Заварний крем без масла – 7 рецептів

Щоб заварний крем був більш пишним і одночасно мав досить гладку текстуру, у нього іноді додають вершкове масло. Правда, в даному випадку значно збільшується калорійність готового продукту. Але робити це зовсім не обов’язково. Адже тих же результатів можна добитися, використовуючи й інші інгредієнти. Тому зазвичай все-таки готують заварний крем без масла. Зробити це можна по-різному.

Класичний заварний крем без масла

Спочатку заварним кремом вважається кондитерська маса, що складається з трьох основних компонентів: молока, цукру і яєць. Щоб зробити її досить густий і насиченою, в рецептурний склад вводять різні інгредієнти.

Використовуючи класичну технологію, справжній заварний крем без масла можна приготувати, маючи в наявності наступні продукти:

  • 4 яйця (жовтки);
  • 1 склянку (250 мл) цукрового піску;
  • 500 мл молока;
  • 8 грам ванільного цукру;
  • 60 грам борошна.

Як правильно готувати такий крем:

  • Жовтки акуратно відокремити від білків.
  • Ретельно розтерти у мисці з цукром.
  • Ввести муку. Перемішувати, поки маса не стане гладкою і однорідною.
  • Додати незбиране молоко. Перемішування вести інтенсивно, щоб виключити наявність грудочок.
  • Ємність з приготованою масою поставити на водяну баню. Для цього миску досить встановити над каструлею з киплячою водою. Уварювати суміш 7-9 хвилин при постійному помішуванні.
  • Засипати залишився за рецептурою ванільний цукор. Ще раз все добре перемішати.
  • Збити масу міксером протягом 5-6 хвилин.

У результаті виходить в міру щільною і досить пишний крем. Причому готується він без єдиної краплі олії.

Для торта Наполеон

Як відомо, «Наполеон» — це торт, приготований з великої кількості тонких коржів.

Крем, який використовується для їх просочення, повинен володіти певними властивостями:

  • мати рівну і досить гладку консистенцію;
  • бути в міру густим;
  • містити невелику кількість жиру (готовий виріб буде більш стабільним).
Дивіться також:  Крем-чіз – 6 рецептів для торта

Щоб дотримати всі ці умови для торта «Наполеон» ідеально підходить саме заварний крем. Причому готувати можна, як без масла, так і без молока.

Для роботи в такій ситуації знадобиться:

  • 30 грам борошна;
  • 150 грам цукрового піску;
  • 180 мл звичайної води;
  • 1 жовток;
  • трішки ванілі;
  • 200 мл (1 неповний стакан) вершків.

Процес буде складатися з декількох етапів:

  • Курячий жовток у каструлі з’єднати з водою, цукром і борошном. Для перемішування можна скористатися міксером або простим віночком.
  • Ємність після цього треба поставити на вогонь і, повільно нагріваючи, поступово довести до бажаної консистенції. Щоб крем не пригорав, знадобиться каструля з товстим дном. Потім, як тільки суміш загусне, її треба зняти з вогню і остудити.
  • Вершки вилити в чистий посуд і почати збивати їх міксером. Поступово вони трохи загустеют.
  • Після цього до вершків потрібно порційно додавати яєчну масу. В самому кінці засипати щіпку ванілі. Буквально через пару секунд міксер можна вимикати.

Крем виходить досить густий і м’який. А використовувати його для промазування заздалегідь приготовлених коржів краще відразу.

Без яєць і масла

Вегетаріанцям обов’язково повинен сподобатися варіант заварного крему без яєць і масла. До речі, за основу береться не молоко, а звичайна вода.

Для такого пісного варіанту буде потрібно:

  • 60-65 грам борошна;
  • 1 склянку цукру і стільки ж води;
  • трохи ванілі.

Зробити з цих компонентів смачний крем зовсім не складно.

Для цього треба:

  • Борошно злегка обсмажити на сухій сковорідці. Вона повинна придбати приємний золотистий відтінок і ніжний горіховий аромат.
  • Пересипати борошно в сотейник і змішати з іншими інгредієнтами. Ванілін краще додавати в останню чергу.
  • Безперервно помішуючи, масу уварюють до загусання.
Дивіться також:  Торт на 1 рік дівчинці – 6 рецептів, як приготувати і прикрасити святковий торт своїми руками

Такий пісний крем по смаковим якостям не поступається класичному молочному варіанту з використанням яєць.

Заварний крем зі сметаною без масла

Для торта «Наполеон» також підійде оригінальний заварний крем, приготований на сметані. Крім того, любителі нестандартних ароматів можуть замінити звичну ваніль меленим кардамоном. Смак виходить не зовсім звичайний, але досить приємний.

Для такого рецепта знадобиться:

  • 2 яйця;
  • 160 грам сметани (20%);
  • 150 грам цукру;
  • 60 грам борошна;
  • 340 мл води;
  • пару чайних ложечок меленого кардамону.

Технологія приготування:

  • Цукор висипати разом з борошном в каструлю і акуратно перемішати їх виделкою.
  • Вбити яйця. Ретельно розтерти продукти віночком.
  • Додати сметану. Повторити перемішування. Стежити за тим, щоб не утворювалися грудочки.
  • Вилити в каструлю холодну воду. Робити це треба, не припиняючи перемішування.
  • Каструлю після цього поставити на плиту. Уварювати суміш на невеликому вогні приблизно 5-7 хвилин.
  • Як тільки маса почне булькати, засипати кардамон, ще раз ретельно перемішати і вимкнути вогонь.

Для швидкого охолодження крему каструлю можна поставити у таз з холодною водою. А щоб поверхня не заветривалась, масу бажано прикрити плівкою або кришкою.

Зі згущеним молоком

У відсутності цілісного молока дуже смачний заварний крем без масла можна зробити зі звичайної згущеного молока. До речі, в цьому випадку також не потрібен і цукор.

Для такого варіанта буде:

  • 1 банку згущеного молока;
  • 1 яєчний жовток;
  • 200 мілілітрів води;
  • ваніль (за смаком);
  • 45-50 грамів борошна.

Як з усього цього можна зробити справжній заварний крем:

  • Жовток одного яйця акуратно розтерти в сотейнику з борошном.
  • Ввести згущене молоко. Ретельно перемішати.
  • Повільно заливаючи воду, розбавити досить густу суміш.
  • Ємність з приготованою масою поставити на плиту. Уварювати до бажаної консистенції.
  • Ввести ваніль, і тут же зняти сотейник з вогню.
Дивіться також:  Випічка в мультиварці — 14 рецептів на швидку руку

Щоб готовий крем був більш пишним, після охолодження ще слід гарненько збити міксером.

Без молока і вершкового масла

Використовуючи в якості основи сік, без молока і масла можна зробити чудовий фруктовий заварний крем.

В даному випадку знадобиться тільки:

  • 1 склянку соку (наприклад, апельсинового);
  • 2 яйця;
  • 30 грам борошна;
  • ½ Склянки цукрового піску.

Як слід робити апельсиновий крем:

  • Зі свіжих плодів вичавити сік.
  • Вилити в каструлю і довести до кипіння.
  • Окремо в мисці яйця по черзі з’єднати з пшеничним борошном і цукром.
  • Приготовлену масу повільно влити в киплячий сік.
  • Постійно помішуючи, довести вміст каструлі до потрібної консистенції.

Остиглий густий крем можна використовувати для прикраси тортів чи пирогів. Його приємний фруктовий аромат буде хорошим доповненням для бісквіта або прісних коржів.

Рецепт з крохмалем

Щоб зробити заварний крем без масла, замість борошна можна використовувати картопляний крохмаль.

У цьому випадку знадобляться наступні продукти:

  • 2 склянки (500 мл) молока;
  • 200 грам цукру;
  • 90 грам крохмалю;
  • 3 жовтка;
  • трішки ванілі.

Для такого варіанту потрібна особлива технологія:

  • В окремому посуді розвести крохмаль, заливши його холодним молоком (100 мл).
  • Цукор ретельно розтерти з жовтками.
  • Додати до них залишився молоко і гарненько збити.
  • Отриману однорідну суміш поставити на плиту і нагрівати при постійному помішуванні.
  • Як тільки маса добре прогріється, тонкою цівкою ввести крохмаль. З цього моменту помішувати крем потрібно постійно. В іншому випадку він пригорить до дна або стінок каструлі.
  • В загуслу масу ввести ваніль і відразу ж зняти з плити.

Крем виходить м’який і дуже ніжний. Щоб зробити його пишним, охолоджену масу слід гарненько збити.