Заправка для вінегрету – 8 смачних і оригінальних рецептів

Улюблений усіма зимовий овочевий салат зробить більш смачним і цікавим оригінальна заправка для вінегрету. Заправляти таку закуску можна не тільки рослинною олією. Досвідчені кухарі готують для неї соуси з гірчицею, томатною пастою, оцтом та іншими компонентами.

Класична заправка для вінегрету з гірчицею

Інгредієнти:

  • 1,5 ст. л. натурального яблучного оцту;
  • 5 ст. л. рафінованої соняшникової олії;
  • 2 щіпки кам’яної солі;
  • щіпка меленого гострого перцю;
  • половина ч. л. солодкої гірчиці.

Приготування:

  • Влити в чашу блендера все заявлене кількість масла. Розчинити в ньому сіль і солодку гірчицю.
  • Додати яблучний оцет. Обов’язково потрібно використовувати саме натуральний продукт, а не звичайний столовий з фруктовим ароматизатором.
  • Всипати сіль і перець.
  • Перебити компоненти заправки блендером до однорідності.

Такий класичний рецепт соусу підходить для вінегрету, приготованого за будь-яким рецептом.

Додаємо в основну рецептуру часник

Інгредієнти:

  • 2 зубчики свіжого часнику;
  • 3 ст. л. червоного винного оцту;
  • 5 ст. л. оливкової олії;
  • сіль і суміш мелених перців.

Приготування:

  • Змішати в одній посуді винний оцет і оливкове масло. Можна робити це вручну або за допомогою міксера/блендера.
  • Додати в основу дрібну сіль за смаком і кольорові мелені перці.
  • Останнім доповнити соус размятым часником без темної серединки.

Охолодити заправку і використовувати для свіжоприготованого вінегрету.

З томатною пастою

Інгредієнти:

  • 3 десертні ложки будь-якого рослинного масла;
  • стільки ж густої пасти з помідорів;
  • 1,5 десертні ложки негострої гірчиці;
  • 4 десертні ложки кип’яченої води;
  • сіль і цукор.

Приготування:

  • У чашу блендера насамперед відправити рослинне масло і пасту з томатів. Перебити інгредієнти до однорідного стану. Це буде основа майбутньої заправки.
  • Додати до неї негостру гірчицю, влити кип’ячену воду і знову перебити компоненти до однорідності.
  • Посолити заправку. За смаком додати цукровий пісок.

Такий соус для салату вінегрет добре поєднується з варіантами закуски, в яку додані мариновані огірки і немає квашеної капусти.

Заправка для вінегрету а-ля «Песто»

Інгредієнти:

  • 1 пучок світлого базиліка;
  • 50 р заздалегідь дрібно тертого Пармезану;
  • 2 – 3 часникових зубки;
  • 1 жменя очищених кедрових горішків;
  • 2/3 ст. якісного оливкової олії.

Приготування:

  • Листя базиліка зняти з стеблинок. Промити і просушити.
  • Подрібнити зелень в блендері разом з шматочками свіжого часнику.
  • Залити отриману масу оливковою олією.
  • Всипати подрібнений Пармезан і добре перемішати соус.
  • Останніми додати в заправку кедрові горішки і знову перебити масу блендером.

 

 

Добре остудити соус перед додаванням в салат.

 

З гірчицею та оцтом

Інгредієнти:

  • ¼ Ст. негострої гірчиці;
  • ¼ Склянки натурального яблучного оцту;
  • ¼ Ст. нежирної сметани;
  • 1 ч. л. цукрової пудри;
  • дрібна сіль за смаком.

Приготування:

  • До сметані влити яблучний оцет і додати негостру гірчицю. Кількість останньої можна зменшувати за власним смаком.
  • Добре перемішати компоненти.
  • Додати в соус цукрову пудру і сіль за смаком.
  • Дати суміші настоятися не менше 10 хвилин. При цьому бажано прибрати її в холодильник.

Заправка для вінегрету з гірчицею та оцтом поєднується з будь-яким варіантом салату. За смаком у неї також можна додавати різні подрібнені горішки. Наприклад, волоські або кедрові.

 

Рецепт від Лазерсона

Інгредієнти:

  • 4 десертні ложки оливкової олії;
  • 1 десертна ложка винного оцту;
  • 1 мал. ложка гострої гірчиці;
  • 1 мал. ложка лаймового/лимонного соку;
  • ¼ Малий. ложки кухонної солі;
  • ¼ Малий. ложки цукрового піску;
  • ¼ Малий. ложки меленого чорного перцю.

Приготування:

  • Влити в скляну ємність оливкова олія і винний оцет.
  • Перемішати рідкі компоненти соусу і додати до неї сіль, цукор і перець.
  • Коли великі крупинки добавок розчиняться в майбутній заправці, можна надсилати до них гірчицю.
  • Після чергового перемішування потрібно влити в склад лимонний/лаймовий сік.

Ілля Лазерсон зазначає, що заправка для вінегрету повинна бути кислуватою. Тому сік цитрусового стає для неї обов’язковим компонентом.

Винегретная заправка з бальзамічним оцтом

Інгредієнти:

  • ¾ Склянки кукурудзяної олії;
  • ¼ Ст. лаймового/лимонного соку;
  • ¾ Малий. ложки солі;
  • 1 мал. ложка бальзамічного оцту;
  • 2 варених яєчних жовтки;
  • чорний перець.

Приготування:

  • Така смачна заправка для вінегрету готується швидко і просто. Першим ділом потрібно розтерти виделкою варені жовтки яєць, потім відразу додати до нього сіль і мелений перець.
  • Кукурудзяна олія змішати з бальзамічним оцтом і отриману суміш тонкою цівкою влити в основу для соусу.
  • Добре розтерти всі компоненти і додати лимонний сік.

Збивати масу міксером до тих пір, поки вона не придбає ніжну кремову консистенцію.

Готуємо по-французьки

Інгредієнти:

  • 1,5 десертні ложки діжонської гірчиці;
  • ½ Лайма;
  • 1 мал. ложка цукрової пудри;
  • кухонна сіль за смаком;
  • 30 мл оливкової олії, 100 мл соняшникової.

Приготування:

  • У миску покласти діжонську гірчицю. З лайма віджати сік і відразу вилити його до гірчичним зернам. Добре розтерти компоненти.
  • Додати в соус цукрову пудру, отриману суміш посолити за смаком.
  • Оливкову і соняшникову олії змішати разом і охолодити їх.
  • Влити масляну суміш в основу соусу і ретельно перемішати всі складові заправки.

Слід одразу ж використовувати такий соус для заправки вінегрету. До речі, він підійде і для салату зі стручковою квасолею.

Будь приготований соус перед додаванням в салат потрібно добре охолодити.

Заправка повинна настоятися не менше чверті години, щоб її компоненти добре з’єдналися. Особливо ця рекомендація актуальна, якщо до складу соусу входить велика кількість різних спецій.