Різноманітні закуски з лаваша вражають своєю простотою і оригінальним яскравим смаком. Такі страви готуються всього за кілька хвилин, але при цьому стають гідною прикрасою святкового столу і моментально підкорюють гостей. Лаваш чудово поєднується зі всілякими начинками: сирною, рибною, грибний, овочевий та багатьма іншими.
Закуски з лаваша з начинкою з крабовими паличками
Інгредієнти: лист лаваша, 190 г соковитих крабових паличок, 5 – 6 пір’я зеленої цибулі, 2 варених яйця, сіль за смаком, легкий майонез.
- Крабові палички крупно труться або просто ріжуться ножем.
- Охолоджені яйця подрібнюються самої дрібної теркою.
- На горизонтальній поверхні розкладається лист лаваша. Він змащується підсоленим за смаком майонезом.
- Зверху розсипаються подрібнені палички, терті яйця, рубаний лук.
- Разом з начинкою лаваш акуратно згорнути рулетом.
Вийшла закуска з крабовими паличками покривається харчовою плівкою і забирається в прохолоду на півгодини. Далі рулет нарізати невеликими шматочками.
Готуємо з м’ясним фаршем
Інгредієнти: 3 аркуша тонкого лаваша, 340 – 380 г будь-якого м’ясного фаршу, по 1 шт. томатів, моркви та цибулі, 60 г сиру, 2 часникові часточки, свіжа зелень, сіль, перець, майонез.
- Овочі дрібно ріжуться. Томат нарізається тонкими кружечками.
- Подрібнені цибулю з морквою обсмажуються до апетитної рум’яності, після чого з’єднуються з фаршем і тужать разом до готовності м’яса. Маса солиться, перчится, в неї додається пропущений через прес часник.
- Зелень промивається і дрібно рубається.
- Сир крупно треться.
- Перший лист лаваша розкладається на столі, змащується майонезом, на ньому розкладається остиглий фарш.
- Далі розподіляється другий промазанный майонезом лист. На нього викладається зелень і кружечки помідорів.
- На третій лист з соусом висипається тертий сир.
Така закуска з лаваша з начинкою акуратно згорнути рулетом, що прибирається в пакет і в прохолодне місце приблизно на годину. Далі частування ріжеться товстими шматочками і подається гостям.
Начинка з сьомгою і вершковим сиром
Інгредієнти: 2 тонких вірменських лаваша, 190 г слабосоленої сьомги, 140 г сирного вершкового сиру, пучок листового салату, половина свіжого великого огірка, щіпка орегано.
- Слабосолона риба ріжеться дрібними шматочками.
- На горизонтальній поверхні розкладається перший лист лаваша. Він змащується половиною сиру. Далі розподіляються промиті і обсушені салатні листя і тонкі кружечки огірка.
- Зверху укладається другий лист лавашу, змащений залишилися сиром. На ньому розподіляються рибні шматочки. Розсипається орегано за смаком.
Майбутня закуска з червоною рибою згортається щільним рулетом, покривається плівкою і забирається в холодильник.
Пікантний варіант з сиром і солоним огірком
Інгредієнти: 230 г жирного сиру, тонкий лаваш, пучок зелені кропу, болгарський перець, 2 часникові часточки, 5 ст. ложок сметани, невеликий солоний огірочок.
- Сир викласти в салатницю, добре розминається виделкою і змішується зі сметаною.
- У масу відправляється роздавлений часник, порізаний кріп.
- Перець, позбавлений від плодоніжки і насіння, нарізати тонкими смужками. Так само подрібнюється і солоний огірочок.
- Перший лист лаваша промащується сирною сумішшю. Зверху розподіляються шматочки перцю і огірка.
- Заготівля щільно згортається і забирається в холодильник.
Готовий охолоджений рулетик в лаваші нарізати великими шматочками і подається до столу.
Закуска з лаваша з куркою і грибами
Інгредієнти: широкий довгий лаваш, по 270 г свіжих печериць і курячого філе, 180 г вершкового сиру, по пучку свіжого кропу, петрушки, сіль, 1 ст. л. подрібнених маринованих огірків, мелений перець, цибулина.
- Курятина відварюється до готовності і розбирається на волокна.
- Гриби мити, чистити і нарізати пластинками. Далі вони солятся, перчатся і обсмажуються до повної готовності. Наприкінці до печерицям висипаються кубики цибулі. Разом інгредієнти смажать до золотистого відтінку овоча.
- Зелень дрібно ріжеться. Замість звичних кропу і петрушки можна взяти іншу по своєму смаку, наприклад, кінзу.
- Лаваш добре промащується вершковим сиром.
- Зверху висипаються волокна курятини, грибна смаження, зелень, огірки.
- Заготівля скручується в щільний акуратний рулет.
Готову страву покривається плівкою і забирається в холод. Далі закуска гострим ножем, ріжеться на товсті шматочки. Це відмінне доповнення до супу або ситний варіант перекусу.
З консервованими сардинами
Інгредієнти: 3 тонких лаваша, банку консервованих сардин, 3 варених яйця, пачка майонезу, 160 г сиру, свіжий кріп.
- З риби зливається зайва рідина, після чого сардини розминаються виделкою.
- Варені яйця остуджувати і обробляються великою теркою. Таким же чином подрібнюється твердий або напівтвердий сир.
- Кріп подрібнюється, змішується з майонезом в окремому посуді.
- Перший лаваш щедро промащується соусом з попереднього кроку. Далі розподіляється розім’ята риба.
- Другий лаваш також покривається майонезом із зеленню. На нього висипаються подрібнені яйця.
- Третій лаваш, промазанный соусом, покривається тертим сиром.
- Всі верстви разом згортаються в щільний рулет. Вийшла закуска відправляється в холодильник мінімум на 4 години.
Можна прибрати рулет в прохолоду на всю ніч, а вранці нарізати шматочками.
З корейською морквою
Інгредієнти: великий тонкий вірменський лаваш, 2 варених яйця, 2 плавлених сирка, 210 г моркви по-корейськи, 3 ст. л. майонезу, 4 – 5 гілочок кропу.
- Яйця і сир крупно труться і висипаються в одну миску.
- Пікантна морквина віджимається від маринаду і викладається до інших продуктів.
- В начинку додається майонез і подрібнена зелень. При необхідності можна досолити суміш.
- На лаваш викладається начинка вийшла і розподіляється по всій поверхні листа.
- Лаваш загортається щільним акуратним рулетом.
- Заготівля покривається плівкою і забирається в прохолоду.
Через годину рулет ріжеться порційними шматками.
З начинкою з печінки тріски
Інгредієнти: банка консервів з рибної печінки, великий лаваш тонкий, 3 варених яйця, 40 г сиру, майонез, зелень.
- Печінка розминається виделкою.
- Охолоджені яйця поділяються на складові і окремо крупно труться. Таким же способом подрібнюється сир.
- Зелень дрібно рубається.
- Лаваш добре промащується майонезом. На нього поруч один з одним поперек викладаються по черзі всі підготовлені варіанти начинки.
Заготівля згортається щільним рулетом і забирається на холод.
Закуски з лаваша з начинкою з шинки і сиру
Інгредієнти: 2 вірменських лаваша, 3 часникові часточки, 130 г легкого майонезу, 80 г сиру, свіжий кріп, 230 г курячої шинки.
- Соус готується з майонезу, подрібненого часнику і свіжого або сушеного) кропу.
- Отриманою масою змащується перший лаваш. Зверху викладаються тонкі смужки шинки, висипається тертий сир.
- Такі ж дії потрібно виконати і з другим листом лаваша.
Заготівля згортається з двох, покладених один на одного, лавашів рулетом і добре охолоджується.
З горбушею і болгарським перцем
Інгредієнти: 130 г малосольною горбуші, тонкий широкий лаваш, свіжий огірочок, солодкий болгарський перець, 2 плавлені сирки.
- Зелень добре промивається, обсушивается і дрібно нарізати. Вона змішується з тертим плавленим сиром. Дуже зручно використовувати для такої закуски м’який продукт в «ванні».
- Отриманою масою рясно змащують лаваш.
- Зверху викладаються тонкі кружечки огірка і невеликі шматочки риби без рідини.
- Також по поверхні лаваша розподіляються брусочки солодкого перцю.
Згортається щільний рулет. Перед нарізанням його потрібно прибрати на пару годин в холод.
Щоб закуска легко різалася, перед кожним новим розрізом змочуйте ніж у воді з додаванням лимонного соку.
Святкова закуска з вареною ковбасою
Інгредієнти: 4 тонких лаваша, 330 г якісної вареної ковбаси, стільки ж твердого сиру, 170 г корейської моркви, легкий майонез, свіжа зелень петрушки.
- Ковбаса очищається від шкірки, нарізають соломкою або кубиками.
- Сир дрібно треться. Чим тонше вийде стружка продукту, тим ніжніше буде готова закуска на смак.
- Зелень добре промивається, обсушивается, шинкуется.
- Перший лист змащується майонезом, і на нього викладається морквина.
- Далі йде другий лист з соусом і ковбасою.
- Потім розподіляється шар з лаваша, промазанный майонезом і посипані сиром.
- Четвертий аркуш змащується соусом і посипається зеленню.
Закуска згорнути рулетом. Далі можна відправити її охолоджуватися або злегка запекти в духовці.
З начинкою з курячої печінки
Інгредієнти: 3 лаваша, 5 великих заздалегідь зварених яєць, майонез за смаком, 270 г плавленого сиру, 2 ріпчасті цибулинки, 320 г курячої печінки, свіжий часник, зелень.
- Печінка вариться до повної готовності в солоній воді. Далі вона крупно треться. За тим же принципом подрібнюються і охолоджені яйця.
- Майонез змішується з розчавленим часником.
- Цибуля обсмажується до рум’яності і рум’яного кольору на будь-якому розігрітому маслі.
- Перший шар лаваша покривається часниковим соусом і тертими яйцями.
- Другий – подрібненої з печінкою смаженою цибулею.
- Третій – плавленим сирком і порізаною зеленню.
- Згортається щільний рулет і добре охолоджується.
Заготівля нарізати невеликими шматочками.
Ніжна начинка з оселедцем і авокадо
Інгредієнти: великий тонкий лаваш, 120 г філе оселедця в олії, 2 варених яйця, 60 г майонезу, 3 ч. л. гірчиці в зернах, авокадо, свіжий міцний огірочок, сік з половини лимона.
- Яйця труться на тертці з самими великими поділками.
- Філе риби витягується з масла і нарізається тонкими пластинками.
- Огірок крупно треться.
- Авокадо чиститься, нарізане тонкими пластинками і сбрызгивается лимонним соком.
- Лаваш промащується сумішшю з майонезу і гірчиці.
- Зверху по черзі викладаються всі підготовлені складові.
- Згортається щільний рулет і покривається плівкою.
Закуска готова пару годин витримують на холоді і тільки після цього ріжеться шматочками.
З консервованим тунцем
Інгредієнти: пласт лаваша, банка консервованої риби, варене яйце, 90 г м’якого плавленого сиру, половина пучка свіжої зелені, 1 ст. л. майонезу, по дрібці солі, перцю.
- Варені яйця мельчатся кубиками, після чого змішуються з майонезом і м’яким сиром.
- Маса солиться, перчится. За смаком у неї можна розчавити зубок часнику.
- Тунець розминається виделкою до однорідності.
- Зелень миється, просушується, дрібно рубається.
- На весь аркуш лаваша розподіляється сирно-яєчну масу. Зверху розмазуються консерви, розсипається зелень.
- Інгредієнти розрівнюються. «Конструкція» згортається в рулет.
На просочення в прохолоді закуски потрібно не менше півгодини.
Зі шпротами і сиром
Інгредієнти: 90 г шпротів в олії, твердого сиру, оливкового майонезу, 2 вірменських лаваша, 2 часникового зубчики, 2 варених яйця.
- Перший лаваш розстилається на столі, змащується майонезом, присипається рубаним часником, тертим сиром і дрібними кубиками охололих яєць.
- Зверху розподіляється другий лист. Він також промащується соусом.
- На нього викладаються половинки рибок без кісток і хвостів.
- Готова закуска з сиром згортається тугим рулетом.
Блюдо перед зняттям проби забирається в холод мінімум на годину.
Ситна закуска з лаваша з копченою куркою
Інгредієнти: 2 тонких лаваша, 180 г корейської моркви, 130 г сиру, 6 листів пекінкі, по 2 шт. свіжих томатів і огірків, 420 г копченої грудинки птиці, майонез, кетчуп.
- Лаваш промащується сумішшю кетчупу і майонезу. Зверху укладаються листя китайської капусти.
- На пекинку висипаються кубики копченої курки, а також всі довільно подрібнені свіжі овочі.
- Далі розподіляється віджата від розсолу корейська морквина і тертий сир.
- Лаваш обережно згорнути у вигляді конверта.
Закуска підігрівається в мікрохвильовці або обсмажується на грилі, після чого подається до столу.
Начинка для лаваша з червоною рибою і креветками
Інгредієнти: тонкий широкий лаваш, по 120 г очищених креветок і слабосоленої сьомги, 2 плавлені сирки, майонез.
- Морепродукти відварюють до готовності, після чого дрібно нарізати.
- Сирки дрібно труться. Щоб зробити це було зручніше, їх заздалегідь можна підморозити.
- Риба нарізати невеликими шматочками.
- Лист лаваша щедро промащується майонезом. Поверх соусу висипається тертий сир.
- Далі розкладаються риба і креветки.
Лаваш згортається в щільний рулет. Він покривається харчовою плівкою і забирається в прохолоду на деякий час.
Лаваш в духовці з сирною начинкою
Інгредієнти: 2 тонких лаваша, 320 г сиру, пучок свіжої зелені, 120 г сметани, 220 г сиру.
- Сир розминається виделкою, змішується зі сметаною, подрібненою зеленню і крупно тертим сиром. Трохи стружки останнього залишається для прикраси страви.
- Начинка ділиться на два лаваша. Кожен з них згортається конвертом, присипається сиром і поставити в духовку на 15 – 17 хвилин.
Готова гаряча закуска з лаваша подається до столу відразу ж.
Ека — вірменська закуска з лаваша
Інгредієнти: 3 невеликих аркуша тонкого лаваша, 6 сирих яєць, 130 г сиру і шинки, вершкове масло.
- Сир крупно треться, шинка ріжеться брусочками.
- Кожен лаваш розрізається на 2 частини. Вони змочуються водою за допомогою силіконової пензлика.
- На сковороді розтоплюється вершкове масло. Зверху укладається перший шматочок лаваша, виливається перше збите яйце. Висипається частину тертого сиру і шинки.
- Краю заготовки загортаються і «конвертик» смажиться з двох сторін.
- Так само готуються інші примірники.
Закуску смачно їсти як гарячою, так і холодною.
Закуска «Гості в шоці»
Інгредієнти: лаваш тонкий, 2 помідора, 2 великих яйця, 160 г плавленого сиру, 220 г копченої ковбаси, зубок часнику, 2 ст. л. борошна, сіль.
- Лаваш ріжеться невеликими квадратами. Кожен шматочок змащується сиром, змішаним з розчавленим часником.
- На пласт висипається частина кубиків копченої ковбаси, шматочки помідорів. Заготівля покривається другим квадратом.
- Яйця збовтуються з борошном, солятся. У цю масу мачає лаваш з двох сторін. Він повинен добре просочитися сумішшю.
Закуска з лаваша «Гості в шоці» обсмажується до рум’яності з двох сторін.