід перебрати, обдати окропом і скласти в термос. Для більшого аромату ягоди можна трохи розім’яти.
  • Закип’ятити воду і залити нею підготовлені плоди. Трохи потримати термос відкритим, потім щільно закрити колбу і залишити на ніч.
  • Після цього напій залишається тільки процідити і підсолодити по смаку.

Ягідний компот для дітей

Цитрусові, багаті вітаміном C, часто викликають алергічні реакції, тому зміцнити дитячий імунітет з допомогою цих фруктів не вдасться. У цьому випадку на виручку прийде ягідний компот з шипшини і чорниці.

Для його приготування потрібні:

  • 90 г сушеної шипшини;
  • 30 г сушеної чорниці;
  • 1250 мл води;
  • 60 г меду або цукру.

Приготування:

  • Позбавлений від кісточок і волосків шипшина подрібнити разом з сушеною чорницею і перемішати. Отриману суміш залити гарячою водою в половинному обсязі від рецептурного кількості. Настояти все 20-30 хвилин.
  • Настій процідити через марлю, а отримані вичавки знову залити окропом і також наполягти, з’єднати обидві порції компоту і підсолодити. Вітамінний компот готовий.