Заливне з курки — 11 рецептів приготування

Кмітливість і талант наглядової французького кухаря подарували світу холодне блюдо дивовижного смаку і розкішного оформлення. Заливне з курки, виконане в різноманітних кулінарних варіаціях, становить вишукане прикраса будь-якого святкового застілля.

Класичний холодець з курки з желатином

Інгредієнти:

  • тушка свійської птиці — 1 кг;
  • головка цибулі;
  • листочки лавра, горошини перцю (до 10 шт.);
  • якісний желатин — 40 г;
  • сіль (за смаком), петрушка.

Приготування:

  • Курку моєму, виймаємо нутрощі, відрізаємо «жировик» на хвостику. Поділяємо тушку на 4 частини, розміщуємо їх в емальовану каструлю, заливаємо бутильованої водою, повністю покриває продукт.
  • Додаємо в ємність очищену цибулину, моркву, включаємо сильний вогонь. Після початку кипіння, зменшуємо температуру нагрівання до мінімуму і варимо холодець з курки до повної готовності птиці. У процесі приготування знімаємо пінку і зайвий жир.
  • За 10 хвилин до закінчення варіння викладаємо в бульйон горошини перцю, сіль, листочки лавра. Дістаємо відварені шматки птиці, відокремлюємо від кісток м’ясо, дрібно рубаємо, викладаємо в глибокі тарілки або форми. Прикрашаємо блюдо кружальцями моркви, гілочками петрушки.
  • Як використовувати желатин? Тонку пластину (2,5 г) поміщаємо в 100 мл фільтрованої води. Загусник, що випускається у вигляді порошку, заливаємо водою (1:4), розмішуємо, залишаємо на 40 хв. для набухання. Уважно вивчаємо інструкцію виробника.
  • Проціджуємо бульйон, постійно перемішуючи, вводимо збільшився в обсязі желатин. Нагріваємо складу, але не кип’ятимо! Через 2 хв. заливаємо блюдо желейної масою.

Остигле холодець відправляємо в холодильник. Подаємо страву з часниково-сметанним соусом, хріном або гірчицею.

Заливне з курки в мультиварці

Інгредієнти:

  • морква і цибулина;
  • домашня курка — 2 кг;
  • желатин — 40 г;
  • часник 3 зубки), горошини перцю (до 10 шт.), сіль, листочки лавра.

Приготування:

  • Знімаємо з тушки шкірку, розбираємо в звичайному порядку. Поміщаємо птицю в чашу домашнього агрегату, вливаємо бутильовану воду (максимально можлива кількість). Включаємо мультиварку на режим «Гасіння», виставляємо час 4 години.
  • За 20 хв. до закінчення приготування додаємо коренеплоди, листочки лавра, сіль і перець.
  • Витягаємо птицю з ємності, розбираємо м’ясо, розкладаємо по формах разом з подрібненим часником і нарізаної кубиками морквою. Проціджуємо бульйон, додаємо підготовлений желатин, заливаємо продукти густішим складом. Приготовлене страву відправляємо в холодильник.

Форми із застиглою масою накриваємо кришками, тарілки — плівкою. Смаки і аромати їжі треба зберігати!

Заливне з курки в пляшці

Інгредієнти:

  • відварені яйця — 2 шт.;
  • маринований зелений горошок — 100 г;
  • домашня птиця — до 1,7 кг;
  • цибулина і моркву;
  • желатин — 30 г;
  • ядра волоських горішків;
  • лист лавра, зелень, перець горошком, сіль.

Приготування:

  • Підготовлену курку або її частини (філе, гомілки, крильця, горло) відварюємо до готовності разом з коренеплодами і горошинами перцю. В кінці процесу додаємо листочок лавра і сіль.
  • Поділяємо на шматочки відокремлене від кісток м’ясо, змішуємо з кубиками моркви, подрібненими горіхами, нарубаної зеленню. Проціджений бульйон з’єднуємо з підготовленим желатином.
  • Зрізаємо у чистих пляшок горлечка, викладаємо м’ясо і овочі, вливаємо желейний розчин. Кілька разів перевертаємо ємності, розподіляючи бульйон між продуктами, відправляємо заготовки в холодильник.
Дивіться також:  Кров’яна ковбаса – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Коли маса застигне, акуратно розрізаємо пляшку, витягаємо утворений рулет, розміщуємо на красивому блюді, прикрашаємо зеленню.

Смачне заливне з курячого філе

Інгредієнти:

  • цибулина і морквина;
  • желатин — 30 г;
  • філе курки — 800 г;
  • відварені круто яйця — 3 шт.;
  • банка зеленого горошку;
  • сіль, перець, листочок лавра.

Приготування:

  • Викладаємо філе птиці в каструлю з бутильованою водою. Поміщаємо очищені овочі, спеції і прянощі, відварюємо продукти до готовності. Не забуваємо знімати піну, в кінці процесу солимо і перчимо бульйон.
  • Виймаємо м’ясо з каструлі, дрібно рубаємо продукт.
  • Проціджуємо бульйон, з’єднуємо з підготовленим желатином, слідуючи вже відомими правилами.
  • Викладаємо в посуд з рифленим дном частина нарізаних кубиками яєць, половину м’ясного складу, зелений горошок, кругляш відвареної моркви. Додаємо новий шар курячої маси, що залишилися шматочки яєць, нарубану зелень.
  • Дуже акуратно вливаємо бульйон, намагаючись не руйнувати порядок розміщених продуктів. Виставляємо страву в холод.

Накриваємо форму плоскої посудом, перевертаємо, залишаючи заливне з курячого філе на красивій тарілці. Навіть не віриться, що це ми створили настільки чудове блюдо!

Як приготувати холодець з м’ясного асорті

Інгредієнти:

  • карбонад, м’ясо курки, ковбаса варена — 150 г;
  • плоди перцю різних кольорів — 3 шт.;
  • оливки (без кісточок) — 50 р;
  • морквина;
  • сіль, насіння коріандру;
  • желатин — 30 р.

Приготування:

  • Відварюємо куряче філе 20 хвилин разом з очищеним коренеплодом. Солимо і перчимо бульйон, знімаємо піднялася піну. Виймаємо м’ясо з каструлі, на секунду занурюємо в крижану воду очищену.
  • Остиглу грудку поділяємо на кубики середньої величини. Ковбасу, моркву і карбонад нарізаємо в такій же формі. Очищені перці шаткуємо подрібніше, потім ошпарюємо окропом.
  • Змішуємо всі компоненти, додаємо запашного насіння коріандру, половинки оливок, спеції і прянощі. Відправляємо продукти на годину в холодильник, потім розкладаємо по невеликим фігурним формочках.
  • Проціджений бульйон з’єднуємо з підготовленим розчином желатину, заливаємо ємності з м’ясним асорті, знову поміщаємо в холод.

Як отримати страву з посуду? На секунду опускаємо форму у окріп, перевертаємо і легко, не пошкоджуючи цілісність страви, «стряхиваем» його на тарілку. Ось і весь секрет!

Дієтичне заливне з курки

Інгредієнти:

  • відварені яйця перепелині — від 10 шт.;
  • філе курки — 500 г;
  • морквина;
  • желатин — 40 г;
  • плоди солодкого перцю різних кольорів — 2 шт.;
  • сіль, приправи і спеції.

Приготування:

  • Відварюємо бульйон з курячого філе і морквини. Додаємо сіль, спеції і приправи.
  • Остигле м’ясо рубаємо кубиками. Коренеплід поділяємо на кружечки, які можна красиво оформити у вигляді ромашок. З’єднуємо компоненти дієтичного холодцю, додаємо половинки очищених від скорлупок перепелиних яєць і ошпарені кубики перцю.
  • Розкладаємо продукти з прозорим чашах. З желатину і гарячого бульйону готуємо желейний склад, заливаємо наповнені форми.

Заготівлям потрібно всього кілька годин побути в холоді, щоб дуже корисна і надзвичайно красиве блюдо з’явилося на святковому столі.

Агар агар в холодець з курки

Бурі та червоні водорості з Чорного моря творять чудеса! Створений на їх основі агар-агар — тваринний продукт рослинного походження — дозволяє одержати корисне, ніжне й ароматне заливне з курки.

Дивіться також:  Котлети з путасу – 7 дуже смачних рецептів

Інгредієнти:

  • цибулина і моркву;
  • курка — 1,5 кг;
  • агар-агар — 40 г на 2 л води;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • сіль, листочок лавра, перець.

Приготування:

  • Розрізаємо тушку на частини, покласти в каструлю з фільтрованою водою, нагріваємо до кипіння. Першу рідина виливаємо, миті шматочки птиці поміщаємо в чистий посуд, наповнюємо ємність очищеною водою. Опускаємо очищені овочі в бульйон разом з листом лавра, бажаним кількістю солі і перцю, продовжуємо приготування.
  • Після початку кипіння, зменшуємо інтенсивність вогню до мінімуму і варимо холодець з курки 40 хвилин.
  • Витягаємо птицю з бульйону, відокремлюємо від кісток м’ясо, розрізаємо на маленькі кубики. У такій же формі нарізаємо моркву.
  • Поміщаємо в проціджений бульйон 1 ст. л. агар-агару, ретельно розмішуємо складу віночком, кип’ятимо не більше 2 хвилин до отримання однорідної консистенції маси.
  • Викладаємо у форму шар м’яса, зверху розміщуємо кубики моркви, подрібнений часник. Акуратно вливаємо бульйон, зберігаючи «конструкцію» викладених продуктів. Остигле страву відправляємо в холодильник.

Желирующая «сила» агар-агару в рази перевершує можливості желатину. Вже через три години заливне з курки повністю застигне і загусне.

Готуємо без додавання желатину

Інгредієнти:

  • «сільський» півень;
  • цибулина і морквина;
  • зубки часнику (3 шт.), сіль, перець, листочок лавра.

Приготування:

  • Для отримання заливного без додавання желатину потрібно купити «старого» домашнього півника, якому пощастило «дожити» до 4 і більше років. Магазинна птах не підійде!
  • Миємо, чистимо, потрошимо тушку в звичайному порядку, поміщаємо в каструлю з 3 л бутильованої води (холодної!). На цей раз перший рідина не виливаємо, так як нам потрібно отримати наваристий бульйон.
  • Після початку кипіння додаємо очищену цибулю, сіль, моркву, перець і лист лавра. Прибираємо сіру піну, встановлюємо температуру нагрівання на мінімальний показник. Обов’язково дотримуємося це вимога, щоб отримати прозорий бульйон. Процес приготування займає не менше 6 годин!
  • Дістаємо птицю з каструлі, відокремлюємо від кісток м’ясо, розрізаємо на шматочки потрібного розміру.
  • Викладаємо курячий складу в підготовлений посуд, з’єднуємо з подрібненим часником і нарізаною морквою, заливаємо процідженим бульйоном.

Остигле холодець з півня відправляємо в холодильник для остаточного застигання. Подаємо страву з гірчицею, хроном або улюбленим гострим соусом.

Заливне з курки з додаванням сметани

Інгредієнти:

  • цибулина, корінець селери, морква;
  • половинка перцю солодкого;
  • філе курки — 300 г;
  • томати черрі — 100 г;
  • свіжа сметана — 200 г;
  • желатин — 20 г;
  • сіль, спеції.

Приготування:

  • Відварюємо куряче філе на літрі бутильованої води, додавши моркву, цибулю, сіль і спеції. Готове м’ясо нарізаємо маленькими шматочками.
  • Желатин змішуємо з холодною очищеною водою, залишаємо на 40 хв. для набухання. Проціджуємо бульйон, трохи охолоджуємо, розпускаємо в теплій рідині половину кількості желатину. Решту гранул з’єднуємо зі сметаною, прогрітій до кімнатної температури.
  • Збираємо заливне з курки. На дно форми викладаємо половинки чері, потім поміщаємо м’ясо птиці, шматочки нарізаного перцю і селери. Заливаємо бульйоном з желатином, заповнюючи половину ємності. Відправляємо блюдо в холодильник.
  • Через 2 години дістаємо страву, викладаємо сметанний склад, повертаємо блюдо в холод.
Дивіться також:  Як приготувати скумбрію в духовці? 8 рецептів

Через 3 години заливне з курки зі сметаною остаточно застигне, знайде надзвичайно приємний смак і оригінальний зовнішній вигляд.

Заливне з майонезом для святкового столу

Інгредієнти:

  • курячі стегенця — 4 шт.;
  • желатин — 30 г;
  • свіжий майонез — 150 г;
  • морквина, цибулина, сіль, перець і зелень використовуємо смакам.

Приготування:

  • Знімаємо з м’яса шкірку, поміщаємо стегенця в фільтровану воду, відварюємо 1,5 години. Викладаємо в бульйон коренеплоди, сіль, спеції і прянощі, продовжуємо приготування ще годину.
  • Витягаємо курячі частини, відокремлюємо м’ясо, нарізаємо його кубиками, а моркву — тонкими кружечками або оформляємо ніжними квітами.
  • Як і в попередньому рецепті з’єднуємо половину кількості желатину з теплим процідженим бульйоном, іншу частину — з майонезом.
  • Формуємо в ємностях шари заливного страви. Викладаємо продукти в тій же послідовності, як це робили в процесі приготування холодцю зі сметаною, замінивши її білим соусом, а черрі — морквяними часточками.

Сальтисон з курки в домашніх умовах

Це смачне і корисне блюдо складе кращу альтернативу самої делікатесної ковбасі, адже такий продукт виготовлений власними руками з натуральних і якісних продуктів.

Інгредієнти:

  • домашня курка — 1,5 кг;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • спеції, сіль, зелень і прянощі підбираємо за своїм уподобанням;
  • желатин — 30 р.

Приготування:

  • Позбавляємо тушку від шкіри, відокремлюємо від кісток філе, м’ясо нарізаємо шматочками до 1,5 див. Додаємо сіль, спеції, прянощі, у тому числі прованські трави. Викладаємо в ароматний складу сухі гранули желатину, ретельно перемішуємо масу.
  • Приготоване куряче м’ясо поміщаємо в кулінарний рукав. Формуємо продукт у вигляді ковбасного батона, загортаємо його в ще один шар целофану, обв’язуємо шпагатом, ретельно закріплюючи краю.
  • Опускаємо вироби в каструлю з бутильованою водою, солимо рідина, відварюємо заготовку до півтора годин.

Готовий сатильсон, охолола до температури приміщення, відправляємо в холодильник. Вранці нарізаємо м’ясо скибочками і насолоджуємося чудовим смаком ситної, апетитною і ароматною закуски.

Соус з хрону для заливного з курки

Інгредієнти:

  • звичайний цукор — 5 г;
  • корені хрону — 200 г;
  • зубки часнику — 4 шт.;
  • сік лимона (½ ст. л.) і томатів (20 мл);
  • кип’ячена бутильована вода — 100 мл;
  • щіпка солі.

Приготування:

  • Корінці хрону добре чистимо, дрібно натираємо або розбиваємо блендером. Поміщаємо пахучу масу в банку, додаємо подрібнений часник. Кількість солі і цукру регулюємо за своїм бажанням.
  • Заливаємо овочевий склад охолодженою кип’яченою водою, приєднуємо сік томатів (для краси) і лимона, перемішуємо компоненти, щільно закриваємо ємність і наполягаємо до 4 днів. Соус з хрону вийшов сильний і ароматний.

Заливне з курки користується неймовірною популярністю і затребуваністю не тільки у дорослих шанувальників холодних страв, але і у малюків. Варто проявити трохи фантазії, як прості продукти перетворюються на справжній витвір кулінарного мистецтва!