Запіканка з брокколі – 7 рецептів приготування в духовці і в мультиварці

Найпопулярнішим блюдом з спаржевої капусти вважається запіканка. У її приготуванні використовують яйця, сир і м’ясо. У будь-якому випадку виходить смачне і ситне страву. Залишається тільки дізнатися, як готується запіканка з брокколі.

Класичний рецепт

Традиційний рецепт приготування запіканки з брокколі передбачає використання наступних продуктів:

  • половина кілограма спаржевої капусти;
  • 20 г масла з вершків;
  • 80 р борошна або панірувальних сухарів;
  • 200 мл майонезу або сметани;
  • спеції.

Запікати брокколі дуже просто:

  • Суцвіття відварюють на пару протягом п’яти хвилин.
  • Форму змащують маслом і посипають борошном.
  • Укладають в ємність овоч.
  • Солять, перчать.
  • Заливають майонезом.
  • Запікають півгодини в розігрітій духовій шафі.

В якості прикраси страви використовують зелень.

Приготування в мультиварці

Готувати таку запіканку можна в мультиварці. Особливих складнощів в цьому немає.

Блюдо роблять з наступних компонентів:

  • 0,5 кг брокколі;
  • 120 г пошехонського сиру;
  • стакан йогурту або кислого молока;
  • двадцять грамів вершкового масла;
  • велика ложка борошна;
  • перець з сіллю.

Готуємо в мультиварці:

  • Підготовлену капусту роз’єднують на суцвіття, складають у ємність для приготування на пару. Ставлять режим «Пароварка», час – десять хвилин.
  • Потім дістають капусту.
  • Вливають в чашу йогурт, насипають борошно, додають масло. Готують суміш на режимі «Мультиповар» або «Швидке приготування» протягом п’яти хвилин, помішуючи складові.
  • Додають в чашу тертий сир, солять, перчать. Готують, поки маса не стане однорідною.
  • Кладуть у неї суцвіття, перемішують.
  • Закривають кришку і ставлять режим «Мультиповар» на 15 хвилин. Страва має готуватися при температурі двісті градусів. Після закінчення часу дають постояти запіканці 15 хвилин.

Подають страву з сирним або часниковим соусом, хлібними грінками, салатом зі свіжих огірків і помідорів.

З сиром і яйцями

Наступна запіканка з капусти брокколі з сиром готується просто і швидко.

Дивіться також:  Запіканка з пельменів в духовці – 7 рецептів, як приготувати ліниву пельменну запіканку

Роблять її з наступних компонентів:

  • півкіло спаржевої капусти;
  • два курячих яйця;
  • три великих ложки сметани;
  • сто грамів російського сиру;
  • спеції за бажанням;
  • двадцять грам вершкового масла.

Покроковий рецепт:

  • Капусту миють і розбирають на частини.
  • Відварюють на пару протягом 15 хвилин.
  • Збивають яйця.
  • Додають до них сметану, спеції і сіль.
  • Все перемішують.
  • Сир подрібнюють за допомогою терки.
  • Змащують маслом форму.
  • Викладають в неї брокколі.
  • Посипають сиром і залити яєчною сумішшю.
  • Ставлять в гарячу духову шафу і запікають 20-30 хвилин при 180 градусах.

Якщо додати в соус дві ложки манки, то запіканка з сиром і яйцями вийде більш ситної. Кількість яєць можна змінювати за своїм бажанням. Головне – щоб вони пропеклися.

З брокколі та цвітної капусти

Страва з брокколі та цвітної капусти виходить ситним і ароматним, а низька калорійність і корисність роблять його відмінним варіантом для тих, хто стежить за фігурою.

Необхідні продукти:

  • 320 г спаржевої капусти;
  • 320 г цвітної капусти;
  • тридцять грам вершкового масла;
  • 120 г Пошехонського сиру;
  • велика ложка борошна;
  • склянка вершків (20 %);
  • сіль, перець.

Покрокове приготування:

  • Промивають обидві капусти, роз’єднують на суцвіття.
  • Відварюють їх до готовності.
  • Обсмажують на маслі борошно, вливають вершки, перемішують і доводять до кипіння. Але не кип’ятять.
  • Додають в соус тертий сир.
  • Викладають суцвіття у змащену форму, заливають соусом, солять, перчать.
  • Випікають до готовності при 170-190 градусах.

Овочі можна брати заморожені. Деякі господині додають у запіканку стручкову квасолю, обсмажені гриби, спаржу.

З додаванням курки

Чоловікам доведеться за смаком запіканка з брокколі і куркою.

Готують її з наступних інгредієнтів:

  • 430 г броколі;
  • філе курки середнє;
  • цибуля ріпчаста;
  • сорок грамів масла з вершків;
  • три сирих жовтка і білка;
  • сіль зі спеціями;
  • велика ложка борошна;
  • п’ять мілілітрів вершків;
  • кінза.
Дивіться також:  Запіканка з макаронів з фаршем в духовці

Спосіб приготування:

  • М’ясо відварюють протягом 20 хвилин і нарізають шматочками середнього розміру.
  • Цибулю ріжуть тонкими півкільцями і злегка пасерують на вершковому маслі.
  • Спаржеву капусту відварюють протягом 10-12 хвилин, дають воді стекти.
  • Натирає Маслом жароміцну ємність.
  • Викладають капусту, розділену на суцвіття, потім цибулю і курку.
  • Яйця збивають вінчиком, додають борошно і вершки. Солять, перчать.
  • Заливають продукти у формі сумішшю. Ставлять блюдо в духовку на 30 хвилин.

Подають запіканку, посипавши зеленню петрушки.

Як приготувати з м’ясним фаршем

Брокколі відмінно поєднується з м’ясним фаршем. Пропонуємо приготувати з цих інгредієнтів запіканку. Головне – зробити відповідний соус.

Компоненти:

  • 500 г броколі;
  • півкіло м’ясного фаршу (свинячого або яловичого);
  • жовток і білок (сирі);
  • сто грамів сиру;
  • два часникового зубчики;
  • 180 мл сметани;
  • сіль, мелений перець;
  • масло для змащування ємності.

Покрокові дії:

  • Спаржеву капусту відварюють в рідині. Відкидають для того, щоб скла вода.
  • Фарш змішують з яйцем і сіллю. Перчать і перемішують.
  • Додають подрібнений часник.
  • Сир крупно натирають і змішують зі сметаною.
  • Викладають у форму капусту, розділену на суцвіття, поверх – фарш. Розрівнюють продукти.
  • Заливають сирною сумішшю і тримають в духовій шафі 30 хвилин.

Посипають запіканку зеленню і подають до столу гарячою.

Дієтичне блюдо з індичкою

В запіканці всього 75 ккал. Вона прекрасно підходить для дієтичного харчування.

Щоб її приготувати, беруть наступні продукти:

  • 320 г броколі;
  • 320 г цвітної капусти;
  • сто грамів цибулі-порею;
  • двісті г сиру Маасдам;
  • 400 г идейки (грудка);
  • спеції із сіллю;
  • 20 мл рослинного масла;
  • півлітра води.

Спосіб приготування:

  • Овочі роз’єднують на частини і бланшують у воді з дрібкою солі протягом десяти хвилин.
  • Індичку ріжуть шматками і трохи відбивають.
  • Цибулю кришать кільцями.
  • У посудину, змащену маслом, викладають шарами м’ясо, кільця цибулі, два види капусти. Солять, перчать.
  • Розкладають зверху тертий Маасдам.
Дивіться також:  Запіканка з кольорової капусти – 8 рецептів в духовці, мультиварці

Випікають блюдо 35 хвилин в духовій шафі.