Запіканка в мікрохвильовці — 9 швидких і смачних рецептів

Запіканка – це страва з промовистою назвою. Зазвичай її готують в духовій шафі. Але набагато простіше, а, головне, швидше виходить запіканка в мікрохвильовці.

Найчастіше її роблять на основі сиру. Але, крім цього, є багато інших не менш цікавих варіантів, коли в якості інгредієнтів використовують різні овочі, крупи, м’ясо, а також макаронні і хлібобулочні вироби.

Сирна запіканка в мікрохвильовці 5 хвилин

Для початку можна спробувати приготувати дієтичну запіканку. Справа в тому, що в ній практично відсутні такі енергоємні продукти, як цукор, крохмаль, пшеничне борошно і манка. Тим не менш, це блюдо виходить незвичайно смачним і корисним.

Для його приготування знадобиться:

• 100 грам сиру;
• 2 столові ложки мелених вівсяних пластівців;
• ½ Частину середнього банана;
• 1 яйце;
• 20 грам родзинок.
Зробити таку запіканку можна буквально за 5 хвилин. Для цього треба:
1. Банан порізати невеликими шматочками.
2. Вівсяні пластівці подрібнити в блендері або кавомолці.
3. У глибоку миску покласти сир.
4. По черзі додати до нього інші продукти в наступному порядку: яйце – пластівці – родзинки – банан. Після кожного інгредієнта масу потрібно перемішувати звичайною ложкою або виделкою.
5. Миску поставить в камеру мікрохвильовій печі.
6. Встановити потужність 800 Вт і засікти на таймері 3 хвилини.
Після сигналу дієтична запіканка з сиру буде готова. Залишиться тільки перекласти її на тарілку і полити, наприклад, медом.

Загрузка...

Готуємо з картоплі

Не менш смачною виходить також картопляна запіканка. Правда, таке блюдо небезпечно для фігури, так як інгредієнти, які входять до її складу, не можна назвати дієтичними.

Для цієї запіканки потрібно:

• 7 середніх картоплин;
• 2 невеликі цибулини;
• 400 грам будь-якого фаршу;
• 1 яйце;
• сухарі панірувальні;
• 60 грам вершкового масла;
• сіль;
• спеції;
• трохи будь-якого рослинного масла (для обробки форми).

Як зробити з цих продуктів смачну запіканку:

1. Дрібно покришити цибулю.
2. Укласти його разом з фаршем у термостійку посуд, полити олією і поставити в камеру печі. Смажити на повній потужності, періодично помішуючи.
3. Очищений картопля вимити, порізати на шматки і скласти в глибоку ємність. Додати трохи води.
4. Поставити посуд в мікрохвильову піч і готувати, поки картопля не стане м’яким (приблизно 8 хвилин). Після цього ємність треба накрити кришкою і почекати не більше трьох хвилин.
5. Окремо в мисці вершкове масло збити з цільним молоком, меленим перцем і сіллю. Цю масу погріти в камері буквально пару хвилин, а потім з’єднати її з відварною картоплею і перетерти.
6. В приготоване пюре додати яйце і сильно збити його до однорідного стану.
7. Форму для СВЧ обробити зсередини маслом і посипати сухарями.
8. Викласти на дно частину пюре.
9. Прикрити його шаром смаженого фаршу з цибулею.
10. Посипати м’ясо рубаною зеленню.
11. Викласти зверху залишки картопляного пюре.
12. Розрівняти масу і посипати її сухарями.
13. Запікати в мікрохвильовій печі 6-7 хвилин, встановивши на панелі максимальну потужність.
Така запіканка буде непоганим варіантом швидкого, калорійного і дуже смачної вечері.

Спробуйте також:  Паста з грибами у вершковому соусі — 9 рецептів приготування

З локшини з м’ясом

Любителям макаронних виробів неодмінно припаде до душі, приготована в мікрохвильовій печі запіканка на основі м’яса та звичайної локшини. Це блюдо почасти нагадує собою італійську лазанью. Для його приготування знадобиться:
• 200 грамів локшини;
• 1 сире яйце;
• 150 грам фаршу;
• 20 грам масла вершкового;
• 1 цибулина;
• 50 грам сиру (твердого);
• сіль;
• пару зубків часнику;
• панірувальні сухарі.
Як готувати запіканку з таких інгредієнтів? Роботу потрібно вести поетапно:
1. Цибулю з часником подрібнити, з’єднати їх з фаршем і гарненько перемішати.
2. Локшину зварити «аль денте» в солоній воді, а потім процідити. Макаронні вироби повинні трохи охолонути.
3. Збиті яйця з’єднати з локшиною і перемішати.
4. Частина цієї маси викласти на дно форми, промазаної зсередини маслом.
5. Зверху покласти шар м’ясної начинки.
6. Прикрити все залишками локшини.
7. Заготівлю посипати сухарями з тертим сиром, а зверху полити розплавленим маслом.
8. Форму надіслати на 15 хвилин у мікрохвильовку і запікати при повній потужності.
Після цього ємність треба прикрити кришкою.Блюдо повинне постояти приблизно 5 хвилин. Після цього запіканку можна сміливо подавати, рясно посипавши її свіжою рубаною зеленню.

Рисова запіканка з фруктами в мікрохвильовці

 

В якості оригінального десерту ідеально підійде солодка рисова запіканка. В мікрохвильовці вона готується всього за кілька хвилин. Для роботи треба брати:
• 230 грам рису;
• 25 грам цукру;
• 0,5 літра води;
• по 100 грам родзинок і будь-яких горіхів;
• 20 грам масла топленого;
• 200 грам фруктів (або ягід).

Процес приготування такої запіканки включає в себе кілька послідовних кроків:

1. Рис добре промити.
2. У глибокій ємності закип’ятити воду.
3. Перекласти в неї рис і варити 20 хвилин, встановивши потужність мікрохвильової печі на максимум. Протягом цього часу крупу потрібно пару раз перемішати.
4. Дати рісу 5 хвилин настоятися і охолонути.
5. У готову кашу додати цукор, масло і перемішати.
6. Чверть цієї маси викласти на дно, обробленої жиром форми.
7. Поверх покласти подрібнені фрукти, горіхи, ягоди і родзинки.
8. Повторити чергування шарів тричі. Зверху повинен виявитися рис.
9. Поставити форму в мікрохвильову піч на 8 хвилин, встановивши передбачену конкретною моделлю апарату максимальну потужність.
Їсти таку запіканку краще гарячою. При бажанні її можна в тарілці полити будь-яким солодким соусом.

Спробуйте також:  Бефстроганов з печінки - 6 рецептів

Рецепт з овочів

Ще простіше готується в мікрохвильовій печі запіканка з овочів. При цьому кожна господиня може підібрати свій індивідуальний набір продуктів. Для прикладу варто розглянути цікавий варіант, для якого необхідно взяти:
• 1 кабачок цукіні;
• 2 яйця;
• 1 морква;
• 50 грам консервованої кукурудзи;
• 30 грам пшеничного борошна;
• 300 мл молока;
• 20 грам масла вершкового;
• 1 бульйонний кубик;
• перець.

Щоб зробити з усього цього запіканку, потрібно:

1. Вимиті і очищені овочі потерти на крупній тертці.
2. Обсмажити їх 2 хвилини в олії на великому вогні.
3. Додати кукурудзу і продовжити теплову обробку ще приблизно 2 хвилини. Підготовлені овочі скласти в форму.
4. Підігріти молоко і розчинити в ньому пресований кубик. Сюди ж додати яйце, перець, борошно і перемішати.
5. Залити цією масою овочі.
6. Поставити ємність у камеру мікрохвильовки на 10 хвилин, встановивши потужність на панелі 900 Вт.
Блюдо виходить ніжне, ароматне і, що важливо, низькокалорійне.

З лаваша з бананами і горіхами

Для початківців кулінарів можна запропонувати ще один десерт. Це – приготована в мікрохвильовій печі запіканка з листового лаваша зі змішаною начинкою. Для цього рецепта знадобиться всього 4 інгредієнта:
• 2 аркуші тонкого лаваша;
• 100 мілілітрів будь-якого йогурту;
• 2 банана;
• 50 грам горіхів.

Етапи приготування запіканки солодкої:

1. Горіхи порубати гострим ножем.
2. М’якоть банана розім’яти столовою виделкою.
3. З’єднати обидва продукту разом, залити їх йогуртом (3/4) і перемішати. Начинка готова.
4. Листи лаваша порізати на шматки за розміром взятої форми. В даному випадку практичніше брати прямокутну ємність.
5. На дно форми покласти одразу 2 шматка.
6. Промазати їх приготованою начинкою. Повторити так кілька разів. Зверху повинен залишитися лаваш.
7. Залити все рештою йогуртом (25 мл) і поставити в мікрохвильову піч на 4 хвилини.
8. Дістати форму з печі. Якщо верхній шар буде твердим, то блюдо слід ще раз полити йогуртом і відправити в камеру ще на 4 хвилини.
Для прикраси готову запіканку добре посипати тертими горіхами.

Як приготувати з манкою

Багато господинь вважають, що сирна запіканка буде набагато смачніше, якщо приготувати її з манною крупою. У цьому випадку знадобляться звичайні продукти:
• 200 грам нежирного сиру і стільки ж цукру;
• 100 грамів крупи манної;
• 2 яйця;
• трохи солі (за смаком).

У приготуванні цієї запіканки є свої тонкощі:

1. Спочатку сир потрібно ретельно розтерти з цукром, поки маса не придбає однорідну консистенцію. Додати в неї трішки солі.
2. При постійному помішуванні порційно засипати манку.
3. Форму промазати маслом.
4. Перекласти в неї приготовану масу.
5. Відправити форму в піч на чверть години, встановивши при цьому на лицьовій панелі потужність 750 Вт.
Запіканка з манкою тільки тоді вийде соковитою і ніжною, якщо під час теплової обробки вона буде готуватися під кришкою.

Спробуйте також:  Хот-дог – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

М’ясна запіканка з кабачками в мікрохвильовці

Із стиглих кабачків і будь-якого м’ясного фаршу теж виходить непогана запіканка. В мікрохвильовці вона готується швидше, ніж в духовій шафі. Для роботи можна взяти наступні компоненти:
• 2 середніх цукіні;
• ½ Головки ріпчастої цибулі;
• 100 мілілітрів молока;
• 400 грам фаршу з м’яса птиці;
• щіпка солі;
• 30 грам борошна;
• 100 грам твердого сиру;
• 1 пучок кропу;
• приправи (за смаком).
Технологія приготування такої запіканки почасти нагадує попередні варіанти:
1. Молоді кабачки вимити, а потім акуратно нарізати їх тонкими слайсами.
2. Щільно укласти їх по периметру на дно глибокої термостійкої ємності.
3. Дрібно нарізану цибулю і порізану зелень змішати з фаршем.
4. Викласти м’ясну начинку поверх кабачків.
5. Наступний етап – приготування заливки. Для цього молоко потрібно розмішати вінчиком з борошном, а потім додати сіль і вибрані приправи.
6. Приготовлену масу вилити у форму і розподілити її по периметру.
7. Ємність відправити в мікрохвильову піч на півгодини. Запікання проводити при потужності не менше 800 Вт.
Щоб за час готування рідина не вихлюпувалася назовні, форму можна прикрити харчовою плівкою.

З рису і риби

Надзвичайно смачною і дуже апетитною виходить рисова запіканка в мікрохвильовці з рибою. Готувати її настільки просто, що з подібною роботою впорається навіть починаюча господиня. Спочатку потрібно зібрати на робочому столі всі необхідні інгредієнти:
• 0,4 кілограма філе риби;
• 2 варені яйця;
• сіль;
• зелень;
• по 100 грам сиру (твердого), сметани і кетчупу;
• 1 склянку рису (відвареного);
• спеції.

Як тільки всі продукти будуть у зборі, можна починати працювати:

1. Половину заздалегідь натертого сиру і рис з’єднати разом, поперчити, а потім гарненько перемішати.
2. Частина приготовленої маси укласти в оброблену маслом форму.
3. Зверху покласти шматочки рибного філе.
4. Трохи їх посолити і теж поперчити.
5. Прикрити рибу залишками рису.
6. Посипати все це подрібненими яйцями і полити соусом з кетчупу зі сметаною.
7. Зверху висипати залишки тертого сиру.
8. Форму поставити в мікрохвильову піч на 15 хвилин. Потужність при цьому повинна бути максимальною.
Діставати з камери готову запіканку потрібно не відразу. Краще дати їй постояти ще приблизно 10 хвилин. Після цього запіканку залишиться тільки розрізати на частини, перекласти в порційні тарілки і подавати, притрусивши свіжою рубаною зеленню.

Загрузка...