Закваска для йогурту – 3 рецепта приготування в домашніх умовах

Закваска для йогурту, яка продається в багатьох супермаркетах і аптеках, допоможе приготувати прекрасний дієтичний продукт, натуральний і корисний. Вже кілька століть назад йогурт в Європі був не тільки продуктом харчування, але і ліками, яке охоче використовувалося в народній медицині. Опис різноманітних заквасок і рецепти домашнього йогурту допоможуть краще зрозуміти принцип їх дії і вникнути в тонкощі процесу приготування.

Як зробити закваску для йогурту в домашніх умовах?

Для приготування йогурту в домашніх умовах можна використовувати суху закваску або готувати живу на молоці, і зберігати в холодильнику.

Потрібно пам’ятати, що живу закваску рекомендують готувати тільки 1 раз сухий, яку продають у магазині. Потім бажано використовувати новий сухий концентрат.

Суха закваска для йогурту

Переваги сухої закваски в тривалому терміні зберігання, що становить не менше 1 року з моменту виготовлення. Для отримання домашнього натурального йогурту її вибирають в аптеці або в магазині, а потім зберігають у темному, прохолодному місці. Під час приготування йогурту додають закваску в тепле молоко і витримують складу 6 – 8 годин при температурі від 36 до 38 градусів. Готовий йогурт зберігають у холодильнику не більше 5 днів.

Жива закваска для йогурту

Для приготування живої закваски в тепле молоко додають суху закваску. Молока беруть в два рази менше, ніж для звичайного йогурту (на 1 г – півлітра молока).

Для приготування живої закваски:

  • Молоко кип’ятять.
  • Потім охолоджують до 38 градусів.
  • Додають закваску і витримують складу в йогуртниці або теплому місці 8 годин.

Вийшла тягуча маса слабокислого смаку – це жива закваска, яку потрібно зберігати в чистому, щільно закритій банці в холодильнику не більше 5 днів. Щоб зробити з неї йогурт, беруть 2 ст. л. робочої закваски на 1 л молока. Час приготування буде складати близько 8 годин.

Дивіться також:  Компот із заморожених ягід – 7 рецептів, як зварити смачний домашній компот

Яка закваска для йогурту краще: порівняльні характеристики

Лікарі часто призначають закваски йогурту, як лікувальні препарати для відновлення мікрофлори кишечника. Неправильно підібрані, вони можуть викликати неприємні наслідки. Бажано порадитися з лікарем, яка закваска краще для вас. Наприклад, якщо є непереносимість лактози, необхідно купувати закваски з лактулозою. Для дітей є також спеціальні препарати, які можна приймати, починаючи з народження.

Закваска «Віво» (Vivo)

«Йогурт Віво» – це суха закваска, яка підходить для приготування домашнього натурального йогурту. Вона користується популярністю у покупців завдяки високій якості. Виробник «Віво» знаходиться на Україні. Закваска для йогурту vivo раніше продавалася в стіках по 10 штук в одній картонній упаковці, тепер її можна придбати в невеликих пластикових баночках.

Вона містить:

  • три види лактобактерій;
  • ацидофільну паличку;
  • болгарську паличку.

У готовому йогурті корисні бактерії дають високий вміст молочної кислоти, згубною для хвороботворних мікроорганізмів.

У виробника є в асортименті закваски для дитячого харчування:

  • «Біфівіт» (з 6 місяців);
  • «Віталакт» (дітям від 1 року).

Для зміцнення здоров’я дорослих виробник пропонує цілу серію заквасок, серед яких: «Стрептосан», «Сімбілакт», «Ацидолакт», «Йогурт з лактулозою» і «Сімбілакт з лактулозою».

«Наріне» для йогурту

Виробник випускає закваску для приготування домашнього йогурту в трьох формах:

  • таблетки;
  • капсули;
  • порошок.

«Наріне» містить живі ацедофильные лактобактерії.

На користь таких заквасок для йогурту говорить те, що вживати кисломолочний продукт на їх основі можна малюкам від народження. Готовий продукт має ніжну, м’яку консистенцію, трохи слизкую.

Закваска «Сімбілакт»

Корисна закваска «Сімбілакт» із серії «Віво» — це пробіотик нового покоління, до складу якого входять такі мікроорганізми:

  • лактобактерії;
  • лактококи;
  • біфідобактерії;
  • пропионово-кислі бактерії.

За смаком готовий йогурт з «Симбилакта» мало відрізняється від звичайного, але має більше цілющих властивостей. Він захищає організм від мікробів і токсинів, сприяє травленню і синтезу вітаміну К.

Дивіться також:  Кава по-віденськи – 7 рецептів, як приготувати і красиво подати на стіл

«Эвиталия» для йогурту

Продається закваска «Эвиталия» в пакетах по 5 штук в 1 упаковці або скляних флаконах. Виробник знаходиться в Москві.

До складу продукту входять штами корисних бактерій:

  • лактококи;
  • лактобацили;
  • пропионово-кислі бактерії.

Готовий йогурт має чудовий, ніжний смак. Він легко засвоюється, містить необхідні поживні компоненти, нормалізує обмін речовин в організмі.

В йогуртниці: класичний рецепт

Для приготування потрібна будь-яка суха закваска для йогурту, якісне молоко і йогуртниця. Добре, якщо є термометр для визначення температури рідини (молока), але можна обійтися і без нього.

Процес приготування:

Якщо молоко домашнє або з невеликим терміном зберігання, його необхідно перед приготуванням перекип’ятити, а потім остудити до 35 або 38 градусів. Пастеризоване молоко тривалого зберігання досить просто підігріти до потрібної температури.

  • У тепле молоко додати обрану закваску у відповідності з рекомендаціями на упаковці. Перемішати молоко, щоб сухі частинки розчинилися і рівномірно розподілені по об’єму рідини.
  • В чисті склянки йогуртниці розлити молоко із закваскою, накрити кришками.
  • Встановити їх в йогуртницю, виставити температуру 36 градусів і час від 6 до 8 годин.

По цьому рецепту виходить класичний натуральний йогурт з нейтральним і ніжним смаком. У нього за бажанням можна додати будь-які добавки – солодкі фрукти, шматочки бісквіта або печива. Натуральним йогуртом заправляють також овочеві салати.

В мультиварці

Приготувати йогурт в мультиварці можна по простому рецептом.

Для цього знадобиться:

  • 1 л молока;
  • 1 г сухої закваски.

Приготування:

  • Молоко нагріти в мультиварочной чаші в режимі «Підігрів» до 38 градусів.
  • Перелити в чисту каструлю, додати закваску і перемішати.
  • Розлити по скляних банках з кришками, ємністю близько 250 мл. Накрити кришками, але не закручувати.
  • На дно мультиварочной чаші покласти гумовий килимок або рушник.
  • Поставити зверху банки з заквашенным молоком, налити теплу воду в каструлю до рівня молока в банках.
  • Включити програму «Йогурт», встановивши таймер на 8 годин.
Дивіться також:  Як приготувати какао – 7 рецептів смачного какао

Готовий продукт поставити в баночках на полицю холодильника. Через 2 години він стане густим і тоді його можна буде їсти з фруктами і ягодами, цукровою пудрою або просто так, без наповнювачів.

Простий рецепт домашнього йогурту в банку

Для домашнього йогурту можна вибрати будь-яку закваску, яка є в магазині, і якісне молоко.

Обов’язкова умова успішного приготування – весь посуд має бути стерильно чистою.

Для приготування домашнього йогурту знадобляться такі продукти:

  • молоко – 1 л;
  • закваска – 1 шт.;
  • мед і шоколадне печиво для подачі.

Приготування:

  • В чистій каструлі з товстим дном потрібно довести молоко до кипіння, а потім остудити його до 37 – 38 градусів.
  • Додати 1 упаковку закваски для йогурту, чистою ложкою перемішати і накрити каструлю щільною кришкою.
  • В грілку налити гарячу воду, зверху поставити каструлю з заквашенным молоком і укутати її вовняною ковдрою.
  • Приблизно через 8 годин йогурт буде готовий. Він стане густим.
  • Перекласти готовий продукт в чисту скляну банку з кришкою і прибрати в холодильник.
  • Подавати йогурт з шматочками шоколадного печива і ложкою меду.

Протягом 5 днів після приготування домашнього йогурту з магазинної закваски, можна використовувати його для нової порції. Для цього достатньо 1 ст. ложку готового продукту додати в 0,5 л молока і далі зробити усі так, як описано в рецепті вище.

Чудовий домашній йогурт на сніданок поліпшить не тільки настрій, але і травлення. Його можна подавати з медом і печивом, з варенням або свіжими фруктами.