Закуска до вина – 12 найкращих рецептів закусок до червоного і білого вина

Вино – напій богів, який потрібно вміти пити. Існує ціла наука, присвячена винного етикету, в якому важливе місце займає правильно підібрана до напою закуска. Саме вона дозволяє розкрити всю палітру смаків поданого вина, дає можливість насолодитися кожною ноткою.

Закуски до червоного вина

Кращим поєднанням з червоним вином мають м’ясні закуски: сири, овочі і риба.

Це можуть бути такі страви, як:

  • шашлик;
  • печеня з дичини;
  • піца або лазіння;
  • овочеве рагу;
  • просто смажене м’ясо і т. д.

До червоному сухому вину

Червоне сухе вино досить невибагливий напій, до якого можна подати м’ясо з різними спеціями. Відмінним варіантом стануть медальйони з яловичини.

Для їх приготування потрібно підготувати такі продукти:

  • вирізка яловича – 300 г;
  • суміш перців – 1 / 3 ч. л.;
  • кухонна сіль – за смаком;
  • олія оливкова – 2 ст. л.;
  • коньяк – 50 мл

Важливо. Сіль потрібно брати звичайну — не дрібну і не йодовану. Це дозволить зробити м’ясо більш соковитим.

Спосіб приготування медальйонів:

  • Підготувати м’ясо, зрізавши з нього всі плівки і сухожилля, промивши і просушивши продукт.
  • Вирізку нарізати на смужки, товщина яких не перевищує 5 див.
  • Згорнути пласти у вигляді рулетиків, після чого акуратно придавити долонею кожне виріб, щоб вийшли своєрідні круглі медальйони.
  • Поперчити заготовки і посолити.
  • Для більшої впевненості можна скріпити боки з допомогою нитки або обернути м’ясо у вузькі шматочки фольги.
  • Обробити отримані «прикраси» маслом, викласти на розігріту сковороду з невеликою кількістю жиру.
  • Обсмажити з кожного боку по 3 хвилини, потім збризнути коньяком і підпалити.
  • Відправити страву в духовку на 7-10 хвилин при температурі 200 °С, виклавши порції на решітку.

Чим крупніше м’ясні медальйони, тим довше потрібно їх запікати. Але перевищувати час 10 хвилин не варто, щоб страва зберегли соковитість і насиченість смаку.

Закуска до вина готова. Можна подати її на тарілці зі свіжими овочами.

Що подати до червоного полусладкому/напівсухому провину

Закуска до вин може бути практично будь-який, але краще віддати перевагу легким страв. Це може бути дичину, сири, морепродукти, фрукти, сири і навіть десерти.

Перший варіант закуски – грудка запечена, для приготування якої потрібно мати:

  • курячі грудки – 500 г;
  • сіль і спеції;
  • олія рослинна;
  • часник – 2 зубчики;
  • гірчицю.

Поетапне приготування:

  • Грудки надрізати в декількох місцях.
  • Змішати сіль, готову гірчицю і перець.
  • Змастити цією сумішшю м’ясо.
  • Вставити в отримані «кишеньки» шматочки часнику.
  • Обернути заготовки у фольгу.
  • Запікати в духовці протягом 15 хвилин.
  • Розгорнути грудинку, змастити її маслом, продовжити приготування ще 5 хвилин.
Дивіться також:  Як зварити яйця в мікрохвильовій печі – 6 способів приготування

Закуска до червоного полусладкому провину з курки готова.

Другий варіант закуски – канапе з сиром і морепродуктів.

Для приготування потрібно:

  • сир – 200 г;
  • оливки – 1 банка;
  • креветки відварні;
  • гострий соус для ракоподібних з майонезу, часнику і лимона.

Першим ділом потрібно приготувати соус:

  • 50 мл майонезу змішати з 1 ч. л. соку лимона.
  • Подрібнити ½ головки очищеного часнику.
  • Додати його в суміш, приправте за смаком сіллю і перцем.

Важливо. Варені креветки покласти в приготований соус, щоб вони просочилися. На це буде потрібно не менше 30 хвилин.

  • Сир нарізати на невеликі кубики. Краще всього використовувати сорти з цвіллю. А ось від вершкових видів варто відмовитися.
  • На шпажку нанизати шматочок сиру, за ним оливку, потім креветку (просушену серветками від соусу).
  • Закінчити конструкцію кубиком сиру.

Третій варіант – фрукти на шпажках.

Для них потрібно очистити і нарізати на шматочки наступні фрукти:

  • банан;
  • манго;
  • яблуко;
  • груша.

Четвертий варіант – десерт з морозивом.

Для нього знадобиться:

  • морозиво (звичайний пломбір) – 200 г;
  • цукор – 3 ст. л.;
  • полуниця – 150 г;
  • печиво (Ювелірне або Ювілейне) – 3 шт.

Приготування десерту:

  • Полуницю і цукор збити.
  • Печиво стовкти в крихту.
  • Покласти в прозорий келих шарами: печиво, пюре з полуниці, морозиво, полуничний склад.

Закуски, які підходять до червоного солодкого напою

Червоне солодке вино можна пити навіть без закусок. Але якщо в цьому виникає необхідність, то краще всього підійдуть до напою жирні білкові страви, цитруси і десерти з мінімальним вмістом цукру.

Одним з оптимальних варіантів вважаються блюда з червоної риби. Наприклад, запечена форель.

Для цього потрібно підготувати:

  • свіжу форель – 3 шт.;
  • перець мелений – 1 ч. л.;
  • сіль – 1,5 ч. л.;
  • розмарин – 3 гілочки;
  • ріпчасту цибулю – 2 голівки;
  • вершкове масло – піде на мастило форелі.

Приготування:

  • Очистити рибу, зрізати плавники і помити тушку.
  • Цибулю нарізати кільцями і викласти на деко.
  • Форель посолити і поперчити, викласти поверх лука.
  • Розтопити масло і змастити ним рибу.
  • У кожному черевці розмістити по гілочці розмарину.
  • Випікати в духовці 15 хвилин при температурі понад 200 °С.

Рецепти закусок до білого вина

Закуска до білого вина може бути досить різноманітною. Це страви, які включають морепродукти, телятину, птицю. Особливе місце приділяється салатів, в яких можна зібрати відразу кілька перерахованих інгредієнтів.

Дивіться також:  Соус до риби – 12 рецептів приготування

До білого полусладкому провину

З білим напівсолодким вином можна є безліч продуктів, починаючи м’ясними стравами, закінчуючи нарізкою з сиру різних сортів.

Для цінних гостей можна подати салат з морепродуктів:

  • мідії – 200 г;
  • креветки – 150 г;
  • тушки кальмарів – 2 шт.;
  • оливки – ½ банки;
  • часник – 1 зубчик;
  • сіль і перець – за смаком;
  • петрушка – за бажанням;
  • лимонний сік – 1 ст. л.;
  • олія – за смаком.

Поетапне приготування:

  • Відварити мідії і креветки.
  • Кальмари нарізати кільцями і обсмажити на сковороді, трохи посоливши і поперчив.
  • Нашаткувати оливки і зелень.
  • Приготувати заправку із товченого часнику, олії, перцю, солі і лимонного соку.
  • Викласти в соус, зелень і оливки.
  • Розташувати на блюді шар кальмарів.
  • Розділити на частини креветки і мідії, змішати з оливками та зеленню, викласти на блюдо поверх кальмарів.
  • Страва охолодити.

Закуска до білого полусладкому провину готова.

До сухого напою

Найкращою стравою для подачі до білому сухому вину вважається рибно-овочеве страву.

Можна приготувати сьомгу під шубою, для якої потрібно:

  • сьомга – філе близько 400 м;
  • лимон – 2 шт.;
  • помідори – 300 г;
  • сіль;
  • базилік – 3-4 гілочки;
  • білий або чорний перець;
  • олія рослинна.

Поетапне приготування:

  • Сьомгу нарізати на кілька порційних шматків, змастити сіллю і перцем.
  • Видавити на рибу сік лимона, залишити продукт для маринування на чверть години.
  • Очистити помідори від шкірки, нашаткувати маленькими шматочками.
  • Витягти м’якоть лимона і також подрібнити.
  • Нарубати базилік.
  • Змішати всі інгредієнти, крім риби, поперчити і посолити.
  • Фольгу змастити олією.
  • Кожну порцію риби викласти на окремий аркуш фольги.
  • Поверх помістити суміш з лимона, базиліка і помідорів.
  • Загорнути фольгу, запікати рибу на решітці протягом 10 хвилин.

Плодово-ягідні сорти напою

Це вино вважається самим легким і вишуканим. Розкрити всю багатогранність ароматів допоможе правильна закуска, яка повинна бути ніжною і вишуканою.

Лимонна моцарелла з кабачками на грилі – одна з тих страв, яке вважається ідеальними для подачі до літнього провину.

Для приготування потрібні такі компоненти:

  • кабачки невеликого розміру — 2 шт.;
  • сік лимона – ½ ч. л.;
  • олія оливкова — 1,5 ст. л.;
  • перець чилі — 1/4 шт.;
  • часник — ½ зубки;
  • сіль;
  • зелень базиліка — 0,5 ст. л.
Дивіться також:  Азербайджанський плов – 7 рецептів приготування

Для приготування закуски потрібно:

  • моцарелла — 150 г;
  • цедра лимона — 1 ч. л.;
  • лимонний сік — 0,5 ст. л.;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • оливкова олія — 3 ст. л.;
  • сіль.

Спочатку необхідно приготувати моцарелу:

  • Нарізати сир на шматочки.
  • Змішати терту цедру, цукор, сіль, сік лимона і масло.
  • Покласти кисломолочний продукт в тарілку і залити отриманим маринадом.
  • Залишити страву в прохолодному місці на 30-40 хвилин для настоювання.

Приготування кабачків:

  • Часник подрібнити і залити олією.
  • Додати сіль, лимонний сік.
  • Подрібнити перець і базилік.
  • Кабачки порізати на довгі тонкі скибочки.
  • Трохи посолити овочі, обсмажити з двох сторін на сковороді.
  • Золотисті пластини кабачка викладати на блюдо шарами.
  • Кожен шар змащувати часниковим соусом і пересипати базиліком з перцем.
  • Остиглі кабачки падати на тарілці разом з моцарелою.

На швидку руку

Серед страв, які можна приготувати на швидку руку для подачі до вина, можна виділити різноманітні бутерброди. В залежності від того, яке вино буде на столі, вибирають та інгредієнти для закуски.

Оптимальний варіант, який також є універсальним, — це страва з сиром і червоною рибою. Його можна подавати у звичному бутербродне вигляді, оформленому канапе, а також і в тарталетках.

Сирне канапе:

  • сир – бажано з цвіллю;
  • крекер;
  • сьомга слабосолона.

Інгредієнти нарізати на кубики, нанизати на шпажку. Для оригінальності смаку можна додати виноградинку.

Ще один виграшний варіант – тарталетка з паштетом:

  • паштет курячий;
  • тарталетки;
  • сир;
  • виноград.

Паштет викласти в тарталетки, зверху розмістити кубик сиру і ягоду.

Легкі закуски до вина

Оскільки вино найчастіше п’ють вечорами, то і закуска повинна бути легкою. Це можуть бути овочі або сири.

Можна приготувати запечене овочеве асорті:

  • перець болгарський – по 1 шт. кожного кольору;
  • кабачки – 1 шт.;
  • помідори – 4 шт.;
  • цибуля – 1 головка;
  • часник і зелень – за смаком;
  • сік половини лимона;
  • масло;
  • сіль і спеції.

Приготування асорті:

  • Всі овочі нарізати на шматочки, цибулю нарізати півкільцями.
  • Укласти все в блюдо для запікання, посолити і поперчити.
  • Додати подрібнений часник і зелень.
  • Полити все соком лимона і олією, перемішати, накрити фольгою.
  • Запікати близько 20 хвилин.
  • Розкрити папір і дати овочам підрум’янитися.

Легка закуска до вина готова.

Щоб вино принесло справжнє задоволення, потрібно його пити під правильну закуску, в хорошому настрої і з приємними людьми.